Bocsi, de nem a Froese könyvröl van szó, hanem a Pergamoon magyar elektronikus zenei csapatról, akiknek a régi neve Force Majeure volt és a debreceni koncertjüket kiadták VHS-en a 2000es évek elején
Van ilyen lista külön, hogy Force Majeure / Pergamoon tagok? Nekem megvan a Force Majeure és azt tervezem, hogy ősszel elkezdem fordítani magyarra. Aztán majd meglátjuk, mire megyek vele. Ha készen lesz, bárkinek felajánlom nagyon szívesen.
Tisztelt Force Majeure / Pergamoon tagok - meg szeretném kérdezni (ha még erre jártok:(, hogy a Future Lights c. DVD-n az egész koncertetek fel van-e véve, vagy csak egy része? Köszi a választ!
Én úgy tudom nem. Ugyanaz a helyzet a Transsiberia-val is. Az öt Japán season lemez meg egy kitalált story. Attól még vannak ezeken a lemezeken jó zenék. Nekem a Great Wall of China nagy kedvencem.
Pénteken jelent meg az RSD keretében a TD 1977es montreali koncertje tripla piros vinylen. Szerinten messzemenöleg az egyik legjobb TD koncert (elözöleg már megjelent a Tangerine Tree-ben is, de hátha érdekel valakit ez a verzió is)
Aki még színt hozott a műfajban napjainkban számomra: Zságer Balázs
Évekig fesztiválok elektronikus zene igényét szolgálta ki, de 4-5 éve váltott és azt nyilatkozta, innetől nem érdekli kinek és mennyi embernek tetszik, de mélyebb gondolatok és zenei elemek mentén komponál és inkább.
Az alábbi Kráter Session komoly mértékben Berlin School elemeket is tartalnaz a második tételében. Én erre figyeltem fel és nyerte el elismerésem:
De nagy kedvencem lett, főleg este félhomályban hallgatva a 2024-es Trafóban adott koncert enyaga kirakva hangfalra. Végre valami nagyobb lélegzetű dolog, ami mint a Rubycon, Phedra etc. egy elúszósabb és mentális felfrissülést adó élmányt ad az ambient világában:
Be is újítottam Jerome Froese - Sunset in Stereo - albumát. Számomra megnyerő az album. Kerek történet, remek gitár sound-al amit apjától örökített át, és persze benne a jellegzetes 90-es évekbeli szekvenciák is ami láthatónan az ő védjegye. Négy track totál betalált, már most kedvenc. Maga az anyag igényes stúdió munka is, nagyszerűen levegősen szól, legalábbis számomra a nappaliban a nagy rendszeren kirakva a légtérbe.
Hivatalos FB oldala híre szerint készítettek vele nagy kiterjedésű interjút, ami még nem került ki publikációra. Sokan írták, remélik megkérdezik véleményét a mostani "TD" projectről. Engem is érdekel, továbbá hogyan áll a projectje, ahol a terve szerint TD-vel kapcsolatos fotó albumot ad ki édesanyja Monika Froese munkásságából rengetek életképpel, riportképpel a Baumann és Schmoeling-es korszakból és természetesen a legendás Monique Froese TD cover design-ok születéséről.
Ha már klasszikus értelmeben vett TD nincs legalább minden memorandumot érdemes megbecsülni, össze állítani, rendezgetni. Örülök, hogy Jerome próbálja ezt a maga módján ápolni. Kicsit nehézksen, lassan teszi, de hatalmas munka MF óriási fotó archívumát ( negatívok, diák) a TD-vel kapcsolatban redezgetni és kiszedni belőle a leg nagyobb csemegéket. De állítólag sokan segítenek neki, talán az interjúból majd kiderül, hogyan állnak vele.
Annak meg őrülök, hogy megint komponál és színt hoz ebbe a mostani szürkületbe. Elnézést azoktól akik a most futó TD project rajongói! Leljék örömük benne, számomra szürke történés, ami nem köthető a fent leírtakhoz.
Ma 80. esztendős Jerzy Kordowicz.1945. november 17-én született Jerzy Kordowicz zenei újságíró, kommentátor és hangrendező. A 70-es évek közepe óta. Lengyel és külföldi zenészek rádió meghallgatásán elektronikus hangszereket és számítógépeket használó felvételeit népszerűsíti. A műfaj legambiciózusabb alkotói debütáltak programjaiban. Népszerű ciklusok szerzője és műsorvezetője: "Top Oxigén", "Recording Studio", "Electric Fantasy", "El-music Studio". Elismert szaktekintély az elektronikus zene területén.
A híres beköszönése a Poland koncerten.Íme:
"Dobry wieczór. Polska agencja artystyczna Pagart i państwowe przedsiębiorstwo imprez artystycznych Impart zapraszają państwa na koncert zespołu będącego współtwórcą gatunku muzyki określanej jako rock elektroniczny. Przed państwem Chris Franke, Johannes Schmoelling i Edgar Froese, czyli Tangerine Dream.”
Jó estét. A Pagart lengyel művészeti ügynökség és az Impart állami tulajdonú művészi party cég az elektronikus rock néven ismert zenei műfaj zenekari társalkotó koncertjére invitál. Bemutatom nektek Chris Franke-t, Johannes Schmoelling-t és Edgar Froese-t, azaz a Tangerine Dream-et. ”
Ma 75 éves Johannes Schmoelling. Boldog születésnapot! Ma meghallgatom a kedvenc lemezemet a Művésztől az Iter Meumot.A Diary of a Common Thread sem rossz. Meg a Tangram,Chronozon is az Ő nevéhez fűződik. Nélküle Poland sincs ami alap a Tangerine Dream életművében.
Sziasztok, Jerome egy nagyon kedves clip mentén egy új szerzeménye által emlékezik a nagy TD időkre, miként vett gyermekként részt a legnagyobb korszakban. Dedikálja édesanyjának (sokat felbukkan a klipben), apjának, Chris-nek aki sokat foglalkozott vele, Johannes-nek, Peter-nek és Michael-nek! Tudom könnyzacskó nyomogatásra játszott, de nekem betalált. Amúgy van másik új track-je is a YT-on. Valamit alkotgat. Ha figyelitek felbukkan egy két 80-as évekbeli TD sound is persze a szokásos Jerome köntösben. Én bírom, fogyasztom most is.
Ebben a könyvben esetleg benne lehet. Megnézem, de a könyv nagy és nehéz és nekem csak egy kicsi szkenner-em van CD borítókhoz, úgyhogy max képet tudok megpróbálni csinálni. Visszatérek... mint az Arnold
Van esetleg valakinek egy plakátja (szkennelve, fotózva, vagy letöltve, mindegy) a 2012-es MüPá-s koncertről. Sehol sem találom neten. A jegy mellé szeretném emlékbe eltenni az archívumomba. :)
Köszönöm, kb. én is ezekre jutottam. Nyilván előbb-utóbb felbukkannak majd. Elég érdekes és igényes elektronikus zenét csinál, teljesen egyedi a felfogása.
Vagy előfizetsz egyszer a Deezerre vagy a Tidal-ra és gyorsan leszedsz mindent flacban. Megoldás lehet még, hogy a soulsek-nál kívánságlistára rakod a lemezeket és hátha felbukkán 1-1 példány. Ezek sajnos kis példányszámban kiadott lemezek. De hátha...
Ja és egyéb szólókat is hallgatok, de például Steve Jolliffe munkáinak nagy része elérhetetlen FLAC-ban! Ami van a soulseekröl van. 2008-tól semmi nem található szinte!
Mostanában megint nagyon sok TD-t hallgatok és mindig eszembe jut, mi lehet-lesz a kiadatlan felvételekkel? Egyáltalán kinél lehetnek még? Valahol olvastam Franke-nál vannak teljes koncertanyagok, talán stúdiófelvételek is? Pl. sok évből nincsen jó minőségű koncert set (78-79) vagy ott vannak a számtalan kiadatlan filmzenék a 80-90-es évekből, ezek kinél lehetnek, Franke vagy Froese archívumában, esetleg Jerome-nál? Mi a helyzet pl a 80-as Palast der Republik dupla anyagával? Mert remasterrel tökéletessé lehetne varázsolni őket.
Ezek a kérdések már évtizedes fejtörések nekem, és valószínűleg nem vagyok egyedül...