Keresés

Részletes keresés

MALWIN Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2864
Nem.A hajó a leggyorsabb, de nincs.
Előzmény: mestska (2859)
xhwamt Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2863
Pedig annak valahogy így kellene kinéznie: http://img59.imageshack.us/img59/8048/6oslb3.jpg
Előzmény: mzdude (2862)
mzdude Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2862
A Budafoki/Hunyadi és a Szerémi úton sajnos ennek az ellenkezője folyik.
Előzmény: xhwamt (2860)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2861
Durva kimondani, de ha megépül a Batta-Érd bringaút, akkor számomra reggel versenyképesebb lesz a bringa, mint a tömegközlekedés Százhalombatta és Budapest között, és nem sokkal maradok el az autózás mögött. (Főleg, ha mondjuk nem szenvedek a bringautakkal)
Előzmény: mestska (2859)
xhwamt Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2860

A harmadik meg az, hogy kihasználva a még meglévő lehetőségeket oda építünk utat, ahol egyszerre kerüljük el a lakónegyedeket és vezethetjük el hatékonyan a forgalmat. Ez járható például a 31/M4-es bevezetésénél.

 

De például a 10-es (Bécsi út-Vörösvári út), 11-es (Szentendrei út), 2-es (Váci út), 3-as (Kerepesi út-Veres Péter út-Szabadföld út), 4-es (Ferihegyi repülőtérre vezető út-Üllői út) 5-ös/51-es (Helsinki út-Soroksári út), Csepeli gerincút, 6-os (Hunyadi János út-Szerémi út), 1-es (Budaörsi út) esetében nincs választásunk, szép széles fasoros és ami a legfontosabb különszintű kereszteződésekkel ellátott főútvonalat kell kiépítenünk. A város sok ponton elcseszett de még így is aránylag jól kirajzolható körutas-sugárutas szerkezetén se tudunk és nem is szabad változtatnunk.

 

Egy nagy áteresztőképességű jó úthálózat vele párhuzamos tömegközlekedési hálózattal nem pótolható semmivel.

Előzmény: mzdude (2857)
mestska Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2859

Az is tény, hogy elég komoly dugónak kell lennie ahhoz, hogy az autó lassabb legyen

 

Én a fővárosban minden nap átlósan közlekedem a IX-ből  III-ba. Az autó itt -abban az időszakban, mikor én utazom- nem versenyképes.

 

Sőt, igazából a bicaj a leggyorsabb :))

Előzmény: mzdude (2855)
mestska Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2858
A NARt is megszűnik/átalakul....
Előzmény: Fricy (2844)
mzdude Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2857

Hm. Az egyik lehetőség, hogy szar a közlekedés, állandó a dugóban pöfékelés, nagy a légszennyezés, és kevés embernek adatik minőségi lakóhely.

 

A másik, hogy jön a vonalzó és a dózer, kialakítunk megfelelő közlekedési folyosókat villamossal, bringaúttal, zöldsávval, és mögöttük az átmenő forgalomtól elzártan, viszonylagos nyugiban lakunk.

 

Én inkább ez utóbbit választanám. Pécsen például eltűnt egy pár dolog a helyéről, és állíthatom, mindenhol jobb lett.

Előzmény: xhwamt (2856)
xhwamt Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2856

Tehát az utak hiányának a problémáját nem utakkal kell megoldani, különösen, mivel az út nem elsősorban egy forgalmi csatorna. Hát ez nagyszerű! :DDD

 

Tehát szerintem ahelyett, hogy újabb sugárirányú utat építünk, inkább valódi sugárutat kell építeni a Kerepesi úton, a Jászberényi úton és az Üllői úton, lebontva a szegélyező földszintes rettenetet, többszörös fasorokat telepítve, eldöntve, hogy a villamos, vagy HÉV oldalpályás(jajne!), vagy inkább középpályás(magától értetődik!), bicikliutat, járdát építve, az indokolt helyeken a keresztirányt előnyben részesítő különszintű csomópontokkal.

 

Tehát nem a már kialakult kisvárosias, kertvárosias városszövetet elkerülő a forgalmat onnan is, de attól függetlenül elvezető gyorsforgalmi a megoldás, hanem ennek a kisvárosias, kertvárosias városszövetnek a szétdúlása és beleékelése egy autópályának. Szép! :)

 

Ebből lesz a város.
Valószínűleg az ott lakók előbb kiabálni fognak, de a terézvárosi lakók is kiabáltak, amikor az Andrássy utat építették...

 

Kétség kívül igaz, hogy optimálisan így nézne ki Budapest városi gyorsforgalmiút hálózata, ha nem kellene holmi ottlakók érdekét is nézni és tényleg vonalzóval és dózerekkel tervezhetnénk a széles fasosoros, kötöttpályás közlekedéses és különszintes csomópontokkal ellátott városi főutakat (csak sajnos erre nincs se pénzünk, se szándék, a helyiek meg szívrohamot kapnának ha látnák ezt a kis vázlatot):

 

Ez egy áttekinthető szép polisz, ahol minden út a helyén van, szép promenáddal, széles fasorokkal, csobogókkal, kerthelységgekkel, reprezentatív épületsorokkal és fölös kanyarok nélkül. Úgy ötven-hatvan évvel ezelőtt kellett volna ezt így megtervezni és azokhoz a tervekhez következetesen ragaszkodva megépíteni. De erről már lecsúsztunk.

Előzmény: felucca (2847)
mzdude Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2855

Tény, hogy amíg villamosoztam, akkor minden tavasszak és ősszel elkaptam valami influenzát vagy fosásos nyavalyát. Amikor autós életet folytatok, akkor ez nincs.

 

Az is tény, hogy elég komoly dugónak kell lennie ahhoz, hogy az autó lassabb legyen.

Előzmény: Törölt nick (2853)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2854
Az a baj, hogy sokan sírnak, hogy alig tudják fizetni az autózást (ergo nem BMW-vel furikáznak), de még akkor se ül fel a tömegközlekedésre, ha csak valamelyik fő gerinc mentén utazik (esetleg öszességében még gyorsabb is, mint autóval - készülődéssel, parkolással, mindennel együtt).
Előzmény: Törölt nick (2853)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2853

meg az autózás során keletkezett bevétel megy a közösbe...

azért elég jól utána lehet számolni, hogy melyik tétel mennyi bevételt jelent:

pl.: 2005: 2,8mrd L benya, 2mrd L gázo.

jelentős tétel még az autók regisztrációs adója.

 

parkolódíjak, bűntetések : eztmár ide sem számolom, a többihez képest aprópénz...

 

racionális autóhasználat:

szerintem a magas adók elég jól racionalizálják az autó használatot.

akinél meg nem (mert úgy van vele, hogy nem érdeklik a költségek, ő akkor is autóval megy), azt úgyse tudod bmv-re kényszeríteni (esetleg, ha elveszed az autóját) pl. egyik volt kolléganőm: "én nem megyek busszal, olyan büdösek az emberek..." :-(((

 

ktsgvetés: passz

Előzmény: Rooger Preed (2850)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2852

ő csak használ egy infrastruktúrát, amit a segge alá dugnak...

ezek szerint eddig teljesen feleslegesen hánytam a falra a borsót...

 

aki számára a közlekedés nem szükséges rossz, hanem elérendő cél

- miben nyilvánul meg az, amikor egy tervezőnek "elérendő cél" a közlekedés?

- ez egyanaz, mint amikor egy szakácsnak az étkezés csak szükséges rossz?

Előzmény: felucca (2849)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2851
Inkább azt a tervezőt (és politikust) tartom annak, aki a teljes motorizációban látja a célt.
Előzmény: felucca (2849)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2850
Az LVMCs munkásságát nehéz megítélnem Rengeteg számukat el kell osztani minimum 2-vel (de helyenként akár ezerrel is), de a másik oldalon meg vannak olyan dolgok, amivel teljesen egyetértek.

Az hogy a kiadás és a bevétel oldal milyen egyensúlyban van sajnos nehéz kérdés. Sokmindennek van járuléka (légszennyezés vs dinamikusabb árúszállítás - egyik se mérhető igazán pénzben), meg az autózás során keletkezett bevétel megy a közösbe, szinte semmi nincs címzetten (benzin, parkolódíjak, bűntetések, stb).

Amiben viszont igazuk van az a racionális autóhasználat (csak nem jól kommunikálják), amit sokan elfejejtenek.

A költségvetés számait hol lehet megnézni? Érdekelne egy-két dolog.
Előzmény: Törölt nick (2848)
felucca Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2849
Szerintem nem állította be senki az autóst közelenségnek, ő csak használ egy infrastruktúrát, amit a segge alá dugnak. Viszont közellenségnek tekintem azt a közlekedéstervezőt, aki számára a közlekedés nem szükséges rossz, hanem elérendő cél. És van ilyen sajnos.
Előzmény: Törölt nick (2848)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2848

és az még mindig elenyésző ahhoz képest, amit az üzemanyagban lévő adóval befizetsz...

 

Nem ez a fő probléma, hanem az hogy bölcsen elhallgatják, hogy a közúti közlekedéstől milyen horribilis pénzeket vonnak el, miközben ennek csak töredékét forgatják vissza üzemeltetésre és fejlesztésre (kb. 1/4-ét, esetleg 1/3-át)

ezek mind konkrét költségvetési számok, utána lehet nézni.

 

viszont előszeretettel hangoztatják az externális költségeket, mint az egészségkárosodás, környezetszennyezés, a dugó okozta gazdasági veszteségek.

 

Ezekkel 2 probléma van:

- csak becsülhetők, így rendkívül alkalmasak félremagyarázásra. már olyat is olvastam, hogy szerintük évi 4600mrd a külső költség. ez viszont már a "kitud nagyobb hüjeséget mondani" kategória...

- másrészt a felsorolt károkat részben (vagy teljesen) az infrastruktúra hiánya okozza...

 

 

Persze a BELVÁROS!!! forgalomkorlátozásáról lehet normális érvekkel is beszélni, csak tartózkodni kéne attól, hogy az autóst közellenségnek állítsuk be...

Előzmény: mzdude (2842)
felucca Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2847
I"...gen, a Rákóczi, a Bajcsy, az Üllői 2*3 sávja tényleg iszonyatosan szűkös.(...)És ezek miben folytatódnak a külvárosokban? Csak nem 2x1 sáv?..."

Helyben vagyunk! De a külvárosi 2x1 sávon nem az fog segíteni, hogy az utolsó városszövetet valamennyire tagoló zöld ékbe belehúznak egy gyorsforgalmi utat, hanem az, hogy ezeket az utakat úgy kell kiépíteni, hogy mind kapacitásukban, mint közterületi értékükben méltóak legyenek egy fővárosi főúthoz. És itt inkább a közterületi értéken van a hangsúly, mert uygebár egy út nem kizárólag forgalmi csatorna, bármennyire is szeretik a közlekedéstervezők úgy nézni.

Tehát szerintem ahelyett, hogy újabb sugárirányú utat építünk, inkább valódi sugárutat kell építeni a Kerepesi úton, a Jászberényi úton és az Üllői úton, lebontva a szegélyező földszintes rettenetet, többszörös fasorokat telepítve, eldöntve, hogy a villamos, vagy HÉV oldalpályás(jajne!), vagy inkább középpályás(magától értetődik!), bicikliutat, járdát építve, az indokolt helyeken a keresztirányt előnyben részesítő különszintű csomópontokkal.

Ebből lesz a város.

Valószínűleg az ott lakók előbb kiabálni fognak, de a terézvárosi lakók is kiabáltak, amikor az Andrássy utat építették...
Előzmény: xhwamt (2750)
Asteriksz Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2846
nincs semmi probléma a győri lámpákkal, az autós-fejek olyanok, amilyenek.
Előzmény: Fricy (2841)
Fricy Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2845
Fricy Creative Commons License 2007.01.08 0 0 2844
Most hallottam a rádióban, hogy privatizálni készülnek az Állami Autópályakezelő Zrt.-t. Állítólag az útépítő cégek már lobbiznak keményen.
MALWIN Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2843
Ja, M8.
Mi néz ki jól? Szerintem mindkettő, de az utóbbinak van konyhája is, ami az előbbiről nem mondható el.:-)
Főzni meg abban szeretek, nem a hídon:-)
Előzmény: mestska (2835)
mzdude Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2842
Szívesen a kezébe nyomnám az éves autópálya-matricámról készült számlát, hogy: neb@zmeg. :-)
Előzmény: Törölt nick (2840)
Fricy Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2841
Vagy belámpázni. Berlinben jól működnek.
A győri kevésbé.
Előzmény: Törölt nick (2838)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2840

Na hát ez is egy a sok népbutító közül....

 

amivel az úthálózat szerkezete és kiterjedése nem tudott lépést tartani.

ja. az biztos hogy ezt nem elég locsolgatni. ezt építeni kell(ene)...

 

de ilyen gyorsaságú keresletbővüléssel az úthálózat nem tudhat lépést tartani

persze. meg nem akarásnak nyögés a vége. bizonyára nagyon megterhelte volna a hazai építőipart évi 50km út építése a fővárosban...

 

Piaci körülmények között a túlkereslet áremelkedéssel jár...

ige. és piaci körülmények között nem növelik az egyéni közlekedés költségét a 3x-osára mindenféle adókkal...

 

najó nem is folytatom, ez is csak egy sötétzöld barom a szokásos sötétzöld hüjeségekkel...

 

 

Előzmény: Rooger Preed (2836)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2839
Már az érdi 2 sávos körforgó is tud itthon galibát okozni (bár azt is alaposan elb*szták), mi lenne ha ezt a 4 sávosat itthon raknák be valahova...
Előzmény: xhwamt (2837)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2838

Ezek beálltak rendesen...

 

Amúgy itt ennek mi értelme van?

itt 3 szintre kellett volna bontani:

az egyik főirány kéreg alatt, a másik felüljárón, terepszintben meg körforgalom a kanyarodóknak...

Előzmény: xhwamt (2837)
xhwamt Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2837
Rooger Preed Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2836
http://www.nol.hu/cikk/430159
mestska Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2835
mármint M8, nem? Jól néz ki amúgy.
Előzmény: MALWIN (2834)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!