Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2023.01.13 0 0 357

"Kúp akkor lesz, ha két tér és egy idő dimenziót ábrázolnak. 3 tér meg egy idő ábrázolása már nem olyan látványos, nem vagyunk szokva 4d-hez. "

 

Hol találok 4d-s árákat?

Előzmény: mmormota (355)
.tenzin Creative Commons License 2023.01.01 0 0 356

Köszönöm.

Előzmény: mmormota (355)
mmormota Creative Commons License 2022.12.30 -1 0 355

Abban a konkrét esetben, amit írtál, arról van szó, hogy specrelben a hely és idő koordináták a Lorentz transzformációval transzformálódnak egyik koordinátarendszerből a másikba.

Az idő koordináta is transzformálódik. Ha először egy hozzád képest álló rendszerben írod le a távoli esemény idejét, majd elindulsz, és most egy olyan új rendszerben írod le, amely megint csak áll hozzád képest, akkor egy új rendszerben írod le a dolgokat. A régiből az új rendszerbe áttérni Lorentz transzformációval kell, a távoli esemény hely és idő koordinátái is megváltoz(hat)nak.

 

Ennek van egy egyszerű geometriai ábrázolás, különösen két dimenziós esetben, vagyis csak x és t tengely van. A koordináták áttranszformálása ilyen esetben egyszerűen ferde tengelyekre vetítéssel megtehető. 

Kúp akkor lesz, ha két tér és egy idő dimenziót ábrázolnak. 3 tér meg egy idő ábrázolása már nem olyan látványos, nem vagyunk szokva 4d-hez. 

Előzmény: .tenzin (352)
mmormota Creative Commons License 2022.12.30 -1 0 354
Előzmény: mmormota (353)
mmormota Creative Commons License 2022.12.30 -1 0 353

Pl. Dávid Gyula tartott több előadást a témakörben:

https://www.youtube.com/watch?v=MhX-qnZLPbc

https://www.youtube.com/watch?v=EwOn89-2Up8

https://www.youtube.com/watch?v=NvDVCaU0BbY

 

Megjegyzem, hogy amit írtál, az sík téridőben érvényes. Görbült, bonyolult téridőben, elég nagy távolságokon már nem nagyon lehet értelmes egyidejűséget definiálni.

 

Előzmény: .tenzin (352)
.tenzin Creative Commons License 2022.12.30 0 0 352

Keresek egy youtube videót, amit láttam egyszer, de nem találom.

A videó a következőről szólt:

(1) Tegyük fel, hogy egyidejüség van az én inercia rendszerem és a messze-messze távoli galaxis egy bolygóján. Ott is "most" van, itt is "most" van.
(2) Felülök egy kerékpárra (járműre), és elindulok az egyik irányban. 
(Nem tudom mi történik, de ezért is keresem a videót, hogy újra megnézzem.) Ekkor, attól hogy valamelyik irányban haladok a térben, a távoli "MOST" valahol a jövőbe kerül, az itteni "MOST"-hoz képest.
(3) Elindulok az ellenkező irányban, és az történik, hogy a távoli "MOST" a múltba helyeződik át. 

Ezt az esemény "kúp"-on történő metszett irány változásával magyarázta valahogy a film. 
Szeretném átgondolni, megérteni. Ezért keresem a videót.

 

szabiku_ Creative Commons License 2022.10.07 0 0 351

Igen.

 

A kvantumelméletben a térbeli hullám az impulzust jelenti, az időbeli hullám pedig az energiát.

 

Ha a relativitáselméletet nézzük, melynek objektuma térbelileg pontszerű, időbelileg folytatólagos, akkor ennek egy állapotát egy energia-impulzus vektor jelenti a téridőpontban. Ha ezt Lorentz-transzformációval egy másik inerciarendszerből vizsgáljuk, akkor e-szerint transzformálódik az, és kész, nincs probléma.

 

A kvantumelméletben térben nem lokális az objektum, így az állapota sem. Az objektum, illetve állapotának időbelisége egy igen nehézkes (problematikus) dolog itt. Az állapotváltozás leírása tulajdonképpen lehetetlen egzakt módon. Az állapot időbelisége (hogy abban lokális vagy nem lokális) ellentmondásos. A relativisztikus Lorentz-transzformáció itt értelmetlen, a leírás újradefiniálását kényszeríti ki. A kvantummezőelmélet sem relativisztikus tulajdonképpen, csak olyan formára van hozva, hogy kovariáns kinézetű mennyiségek szerepeljenek benne.

 

A kvantumelméletben nem lehet keverni a teret az idővel, az nem kompatibilis, mint némileg a relativitáselméletben.

 

Ha azonban csupán egy stacionárius állapotú síkhullámot tekintünk, akkor éppen nincs gond. 

Előzmény: pk1 (350)
pk1 Creative Commons License 2022.10.07 0 0 350

Mivel az atomorbitálok eleve az időtől független Schrödinger egyenlet megoldásai, nem csoda, hogy a megoldások is időfüggetlenek.

 

(Természetesen az érdekes, hogy volt egy-két olyan év (1924-25), amikor de Broglie-féle anyaghullámokról már tudni lehetett, de Schrödinger még nem volt készen az egyenlettel.)

Előzmény: szabiku_ (349)
szabiku_ Creative Commons License 2022.10.06 0 0 349

 

Ez térbeli hullám. A kvantummechanika időfüggetlen sajátfüggvénye.

 

 

 

Itt pedig időbeli hullám-önmagába-záródásról beszél. Az előbbi térbeliségét itt időbeliségre ülteti át. Sunyiban szó nélül. 

 

A kvantumelméletben a tér és az idő nem egyenértékű. Igen nehéz probléma ez, és ezért inkább nem is nagyon beszélnek róla.

 

szabiku_ Creative Commons License 2022.10.06 0 0 348

A féreglyuk és járat is teljesen abszurd téridő szerkezet.

 

 

Előzmény: szabiku_ (347)
szabiku_ Creative Commons License 2022.10.06 0 0 347

https://youtu.be/NvDVCaU0BbY

 

xDD

 

sci-fi az egész. Semmi más.

 

Nem hinném, hogy létezik időhurok.

 

 

mmormota Creative Commons License 2022.08.06 -1 0 346

Inkább irodalmi munkásság, mint állítás, nem?

Előzmény: pk1 (345)
pk1 Creative Commons License 2022.08.05 0 0 345

"Azt meg ugye mégse mondhattam, hogy időutazó vagyok" - most mégis mondod. na mindegy, de legalább nem az én szégyenem.

Előzmény: lxt (344)
lxt Creative Commons License 2022.08.04 0 0 344

Kérlek, gondold át még egyszer – mert (még) az időutazás sem úgy működik, ahogy azt tudni véled.:-)

Először is, a jövőbe tett látogatásom során voltam ruppótlan – az okait vázoltam. Másrészt, a jövőben bekövetkező események pillanatait átélve a már megtörténteket, vagyis a múltat tapasztaltam.

Tévedés, és nem is értem miként lehetségesen általános, hogy a jövő eseményeinek ismeretében tudunk változtatni azon a múlton, aminek következménye, az időutazás révén megismert jövő.

Világosan leírtam: nem tudunk abba a jövőbe utazni, ahol már nem létezünk, mint ahogy abba a múltba sem, ahol még nem léteztünk. Nem az idő utazik velünk. (A nagypapa-paradoxonnak, egyáltalán csak a felmerülése is… na mindegy, de legalább nem az én szégyenem.)

Ha egy évet töltünk el, a mondjuk 20 évvel későbbi jövőben (azt is, lehetségesen csak akkor, ha egyébként 20+1 év múlva még léteznénk), akkor legfeljebb 20-1 évet tudunk vissza utazni a múlt(unk)ba.

 

Igen, eleve determinált a jövő – ekként a jelenünk is. Persze tudom, nagyon gáz ezzel szembesülni, de a szabad akarat (is), pusztán illúzió. Jó szívvel ajánlom: és ezért senki ne pattintsa fel az ereit… valamint, ha elfogadtok egy tanácsot: ezen nem érdemes agyalni. (Homok a szélben.)

Nem is tudom miként lehetne ezt a lehető legmegnyugtatóbb módon közölni, de azért megpróbálom.

Mindenki nyugodjon le, van jelentősége/szerepe az életének. Mi mind, egy folyamat részesei vagyunk. Egy olyan folyamat részesei, amely folyamat nem megmásítható. Hogy mi a jó hír? Hogy létezünk.:-)

Előzmény: pk1 (343)
pk1 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 343

"Se lóvé, se ismerősök."

 

Ha akár csak néhány lottó telitalálatot megjegyeztél, hamarosan lesz lóvé is, ismerős is. Én pl. a vendéged vagyok egy igazi tokaji termésű kókuszpálinkára.

Előzmény: lxt (342)
lxt Creative Commons License 2022.07.23 0 0 342

Csövi!

Öt évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy előre utazok az időben húsz évet. Hogy miért pont húszat, azt meg nem mondom - de már nagyon elegem volt a jelenből.

Hogy miként voltam erre képes? Nem nagy ügy. Van ez a toll méretű kütyü (amit a Blahán ma is megkaphatsz néhány tízezerért), amivel megtalálhatod azokat (az állítólag végtelen számú), a mindenkor relatív z tengelyre eső merőlegeseket metsző pontokat, ahol is kiléphetsz a 4. dimenzióba (vagy mibe, ami egyébiránt egy kétirányú sztráda), és ahányat tekertél a cerkán jobbra, annyi évet haladsz a jövőbe; ahányat meg balra, annyi évet a múltba.

Na szóval. Öt évet csöveztem a jövőben. Mert arra persze nem gondoltam az indulást megelőzően, hogy az érkezésem pillanatától számított mínusz húsz év óta nem létezek - mármint abban a húsz évben, amit átléptem. Kerültem is minden helyet amit valaha ismertem, és mindenkit, akik még (meg)ismerhettek.

Se lóvé, se ismerősök. Azt meg ugye mégse mondhattam, hogy időutazó vagyok; éspedig a múltból, hiszen ezzel ma is, mind így vagyunk. Senkinek nem ajánlom azt a jövőt, amit megtapasztaltam. Ahhoz képest a jelenünk, maga a paradicsom. Mindegy, hajtott a kíváncsiság, ami öt évig tartott. Ja, majdnem elfelejtettem! Húsz évvel öregebben érkeztem a jövőbe.

Öt év után úgy voltam vele: inkább visszatérek oda, ahonnan és amikor elindultam... de persze, mert nem olvastam el az időgéphez mellékelt apró betűs használati útmutatót, kiderült: annyi évet mehetek vissza a múltamba, ahány évet előre tekertem, mínusz azoknak az éveknek a száma, amennyit a jövőben töltöttem.

Ekkor döbbentem rá, hogy mekkora szerencsém volt akkor, amikor nem 100 vagy 1000 évet tekertem jobbra.

Na mindegy. Épp tegnap érkeztem vissza a jövőből. Öt évvel azután, hogy elindultam. Most húsz évvel fiatalabb a testem, mint tegnap volt. De legalább már tudom, hogy húsz év múlva halnék meg (vagy válnék halhatatlan hajléktalanná, aminek miértjét még mindig nem pontosan értem, de egyelőre úgy tűnik, az időutazás nagy szívás)… hacsak nem most rögtön tekerek jobbra 25-öt a cerkán, vagy 45-öt balra.

pk1 Creative Commons License 2022.07.17 0 0 341

Szerintem nem is 2 éves a pofa.

Előzmény: Hónix (340)
Hónix Creative Commons License 2022.07.01 0 0 340

Hajóltudom Ikarosz krétai volt.

Azt már Epimenidész is kijelentette, hogy minden krétai hazudik.

Az csak kis szépséghiba, hogy ő is krétai volt és ezért állítása nem egyértelmű.

S most egy másik Icarus jelent ki dolgokat...

Előzmény: ICARUS2907 (339)
ICARUS2907 Creative Commons License 2022.06.30 -1 0 339

2122-ből jöttem! Csak annyit szeretnék mondani hogy sosem lesz időutazás :D

Hónix Creative Commons License 2019.11.20 0 1 338

A névadód közel repült a Naphoz, s szárnyát vesztve hullott vissza a Földre.

Előzmény: ICARUS2907 (330)
v_peti Creative Commons License 2019.11.20 -1 0 337

Hol írt olyant, hogy ott a poén?

Előzmény: pk1 (336)
pk1 Creative Commons License 2019.11.08 -1 1 336

Az a poén, hogy leírta végig, hogy ott a poén.

Előzmény: v_peti (335)
v_peti Creative Commons License 2019.11.08 -1 1 335

Miért nem tudtad leírni végig?

 

Előzmény: Törölt nick (334)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.18 0 1 334

Bemegy a pofa a jósnőhöz.

- Jósoltatni szeretnék. De előbb megkérdezném, hogy mennyibe kerül.

- Az attól függ, hogy mit szeretne jósoltatni.

 

(Van folytatása is.)

Eláruljam a vicc végét, vagy kitaláljátok?

 

 

Mellesleg egy időben többnyire a közepén már kitaláltam, hogy mi lesz a vicc csattanója.

Udvariasságból vissza kellett fognom magam, hogy majd csak a végén röhögjek.

Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 1 333

:D

 

Két szőke beszélget.

- Képzeld, járok reinkarnációs tanfolyamra.

- Jajj de izgi, és nem drága?

- Hát, drága-drága, de hát egyszer élünk.

 

:D

Előzmény: Atom heart mother (332)
Atom heart mother Creative Commons License 2019.10.17 0 2 332

"A jövőbelátó és tenyérjós tanfolyam mai foglalkozása előre nem látott okok miatt elmarad"

Előzmény: Törölt nick (331)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 331

Ez úgy lenne igazán elegáns, hogy megcsinálod a fórumot, és közlöd, hogy 3 héttel ezelőtt lehet csatlakozni. És elég lenne csak az első nap benézni a fórumra, ha nincs újonnan(tandoddandott) tag, akkor szomorú, de ez van. :)

 

Előzmény: ICARUS2907 (330)
ICARUS2907 Creative Commons License 2019.10.17 0 0 330

Üdv mindenkinek! Várom olyan emberek jelentkezését, akiknek van ötletük az időutazásra! Egy google zárt fórumot alapítottunk ami direkt ezzel foglalkozik. Ezen az e-mail címen lehet jelentkezni: dandiaf95@gmail.com

Ricky94 Creative Commons License 2019.10.15 0 0 329

Bocsi a késésért majd kereslek :)

Előzmény: Platon (291)
pk1 Creative Commons License 2019.10.11 0 0 328

De van. A következő üzenetet kaptam a jövőből:

"Az előző üzenetemben visszaküldtem nektek a nyerő számokat. Ezt most azzal szeretném kiegészíteni, hogy mivel hatmillióan találták el mind az öt számot, a nyeremény a szelvény árának fele."

Előzmény: jogértelmező (327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!