Keresés

Részletes keresés

_nyunyuka Creative Commons License 25 órája -1 0 57060

Tetszett, volt szerencsém hozzá, de az "ezüstkék" jobban tetszik a felépítése miatt. Ugyanúgy hibrid, mint a kedvenc "multi nagyágyúm". (TS590SG) 

Előzmény: Lajos88 (57058)
Hamr Shop Creative Commons License 25 órája -1 0 57059

" És még a végtelenségig sorolhatnám a Rádiótechnika, mint szaklap fontosságát. Ezzel semmiképpen nem kritizálni akartam a szerkesztőség munkáját, hiszen pénz hiányában abból főznek, főztek, amijük van, illetve már csak volt."

 

Ez a legjobb és legpontosabb megfogalmazás!

 

A nyomtatott szaklapok is tele voltak hibával.Azzal lehet egy kezdőnek elvenni a kedvét egy életre, ha megépit valamit, aztán az nem működik.Itt vannak okos hozzászólók és itt van egy garantáltan nem működő rajz, és elmagyarázzák miért nem működhet.Mentségére szolgáljon, hogy NEM a Rádiótechnika újságban lett leközölve...Ez egy 28MHz-es MOKI modellvevő lenne.:

Előzmény: megint itt vagyok (57044)
Lajos88 Creative Commons License 26 órája 0 1 57058

Ha valaki építeni akar tudom ajánlani az MCHF SDR projektet. Kipróbált bevált konstrukció amit világszerte több ezer példányban megépítettek, nem is beszélve a kínai klónjairól amik elárasztották a világot, de Magyarországon is sokan utánépítették, többek között én is. Négy éve ezt használom rádiózásra.

Részletes építési, beállítási leírás van róla a neten. Az RF paraméterei nem lenyűgözőek, de nagyon nagy tudású kis rádió. (van paraméterezhető spektrumkép, színes érintő képernyő, digitális szűrők, elég hatásos DSP zajcsökkentő, beépített CW, RTTY dekóder, CAT vezérlése kompatibilis az FT817-tel, és még nagyon sokminden.)

 

 

 

_nyunyuka Creative Commons License 26 órája 0 0 57057

Nekem is! A működése pláne, volt szerencsém látni/hallani még a kísérleti stádiumban, amikor Gábor asztalán "szanaszét lógott a bele", az antennát meg széttépte a vihar. Remek darab!

 

Nem 10db/2$ free shipping alkatrészekből van. Belül is igényes, a VFO-gomb kicsit az R-123-ra emlékeztet. 

Előzmény: megint itt vagyok (57054)
ha7vc Creative Commons License 26 órája 0 1 57056

Nem ment el a kép.

Előzmény: ha7vc (57055)
ha7vc Creative Commons License 26 órája 0 0 57055

Nekem így kényelmesebb a kezelése:

 

 

Előzmény: boborjahn (57051)
megint itt vagyok Creative Commons License 27 órája 0 0 57054

Ilyesmire. Ez a Silver Blue nagyon tetszik.

Előzmény: boborjahn (57051)
XANTIi Creative Commons License 29 órája 0 0 57053

Gyuri bácsi jóval korábban is dolgozott. Az 1970-es évek közepétől dolgoztam vele együtt. Még bizony a peremkerekes rádiók (Standard C111) korában  de kvarcos VFX fajtákból is. Sok Garten Zwerg építő kit is bekerült általa. Az első 40 csatornás AM-CB-met 1975 körül hozta be. President Veep volt.

Előzmény: Hamr Shop (57042)
mmormota Creative Commons License 30 órája 0 0 57052

Találtam egy videót 2018-ból, valószínűleg pont ennek a rádiónak a tervezéséről szól.

https://www.youtube.com/watch?v=wPsUV-ZZ3vk&t=3838s

Elég meglepő a rendszere, alapvetően egy analóg rádió, pl. analóg ssb szűrő van benne, viszont tartalmaz egy hangfrekvenciás digitális jelfeldolgozó processzort (adau1701).

A szokásos megoldás az lett volna, hogy a bemenettől eltekintve minden szűrés, jelfeldolgozás digitális, de ez nem így csinálja. 

Előzmény: boborjahn (57051)
boborjahn Creative Commons License 1 napja 0 1 57051

Szia!

 

De olyanról is lehet olvasni a HAM 2.0-ban, hogy home brew QRP cuccal, kitelepülős drótantennával

egy biciklin tekerve a települési helyek között DX-eket csinált. 

 

Erre gondolsz?

Múlt szombati próba.

Gábor,ha7sg,rövidesen befejezi a többi rádiót is,ez Nr.1

 

      

 

 

Előzmény: megint itt vagyok (57046)
mmormota Creative Commons License 1 napja 0 0 57050

Elektronikus hobby lapok, amik szerintem jók:

Elektor (vegyes profilú, építési cikkek is vannak)

Circuit Cellar Ink (mikrokontrollerek, programozás)

 

mmormota Creative Commons License 1 napja 0 0 57049

Én szeretem a spektrum képet. Sokkal könnyebben találok hívható állomásokat, látom mennyien vannak a sávban, milyen jelszinten jönnek.

Előzmény: megint itt vagyok (57046)
megint itt vagyok Creative Commons License 1 napja -1 0 57048

Egyébként az elektronika utáni érdeklődés lemérhető  - de utálom ezt a nevet -, az influenszerek videóinak látogatottságából. A lényeg azok alatt a videók alatt lévő kommentekben van: Hol a kapcsolási rajz?, Van-e leírás?. Itt jön elő a nyomtatott sajtó hiánya. Amit aztán "lapozni" tudnak azok a blogok, print sajtó nuku. Pl. egy blog: https://delboyonline.blogspot.com/p/pmr446.html?m=0

megint itt vagyok Creative Commons License 1 napja -1 1 57047

Nekem meg a munkatársam csinált oda nem figyelésből ringmodulátort Graetz helyett. :-))

Előzmény: HA5OPI (57045)
megint itt vagyok Creative Commons License 1 napja -1 1 57046

Pista, aki igazából rádiózni akar, az nem arra kíváncsi, hogy mit ugrál ott a rádió pofáján a vízesés spektrum, mint kijelző, hanem max. egy frekimérő pont elég neki. A többi már csak kényelmi szempont. Persze ma sokan szeretnek házi kiállítást rendezni a QTH-ból, hogy nekem ez is van, meg az is van, "Hú, de menő vagyok!". Teszik is ki a világhálóra a milliós berendezéseiket.

De olyanról is lehet olvasni a HAM 2.0-ban, hogy home brew QRP cuccal, kitelepülős drótantennával egy biciklin tekerve a települési helyek között DX-eket csinált. Na ezzel méltán lehet büszkélkedni.

Előzmény: HA5OPI (57041)
HA5OPI Creative Commons License 1 napja -1 0 57045

A lapból én is megépítettem a TS2B fázistolós adó-vevőt és csodák csodája, működött is.

 

Az tényleg csodák csodája, mert pl. Ernő bátyánk a diódás mixert lerajzolta Graetz bekötésben a szinkrodinhoz.:-)))

Előzmény: megint itt vagyok (57044)
megint itt vagyok Creative Commons License 1 napja -1 1 57044

Azt se felejtsük el, hogy az állam az MHSZ-en keresztül fenntartott egy olyan szaklapot, ugyebár a Rádiótechnikát, amiből sokat lehetett tanulni, nem kizárólag a rádiózás kedvelőinek. Én a digitális alapokat a Rádiótechnikából tanultam meg, aminek eredménye az 50MHz-es TTL alapú frekvenciamérő volt. Ezután jöttel a különböző CMOS alapú technikák, a PLL bemutatása cikksorozatban és sok-sok elméleti cikksorozat megtűzdelve gyakorlati áramkörökkel. Később sokan azért vették a lapot, mert belement az informatikába, amiért kapott hideget-meleget, de nem volt értelmetlen dolog.

Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy az állam finanszírozott egy csak mellékesen nevezett hobbi lapot. Szerintem ma is megtalálná a helyét, azaz korszerű tartalommal is tudna szolgálni, de ma már nincsenek elkötelezett szerzők, akik ingyen publikálnának és ezt így el is kellene fogadni.

Azt nem tartom valószínűnek, hogy ma egy cikksorozat követésével - "Építsünk együtt akármit, valamit" - számítógépet, mobiltelefont építenének az olvasók, de betekintést nyernének, hogy mi az és hogy működik.

A lapból én is megépítettem a TS2B fázistolós adó-vevőt és csodák csodája, működött is.

Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a mai honvédség eléggé csehül áll, vagyis konkrétan sehogy az elektronikai fegyverviselésben, erre is lehetne alapozni. 

És még a végtelenségig sorolhatnám a Rádiótechnika, mint szaklap fontosságát. Ezzel semmiképpen nem kritizálni akartam a szerkesztőség munkáját, hiszen pénz hiányában abból főznek, főztek, amijük van, illetve már csak volt.

Előzmény: XANTIi (57040)
Hamr Shop Creative Commons License 1 napja -1 0 57043

Nem ismerős? Ez nem az a Milkatáblásrádió...

 

U

 

 

 

Előzmény: HA5OPI (57041)
Hamr Shop Creative Commons License 1 napja -2 0 57042

Az az 5PH Gyuribácsis időszak már a 90'-és évek eleje volt, 1992-94.Egy Standard C-168-at hozattam Gyuri bácsin keresztül, a másik C-168-amért egyik rádióamatőr cimborával mentünk ki Bécsbe, az ő autójával.Visszafelé, Győr után az autópálya közepén vezérműláncszakadás-dugatyútörés, ott volt velünk a 6 hónaposan  terhes kisfelesége is.Vannak emlékek...

Ez a Veszprémes időszakom még 1989 elötti.

Előzmény: XANTIi (57040)
HA5OPI Creative Commons License 1 napja 0 3 57041

Azért ne feledjük, hogy egy amatőr építésű rádió megépítésének a lehetősége meg is feneklett kb. 30 éve, analóg készüléket házilag kb. az akkor színvonalon lehet ma is építeni. Az SDR technika lökött ezen egyet, de azért háztájiban egy ICOM 7300-ast sem nagyon lehet megépíteni ma sem.

Előzmény: XANTIi (57040)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 2 57040

Ez igaz, de sokkal több amatőr épített magának. Talán nagyobb volt az általános gyakorlati tudás és persze az idő is. Ment a konverteres rádiózás URH-n, sokszor világháborús cájgokkal és amatőr építésű konverterekkel.

De ne felejtsük az MHSz REKI-t sem, ahol a szegénység ellenére sokminden hasznos cucc készült.

Akkoriban többen jártak klubokba, közösségekben dolgozva. Amiknek legtöbbször volt valami nagyvállalat a környékről, rendes szponzorálással. Ha mással nem, egy teherautóval segítve pl. a kitelepülésben.

A burzsuj amatőrök behozattak maguknak Heatkit és más gyári rádiókat is. URH-n sok GartenZverg (Kerti törpe) típusú német típusterv alapján épült rádiók készültek, már kezdetleges szintézerekkel.

Az akkori amatőrök összekuporgatott schilling, német márka árán hoztak maguknak kézi rádiókat HA5PH, Fekete Gyuri bácsi segedelmével. Kezdetben még peremkerekes, majd FT23-as és FT411 rádiók kerültek be sunnyogva a határon.

Előzmény: Hamr Shop (57039)
Hamr Shop Creative Commons License 1 napja -2 0 57039

Akkoriban 10-es nagyságrendekben vettem, majd hangoltam át amatőrsávra, és felkvarcozva adtam el őket a Hamr Shopban.Igaz akkor még "digitális rádiózás" folyt: -1- vagy veszel rádiót, és rádiózol.-0- nem vagy nem veszel rádiót és nem rádiózol.Nem volt elárasztva az ország jinngtangszeméttel.

A Veszprém elengedhetettlen tartozéka a furógéptokmányos botantenna és a bőrtok volt.

Az áthangolásban a vevő bolygó-KF áthangolás volt a legszebb.

Előzmény: pacita (57038)
pacita Creative Commons License 1 napja 0 2 57038

Szia! Én ugyan nem javítottam Veszprém A készüléket, a mellettem dolgozó kolléga javított, csak azt tudom mondani amit ellestem tőle:

A 3. kérdés: ott csatlakozatta szétszedett állapotban a kolléga az adót, ill. a vevőt a felső részegységhez, ahol a kvarcok, csatorna  kapcsolók stb voltak. (Ha jól emlékszem 5 szál vezeték volt)

 

A fém fülek az akkumulátor rőgzítésére szolgáltak. (L60012 tip. ezüst-cink akkumulátor) Jó durranós tipus volt.

 

többet sajna nem tudtam segíteni, néhai kollégám tudna de már nem.

Előzmény: DJ Szegecs (57027)
HA5BRG Creative Commons License 1 napja 0 0 57037

Igen. De írtam is emailben. Kis foglalkozás kellett nekik de feléledtek a csipejózsika álmukból.

Előzmény: Hamr Shop (57035)
gg630504 Creative Commons License 1 napja 0 2 57036

Maros, Titán, Veszprém, IC-22A, FTL-7005
XTL számoló
https://hg9ieg.hu/szamolo/_sz/XTL.html

Előzmény: DJ Szegecs (57027)
Hamr Shop Creative Commons License 1 napja -2 0 57035

Beüzemelted már a Grundig/Novel-eket?

Előzmény: HA5BRG (57034)
HA5BRG Creative Commons License 1 napja 0 2 57034

Vagy egy 230 Voltról üzemelő tápot. Olyan opció is volt. Valahol a raktárban van egy olyan eltéve.

Előzmény: Hamr Shop (57033)
Hamr Shop Creative Commons License 1 napja -2 1 57033

Volt hozzá egy L-alakú 10 Wattos külső végfok vagy elemtartót lehetett az aljára pattintan, azért rúgós a telepérintkező.

Előzmény: DJ Szegecs (57027)
HA5BRG Creative Commons License 1 napja 0 1 57032

Félreértés ne essék, az üzenet általános felhívás, nem neked és végképp nem ellened szól :)

Előzmény: DJ Szegecs (57027)
HA5BRG Creative Commons License 1 napja 0 0 57031

Érdemes lenne kitérni a mikrofon felhasználására a modernebb adóvevőkhöz. Túl jól összerakott cucc volt ahhoz, hogy valaki ne tegyen így, pl. a katonai rádiók esetében.

 

Igen, tudjuk, volt aki már megcsinálta, keringenek a mesék. Mese helyett jöjjenek a rajzok és a képek. Mesélni tud a tv maci is :)

Előzmény: DJ Szegecs (57027)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!