A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm a gyors választ. Értem amit mondasz, de akkor rosszul fogalmaztam. Valamilyen rugós billenőkapcsolóm van ami megnyomás után visszaáll alaphelyzetbe és a gép kb 30 min után automatikusan kikapcsol. Kikapcsolat állapotban viszont nem megyek sokra a konnektorban lévő okos kapcsolómmal :)
Miért ne működne?! Nekem is időzítővel ( okos konnektorral ) működik. A billenőkapcsolót bekapcsoltam 1 éve és onnantól fogva csak aZ időtítő vezérli a bekapcsolást.
kis segítséget szeretnék kérni. Pár éve egy boldog Rancilio tulajdonos vagyok és a reggelek megkönnyítése érdekében szeretném ha felkelésre már egy üzemi hőmérsékletű Silviával találkoznék. A gép alapban egy billenőkapcsolóvan van felszerelve és így időzítő kapcsolóval nem működik. Valakinek lenne használható ötlete ennek a megoldásában? Köszönöm előre is!
Szerintem jól néz ki, ha jól látom, akkor kapott egy normálisabb gőzkart (habár ez speciel engem hidegen hagyott eddig is), át lett kicsit alakítva a homlokfal, vissazrakták a karra a fém kifolyót....stb.
Egyéb más eltérés a 2015-ös változathoz képest, már ami a belső műszaki tartalmat illeti?? Vki tudja esetleg?
Ha valaki használna nyomásfokozós főzőkarral működő kávéfőzőt!
Nekem ez vált be a végeredményt tekintve:
A kart jobbra elhúzás után egy rugó visszahúzza középre, és indítás után a leírás szerint 9 bár nyomásnál nyit ki! így a lefolyási idő kb 8-10 másodperc a klasszikus 25-28 másodperc helyett!
Amivel tudjuk javítani a lefolyást, hogy indítás előtt a kart ütközésig jobbra húzom és ott tartom a lefolyás elindulásáig, ez késlelteti a szelep nyitását, így több aroma és olaj tud kioldódni. Ezt 5-6 másodperc után meg lehet ismételni, és a lefolyási idő 17-22 másodperc lesz dupla esetén, egyszemélyes 10-12 másodperc körül!
Mennyiség 7-8g dupla 14-16g
Őrlés konyhai só méretétől finomabb, jó darálóval javítható az eredmény!
Mennyiség 55-60 ml
Egyszeri nyomás visszatartás lefolyás előtt, a megindulás után elengedem !
Tömörítés kb 12-15kg a tömörítéssel a lefolyás finomítható!
Nekem 2 Brikkám is van, egy olasz - egy román, egyik melóhelyemen, másik otthon. Van, hogy hónapokig pihennek, és a Gaggiát használom, de pl. idén nyaralás után még 1 hónapig brikkáztam, mert olyan kedvem volt. Asszony már kérdezte is, hogy csak nem rossz a másik masina, hogy hanyagolom?
Amúgy meg van még egy előnyük: a melóhelyemen senki sem mer hozzányúlni a Brikkához ha eltörik a foganytúja vagy elég a tömítése a saját kotyeszuknak, annyira félnek a robbanásától :)
Az enyém nem működik áramszünetben, mert indukciós főzőlapunk van. :) Utazásra valóban hurcolásztuk párszor, de asszem, inkább az ilyen alkalmakra is vagy a kapszulásat fogjuk legközelebb vinni, vagy veszek egy indukcióson is használható kotyogóst.
Videó arról is van, hogyan kell kiherélni a kart keress rá poemia non-pressurized portafilter-re. Utána vissza tudod csinálni ha el akarod adni és a müa. kibírta. De ha eddig nem érezted a különbséget a silvia,gc és gépeddel főzött kávék között, akkor jó neked a nyomifokis kar is, csak nehezítenéd a dolgodat :)
Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat! A kar nyomásfokozós, ahogy írtátok mint a saeco poemia ! Mivel a főzőkart nem szívesen szedném szét, kérdésem lehet e vásárolni normál főzőkart ebben a méretben? Tudtok esetleg forgalmazót aki be tud szerezni ilyen méretű kart? Youtube videó van róla ahol normál karral használják a gépet.
Amúgy ha van egy jó brikkád (magam ellen beszélek picit) én nem adnám el. Sok helyet nem foglal, működik áramszünetben, el lehet vinni nyaralni, szilveszterezni vagy akármi. Ráadásul egyelőre úgy tűnik, kihalófélben lévő fajról van szó... Persze ha amúgy is csak a port fogja és sosem használnád, akkor lehet másnál jobb helye lenne.
Gondolom kiműtötted a karból a nyomásfokozót, különben abszolút nem egy kategória. Ha kiműtötted, akkor hosszas gyakorlás után valóban meglepő eredményeket lehet elérni egy ilyen szettel is, bár az őrlőt azért lecserélném a helyedben. Nekem egy pici Delonghim van egyébként, így jól ismerem az érzést, hogy milyen amikor egy basic szettel tök király kávékat tud az ember húzni. Biztos meg fognak most kövezni, de én sem érzem a különbséget. Legalábbis annyira nem, hogy sürgős késztetést érezzek egy másik gép vásárlására. Egyedül egy több fokozatú, vagy fokozatmentes őrlő jönne jól néha, de annak hiányát is megoldom egy kis játékkal.
"Összehasonlítva Gaggia Classic, Rancilio silvia a végeredményt tekintve nem érzek különbséget az ízekben!"
Nem megoldhatatlan gond. Eszpresszózz csak sokat, többféle kávéval, otthon és kávézókban is és magad is meglepődsz majd, mekkorát tud fejlődni az ízlelési képességed.
Természetesen nyomásfokozós, műanyagos, csúcsszuper (ja, azt nem) Saeco kar. Ehhez a géphez még a tamper is túl jó, a kanálmérleg pedig mega-LOL. Nagyon messze van attól, hogy csak világos pörkölésnél jöjjön ki a különbség.
Az nem egy nyomásfokozós kar a képen véletlenül? Ha nem az akkor ennek a szettnek a szűk keresztmetszete a daráló, ami presszó készítésére nem kifejezetten alkalmas. A Classic és a Silvia azért más világ, alap kávéknál lehet nem jön ki a különbség, de egy világos pörkölésű kávéval már más a helyzet. Otthoni presszó készítéssel ismerkedő embernek jó kezdő gép lehet jó áron.
Egy jó választás lehet kezdő Baristák számára nekem bevált! Összehasonlítva Gaggia Classic, Rancilio silvia a végeredményt tekintve nem érzek különbséget az ízekben! Kávé 16g főzet kb 55ml Kapucziner manufaktúra Honduras El Izote a tesztalany.
Ha valaki vásárlás előtt áll:
Gép: Gaggia viva prestige 55.000Ft
Kézi őrlő: Hario Skerton 10.000Ft Őrlést jól be kell állítani!
Hát ha ez a kérdés nekem szólt, én inkább nem mondok semmit... Nem vagyok valami nagy buherátor, a Lelitnek valszeg csak valami tömítés baja van, nekem viszont sikerült lecsavarni a felsőszűrő-tartó egyik csavarjának a fejét. :)
A Brikkát még átgondolom, attól függ, kell-e valakinek a családból. Ha nem, feldobom ide valami elfogadható áron.
Valószínűleg én is így jártam. 29.-én rendeltem az AVX-től kávét előre utalással. Megkaptam a visszaigazolást, azóta semmi nem jött az utalás részleteiről. Pedig már nagyon fogy a kávém.
Az enyémnél sokkal szebb, az biztos. Amúgy ha neked csak útban van, el szokott kelni. Adott esetben engem is érdekelne, de biztos mást is. Asszem ezt már kérdeztem itt, de az igazi megoldás valahogy az lenne, ha ki lehetne javítani ezeknek az alját. Meg lehet ezt csinálni házilag?