A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A 2 személyes brikka produktuma nem több mint az egyszemélyes kotyogóé, de attól fényévekkel jobb. Ne aggódj, ha arabikával használod nem kapsz koffein mérgezést :)
Írom ezt azért, mert ha egyszemélyessel főzöl, olyan kesere égett lesz a kávé, hogy csuda. Ha több vizet teszel bele akkor valamivel jobb a helyzet, de akkor meg már annyi mint a 2 személyes brikka. És ez utóbbi legalább iható.
kotyogós 1 személyes tapasztalata van valakinek, hogy melyik az amelyik még valamilyen szinten elfogadhatót főz?
brikkám van, de az 2 személyes, és a felét kiönteni sem túl jó ötlet, meg az sem hogy időnként 2x-es adag koffeint viszek be. ezért gondoltam hogy valami 1 személyes tábori kelléket beszerzek.
de a szokásos dilemma: csak bialettiből is első keresésre 3 típust dob fel.
Ilyen hely itthon szerintem nem nagyon van (meg inni sem tudnál 2-3 kávénál többet. Androidra van a Budapest újhullámos kávézói alkalmazás, ott megtalálod azokat a helyeket, ahol ilyen kávékat lehet inni. Egy rövid körúttal megoldod a dolgot. 200-250g-os zacskóban meg bárhol tudsz venni. Webshopból: Casino Mocca, Kávékalmár, Paljoc, AVX, Kapucziner. Külföldi kedvencem a Colonna.
Egy oldallal korábban linkelték a listát (#176443).
---
Bontottam most egy Monsooned Malabar-t, 2x sikerült is befullasztani a gépet. :DDD Az olcsó kv-hoz képest két nagy lépéssel kellett durvábbra állítani a Variot és végre kaptam egy guszta lefolyást, bár szvsz kicsit hamar szőkült.
Még majd finomítani kell a dolgokon, de főbb ízjegyek már most kijöttek, vagy hogy is mondjam. Szóval öröm és bódogság van. :D
Biztosan kérdezte már valaki: létezik itthon olyan spéci hely ahol a világ mondjuk 5-6 jobb termőterületének kávéit saját maguk pörkölik és ki lehet próbálgatni őket? Vidékre is lemegyek érte ha van ilyen bárhol. Olyan kisebb bolt/webshop is érdekelne, ahol pl. egész kis kiszerelésben is (50-100g, de max 250 g) árulnak különlegességeket. Nektek mi a kedvenc webshopotok?
"...Közületek talán kevesen tudják, de nagyjából két és fél éve foglalkozom “wood-reclaiming”-el, vagyis fa-újrahasznosítással. (Amikor nem kávégépet újítok fel éppen, legtöbbször ezzel foglalkozom szabadidőmben.) Régi fából készítek bútorokat, használati tárgyakat...."
Ez nyilvánvaló, de mivel mindenkit érint, gondoltam szólok, hogyha bármilyen közösséget akartok(unk) később szervezni, akkor ne érje váratlanul az itt lakókat. Nem mindenki követi a napi eseményeket.
Uraim, készüljetek! Az utóbbi napok történései, hírei alapján arra következtetek, hogy ha nem is szűnik meg az index.hu, de a domain struktúrája és szolgáltatásai át fognak alakulni. Ez annyit jelent, hogy a fórumok ilyen formában nem biztos, hogy megmaradnak. :(
Ez kétségtelen. Nekem sem jutott eszembe a karos gép amíg nem kaptunk kipróbálásra. Igaz csak hárman vagyunk sokból akik beszálltak a kávés projektbe, de gyorsan beletanultak a fiúk. A legtöbb helyen tényleg halálra ítélt a dolog.
Azért a kávéfan és az irodai munkaközösség alapból két olyan halmazt képez, amelyik nem igazán keresztezi..., de még talán nem is érinti egymást. Dicséretes a ti munkahelyi kollektívátok.
A 702-t 27000-ért vettem pár hónapja, igazán nem követem az árát, de akkor is ez a legolcsóbb espresso daráló.
A Silvia és társai el tudnak látni egy kávéfun közösséget, csak kell valaki aki kicsit karbantartja, takarítja. A macera nagy kérdés, nálunk bejött, igaz nem vagyunk sokan (2 max 4 dupla készül egyszerre). Nem ideális munkahelyre ez kétségtelen, de ha már megvan megtanulhatják használni, és garantáltan náluk lesz a legjobb kávé a környéken.
Na, szal az van, hogy ez az akció tegnap még tutira nem élt, mert épp egy kollégám kért tanácsot tőlem, milyen darálót javasolnék neki egy Gaggia alapgéphez, és én is a honlapjukat néztem. Ez akkor már így ok! :-)
"Ez egy nagyon jó kis gép, kisebb irodát simán ellát...."
Ez elméletben lehet, szépen hangzik, de azért a valóságban persze nem igaz.
Az ilyen, általunk favorizált eszpresszóképes gépek odafigyelést, törődést, TMK-t igényelnek! Egy munkahelyen, ahol többen is használni akarják ez egyszerűen nem működik, és a gépet előbb-utóbb kicsinálják, ráadásul úgy, hogy a többség valszeg nem is lenne megelégedve a KV-ja minőségével!! Karosban tényleg csakis a villanyos szarvasi vagy az ahhoz hasonló működésű átfolyós xarok valók munkahelyre..., vagy kapszulásak, vagy automaták.
Most olvasom, hogy írtál vmit a Graef őrlőkről is, hogy jelenleg azok (a 702-es) a legolcsóbb eszpresszóképes darálók. Na, akkor nézz rá a honlapjukra! Oké, gyorsan én is rákerestem, hogy persze lehet kapni máshol is kb. 30 rugóért, de azért ez a honlapos ár engem meglepett. Annak idején pl. én innen, illetve a honlapon megadott cégtől vettem az első Graef őrlőmet, pont azért, mert itt kínálták a legolcsóbban.
én az elején nyomtam propelleressel, de volt, hogy megégette a kávét. megoldható a szép, vastag crema, ezt nyugodtan állítom, de egy idő után égeti a kávét a darálás. nem mindig, de az esetek 60%-ban. kell egy őrlő, egy Graef CM702, ami közel 30 ezer, vagy használtan 20. tök egyszerű kezelni, megfelelő lesz mindenkinek. beleőrli a karba a kávét, össze se lehet majd hasonlítani a propival.
Jelenleg én is mézesüveggel oldom meg az otthon őrölt kávé hurcolását, de a kupakjával nem vagyok igazán megelégedve, és vmi olyat keresnék, aminek talán jobb aromazáró tulajdonságai vannak.
Mindenképp kell egy másik daráló. Amíg nem volt, sokat próbálkoztam a propellessel, de csak idő és kávépocsékolás volt, pedig az én dolgomat megkönnyítette, hogy nyomásfokozós szűrőket használtam. Fogyott a cukor rendesen. :D A daráló (kávésznobok szerint: őrlő) megvásárlása előtti utolsó időkben őrölt Lavazza Crema e Gusto-t vettem inkább, de az meg kb. 2 napig volt élvezhető, utána már észrevehetően és folyamatosan gyengült az íze.
A saját tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy céghez akkor érdemes egy komolyabb karos espresso gépet venni, ha van aki ért a kávéfőzéshez és kezeli, vagy akik használják nyitottak arra, hogy megtanuljanak vele kávét főzni, különben hiába a jó daráló, tamper és a többi eszköz. Én múlt ősszel kattantam rá a témára, de azóta is folyton tanulok valamit. Ezt csak azért írtam, mert a kérdéseid kísértetiesen hasonlítanak azokhoz amiken én is morfondíroztam anno amikor elkezdtem.
Tightvac/tightpac-et hol vetted? Vagy van esetleg egyéb itthon is beszerezhető alternatíva is? Örlemény szállításra nekem is kellene vmilyen jól záró vákumos doboz.