Keresés

Részletes keresés

Freeldiko Creative Commons License 2018.10.13 0 0 177043

Kedves Szakértő pajtások!

 

Vettem egy pides Lelit Annát és - mivel kipróbáltam és nagyon is bejött - egy kézi őrlőt vásárolnék hozzá. Egy Comandantét. Viszont amikor kipróbáltam az őrlőt az egy kézi húzós Pavonival történt, ami azért talán kicsit jobban tolerálja, ha az őrleményt nem tudom pontosan beállítani megfelelőre. Viszont nem tudom, hogy a pumpás gépemmel hogy fog működni a Comandante őrlőbeállítása. Van tapasztalatotok? Használ valaki Comandante őrlőt pumpás géphez? 

 

KöszI

ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.13 0 0 177042

 Ja és a Manométer: ha rézcsövezve van a géped akkor a rézcső végénél a víz bemenetre kell tenni a T idomot, ha nincs akkor a pumpába kell a T idomot betekerni.

Előzmény: -sanci- (177040)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.13 0 0 177041

 Az utóbbi időben viszonylag sok gép megfordult a kezeim között és tapasztalataim szerint két dolog elég hamar “megöli” a főzőfejen a krómozást a víztérben. Egyik, ha az ember viszonylag sokat gőzöl,  vagy egyéb okokból állandóan túlmelegszik a fej. Másik a citromsavazás. Amit a kazánban látsz az nem is (csak) vízkő valójában, hanem egy trutyis, zselészerű anyag ami már meg van keményedve. Ez a réz (bronz)-alumínium “találkozásánál”  keletkezik, amikor lekopik a krómozás a fejről a víztérben, akkor ilyen trutymák kezd kialakulni. 

Amit tehetsz:

1.,új fej (~17.000.-), új kazán (~3500.-)

2., fej krómozás ( nemtom mennyibe kerülhet?!) , új kazán.

És mindkét esetben innentől fogva Norda víz, vagy szűrt víz ( nem kancsós ) használata.

Előzmény: -sanci- (177040)
-sanci- Creative Commons License 2018.10.13 0 0 177040

Sziasztok!

Lenne pár 2004ben gyártott Gaggia Classical kapcsolatos kérdésem, előre is elnézést, ha már 1000x ki lett tárgyalva.

Rávettem magam, s lecseréltem az összes tömítését, kapott szép új pumpát. Viszont meglepődtem, mennyire vízköves belül a kazán, hiába citromsavaztam, tersoneteztem.

https://photos.app.goo.gl/6SWNESF8NpwzGsVA9

Egy szerelési videon láttam, milyen szép krómozottan néz ez ki, na ennek a közelébe sem tudtam hozni, hosszas sikálás ellenére sem, itt ott egyenetlen belül a felület, krómozásnak nyoma sincs. 

Ezt a felső részt (ilyen leromlott állapot esetén) érdemes inkább lecserélni? Vagy a krómozás elég hamar eltűnik?

Milyen gyakran szokás ezt a gépet szétborítani ilyen mélységig? Most már van gyakorlat, megcsinálom szívesen sűrűbben is.

 

A tetején lévő gőzcsap nekem meg sem moccant, mintha oda lett volna forrasztva, bár egyértelműen levehető a képek alapján. Ezzel még majd küzdök egy sort legközelebb. 

 

Más: szerettem volna még a gaggia manométer kitet is beépíteni. Időben megcsúsztam tegnap szereléssel, így ez elmaradt, de első blikkre nem jöttem rá, ezt most hova kell csatlakoztatni. Ebben tudna valaki segíteni?

http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/gaggiamanokit-gaggia-manometer-beepito-szett

 

Mi most az aktuális lágy víz trend, ki mivel itatja a jószágait?

Üdv,

Sanci

bömbiatti Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177039

igen,már utána néztem egy hónap alatt.teljesen bizonytalan vagyok.reggel 3-4-5 óra körűl egyszerűbb volna egy gombot megnyomni,ha napközben van időm,akkor meg gondolom minőségibb kávé készülne a gc-vel.most egy bialetti mini expressel nyomom nyár óta,de már ennél is észrevehető az ugrás a szarvasi kotyihoz képes.esztergomi fuvarnál voltam a pacificnél,vettem kávét,és megcsapott a minőségi kávézás szele.

Előzmény: Katoczi (177038)
Katoczi Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177038

Nem egy kategória a kettő. Az automatával pillanatok alatt kapsz egy presszószerű italt, míg a  Gaggiával foglalkozni kell (darál, adagol, egyenget .tömörít stb) és kell minimum egy Graef702 darálónak, cserébe sokkal jobb a végeredmény.

Előzmény: bömbiatti (177037)
bömbiatti Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177037

szevasz!én is "kávé csináló" vételén gondolkodom.nagy még a bizonytalanság.egyik nap automata a befutó/talea ring/másik nap a gaggia classic.a mai nap a gc a nyerő.de meghallgatok más ajánlatot is.attila

Előzmény: bzsx (177036)
bzsx Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177036

Szia,

 

Van néhány gépem, ami talán érdekelhet. nullahatharmichathuszonnyolcnyolcvannyolcötvenkilenc

Előzmény: vévtréd (177034)
zsorzs1970 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177035

Újszerű szép kávégép Alessi Coban RS03 eladó.Érd 06209351897                                                  

vévtréd Creative Commons License 2018.10.12 0 0 177034

Köszönöm a válaszokat és a segítséget!

 

Egyébként érdekelne akár használt kávéfőző is, ha valakinek van/tud eladó gépet (gaggia classic/baby, vagy akár faema family, rancilio nancy). Tkp. édesanyámnak szeretnék venni egy új, vagy pedig megfelelően karbantartott, felújított használt kávéfőzőt. Ha tudtok esetleg más hasonlóan jó és megbízható konstrukciót (3 járatú mágnesszelep, opv, adott kategóriához mérten megfelelő hőstabilitás, stb...), amelynek nagyjából az említett gépekkel egyező az árfekvése, akkor azt is szívesen venném.

 

Előzmény: ogrEicsab (177027)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177033

Hehe, persze, logikus, hülye kérdés volt. :D

Előzmény: ogrEicsab (177032)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177032

A GC-nál “szokásos” helyre, a termosztát helyére.

Előzmény: Nibiru (177030)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177031

Csak nem te csaptad le előlem az utolsó pillanatban a Vaterán kb. egy hete egyik este? :) Mondjuk annál nem írták, hogy ilyen baja lenne.

Előzmény: wewewe1980 (177029)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177030

Érdekes, hogy 93 fokra állított PID esetén hogyan változik a kazán hőmérséklete a PID szerint, miközben a vízé meg stabilan 93 fok a hőmérő szerint, ha jó vettem ki. A PID hőmérője melyik pontra van téve?

Előzmény: ogrEicsab (177022)
wewewe1980 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177029

Üdv Mindenkinek!

 

Néhány kérdéssel fordulnék hozzátok, bízom benne, hogy van köztetek olyan szaktudással rendelkező fórumozó, aki maradéktalanul meg tudja válaszolni őket!

Nem rég vettem egy Saeco Aroma gépet (a régi, buszkapcsolós típus), aminek főzés közben folyik a víz a tejgőzölő csövéből. Az ehhez tartozó kapcsoló nincs bekapcsolva és a csapot amennyire lehetett, elzártam, de feszegetni tovább már nem merem. A kérdéseim:

- Mennyibe kerül ennek a hibának a javítása?

- Bp, XVII. ker környékén tudtok-e szerelőt, aki meg tudná csinálni?

 

A segtségeteket előre is köszönöm!

ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 177028

mérővel nincs is baj, csak a mérés módjával! :)

Így néz ki a kar az ézékelővel.

 

Előzmény: Csabyka83 (177024)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177027

2011 től romániában gyártják, ezzel még nincs baj. Viszont 2015 ben amikor megvette  a Gaggiát a Saeco (Philips), ba akkor baltázták el nagyon!

Szóval 2014-est és azelőttit bátran, akár román, akár olasz.... nekem szokott is lenni eladó, ha úgy döntenél esetleg 🙂

Előzmény: vévtréd (177025)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177026

Csak a 2015 előttiek.

Előzmény: vévtréd (177025)
vévtréd Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177025

Sziasztok!

 

Nagyon régen aktívan olvastam a fórumot (kb. 8-10 éve), azonban az elmúlt évek teljesen kimaradtak.

 

Azt szeretném kérdezni, hogy egy új gaggia classic még mindig ajánlott kategória-e? Csak azért kérdezem, mert valahonnan az rémlik, hogy egy pár éve áthelyezték a gyártását Romániába, ami után tapasztalható volt egy kis minőségromlás az összeszerelésben.


Segítségeteket előre is köszönöm!

Csabyka83 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177024

Pont ugyan ilyen Ikeás hőmérőm van :D

Előzmény: ogrEicsab (177023)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177023

 És még az előzőhöz: természetesen minimum 20 percig bekapcsolt gépnél kell mérni úgy, hogy a hőmérős kar is rajta van a gépen,  az is a géppel együtt melegszik!

Előzmény: Csabyka83 (177021)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177022

 Meg lehet mérni, de ez a mérés biztos hogy nem pontos!  Attól hogy oda dugsz valamit - amit a környezeti levegő is hűt többekközött - attól még nem lesz pontos a mérésed! Pontosan mérni csak karba integrált hőmérővel (hőérzékelővel) lehet, a csapolás körülményeit a  lehető legjobban imitálva.  Gondolok ezalatt arra például, hogy a kar kifolyójára egy csapot teszel, amit éppen hogy csak annyira nyitsz meg, hogy 25 mp alatt kb. 30 ml víz jöjjön át rajta,  hiszen kávéfőzésnél is kb. ez történik, és nem mindegy hogy a pid csapolás közben hogy fűt rá a hőmérséklet esésre.  Végeztem már pár ilyen mérést, általában a pid által mutatott értéknél maximum 10 °-kal szokott hidegebb lenni a kilépő víz hőmérséklete tapasztalataim szerint. Ez függ általában a Pid típusától. Rex C 100 nál több, sestosnál és omronnál kevesebb  szokott lenni az eltérés.  És igen, 90 ° körüli víznek kell távoznia a fejből, és az hogy 110-re állított pidnél neked már gőz is jön, ez is azt támasztja alá hogy a mérésed pontatlan. 

 Itt van példának egy ilyen mérésem: 

https://vimeo.com/245794087

Előzmény: Csabyka83 (177021)
Csabyka83 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177021

Már miért ne lehetne megmérni?

90 fokra állított PID-nél 70 fokos víz távozik a fejnél, mindent lebontva a fejről, csak a lyukból folyó vízre mérve.

Sok helyen olyanokat olvasok hogy 88-90 fokú víz kell ott távozzon. Ahhoz nekem mar 110re kell a PID-et állítanom, de ilyenkor már gőz is jön a fejen keresztül. 

Előzmény: ogrEicsab (177020)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177020

 Igaz nem nekem szólt, de nem igazán értem ezt a kérdést?! Miért kéne valamit bármihez is viszonyítani? A pidet beállítod egy adott hőfokra,  legyen ez mondjuk 90 °C.  Az egyik szám mutatja a beállított értéket, a másik pedig a kazán aktuális hőmérsékletét.  Azt, hogy valójában mennyi a kilépő vízhőfok, nem igazán tudod pontosan megmérni, hacsak nincsen hozzá speciális eszközöd. A hús hőmérő az nem az. De végülis onnantól fogva hogy PID van a gépedben, úgyis kóstolgatnod kell, hogy egy adott kávé hány fokon a legfinomabb számodra. Ezt megjegyzed és ezután ennyi fokon elkészítve iszod. 

Előzmény: Csabyka83 (177018)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177019

 

 Nincs is szebb egy Silviánál :)

Előzmény: ogrEicsab (177013)
Csabyka83 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177018

Esetleg PID-el kapcsolatban is tudnál segíteni? 

Tettem K hőelemmel egy Rex-c100ast az Evora, de nem tudom mihez kéne viszonyítanom a beállított hőfok értéket.

Kifolyó vizhőfokot tudok mérni digitális hús hőmérővel, de nem tudom mik a jó hőfokok ilyenkor... 

Előzmény: Nibiru (177016)
Csabyka83 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 177017

Köszönöm! 

Előzmény: Nibiru (177016)
Nibiru Creative Commons License 2018.10.10 0 0 177016

Úgy kell beállítani, hogy 9 Bar-nál ne menjen feljebb a nyomás a karban. 

Előzmény: Csabyka83 (177011)
Giuseeppe Creative Commons License 2018.10.10 0 0 177015

Szép állat:) 

Előzmény: ogrEicsab (177013)
mormo85 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 177014

Szia!

Nekem van egy eladó!Keress emailen,ha érdekel még.

Előzmény: decca (177001)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!