Keresés

Részletes keresés

_nyunyuka Creative Commons License 3 órája 0 0 57547

Márton Péter is igen aktív... 

Előzmény: schlumberger (57546)
schlumberger Creative Commons License 3 órája 0 0 57546

Köszönjük a pogácsás képet!

Desert Rat Creative Commons License 5 órája 0 1 57545

Nem mondom meg ki mondta sok éve, de amikor az R130 mobil antennaillesztője (a bowden zsinóros) nem kell senkinek 1500-ért, akkor ő megveszi aztán szétszedi és a változtatható induktivitást (porcelán csévén ezüstözött menetek)  kiteszi 6000-ért ... és viszik.  Erre mondom én, hogy nagyjából érdemes ismerni ezeket a lomokat hogy miben mi van, aztán 1500-ét venni meg nekem is. Annak magam sem vagyok az ellene ha a polcon áll valamiből két tucatnyi a' decipálinkáért vagy ingyen, akkor a fölöslegből kimentsük az értéket, mint ahogy anno 6 darab vasúti urh rádióval (csöves) mi mást csinálhattam volna, vagy mi mást csinálhattam volna 40 db Titán rádióval mint a kibelezés? 

Előzmény: _HA4003_SWL_ (57538)
_HA4003_SWL_ Creative Commons License 5 órája 0 0 57544

Amihez természetesen tápegység nincs, azt még varázsolni kell hozzá, mert nem csak a 26VDC fedélzeti feszültséget kívánja meg. 1,5 MHz - 10,99 MHz-ig, fóniában csak egy oldalsáv, azon kívül még jó CW-re, FM-re. A súlya az természetesen "meghatározó", vagyis jó nehéz dög. Volt alkalmam kitelepíteni a kocsiból egy sátorba. Lehet, hogy valaki hirtelen felindulásból vagy nosztalgiából klikkel egyet, aztán amikor megjön a cucc, vakarózik, hogy hová a francba is tudná tenni, hol lenne neki helye és akkor a tápról még el sem gondolkozott. Antennaillesztés 75 Ohm, ezen is kell dolgozni. Talán, ha az árában legalább az egyik antennaillesztő benne lenne, de azt is melyik nem létező polcon helyezné el. Na, szóval, ehhez kell egy új QTH, vagy megy a lomok közé.

Előzmény: atika001 (57542)
_nyunyuka Creative Commons License 5 órája 0 0 57543

Helyes, annyiért engedd el! Ugyanígy kiröhögtem az 50 ezres R107T02-t meg a 70 ezres R123-at. Pár kör Jászapátiban, 1500 meg 13 ezer Ft volt a faládás komplett készlet ára, a “vérszemes" időszakban is megérte alkatrészért, megbontott lomért menni. Csendes mosollyal mentem el a lúgmarta és hiányos R107M mellett is.

 

"Nem műtárgyak ezek, nehogy vagyonokat adj értük, mert csúnyán ráfázhatsz!" - mondogatta többször is HA5NM Bandi a klubban, meg HA5"BlackWhiteWhiskey" Ede, sokat magyarázott róluk. 

Előzmény: atika001 (57542)
atika001 Creative Commons License 6 órája 0 0 57542

Én 75k árajánlatot kaptam R-130-ra. Annyit biztosan nem fogok adni érte, akkor ott fog megrohadni, vagy mehet felőlem a MÉH-be, bontásba, még ha bármely nagy sajnálatomra is...

Előzmény: _nyunyuka (57540)
_nyunyuka Creative Commons License 6 órája 0 0 57541

Tíz pont, ennél szebben nem lehetett volna leírni! Több "mumust" is szétszedtem, TS940, R-1340, R-143. 3-4 romból lehetett egy 100% tökéleteset összehozni, utóbbinál ez az egy esély ez volt a papíros és “tiszta" készülékre. 

Előzmény: Valaki Alfonz (57536)
_nyunyuka Creative Commons License 6 órája 0 0 57540

Vagy a másik kedvencem : felteszi a szomszéd topikba vagy más oldalra aranyáron a cuccot, aztán meg megy a hiszti, "ha nem kel el, megy a méhbe". Pár éve kerestem egy gyakorlatilag beszerezhetetlen tápcsatlakozót, arra is az volt a válasz, hogy "megvan a közepe, de a ház ment a hulladékba, mert alu". Szerencsére Lőrinciben volt, komplett kábel  gombokért.

 

De ugyanúgy jó példa az R-20, R-130(M) is. Szinte minden börzén szembejönnek az alkatrészei, komplett belső részegységei, de komplett rádió alig-alig. Most van egy tiptop cucc a "szomszédom" kínálatában, kíváncsi vagyok, elviszii-e annyiért. (120e). A jó nehéz aluház miatt a 99%-ukat szétbontották. 

Előzmény: _HA4003_SWL_ (57538)
XANTIi Creative Commons License 7 órája 0 0 57539

Úgy legalább néhány érdekesebb része megmaradhat.

Előzmény: _HA4003_SWL_ (57538)
_HA4003_SWL_ Creative Commons License 7 órája 0 0 57538

A vakerán is van ilyen. Ha nem tudnak eladni egyben egy készüléket, az alkatrészeit teszik fel.

Előzmény: Törölt nick (57535)
_HA4003_SWL_ Creative Commons License 7 órája 0 0 57537

Vágj valamilyen értelmes vagy értelemmentes arcot és vágd a képibe, hogy ez nem kacat, hanem neoimpresszionista absztrakció. Majd kérdezd meg tőle, hogy csak nem odáig jutottunk, mint a háború előtti Németországban, hogy ami nem tetszett a Vezírnek, azt az elfajzott művészetek kiállításán állíttatta ki. Persze, lehet, hogy ő fog hülyén nézni, hisz ehhez nem csak a történelmet, hanem a művtörit is ismernie kellene egy vezető értelmiséginek.

Előzmény: szőrmók (57534)
Valaki Alfonz Creative Commons License 7 órája 0 1 57536

Egy-két esetből ex catedra igazságokat megállapítani legalább annyira 5 éves szint, de oda se neki.

De próbáljuk fejleszteni a világlátást:

Mi van, ha a szétbontás olyan korban történt, amikor a szóban forgó berendezés fél liter pálinkáért

beszerezhető volt a közeli orosz laktanyánál akár korlátlan mennyiségben?

Vagy a nyugati berendezésekhez lehetetlen volt hozzájutni és egy-egy készülék megépítése csak

alkatrész-bányászat útján volt megvalósítható ? Lehetett választani a használhatatlan katonai lom

nézegetése, vagy az értelmes rádióamatőr célra való felhasználás között - persze donorként.

Tudom, újat mondok, de a világ nem fekete-fehér, sokkal inkább az árnyalatok összessége...

Előzmény: _CBjobbito (57535)
Törölt nick Creative Commons License 7 órája -1 0 57535


Rádióamatőrt/hobbirádióst arról lehet megismerni, hogy mindent szétbont,...olyan 5 éves hülyegyerek szintjén.

Itt a fórumon is hányszor lehet olvasni, hogy bontsa/rontsa a jó készülékeket szét?

 

1.példa:

Börzen vettem valamikor egy forgókondit.Ismerősöm nézegeti, nezegeti:-Minek lehetett a forgókondija...aztán beugrott neki:-R-800! Megnéztük a neten...és tényleg :-) Miért kellett egy ilyen berendezést szétszedni?

 

 

2,példa:

Kaptam a szomszédból pár zsáknyi kacatot, hagyatékból.Elhívtam ezt az ismerösömet, nézzük már át együtt, nehogy valami értékesebbet dobjak ki belőle a szemétbe.Kiöntöttem ide a betonplaccra, rögtön kiszúrta benne:-Az a FUG25A adó fojtótekercsének a posvasmagja!!...hol a többi része? MEGLETT a teljes trafó, a darabokból.Sajnos a csévetest elválasztólamelláit már vki kitördelte belőle.

Erröl van szó,FUG-25A adó modulátor fojtótekercse:

Előzmény: Desert Rat (57533)
szőrmók Creative Commons License 10 órája 0 0 57534

(:-))))) Lehet nélkülük élni !De talán nem érdemes!Mondom én mint gyüjtögető akit a szomszéd 3x feljelentett.A jegyző asszony valszeg ujra migrént kap ha meglátja a kertemet. 

Előzmény: Desert Rat (57533)
Desert Rat Creative Commons License 14 órája 0 3 57533

A másféle véleményem az, hogy egy R109-nek és antennaszűrőjének vagy illesztőjének (stb) nem a magasabb követelményeknek kell megfelelnie, hanem az R109-el szemben támasztott követelményeknek. Szédszedni meg azért nem szoktam az ilyesmit, amiért a nagyanyám falióráját sem szedem szét egy csavarért, pedig van a házban kvarcóra, sőt rádióvezérelt atomóra is, de van 10 vödör is teli csavarral. 

 

A hobbyrádiózás 50 árnyalatába belefér a vintage és a military eszközökkel folytatott rádiózás is, amiért egyesek még utánépíteni is képesek egy ókori Paraset rádiót (nem tudok eléggé kalapot emelni az olyasmi előtt amikor valaki épít valamit). Keveseknek van eredeti Paraset rádiójuk, de nem hiszem hogy bárki alkatrésznányának használná, hanem inkább időnként leül mellé és megjáratja - úgy korszerűtlenül ahogy van, azzal kommunikálva akivel tud. Nekünk szegény borsodiaknak csak R109-es és hasonló újabb kori berendezés jutott, ezzel is lehet nosztalgiázni.  A világon senkinek nem lesz abból hátránya, ha akár egy amatőr is nem egy japán állomással, hanem Mátészalkával kommunikál, ráadásul a kettő nem zárja ki egymást.

 

Ha lenne itthon egy iComXXX(2millióFt) típusú rádióm, akkor a vendégem elsimerően bólogatna hogy milyen jó felszereltség és csúcstechnika, de mégis akkor vette elő a kemráját amikor meglátta az R104-et. A két említett technika a szürke két különféle árnyalatát képviseli - egyetlen közös bennük, hogy lehet nélkülük élni.

Előzmény: ha7vc (57532)
ha7vc Creative Commons License 14 órája -1 1 57532

Sziasztok!

 

Tulajdonképpen nem rosszak ezek a szerkezetek, értékes alkatrészek nyerhetők ki belőlük, egy valóban használható valami elkészítéséhez.

 

Anno a '70-es évek végén mi is úgy gondoltuk, hogy az RH és URH tartomány szétválasztását nagyszerűen meg tudjuk oldani ezekkel. Fel is építettünk 4 db adóházat a váci Híradó Kiképző Központ négy sarkában, hogy majd ezeket és a hozzájuk tartozó rádiókat stabilan betelepítve gyakoroltatjuk a srácokkal a hadműveleti hírváltás végrehajtását. Az URH-khoz még morse-interfészt is gyártottunk, h azonos időben lehessen távírózni RH-n és URH-n is, mert hogy majd a diplexerek megoldják a szétválasztást és nem fogják zavarni egymást. Ennek érdekében a két különböző típusú TCVR-t külön helyiségbe telepítettük, hogy ezzel is növeljük a zavarvédettséget.

Nos, ez nem sikerült. Először arra gondoltunk, h a tapasztalatlan távírász hallgatók nem tudták szakszerűen kezelni az eszközöket, és beültünk nh. HA5BWW, ex HA7RI, Ede barátommal (R.I.P.), hogy majd mi! Hát nekünk sikerült ugyan némi táviratot váltanunk, de borzalmas nehézségek árán: minkét rádió bezavart mindenhová. Az R-109-cel nem vettél semmit a kopogás miatt, amikor az R-104 egy időben adott, és fordítva. Szóval a végső konklúzió az volt, h ezek a berendezések nem felelnek meg a magasabb követelményeknek. De még annak sem, amikor az R-109 FM-távbeszélő adásmódban alkalmaztuk. Úgy kinyomta az RH vételt, mint a sicc.  

 

Szóval, szerintem ez az eszköz mint kuriózum, értékes lehet, vagy alkatrészként felhasználható, sajnos egyébre nem alkalmas.

 

Vy73! Laci.

Előzmény: picitomi (57518)
_nyunyuka Creative Commons License 16 órája 0 0 57531

Szétnyithatná a dobozt. Gondolom, a sokadik bőr lehúzása a G8JNJ-féle agymenésről. Működik, de.... 

Előzmény: XANTIi (57530)
XANTIi Creative Commons License 18 órája 0 0 57530
picitomi Creative Commons License 27 órája 0 0 57529

Nagyon szépen köszönöm! Ilyesmire gyanakodtam :) R 109D-m van, 104M még beszerzésre vár :D

73!

Tamás

Előzmény: Desert Rat (57528)
Desert Rat Creative Commons License 30 órája 0 0 57528

Egy kis részlet a jóból:

Előzmény: Desert Rat (57527)
Desert Rat Creative Commons License 1 napja 0 1 57527

A két rádió az R-125P rádióállomáson működött együtt, ami egy GAZ69 tipusú gépkocsira volt telepítve, de később létezett UAZ-469 változata is.  A konfiguráció az R104 mellett 2 db R109-ből és a hozzá tartozó 2 db UM végfokozatból állt. A 104 és 109-es  rádiót ez a szűrő csatolta a közös botantennához.  Valahol megvan a teljes manuálja (magyar), csak még nem volt  kedvem beszkennelni. A polcomon egy még lepecsételt példány van, illetve a 104-hez létezik egy szimmetrikus antennaillesztő dipólhoz.  Az igazi ritkaság az a kezelőegység ami az R125 anyósülése előtt volt, az úgynevezett parancsnoki kezelelőegység - műszakilag nem túl érdekes, csak gyüjtői ritkaság. 

Természetesen kell hozzá egy R104-es és egy R109-es is :-)

 

 

 

Előzmény: picitomi (57518)
oozoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 57526

Oksa, látom a yaxley-kel válassza szét a két freki sávot.

Mint ritkaság, tartsd meg :)

 

Előzmény: picitomi (57525)
picitomi Creative Commons License 1 napja 0 0 57525

Úgy nézem, az a 104-109 átkapcsoló, az indikátor műszerre vonatkozik, a másik kapcsoló az indikátor ki-be kapcsolója.

 

Előzmény: oozoltan (57524)
oozoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 57524

Sosem próbáltam ezt az antenna hangolót, de ahogy nézem van rajta egy 104M / 109 átkapcsoló. Már csak azért is tartom valószínűnek, mert a két rádió teljesen eltérő frekin működik:

R104M = 1,5 - 4,25  MHz míg az R109x = 21,5 - 28,5 MHz.

 

 

Előzmény: picitomi (57523)
picitomi Creative Commons License 1 napja 0 0 57523

Szia!

Köszönöm! Még nincs nálam, ma sikerült csak lecsapni rá. A működéséről nem találok semmi tapasztalati infót sajnos. A kapcsolási rajzán kombinált szűrő megnevezés szerepel. Talán átkapcsolhatóan lehet egy antennát két készülékhez illeszteni vele? Eddig nem hallottam róla, hogy ezt a 2 rádiót együtt is telepítették, de hát sok minden van, amiről én még nem hallottam :)

Előzmény: oozoltan (57519)
picitomi Creative Commons License 1 napja 0 0 57522

Szia!

Sajnos még nem küldték az értesítést, várakozó állásponton vagyok :)

Előzmény: _nyunyuka (57521)
_nyunyuka Creative Commons License 1 napja 0 0 57521

(Csatik odaértek?)

Előzmény: picitomi (57518)
_nyunyuka Creative Commons License 1 napja 0 0 57520

Ha nincs, akkor is :-). (Van mindkettő...)

Előzmény: oozoltan (57519)
oozoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 57519

Szia!

 

Ritka antenna hangoló az R104M és az R109-es rádióhoz. Ha van ilyen rádiód akkor tartsd meg, ritkaság :)

 

Üdv

Zoltán

Előzmény: picitomi (57518)
picitomi Creative Commons License 1 napja 0 0 57518

Kedves Fórumtársak!

Érdeklődnék, hogy volna e valakinek információja erről a készülékről?

A neten semmit nem találtam róla.

Köszönettel!

73!

Tamás

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!