A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért nem teljesen biztos, hogy ez a te hibád volt. Ha erőlködött a gép, akkor a szivattyú feltehetőleg a maximális nyomáson működött. Ha a kar nem bírta a szivattyú maximális nyomását, akkor az inkább tűnik gyártási hibának.
Ettől függetlenül, mindenki akkor jár a legjobban, ha minden eszközt az ahhoz való őrleménnyel használ. Én sem csinálok rendszert abból, amit leírtam, csak kilengés volt, megjavulok:)
Sziasztok, Quickmill 0820 as gép kávéfőzésnél is a gőzkaron nyomja a vizet. Valakinek tippje, mi lehet a gond? Szelephibára gyanakodom, de jó lenne valaki, aki már látott ilyet. Illertve mennyi lehet a javítás, vagy ez már gazdasági totálkár ? :) Köszönöm.
Nekem úgy törött le a régi Turmix eszpresszófőzőm szűrőtartó karjának a füle, hogy túl finomra őröltem, de gondoltam, csak átcsöpög rajta, lusta vagyok egy új adagot darálni. Hát nem.
Ugyanaz pepitában: ma munkába indultamban jutott eszembe, hogy elfelejtettem kávét őrölni a benti géphez, ami egy kis gőznyomásos DeLonghi. A Hario mini millt szoktam erre használni, az van kotyogós-finomságúra állítva, de azzal percekig tart a mutatvány. Nagy bátran őröltem 12 grammot az eszpresszóhoz állított őrlővel, a szokásos 14-15 helyett. Kicsit aggódtam, de ebben is működött: érezhetően lassabban jött le, aggódtam is, hogy nem esik-e szét a gép, de nem. Én igazán nem szeretnék senkit sem ilyen mértékű szabályszegésre biztatni, de úgy néz ki, hogy egy-egy alkalommal a gőznyomásos gépek is boldogulnak az eszpresszó-őrleménnyel.
Akár elektronikai hiba is lehet, de én nem vagyok műszerész, csak a leírásod alapján találgattam. Hogy megéri-e felújítani, az attól függ, mennyire szeretnél podos kávét inni. Az első hozzászólásodbam azt írtad, hogy kaptad, vagyis eddig 0 forintodba került. Ha egy szervizben számodra is elfogadható áron megjavítják, akkor megéri, mert tudod használni.
A kép lemaradt, de ez talán mindegy is. Ha adott hangot, de nem jött belőle víz, akkor vagy a szivattyú romlott el, vagy valahol dugulás van. Ha még ráadásul be sem kapcsol (nem fűt? nem világít? nem ad hangot?), akkor lehet gond a kapcsolóval, vagy a fűtéssel is. Ezt egyáltalán nem szakértőként mondom, csak a leírtak alapján.
Gondolom, már nem garanciális. Ha értesz hozzá, akkor áramtalanítsd, szedd szét, és valószínűleg meglátod, hol a baj. Ha nem, akkor vidd szervízbe.
Kaptam egy podstar nerva kávéfőzőt. Hülye hangot adott de nem szivattyúzott semmit, majd kikapcsolt és azóta nem kapcsol be. Hol kezdjem vagy tapasztalat esetleg?
LIDO ET eladó, már az újabb, fekete változat, 2018 decemberi vásárlás, mondhatni bejáratott. Minden tartozékával, dobozában, szép állapotban, csak a behajtható kar tövénél látszik apró kopás, fotó lentebb. Ára: 60.000 HUF (Foxpost csomagautomatába küldés az árban.)
Bár tömörítőm még nincs hozzá, de nem bírtam ki, kávé és tej nélkül kipróbáltam mind a két funkcióját. A gőze félelmetes, a 3 lyuk talán túlzás is, a kapcsolói úgy kattannak át, mintha újak lennének. Az alján ott van a szokásos Rancilio infomatrica, de gyártási év nincs rajta. Azért 20 évesnél nemigen lehet fiatalabb.
de írott infót nemigen. Tulajdonképpen ennél valamivel nagyobb, de otthoni méretű rézbojleres gépet kerestem, aztán ezt megkívántam. Az nem lehet, hogy nekem ne legyen egy Rancilio a konyhapultomon:)
Emlékeimben kutakodtam, hogy mintha erről a Rancilióról SiD-nek (sem) volt igazán egyértelműen pozitív véleménye, de talán Laliponthu is hasonlóakat mondott volna ezekről régebben. /?/
A 702 és társaiból szinte az egészet ki lehet pofozni, amit beletöltesz. A 800-as szériában van egy sztatikusságot csökkenteni hívatott lemezke, ami felfogja az őrlemény egy részét. Konkrétan ennyit:
"...(es ha igen, hol kellene keresgelni, gondolom nem a jofogason :) )"
Amit, Graef őrlőt most eladtam, egy 702-est, emlékeim szerint én is a jófogiról vettem előzőleg (persze lehet, hogy azt is innen, nem emléxem már). Igaz, én személyesen elmentem az eladóhoz, az őrlőt láttam, kipróbáltam, lecsekkoltam, aztán fizettem... most pedig - részemről is megkímélt állapotban - nagyjából az akkori beszerzési árán el is tudtam adni azt.
Ha retro alatt használt vendéglátóiparit értesz, azt is lehet, de valóban nem biztos, hogy a jófogás a legjobb erre. Ilyesmit inkább valamelyik fórumon érdemes vadászni, de 50-ért nem biztos, hogy kapsz megfelelőt. Elsőre szerintem biztosabb lenne valami újat venni, garanciával, aztán, ha meguntad, akkor kereshesz egy nagyobbat.
Ez igaz. Én annak idején tartottam is egy kis kézi őrlőt a Moka Expresshez. Aztán vásároltam egy használt ipari őrlőt, azon pár másodperc alatt meg lehetett változtatni a beállítást.
Az Iberital challange ellen szól, ha gyakran változtatod az egyes kávékészítő módszereket. Espresso beállításról áttekerni french pressre pl elég lassú, és mivel nincs skála, azt sem tudod mikor érkeztél meg.
Mindegyiknek jó híre van, de az Encore nem feltétlenül jó eszpresszóhoz. Pár évvel ezelőtt még az Iberitalt ajánlották itt is belépő szintű őrlőként. Hacsak valamit nem változtattak rajta alapvetően, akkor egy mai új darab is megállja a helyét. Újabban került be a köztudatba a Graef, amiben szintén kúpos őrlőtárcsák vannak, és olcsóbb az Iberitalnál, gondolom, mert a háza jó részt műanyag. Az Imat Lux és a Lelit Fred őrlőműve azonos az Iberitaléval, vagyis valószínűleg azok is jók.
jelenleg Hario skerton Pro-m van, de napi 3x2 orles kezzel kezd faraszto lenni, plusz nincs megfelelo jelzes az orlemeny nagysagar vonatkozoan :)
igy valami motorikus orlot probalnek.
nem vagyunk tul nagy gourmet-k, cappucinot/espressot iszunk, neha Aeropress-elek,French press-elek, neha hideg kv-t az ejszaka folyaman.( illetve van egy V60asom is de azt nem hasznalom)
olyan 30-40-50e ft korul milyen jofajta orlot ajanlotok? olvastam a Barazta Encore-rol jokat, a Graef 702-rol, az IberItal Challenge-rol, de ez lehet mar regi info? :)