Keresés

Részletes keresés

unnamed Creative Commons License 2000.03.17 0 0 19
Már ideje volt, de ez még kevés...
http Creative Commons License 2000.03.14 0 0 18
Ha a pápa bocsánatot kér Istentől, ebben semmi különös nincs. Hiszen minden nap megteszi. Ha szokott imádkozni."... bocsásd meg a mi vétkeinket..." stb. Hogy az imádság ezen sorát egy kicsit (azért nem lista-szerűen) pontosította, mintegy kibontotta, az nem egy nagy etwas.
Arra azért jó volt, hogy a CNN rámarjon.
Szóval én úgy érzem, csak annyit mondott: amikor mi, papok imádkozunk, tényleg komolyan gondoljuk ezt a sort, nemcsak úgy mondjuk.

De kárt nem okozott vele. Úgyhogy nem kell megkövezni. Most úgy tudom, hogy Luthertől és Istentől kért idáig bocsánatot. Erről a Szentháromság jutott eszembe. Elképzeltem, hogy középen ül Isten, a bal és jobb felén meg Vojtila és Luther. Szerintem szép festmény lenne.

micu Creative Commons License 2000.03.14 0 0 17
Anno a fasiszták kiirtották a német zsidókat mint fajt, a kommunisták meg az orosz zsidókat mint osztályellenséget... Túl nagy különbség nincs a kettő között. De a keresztények sem voltak semmik anno... volt miért bocsánatot kérni. De kérhetnék az iszlám, és a többi nagy világvallás vezetői is, még a buddhistákat is beleértve. Ahhoz hogy igazán kegyetlen diktatúra legyen nem kell más, csak egy világmegváltó eszmerendszer, és egy csomó hülye aki gondolkodás nélkül mögéáll az adott rendszert hirdető, de egyébként véreskezű és hatalommán vezetőknek. Lásd még Hogyan neveljünk tömegembert... című topic.
Üdv:Micu
Előzmény: pancho (15)
anonim_vagyok Creative Commons License 2000.03.14 0 0 16
pancho: "Akik kommunista álnéven gyilkoltak az elmúlt kb. 80 ébben, azok nem kommunisták voltak."

Annál is inkább, mivel a legtöbb vallás, így a kereszténység is egyfajta kommunista közösségként kezdte.

Előzmény: pancho (15)
pancho Creative Commons License 2000.03.14 0 0 15
ET2000:
A pápa kisbetű, bármennyire tiszteled is, a nagybetűs Pápa egy város a Dunántúlon. Másrészt nem szokták leváltani.

A kommunista párt nem értem, miért ne működhetne. Az eszmerendszerük nagyon is humánus. Olyannyira szép és ezért nem emberre szabott, hogy amíg ember él, nem valósítható meg (mert addig mindig lesz önzés és korrupció, a kommunizmusnak pedig ezek teljes hiánya az előfeltétele).
Akik kommunista álnéven gyilkoltak az elmúlt kb. 80 ébben, azok nem kommunisták voltak. Nem szabad összetéveszteni.
A fasisztákról ugyanez nem mondható el.

duck Creative Commons License 2000.03.14 0 0 14
Nem volt kérdés. A cim egy állitás. Erről beszélgetünk.

Melyik a világ kultúráltabb fele? A gazdagabbik?

Egyébként egyetértek: mi nem a kultúráltabb feléhez tartozunk, amennyiben kommunista párt müködhet még Magyarországon és internacionálét éneklő embereket látni tüntetéseken. Ahogy a náci pártot betiltották és Németországban olyan embereket *tatnak a második világháborúért akik még csak nem is éltek akkoriban, akkor éppen itt volna az ideje, hogy betiltsák a kommunista pártot illetve annak is, hogy az összes vérvörös vörösszegfüs kommunista bocsánatot kérjen.

Előzmény: emberforma (11)
emberforma Creative Commons License 2000.03.14 0 0 13
Egy országot sem lehet szerintem kultúráltnak nevezni amíg fasiszta, félfasiszta, kommunista párt, vagy éppen egy ön és/vagy közveszélyes szekta szabadon működhet.Ebből is láthatod, hogy a világ kultúráltabbik fele eléggé elhanyagolható méretű.
Előzmény: Csinibaba (12)
Csinibaba Creative Commons License 2000.03.14 0 0 12
Emberforma, Aranyszivem!
Ezek szerint mi nem a kultúráltabb felébe vagyunk, ugyanis a kommunista párt még mindig hivatalosan működik. De az is lehet, hogy 2000 év kell hozzá, hogy erre ráeszméljünk.:)
Előzmény: emberforma (11)
emberforma Creative Commons License 2000.03.14 0 0 11
Az rom(-os) kat. egyház tempójában erre még min. 350 évük van.

Egyébként nem az volt a kérdés,hogy más megtette-e. Ha nem, akkor számoljon el a saját lelkiismeretével (ha van neki) úgy ahogy tud.

Mindenesetre, ha valaki annyi emberiségellenes bűnt követ el mint amennyit a fent nevezett egyház nevében elkövettek, az a tömegszervezet /párt, egyház egyaránt/ a világ kultúráltabb felében számíthat arra, hogy betiltják.

Előzmény: duck (8)
Nyuszog Creative Commons License 2000.03.14 0 0 10
És kiknek a bűneiért kért bocsánatot?
ET2000 Creative Commons License 2000.03.14 0 0 9
Tévedés ne essék, a Pápa az Úristentől kért bocsánatot, nem emberektől. Ő maga valószínűleg nem rejszol, se nem vágyakozik nők után. Egyszerűen a legmagasabb szintről beismerte (jó hangosan), hogy kéremszépen, az egyházi vezetők is emberek, és közöttük is van és volt olyan, aki emberiség elleni bűnöket követett el. Kijelentette mindezt annak ellenére, hogy ő maga valószínűleg nem követett el ilyesmit (elődei között akadt olyan, aki egészséges gyermeknek adott életet egy körmenet alkalmával...).

Aki pedig azért fikázza a Pápát, a papokat, az egyházat, mert az "milyen gazdag", akkor gondoljon bele: ha valóban ez volna a lényeg, a Pápa öregen, betegen nem inkább egy karibi szigeten pihenne utolsó éveiben? Mindenki csak azon csámcsog, hogy milyen beteg, mikor hal már meg, nem kéne-e leváltani... Arról nem szól a fáma (meg a tévéhiradó), hogy a Mars mezőn egymillió (!!!) fiatalt képes volt összehozni (ezt azért nem sok politikus mondhatja el).

Persze van olyan pap is (minimális számban), akinek a pénz és a hatalom a lényeg. Lásd a Stigmata című - amúgy rendkívüli felszinességgel megírt - filmet. Az egyszeri buta mozilátogató szerint a film egyházellenes. Pedig éppen az egyházról szól, hogy az nem a rendszer maga, hanem ami az emberekben belül van.

Bocs egy kicsit offtopic volt, de ez jutott eszembe.

E.T.

duck Creative Commons License 2000.03.14 0 0 8
Ezek szerint a bocsánatkérés kizárja a hitet. Hm, érdekes logika.

Persze amig nem kért bocsánatot, addig az volt érvényben, hogy miért nem teszi. De hát nem lehet egyszerre sapkában is meg anélkül.

A kommunisták bocsánatot kértek már az elmúlt 50 évért? Visszaadták már az összeharácsolt vagyont? Csak néhány kérdés...

Csinibaba Creative Commons License 2000.03.14 0 0 7
A tatárok mikor kérnek tőlünk bocsánatot? És a franciák???? Az oroszok mikor fognak bocsánatot kérni a csecsenektől; és az újvilág hódítói az amerikai őslakosoktól? Mikor?
És mire lenne jó? Kinek lenne jó?

És a nagymamámtól ki fog bocsánatot kérni?

Nem vonom kétségbe a pápa tettének politikai jelentőségét (szvsz. gyakorlati jelentősége nincs) csak azt nem értem, hogy miért csak a rom.kat.egyház feje szánta rá magát erre a lépésre.

emberforma Creative Commons License 2000.03.14 0 0 6
És a 2000. év alatt összeharácsolt vagyont mikor adják vissza a jogos tulajdonosnak?
http Creative Commons License 2000.03.14 0 0 5
Én mindig sejtettem, hogy a Vojtila akar valamit.

De csak ennyire futotta, hogy bocs Luther, bocs emberiség....
A papok meg rejszolnak. Az apácák meg vágyakoznak. Vagy nem?
Hát nem bocsánatkérés köllene, hanem hit. Ha az Úristen nemzhetett, jó szolgái, a katolikus papok miért nem tehetik?
Engem ez bosszant.
Egyéébként nem ér a nevem: lutheránus vagyok.

Gini Creative Commons License 2000.03.13 0 0 4
Ismét egy bizonyíték arra, hogy a Pápa a legnagyobb politikus...
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.13 0 0 3
Hát legalább elmondhatjuk, hogy a keresztények (na jó, katolikusok) hajlandók ilyesmire... Mindig csak fikázzuk saját kultúránkat, mintha 2000 éve nem tennénk mást, csak ártanánk a világnak. 100 éve pont az ellentéte volt, most meg ez. Mindig a végletek.
SZVSZ nagyon tiszteletreméltó tett volt, csak lassan abbahagyhatnánk már saját magunk (mint fehér keresztény európaiak) ördögiesítését... úgyis megteszi azt más.
Azért ha katolikus lennék, biztos nagyon megrendített volna. Ezután már mindegy, mit csinál II.JP, ő már bebocsánatotkérte magát a történelembe.
pancho Creative Commons License 2000.03.13 0 0 2
Miért, mennyiért kellett volna? A korábbiakért kérjenek a zsidók! :-)
Mellesleg ha megölik a családodat, majd 500 év múlva egy utódodtól, mint kései és véletlenül életben maradt sarjtól bocsánatot kérnek, az téged vigasztal? (Giordano Bruno pl.)
Chavo Creative Commons License 2000.03.13 0 0 1
Valami értelme csak volt!
Ugyanis ez elengedhetetlen az egyházak közötti párbeszéd komoly megindulásához.
És a Pápa hivatalba lépése óta ezen dolgozik.
Chavo

ps.: Persze ez csak egy első lépés volt. A többi egyháznak is követnie kéne a példát.

bakibebi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 0
0 ertelme volt...

bakibebi

pooky Creative Commons License 2000.03.13 0 0 topiknyitó
ÉPPEN IDEJE VOLT REVIDIÁLNI NÉZETEIKET!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!