A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egy személyes élmény és dilemma. Hűtőben szoktam tartani adagonként csomagolva. Fagyasztót még nem próbáltam, a hűtős módszerrel minimális íz fakulást érzek csak az utolsó adagoknál, nekem így ok. Eddig a hűtőből ment közvetlenül a darálóba. Így valószínűleg mindig egy kicsit "párás" szemeket daráltam. Ki fogom próbálni, hogy egy vákum dobozos adagot kiteszek a pultra előző este. De lehet csak felesleges agymenés : )
Megtanultam a leckét egyszer s mindenkorra. Nagyobb volt a vásárolt mennyiség, hogy időm legyen üvegekbe rakni, de nem volt elég üvegem sem. Utána meg nekiálltam kóstolgatni és váltogatni őket mint egy tini srác a csajokat, nem számolva a következményekkel. Hülye voltam, na. Kíváncsi vagyok, hogy a sima hűtős tárolás mennyire válik be neked. Hosszabb távra szerintem a cikkben említett vákuumtasak + mélyhűtő volna talán a legjobb, csak az a baj, hogy utána műanyag szemét lesz belőle. :(
Az, hogy fagyasztani csak adagonként érdemes eddig sem volt titok, mint ahogy az sem, hogy a hűtőben lévő szagok ellen a szelepes zacskó nem ad kellő védelmet, ezért is fagyasztjuk legtöbben mézes (vagy propofolos) üvegekben. Ami érdekes lehet, az a fagyasztó/hűtő alternatíva, teszek is egy próbát legközelebb.
Köszönöm szépen, bevált az ötleted! Nem 100%-os, mert legalább 5-6 alkalommal ki lettek nyitva a zacskók már, de ha kiástam belőlük valamennyit, lejjebb ha nem is annyira intenzív ízei voltak, de még valamennyire élvezhetőek voltak a kávék. Kint épp jó száraz volt a levegő és fújt is a szél, hagytam annyit szellőzni, hogy elérjék a szemek a környezeti hőmérsékletet és ha volt rajtuk bármi nedvesség, az eltávozzon utána visszacsomagoltam. Nagy élvezetekre nem számítok egy ideig, de legalább nem kellett kidobni őket.
Csak egy hasraütés volt. Kb. annyit szedtem le a tetejéről mikor rájöttem, hogy mi is a baj. Az alatta lévőből csináltam egy kávét és az még viszonylag elfogadható volt. Nyilván attól is függhet, hogy hányszor nyitottad ki a zacskót, visszaraktad-e azonnal, mennyi van még benne, stb.
Én a darálás előtt közvetlen simán kiveszem a kilós zacsit kimérem a 18grammot, a többit visszazárom és visszateszem a fagyóba. Régebben szétmértem adagokra, de a sötétebb pörkölésnél semmi különbség nincs a két verzió között (én nem éreztem ki), így maradt a kevésbé macerás. Világosabbnál még mindig inkább szétpakolnám, de rég volt világos itthon.
Erre én is rápacsáltam egyszer. A mélyhűtött zacskó kinyitásakor a kávészemeken kicsapódó pára halál a kávénak. Ha szerencséd van, akkor csak a felső 3-5 cm-nyi réteget érte károsodás, a maradék még megmenthető. Én azt csináltam, hogy a többit kiöntöttem és miután teljesen megszáradtak 40% körüli relatív páratartalom mellett, elcsomagoltam üvegekbe és a hűtőbe raktam. Nem volt már olyan mint eredetileg, de azért még élvezhető maradt.
Szerintem simán csak jól elcseszted. Már ha arról van szó, hogy a fagyasztott zacsit kinyitottad, kimérted belőle, visszazártad, visszafagyasztottad. Ha egyszer kiveszed a frigóból, többet vissza ne tedd. Jó az az üvegezés na :) A TDS érték változása, amit írtál, véleményem szerint ennyit nem jelenthet.
Nem is kalibrálni akartam - ezen a szón most már örökké mosolyogni fogok - hanem pl. hogy hátha kompatibilis valamelyik másik Graef azon alkatrésze ami ezt szabályozza. Egy kérdést megért. :)
Tárolási kérdésem van, srácok. Kivételesen nem kezdtem el üvegekbe csomagolni a kávékat mikor megvettem, hanem csak épp egy-egy zacskót vettem ki a mélyhűtőből amihez kedvem volt és a zacsiból mértem ki, majd vissza a mélyhűtőbe. Idővel azt vettem észre, hogy szinte az összes elvesztette a jellegzetességét, olyan enyhén savanykás, de lapos, egyeníze lett szinte mindnek. Ez normális? Már úgy értem, hogy ezt jól elcsesztem, vagy csak a gépemmel lehet valami gebasz, esetleg túl alacsony a TDS értéke a víznek amit újabban használok? Régen 80-110 TDS-re kevertem, egy ideje viszont 50-60-ra.
A cikk szerint az amerikai polgárháborúban a tüzérségi lőszerek lettek sszabványosítva, innen az összecsengés a kaliber-rel, de maga az egységes méret meghatározása és ellenőrzése már az ősi civilizáknál is tettenérhető.
A Barista szó pedig nemes egyszerűséggel "pultos"-t jelent.
Valószínűleg kell tudnia jó kávét is főznie, de ott, ahol a szó az eredeti nyelv része, semmiképpen sem a dedikált kávéfőző-mestert jelenti.
Ott valószínűleg minden pultos tud jó kávét főzni.
Kicsit meglepődve bár, de a gyári leírást látva el kell ismerjem, hogy ez valóban gyárilag támogatott testreszabás.
Legalább adnak hozzá alátétet, aminek a vastagsága gondolom annyi amennyinek kell lennie.
Én azért gondoltam, hogy házi bütykölésről van szó, mert rengeteg erre emlékeztető ámde tényleg buher megoldás kering a neten pl Hario kézi kerámiakúpos őrlő központosítására, amire pedig semmi szükség nincsen.
Viszont ahogy látszik, a hozzá nem értő ezermesterek ellen nem véd semmi.
A KV-ológia topik tegnapi és mai tudósklub szekcióülésének témájához akkor én is hozzájárulnék egy kis adalékkal, amely az én katonaidőmben tényleg valós és élő! :-)) legenda volt mind az öregkatonák, mind a gumik, mind pedig a táposok között, a tisztikart már nem is említve. :-)
+1 a kávémesternek. Mint a pincemester, remek. Sajnos azonban a marketingesek mindent megtesznek, hogy lerombolják a nyelvet, mert az eladhatóbb, ami idegenül hangzik.
Csak egy kérdés. Valahogy nem lehetne elérni ennél a 702-es Graef-nél, hogy az említett tartomány beszűküljön, azaz hogy precízebben lehessen vele állítani? Nyilván nem alátét kérdése, hanem valami alkatrészt kéne benne kicserélni, de egyáltalán megvalósítható-e, vagy felesleges ezen gondolkozni?
Ez nem valamiféle házilagos buherálás. Gyári leírás szerint, gyári alátétekkel történik az alátétezés. Hacsak nem valami szovjet gyártmányú alátéttel próbálkozik valaki a gyári helyett, az eljárás a geometrián semmit sem változtathat. Az alátét csak a forgórészt emeli följebb, alátétenként kb. 7 kattintással feljebb tolva ugyanazt a finomságot. Csak akkor muszáj megtenni, ha az általad használt kávégép és a kedvenc kávéid kombinációja ezt megköveteli. A videón látható hiba pedig a helytelen összerakásból adódik, nem az alátétezésből.
A belövés jut erről az eszembe. Az is ugyebár eredetileg a fegyverek beállítását jelentette, de már nagyon régen használatos a beállítás szinonímájaként.
A kalibrálás szó a kaliberből származik. A fegyvergyártásban volt használatos, eredeti jelentése: szabványosra, megfelelő működési tartományra állít, vagy kiméri a kalibert, de az irányzék beállításához is ezt a szót használták. Mivel az őrlő esetében is a kívánt működési tartomány beállítása a cél, nincs semmi baj ezzel a szóval. Hozzáteszem, hogy a "beállítással" szó is tökéletes, annál is inkább, mert úgyis tele a nyelvünk mostanában átvett szavakkal.
Jut eszembe, talán a kávés kifejezéseket is itt lenne az idő magyarítani, akinek kedve van hozzá. Itt van mindjárt az, hogy barista. Régen kávépincérnek hívták, de ennél ma már sokkal többet jelent egy kávékészítő munkája, inkább fedi az, hogy kávémester. Szerintem. Erről és másról is lehet szavazni a szómagyarítón.
Azért voltam kicsit meglepődve a kalibrálás szó láttán, mert általában hiteles mérésre alkalmas műszerek hitelesítését szokták kalibrálásnak nevezni, nem egy gyári berendezés megbuherálását.
Pl benzinkútnál a kútoszlop átfolyásmérőjét kell rendszeresen kalibrálni.
Másfelől a 800as sorozatú GRAEF a legfinomabbra állítva olyan finom őrleményt csinál, hogy a Saeco presszógép sem tudja rajta átnyomni a vizet, csak szenved vele, tehát nem értem, hova kellene még finomabbra állítani.
Harmadrészt:ezekben az őrlőkben a kúp pozícióját alátéttel módosítani elég durva beavatkozás, és valahol boztos, hogy kárt okozol vele, valamint az egész geometriát annyira módosítod, hogy a kés teljesen másként fog működni. Talán ezért is van, hogy a korábban belinkelt videón is sikerül teljesen használhatatlanná tenni az őrlőt.
Amúgy, milyen vastag alátétet raknak bele ilyenkor?
Férfiasan bevallom, hogy engem kifejezetten irritál(t) djboriska itteni fórumos ténykedése, a hozzászólásaitól lényegében mentális problémáim voltak, de a mai legutóbbi lenti kalibrált véleményével maximálisan egyetértek!
"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."
+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)
Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani.