Keresés

Részletes keresés

picur Creative Commons License 2000.10.25 0 0 22
Nem beszelve az egyetlen olyan fajrol, amelyik valoszinuleg sajat magatol fog kihalni, mindenfele emberi beavatkozas nelkul: a gepardok.
Előzmény: pernahajder (21)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.25 0 0 21
Ejnye pindiy! És a vizilovak?
Előzmény: pindiy (20)
pindiy Creative Commons License 2000.10.25 0 0 20
Alibaba fel kell, hogy világositsalak, hogy az emberi faj tragédiáin kivül más faj tragédiái nem ismertek, mert fogalmunk sincs arról, hogy létezik é más faj az univerzumban.
Mostanság a Sziriuszról hallani sokat, de annak tudományos vizsgálatát tán most majd megkezdik a Veér féle tudományos intézetben.
Előzmény: Albibaba (9)
pernahajder Creative Commons License 2000.10.25 0 0 19
Részben tévedsz, maskep.

Az 1-ben igazad van. A 2-ben csak részben: a holocaust-tagadók száma jelentéktelen, többnyire harmatgyenge reakciója annak, amikor túl sokszor vetik fel a holocaustot. A 3. abszolút tévedés akár ó- vagy középkori történelmi, akár újkori távlatban. A 4. mintha értelmetlennnek tünne: mi az, hogy relativizálás? Helyesebben összehasonlításról van szó, amely viszont szintén a túlzásba vitt 1. következménye.

Előzmény: Törölt nick (5)
zazike Creative Commons License 2000.10.25 0 0 18
"Kedves" Alibaba

Szerintem Te dugd fel magadnak a felvetett témádat, meg a csecseneket.

Előzmény: Albibaba (1)
Almapaprika Creative Commons License 2000.10.25 0 0 17
Nem. Vagy legalább is én nem.
Albibaba Creative Commons License 2000.03.25 0 0 16
Ham án igy rákérdeztél: sokkal jobban érdekelnek a csecsenek meg a palesztinek, mint a zsidók. És hidd el, ezzel sokan igy vagyunk. Őket ugyanis most is ölik e pillanatban, mig a zsidókkal nem egészen ez a helyzet, ellenkezőleg.
Üdv.
Előzmény: dorong (15)
dorong Creative Commons License 2000.03.25 0 0 15
Albibaba!
"Elmebeteg"
Ha végignézed a politika fórumát és kicsit bele is olvasol, akkor mit látsz?
A leggyakoribb kérdésfeltevés, hogy "unom már a holocaustot!" aztán jön a szöveg, hogy minek ezt túldimenzionálni, hagyjanak békén vele, a vizcsapból is ez folyik, pedig nem is volt! Nem gondolod, hogy nálad is egy tudathasadásos elmebaj jelentkezett! Tolvajt kiált a tolvaj! Hogy ne direktbe térj a témához, belekevered a csecseneket, pedig ők téged egyáltalán nem érdekelnek. Te a zsidókat akarod piszkálni. Új topicot nyitsz, alátámasztva a következő zsidózó azon állítását, hogy bármerre járok, zsidót látok. Ha tényleg unod,utálod,akkor hagyd már abba! Vagy tényleg nincs jobb témád?
Előzmény: Albibaba (14)
Albibaba Creative Commons License 2000.03.25 0 0 14
...egyre inkább úgy néz ki.
Albibaba Creative Commons License 2000.03.09 0 0 13
Az a sanda gyanúm, hogy itt egészen másról van szó. Addig akarják vele bombázni az embereket, embercsoportokat, amig azok be nem mondják az unalmast, akkor aztán rájuk lehet sütni a fasiszta jelzőt, és ez már mindenre fel is jogosit mindenkit megtorlásként.
Ha szerettek játszani a tüzzel, felőlem...
Egy biztos: szimpátiát, együttérzést - mint a közvéleményből kiderül - ez a módszer nem vált ki.
Mert relativizálja mások szenvedését, halálát, meghurcolását. És teljes joggal mondja bárki, hogy ugyan mér lenne az én öregapám vagy apám kinhalála kevésbé felháboritó, mint bárki másé.
Én eddig sem foglalkoztam ezekkel a topikokkal és ezután sem fogok. Izléstelennek és az áldozatokra nézve megalázónak, ordenárénak tartom, hogy szenvedéseikből mások hasznot huznak újra és újra és újra.
De gustibus non est disputandum.
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 12
Kedves Okos Mikulás,

OK, 1:1. (Bocs, most inkább nem mosolygok.)

Valóban, a "történelem" szó előtt kihagytam az "újkori" jelzőt. Ami fontos. Különös tekintettel arra, hogy egyszer már figyelmeztettél, hogy micsoda különbség valamit a sötét középkorban, vagy a XX. században elkövetni (lásd: Izrael állam megalakulása).

Az összes többiben, amit leírtál, nagyjából egyetértünk. Kivéve az utolsó mondatodat, amit nem egészen értek, úgyhogy itt most a feltételezéseimmel fogok vitatkozni.

Feltételezem, hogy nemtetszésed arra vonatkozik, hogy vannak, akik túlerőltetik a Holocaustra való emlékezést. Amellett, hogy szerintem nincs az a népirtás, aminek a jelentőségét túl lehetne hangsúlyozni, vagy szabadna csökkenteni (nyilván feltűnt, hogy pont emiatt emeltem fel itt a szavam), ezzel is egyetértek. De kérlek, mutass rá arra a "ma is élő" Index-topicra, amit bárki azzal a céllal nyitott, hogy vagy a Holocaust jelentőségét túlhangsúlyozza, vagy viszonylagosan eltörpítse más népirtások jelentőségét ehhez képest.

Nem állítom, hogy nincs erre példa a magyar vagy a nemzetközi közéletben, nyilván vannak olyanok, akik saját céljaikra akarják mások részvétét kihasználni, de ha erre más úgy reagál, hogy viszonyít, az szerintem ugyanolyan manipulatív szándékot vagy butaságot takar.

Én itt inkább erre látok jellemzően példákat.

Előzmény: Okos Mikulás (11)
Okos Mikulás Creative Commons License 2000.03.07 0 0 11
Kedves maskep!

Sajnos ellent kell mondjak. A történelem számos példát hozott már a teljesen tudatos népirtásra, hagy ne hozzam most elő a gepidákat meg a vizigótokat.

Mit gondolsz, amikor a mongolok úgy igazán nekiindultak, mi volt a céljuk? Mindenkit kiirtottak, aki az útjukban volt. Mindenkit. A parasztokat, a gyerekeket, mindenkit, akit megtaláltak.

Az egész holocaust pedig nem azért lett ilyen precíz emberirtás, mert a zsidók ellen folyt, hiszen nem csak ellenük folyt, hanem azért, mert németek csinálták. A németek precizitásáról szóló történetek ugyanis nem sztereotípiákból fakadnak. Ha olvastad a Mesterségem a halál című könyvet, akkor tudod, hogy a táborok vezetői nagy logisztikai és szervezői feladatnak fogták fel a zsidók elpusztítását. Olyanok voltak mint a gépek.

De az én szememben ez semmivel se volt kegyetlenebb, vagy kevésbé kiszámított, mint a szerbek boszniai táborai és tisztogatásai, vagy a kommunisták haláltáborai.

Az emlékezésnek és az emlékeztetésnek pedig - ez persze magánvélemény - van sokkal ízlésesebb formája is, ami kevésbé késztet értetlenségre másokat.

Tisztelettel

O.M.

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.07 0 0 10
Kedves Alibaba,

Amennyiben a Holocaustot faji sérelemként fogja fel valaki, még akár igazad is lehetne.

A Holocaust maskep értelmezve viszont az egész emberiség tragédiája. Abban kivételes, hogy minden egyéb általam ismert népirtásnak volt valami naívan, tehát "jóindulatúan" is felfogható (mondjuk úgy: tények alapján önvédelemként beállítható) indoka. A zsidó és cigány Holocaust az egyetlen, ahol egy bizonyos emberfajtát olyan tulajdonságai miatt üldöztek, amit az érintettek, még ha tudtak volna, akkor sem változtathattak meg. Ez az emberfajta nem akart területi autonómiát az érintett országoktól, jellemzően nem követett el merényleteket, stb. Tehát bármilyen valós, indokolható ténybeli alap híján, pusztán elméleti feltételezésekkel indokolva kisérelték meg egy egész népcsoportot, vallást, közösséget, emberfajtát megsemmisíteni.

Tehát szerintem nem a zsidók érintettsége teszi a Holocaustot kitüntetetté, hanem egyetemes jellemzői alapján.

Érdekes, szerintem más okból, de ugyanilyen egyetemes tanulságokkal bír pl. a Hiroshima és Nagasaki elleni atombomba-támadás is. Az erre való emlékezést. illetve az eseményeket kitüntetettként való értékelés mégsem hoz senkit a "japán fasizmus" gyanujába.

Azt elismerem, hogy a zsidó Holocausttal a kelleténél többet foglalkoznak, pl. itt, az Indexen is. Ha jobban utánanézel, akkor viszont látni fogod, hogy ezt elsősorban, sőt: szinte kizárólag olyanok teszik, akik veled közös platformon állnak, és el akarják felejtetni az emberiség (és nem csak a zsidóság) egyik legnagyobb tragédiáját.

Aminek, mint történelmi eseménynek pedig csak egyetlen értelme lehet: Hogy soha ne felejtse el senki. Többek között a csecsenek és az oroszok se.

Előzmény: Albibaba (9)
Albibaba Creative Commons License 2000.03.07 0 0 9
Ez a par excellence fasizmus. Amikor egy bizonyos faj tragédiájához egyetlen más fajé sem mérhető.
Alszol?
Előzmény: Törölt nick (5)
Albibaba Creative Commons License 2000.03.07 0 0 8
Ezek a szemét csecsenek terjesztik a drogokat, rabolgatják az embereket, hamisitják a szent dollárt? Hogy az ördög sarkantyúzná meg őket!
Fogjadjunk, ha valaki ezt a cigányokról állitaná, te nyitnád legnagyobbra a szádat kedves kedves Kozmointernacionapolita elvtárs.
Előzmény: Kozmopolita (6)
Albibaba Creative Commons License 2000.03.06 0 0 7
Nem értem, ebben az esetben mit jelent az: igaza van" valakinek.
Lehetséges, hogy úgy érted: bizonyos emberfajták kiirtása fontos, másoké pedig nem? És melyek ezek az emberfajták?
Nigériáról aránylag kevesebbet hallunk, de a példád jó: tehát a világon manapság is a legkülönfélébb borzalmak zajlanak, és mégis, Magyarországon (ezt ismerem közelebbről) az Indexen (detto) évek óta ugyanazok körül a témák körül nyavalyognak a szellem emberei. Csak lapozz vissza a topikok között, és meglátod, hányszor sütötték már el azt, hogy "Ki a magyar", meg hányféleképpen holokausztoznak, nacionalistáznak, ugyanazokkal az érvekkel, mint ma. Én ezt primitiv petricsésze szemléletnek tartom, és nem is értem, hogy nem unjátok.
Előzmény: undoc (2)
Kozmopolita Creative Commons License 2000.03.06 0 0 6
Szerencsére a magyar politikában nem mindenki elmebeteg, és a csecsen ügyben az EBESz-t támogatva, de viszonylag visszafogottan nyilatkoznak. Elítélik ugyan a csecsenek elleni "atrocitásokat", de egyelőre nem engedték be hozzánk a csecsen menekülteket. A grúzok a nyugat buzdítására befogadtak párszáz csecsen menkültet, és máris siránkoznak, hogy a határmenti területeken megjelentek az emberrablások, sok hamis dollár és drog.

Albibaba, milyen tíz évről beszélsz? Az elvtársaid 150 évről beszélnek.

Törölt nick Creative Commons License 2000.03.06 0 0 5
Kedves Sumir,

Én nem gyűlölök. Nem tartom sem emberileg elfogadhatónak, sem politikailag h sznosnak az Orosz-Csecsen háborut. Elítélem mindkét felet, konkrét cselekedeteik miatt, függetlenül meghirdetett és valós céljaiktól.

Mint ahogy a Jugoszláv-NATO háboru idején sem tudtam egyik hadviselő féllel sem azonosulni. Érdekes, akkor az úgynevezett jobboldal tartotta a NATO által "járulékos veszteségnek" degradált gyilkosságokat indokoltnak, az ellenzőket pedig sűrűn látták el "szélsőséges" címkékkel.

De ez sem kettős mérce...

Kedves Alibaba,

Holocaustról négy okból van itt szó általában:

1.) Mert felvetik,
2.) Mert megkérdőjelezik,
3.) Mert mindmáig az egyetlen úgynevezett "nem naiv" tudatos és szándékos népirtás volt,
4.) Mert relativizálják. Pl: "Miért pont a Holocaust, miért nem a Csecsenek?" - Ilyenformán.

Előzmény: Sumir (4)
Sumir Creative Commons License 2000.03.06 0 0 4
Albibaba! Lásd A csecsenek nem emberek? c. topikot, erről szól! Én sem értem a mai napig, hogy azért, mert valaki baloldalinak vagy/és liberálisnak vallja magát, miért kell gyűlölnie a csecseneket és helyeselnie az ellenük folytatott népirtó háborút.
Előzmény: Albibaba (-)
qwertyke Creative Commons License 2000.03.06 0 0 3
Albibaba

Vissza is kérdezhetném, hogy miért nem indítottál a csecsen vérengzésről topikot.

Szvsz mindenkinek jogában áll topokot nyitni, vagy nem nyitni, bármely topikhoz hozzászólni vagy csak olvasni, a saját véleményét megfogalmazni.
Ha valamiről nem írok, azért az nem azt jelenti, hogy agonizálok, sőt még azt sem, hogy a jelenséggel egyetértek. Lehet, hogy nincs rá időm, vagy nem találtam a témáról topikot, vagy csak nincsenek megalapozott ismereteim.
A holokausztot sokan sokféle módon feldolgozták, vagyis sok vélt, vagy valósnak hitt hiteles forrásmunka lelhető fel.
A "csecsen" helyzetet a szerencsétlenek most "élik", így csak érzésekről és nem tényekről írhatnánk.

Tégy közzé megalapozott forrásmunkákat és annak alapján lesz vélemény is.

A valódi terroristákról (nem azokról, amelyeket valamely politikai erő azzá kiált ki) meg az a véleményem, hogy a legmocskosabb, legalattomossab, legszemetebb "ember"fajta.

qwertyke

undoc Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2
Az a gondom, hogy miert pont a csecseneket hoztad fel,
miert nem pl. a nigeriaiakat? Valami csapda szagot erzek,
csak meg nem latom.

Undoc.

A feldugassal kapcsolatos megjegyzesed pedig
egyertelmuen jelzi, hogy kinek van igaza.

Albibaba Creative Commons License 2000.03.06 0 0 1
Úgy véled, nem tarthat számot érdeklődésre ez a téma? Akkor dugjátok fel magatoknak a humanizmusotokat.
Előzmény: undoc (0)
undoc Creative Commons License 2000.03.06 0 0 0
Ujfent egy 0-as topicot inditottal,
agonizalunk mi, csak nem tudjuk, hogy mikor, miert.

Undoc.

Albibaba Creative Commons License 2000.03.06 0 0 topiknyitó
A csecsen népet tiz éve irtják - jelen pillanatban is. Ezen miért nem agonizál itt senki? Miért a holokausztról van szó állandóan?
Egy fiatal balos srác azt mondta nekem ezzel kapcsolatban: ki kell irtani a szemét terroristákat.
Tényleg igy gondolkoznak ezek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!