A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem simán csak jól elcseszted. Már ha arról van szó, hogy a fagyasztott zacsit kinyitottad, kimérted belőle, visszazártad, visszafagyasztottad. Ha egyszer kiveszed a frigóból, többet vissza ne tedd. Jó az az üvegezés na :) A TDS érték változása, amit írtál, véleményem szerint ennyit nem jelenthet.
Nem is kalibrálni akartam - ezen a szón most már örökké mosolyogni fogok - hanem pl. hogy hátha kompatibilis valamelyik másik Graef azon alkatrésze ami ezt szabályozza. Egy kérdést megért. :)
Tárolási kérdésem van, srácok. Kivételesen nem kezdtem el üvegekbe csomagolni a kávékat mikor megvettem, hanem csak épp egy-egy zacskót vettem ki a mélyhűtőből amihez kedvem volt és a zacsiból mértem ki, majd vissza a mélyhűtőbe. Idővel azt vettem észre, hogy szinte az összes elvesztette a jellegzetességét, olyan enyhén savanykás, de lapos, egyeníze lett szinte mindnek. Ez normális? Már úgy értem, hogy ezt jól elcsesztem, vagy csak a gépemmel lehet valami gebasz, esetleg túl alacsony a TDS értéke a víznek amit újabban használok? Régen 80-110 TDS-re kevertem, egy ideje viszont 50-60-ra.
A cikk szerint az amerikai polgárháborúban a tüzérségi lőszerek lettek sszabványosítva, innen az összecsengés a kaliber-rel, de maga az egységes méret meghatározása és ellenőrzése már az ősi civilizáknál is tettenérhető.
A Barista szó pedig nemes egyszerűséggel "pultos"-t jelent.
Valószínűleg kell tudnia jó kávét is főznie, de ott, ahol a szó az eredeti nyelv része, semmiképpen sem a dedikált kávéfőző-mestert jelenti.
Ott valószínűleg minden pultos tud jó kávét főzni.
Kicsit meglepődve bár, de a gyári leírást látva el kell ismerjem, hogy ez valóban gyárilag támogatott testreszabás.
Legalább adnak hozzá alátétet, aminek a vastagsága gondolom annyi amennyinek kell lennie.
Én azért gondoltam, hogy házi bütykölésről van szó, mert rengeteg erre emlékeztető ámde tényleg buher megoldás kering a neten pl Hario kézi kerámiakúpos őrlő központosítására, amire pedig semmi szükség nincsen.
Viszont ahogy látszik, a hozzá nem értő ezermesterek ellen nem véd semmi.
A KV-ológia topik tegnapi és mai tudósklub szekcióülésének témájához akkor én is hozzájárulnék egy kis adalékkal, amely az én katonaidőmben tényleg valós és élő! :-)) legenda volt mind az öregkatonák, mind a gumik, mind pedig a táposok között, a tisztikart már nem is említve. :-)
+1 a kávémesternek. Mint a pincemester, remek. Sajnos azonban a marketingesek mindent megtesznek, hogy lerombolják a nyelvet, mert az eladhatóbb, ami idegenül hangzik.
Csak egy kérdés. Valahogy nem lehetne elérni ennél a 702-es Graef-nél, hogy az említett tartomány beszűküljön, azaz hogy precízebben lehessen vele állítani? Nyilván nem alátét kérdése, hanem valami alkatrészt kéne benne kicserélni, de egyáltalán megvalósítható-e, vagy felesleges ezen gondolkozni?
Ez nem valamiféle házilagos buherálás. Gyári leírás szerint, gyári alátétekkel történik az alátétezés. Hacsak nem valami szovjet gyártmányú alátéttel próbálkozik valaki a gyári helyett, az eljárás a geometrián semmit sem változtathat. Az alátét csak a forgórészt emeli följebb, alátétenként kb. 7 kattintással feljebb tolva ugyanazt a finomságot. Csak akkor muszáj megtenni, ha az általad használt kávégép és a kedvenc kávéid kombinációja ezt megköveteli. A videón látható hiba pedig a helytelen összerakásból adódik, nem az alátétezésből.
A belövés jut erről az eszembe. Az is ugyebár eredetileg a fegyverek beállítását jelentette, de már nagyon régen használatos a beállítás szinonímájaként.
A kalibrálás szó a kaliberből származik. A fegyvergyártásban volt használatos, eredeti jelentése: szabványosra, megfelelő működési tartományra állít, vagy kiméri a kalibert, de az irányzék beállításához is ezt a szót használták. Mivel az őrlő esetében is a kívánt működési tartomány beállítása a cél, nincs semmi baj ezzel a szóval. Hozzáteszem, hogy a "beállítással" szó is tökéletes, annál is inkább, mert úgyis tele a nyelvünk mostanában átvett szavakkal.
Jut eszembe, talán a kávés kifejezéseket is itt lenne az idő magyarítani, akinek kedve van hozzá. Itt van mindjárt az, hogy barista. Régen kávépincérnek hívták, de ennél ma már sokkal többet jelent egy kávékészítő munkája, inkább fedi az, hogy kávémester. Szerintem. Erről és másról is lehet szavazni a szómagyarítón.
Azért voltam kicsit meglepődve a kalibrálás szó láttán, mert általában hiteles mérésre alkalmas műszerek hitelesítését szokták kalibrálásnak nevezni, nem egy gyári berendezés megbuherálását.
Pl benzinkútnál a kútoszlop átfolyásmérőjét kell rendszeresen kalibrálni.
Másfelől a 800as sorozatú GRAEF a legfinomabbra állítva olyan finom őrleményt csinál, hogy a Saeco presszógép sem tudja rajta átnyomni a vizet, csak szenved vele, tehát nem értem, hova kellene még finomabbra állítani.
Harmadrészt:ezekben az őrlőkben a kúp pozícióját alátéttel módosítani elég durva beavatkozás, és valahol boztos, hogy kárt okozol vele, valamint az egész geometriát annyira módosítod, hogy a kés teljesen másként fog működni. Talán ezért is van, hogy a korábban belinkelt videón is sikerül teljesen használhatatlanná tenni az őrlőt.
Amúgy, milyen vastag alátétet raknak bele ilyenkor?
Férfiasan bevallom, hogy engem kifejezetten irritál(t) djboriska itteni fórumos ténykedése, a hozzászólásaitól lényegében mentális problémáim voltak, de a mai legutóbbi lenti kalibrált véleményével maximálisan egyetértek!
"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."
+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)
Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani.
Tényleg nem érdemes. A beállítás is megfelel, de ha ismered a "kalibrál" szó eredetét (nézz utána) abból tudhatod, hogy ebban a konkrét esetben miért is teljesen helytálló az is.
A kalibrálás szóról nem érdemes hosszasan vitatkozni. A metrológusokon(méréstechnikusok) kívül sajnos rosszul elterjedt szóhhasználatban van még az angolban is. Javaslom a mellôzését. Ezért ajánlottam helyette a beállítás szót. Mindenttöl független engem nem zavar, ha a köznyelv nem megfelelô módon használja, csak javasoltam egy szerencsésebb szóhasználatot helyette.
Valójában nem kell kalibrálni semmit, csak egy szerencsétlen szóhasználat. Igazából sima alátétezés. Így lehet kiterjeszteni az örlô szemecseméretét, egészen durvától a finom tartományig, mert a alapesetben kicsi a tartomány amit egyszerre át tud fogni. Nevezzük örlôbeállításnak, talán az szerencsésebb megfogalmazás.
Páldául azt, hogy adott tól-ig tartomány valójában milyen szemcsemérettől milyen szemcseméretig tartson. Avagy a legfinomabb fokozat milyen finom őrlemény legyen.