A Rádiótechnika 2004.06. 294.oldalán HA5NM részletesen ismertet egy T2FD antenna építését. Leírja a gyakorlati tapasztalatait is. Ha megtudod szerezni, érdemes elolvasni.
Amit én tudok erről, hogy egy ismerős az Oktogon környékén örömmel használt egy nem túl hosszú T2FD-t egy öreg ház tetején középről mindkét oldalára lejtősen. Csak kis teljesítménnyel használta, inkább QRP-ben. Csak ez bő húsz éve lehetett, ha nem több, de jó néhány évig tartott.
A sloperrel nehéz összehasonlítani, mert az haladóhullámú antenna, csak kompromisszummal, ezért rövidebb tud lenni a Beverage-nél, viszont nem körsugárzó. Lehet, hogy neked érdemes a T2FD-t kipróbálni, de ehhez meg olyan ember kellene, aki ezek közül használta mindkettőt. : -)
Küldök neked részletes leírást a sloperről levélben.
Ami a Beverage-et jobb esetben meg tudja közelíteni, legalábbis már többször olvastam róla, az egy K9AY loop a 160, 80 és esetleg 40 méterre, és még kisebb is a helyigénye.
Csak vevőantennát szeretnék csinalni, nagy terület nincs. Délről 15m magas oszlopról északi irányban lejtősen telepitve, kb. 30 hosszban, erre van lehetőség.
T2FD vagy egy sloper aminek a vége 400-500 ohmmal le van földelve.
Yagi van a felső sávokra és van egy w3dzz, alsóbb sávokra szeretném a vevőantennat, mely kevesbé érzékeny a környező zajokra.
A két antenna között dilemmázok, technikai, építesi különbségek nem számítanak.
Jel-zaj viszony iránykarakterisztika stb. amik foglalkoztatnak
Kíváncsiságból most utánanéztem. Itt vannak megyén belül Cecén, 1kW-al, V-polarizáció. Az lett volna a csoda ha hallok valamit belőletek... Legalább hangolgatás közben végighallgattam annyi imát mint a kurvaisten.
Az eleje óta azt állítják róla, hogy szabadon terjeszthető, de a kiadványban ezt nem láttam leírva, a főoldalon sem pont ez az állítás, csak hogy kérésre ingyen elküldik az elektronikus változatot, viszont a fenti link nem védett.
Rádióállomás, mely 1 napig működik. Na ilyen sincsen minden nap, de most lesz!
Március 21-én 09-22 óráig Győrben és esetleg környékén a 91,5 MHz-es Ultrarövid hullámon nosztalgia műsort hallhat bárki, aki oda tekeri a rádiója állomáskeresőjét.
Az apropó: 100 éves a magyar rádióműsorszórás és 50 éves a Széchenyi Egyetem Kollégiumi Stúdiója (KTMF Stúdió).
Nem, ez egy sorozat indítása félévente lesz csak egy példány, mert havonta tényleg nem lehetne egy lapot megtölteni értelmes tartalommal. Ez 130 oldal és végig jó. A dizájn elég minimalista, de tetszetős. Ha megtalálom a képfényezőgépemet, csinálok róla fotókat...
Vagy fölkeresni HA5AGP-t, Pistát a legközelebbi Híradó Múzeumos nyílt napon vagy a CIA nyílt közösségi weblapján. A képek alapján ismerős a ketyere a régi BJKMF múzeumból, Pistának hátha van még róla anyaga.
(A beszántáskor/költözéskor sokminden odaveszett de hátha..)