A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A 702 és társaiból szinte az egészet ki lehet pofozni, amit beletöltesz. A 800-as szériában van egy sztatikusságot csökkenteni hívatott lemezke, ami felfogja az őrlemény egy részét. Konkrétan ennyit:
"...(es ha igen, hol kellene keresgelni, gondolom nem a jofogason :) )"
Amit, Graef őrlőt most eladtam, egy 702-est, emlékeim szerint én is a jófogiról vettem előzőleg (persze lehet, hogy azt is innen, nem emléxem már). Igaz, én személyesen elmentem az eladóhoz, az őrlőt láttam, kipróbáltam, lecsekkoltam, aztán fizettem... most pedig - részemről is megkímélt állapotban - nagyjából az akkori beszerzési árán el is tudtam adni azt.
Ha retro alatt használt vendéglátóiparit értesz, azt is lehet, de valóban nem biztos, hogy a jófogás a legjobb erre. Ilyesmit inkább valamelyik fórumon érdemes vadászni, de 50-ért nem biztos, hogy kapsz megfelelőt. Elsőre szerintem biztosabb lenne valami újat venni, garanciával, aztán, ha meguntad, akkor kereshesz egy nagyobbat.
Ez igaz. Én annak idején tartottam is egy kis kézi őrlőt a Moka Expresshez. Aztán vásároltam egy használt ipari őrlőt, azon pár másodperc alatt meg lehetett változtatni a beállítást.
Az Iberital challange ellen szól, ha gyakran változtatod az egyes kávékészítő módszereket. Espresso beállításról áttekerni french pressre pl elég lassú, és mivel nincs skála, azt sem tudod mikor érkeztél meg.
Mindegyiknek jó híre van, de az Encore nem feltétlenül jó eszpresszóhoz. Pár évvel ezelőtt még az Iberitalt ajánlották itt is belépő szintű őrlőként. Hacsak valamit nem változtattak rajta alapvetően, akkor egy mai új darab is megállja a helyét. Újabban került be a köztudatba a Graef, amiben szintén kúpos őrlőtárcsák vannak, és olcsóbb az Iberitalnál, gondolom, mert a háza jó részt műanyag. Az Imat Lux és a Lelit Fred őrlőműve azonos az Iberitaléval, vagyis valószínűleg azok is jók.
jelenleg Hario skerton Pro-m van, de napi 3x2 orles kezzel kezd faraszto lenni, plusz nincs megfelelo jelzes az orlemeny nagysagar vonatkozoan :)
igy valami motorikus orlot probalnek.
nem vagyunk tul nagy gourmet-k, cappucinot/espressot iszunk, neha Aeropress-elek,French press-elek, neha hideg kv-t az ejszaka folyaman.( illetve van egy V60asom is de azt nem hasznalom)
olyan 30-40-50e ft korul milyen jofajta orlot ajanlotok? olvastam a Barazta Encore-rol jokat, a Graef 702-rol, az IberItal Challenge-rol, de ez lehet mar regi info? :)
Szerintem pont ellenkezőleg! Minden Lavazza iható valamennyire, a Rossa kimondottan jó és a Dolce Gusto sem rossz egyáltalán (Brikkába). Csepegtetős elkészítéshez pedig a Mattino kiemelkedik az előre őröltek mezőnyéből. Egyetlen kivétel az irgalmatlanul savanyú Oro.
Ma volt egy különös élményem, amolyan fórumra való. Mikor legutóbb kávét váltottam, az előzőből már nem maradt annyi, amennyi egy duplához elég lenne, hanem csak kb 11-12 gramm, amit akkor láttam, mikor már megőröltem a szokott eszpresszó-beállításon. Nem dobtam ki, hanem eltettem egy kis Tight Vac dobozba. Ma délután elővettem, és próba szerencse alapon beletettem a kétcsészés Moka Expressbe. Szépen lassan főtt le, mielőtt megtelt a felső tartály levettem a főzőlapról, és az utolsó harmada úgy folyt ki. Mikor kihűlt a kávéfőző, és szétcsavartam, akkor az alsó tartályban alig maradt víz. Vagyis hiába volt finom az őrlemény, a végeredmény jó lett. Ja, és ízlett is:) Hát így.
Egyebkent miota a melohelyen Brikkazom ( egy Hario Mini Millel megtamogatva), folyamatosan meglepodom, hogy a kotyogo mennyire stabil izelmenyt ad meg az egeszen oreg kavek eseteben is, szemben a paratartalomra is kenyes eszpresszozassal, ahol 2 hettel bontas utan mar nem sok oromet lel az ember a produktumban.
Ezeket a kerdeseket mar egyszer en is felvetettem (kulonos tekintettel a hostabilitast, mint Szent Gralt uldozoknek), de tenyleg nincs es nem is lesz konszenzus. Pedig szerintem siman logikai alapon is belathato: ha mas-mas homersekleten mas az izvilaga egy kavenak, nem feltetlenul tragedia, ha a csapolas kozben vandorol kicsit a homero.
Gyerekek, kaptam még karácsonykor ajándékba kilós arany színű lavazzát. Qualitá oro. Most hogy elfogyott a kávém felbontanám. Ismeri valaki? Őszintén, nem várok tőle túl sokat, de hátha valaki már próbálta...
Amit először linkeltem, ott volt kiskúpos (Catler) ha jól emlékszem. Ami nagyon kilógott az a HG-1, de annak is megvan az oka. Az ábra alapján a HG-1 a legpocsékabb őrlő kéne legyen az összes közül, és mivel állítólag új darálóval dolgoztak, ezt a gyakorlat is alátámasztotta, simán elmaradt a vadi új HG-1 az Imat Lux-tól (nem kis csalódást okozva). Aztán letoltam rajta 10kg bolti szemes kávét és használható lett, de további 10 kg kellett amíg igazán brillírozni kezdett. A szabad szemmel is látható akár 1mm-es darabok is szép lassan eltűntek. Az én példányomnál még állítható a tengelyek szöge, a kések koncentrikussága stb. Ezt anno feature-nek szánták, de annyi volt vele a szenvedés, hogy az újaknál már inkább nincs ilyen lehetőség cserébe gyárilag jobban be vannak állítva.