A magyar kisember már régóta kigyúrt örző-védők udvarias de határozott tekintetétől kísérve kénytelen járni kelni ebben az országban, és kénytelen lenyelni, hogy azt csináljanak vele, amit akarnak, úgy, hogy panaszát senki sem hallja meg (Új Péter sem). Ha ez a cikk a Magyar Fórumban jelent volna meg (és nyugodtan megjelenhetett volna ott is), akkor maga Új Péter nevezte volna ki a MIÉP-et tőke és globalizáció ellenes csökevénynek, ha viszont a saját bőréről van szó, hirtelen előbújik belőle a megsértett humanista ejrópéer.
Én az ügy érdemét nem tudom megítélni, de nem bánom, hogy egyszer végre Új Péter barátainak a hátán csattant az ostor, mert így legalább szembesülnie kellett vele, hogy milyen az ő világmegváltó eszméinek másik végén tartózkodók mindennapi élete.
lehet, hogy igazad van. Hogy oszinte legyek, en az ilyen szelsojobb, szelsobalos irasokat reflexbol ugrom at, jobb esetben a bekezdest, rosszabb esetben az egesz cikket. Ugyhogy nekem az egesz irasbol mindossze annyi jott le, hogy up szerint is csuf dolog volt. Ami miatt elolvastam, az up -- altalam kedvelt -- stilusa volt. Amugy most atolvastam, de az elso bekezdes meg most is nehezemre esett :-D
Amugy nekem az tetszik pl a mai Nepszabiban, hogy egy cikken belul (ez nem az ujsag hibaja, hanem a kepviselo urake):
Sasvari Szilard (FIDESZ): [...] Erthetetlennek es megdobbentonek nevezte, hogy a "magyar igazsag es magyar elet neveben" egyesek rokonszenvuket fejezik ki Jorg Haider partja irant. Sasvari parhuzamot vont az osztrak Szabadsagpert es az SzDSz kozott, szerinte ugyanis a szabad demokratakkal szoros kapcsolatban levo Hit Gyulekezete vezetoje Nemeth Sandor kirekeszto elveket hirdet. Sasvari biralta az MSZP-t is, mert meghivtak a Munkaspartot legutobbi kongresszusukra.
Majd egy kicsit kesobb a cikkben:
Szent-Ivanyi Istvan (SzDSz) felszolitotta a kormanyt, hogy tegye egyertelmuve viszonyat az itthoni es akulfoldi szelsosegekhez.
Most itten mindenki a szelsojobbal, szelsoballal riogat? IMHO egyik oldal sem jobb a masiknal... :-D
Lehet, hogy én vagyok a hülye, sőt biztos :), de én még most sem értem. Tehát: akik ilyen bunkó módon bezárnak egy tévét, azok csak szélsőjobbosok lehetnek, mások nem - erre gondolt up? Mert ez egy baromság, aki ilyen tahó őrző-védőkkel dolgozhat, az felőlem lehet balos-jobbos, mindenképp maga is ugyanolyen tahóvá válik.
A cikk azzal kezdődik, ami a hét fő sulykolási témája a Népszabadságban, hogy kétségbevonja Orbán kijelentését a szélsőjobb jelentéktelenségét. Majd így folytatja:"Akkor most lássuk, hogy ebben a nyomasztóan európai környezetben, a jog és erény
ösvényét taposó kis országban hogyan zajlik egy országos kereskedelmi tévé bezárása."
Vagyis, az "akkor most lássuk"-al bevezeti a bizonyítást, vagyis, hogy mégis jelentős. És példának a TV3 per leállítását találja. Két főszereplőjével.
Azt is érezteti ugyan, hogy csak nálunk lehetnek ilyenek - hiszen nálunk a levegő is szélsőjobb, amit szívnak -, de akkor is ilyenek.
sapienti sat
Nem is nagyon vitatkoznék up-vel. Legfeljebb a levegőről.
Attól tartok, hogy rezső finom ironikus célzását próbáljátok konkrétan értelmezni. UP cikke elején utalást tesz OV kijelentésére, miszerint nálunk gyakorlatilag nincs szélsőjobb. Na, ekkor valószínűleg elfelejtette, hogy miről is akart írni, ezért az írás második (határozottan szellemes, vitriolos) felének nincs sok köze a gyengécske indításhoz. Valószínűnek tartom, hogy azt mondták UP-nek, hogy két flekk Öcsi, aztán már nem tudta kihúzni az elejét.
Gondoltam, ha nem o lenne, már tiltakozott volna.
A másik hozzászólásra reagálva pedig azt tudom mondani, hogy kavargó gyomorral én sem tudnék humorizálni, akármilyen jópofa is vagyok amúgy.
Már késő. Szokásom szerint mindent olvasok. Még téged is... (Mea culpa) Uj Péter humorát meg különösen kedvelem. Úgy látszik mégis csak hatott rá a loci geniusa...
De ha már többen nem értik reagálásomat. A TV3-RTl per ilyetén lezárása mocskos dolog volt. Bárki tette.
Csak hát (mint inkább baloldali mondom) az nem megy, hogy mindent ami rossz (bárki tette) csak a szélsőjobb teheti...
Ez azért furcs, mitől szélsőjobbos a TV2 és RTL Klub? Hogy jön ez ide? Úgy emlékszem, az RTL klubb, TV2 ill. a TV3 az előző kormány idején alakult. Mindenki döbbenetére, az RTL lett a befutó a TV3 előtt, Horn Gyula nem kevés közben járása segitségével. De hát a feledékenység a szoclib. legjobb szövetségese. A bezárás módja tényleg furcsa, de ezt már megszoktuk a mi kis É-Ny Balkánunkon, de paranosiásnak mégsem kellene lenni. Üdv.
rezso, ha ram hallgatsz -- mar miert is hallgatnal --, akkor nem olvasol up-t. Ugyanis hiaba nevelted ott, annal a konyhaasztalnal, benne megmaradt a humor meg az ironia. Tudod az az, amit szokott hasznalni, csak nem veszed eszre :-D
A szélsojobbost én se nagyon értem. Miért nem írt Rezso, azaz Uj Péter, egyszeruen csak bunkót?
Ez jobban jellemezné közállapotainkat és az említett médiamultik egyes felelos vezetoit.
Biztos, hogy nagy trógerség volt így elintézni a TV3 bezárását, nagyjából egy Fradi-Újpest szakszerű, jogos rendőri intézkedésére hasonlított, de ebből hogy jön ki a szélsőjobb?!
up egyébként néha tényleg belekeveredik olyan barokk körmondatokba, hogy Pázmány Péter is elégedetten csettintene :)
Fordítsd vissza a hozzászólásodat. Ugy látszik, néhány jobboldali, nemzeti érzelmű asztaltárs élből utálja a nemzetközi tőkét, amely - minő véletlen - nem az őáltala preferált sajtótermékeket vásárolja és finanszírozza. Kivéve természetesen akkor, ha ugyanez a nemzetközi nagytőke - kultúrhelyeken elfogadhatatlan módszerekkel - gyakorlatilag megsemmisít egy neki nem tetsző sajtóorgánumot. Természetesen Uj Péter cikkéből csak az jön át a számuka, hogy - látszólag (!) - kettős mércével mér. Holott csak az alapvető - és az EU-ban szokásos - normák alkalmazását kéri számon. De ugye, erről jólnevelt kormánypárti körökben nem illik beszélni...
Jó meglátás rezsőtől. Újfent a kettős mércével állunk szemben. Vannak emberek, akiknek csak addig jó az ejrópaiság, a multinacionális nagytőke, a piac könyörtelen logikája és az azt védő izomemberek, amíg az ő érdekeiket szolgálja. Haider és Csurka ellen jó, a saját kis tyúkszaros TV-m és a klientúrám ellen nem jó. Ezen írás alapján képet kaphattunk arról, hogy kinek mi fog jutni ejrópából, ha Új Péteren múlik.
A dolgok kezdenek megint annyira jól állni, hogy már csak egy osztrák Csurka meg némi
olfaktorikus hiányosságok (kellemetlen illatú haldögökbol kifolyólag) akadályozzák, hogy
apró kondenzcsíkot húzva a többi jelölt elott behúzzunk az Európa-házba. Oly tempóval
szilárdul a köz- és jogbiztonság, valamennyi polgári erény, mint az Epokit, a
szélsojobbveszély – ezt a Vasárnapi Újság címu rádiómusorból tudhatjuk – pedig olyan
csekély, hogy mihozzánk képest még egy havannai szövogyár pártaktíva-értekezlete is
Hitlerjugend-dzsembori.
Akkor most lássuk, hogy ebben a nyomasztóan európai környezetben, a jog és erény
ösvényét taposó kis országban hogyan zajlik egy országos kereskedelmi tévé bezárása. Az
elozményeket – amelyek szintén rendkívül európaiak – most csak gyorsan futjuk által,
miszerint a bezárásra ítélt kereskedelmi tévécsatorna korábban a biztos milliárdos bizniszt
jelento országos frekvenciák egyikére volt vitathatatlan esélyes, de – ma már alig-alig
leplezett – politikai sumákolás révén megfosztatott a lehetoségtol, perelt, nyerésben volt,
igaz, közben irtózatos veszteséget hozott össze, fölvásárolták, mint kiderült egy másik
országos kereskedelmi tévécsatorna tulajdonosa, mégpedig azé, amelyik ehelyett
belekerült a tutiba, sot az is kiderült, hogy mindkét országos frekvenciát kapott tévé benne
volt ebben a felvásárlásban, tehát a kvázi felperesek megvették az alperest, és röhögtek a
jog pofájába bele. Mindez intézodhetett volna csöndesen, versenyjog, tisztességtelen piaci
magatartás, sajtószabadság meg ilyen fogalmak úgysem érdeklik a kutyát sem.
De intézték csöndesen, sot. Tehát megérkeztünk, most meglátjuk, hogyan is zajlik egy
ilyen multinacionális európai tévébezárás. A mintegy fél órája tulajdonba került társaság osi
európai szokás szerint orzo-védoket küldött elfoglalni a tévé stúdióit. Az izomemberek
szakszeruen tették a dolgukat, mindennapos feladat ez, lezárták a bejáratot, se ki, se be,
közölték a dolgozókkal, mi újság, motozás, ruházat és személygépjármuvek átvizsgálása,
intézkedés udvarias határozottsággal. És azt már csak a tornából felmentett,
szódásüveg-szemüveges, vasággyal együtt harminckilós emberjogi bölcsészek mondhatják,
hogy az udvarias határozottságba nem fér bele egy kis ráncigálás, kiabálás,
gyúrókesztyube bújtatott ököl fenyegeto emelése. (Az eroszakszervezetek nyelvi alakzatai
között magabiztosan eligazodó polgár tudja jól, hogy „határozott intézkedés” általában
nyolc napon túl gyógyul, és adott esetben földön történo összerugdosódást is jelenthet, míg
„a testi kényszer alkalmazása” terminus technicus már jelentheti akár a közepes kaliberu
maroklofegyverrel közvetlen közelrol leadott tarkólövést vagy kézigránát figyelmezteto
jellegu robbantását nagy értéku személygépjármu alatt.)
Nincsen különösebb felháborodás, nem lehet arról hallani, hogy pert indítana egy
megalázott, tolvajnak nézett, tolvajként kezelt, túszul ejtett munkatárs is. Személyes
szabadság megsértése, ilyesmi – ugyan már! Ha perelne, nyilván a végkielégítés sem jönne
olyan simán.
Azok a multinacionális médiavállalatok, amelyek megvették a csatornát, alighanem
ugyanígy intéznének egy átadás-átvételt Brüsszelben, Frankfurtban. Alighanem ezeken a
helyeken sem keltene feltunést, ha privát desszant csapná rá a rácsos kaput a
híradószerkesztokre. Nem tiltakozna újságíró-szövetség, szakszervezet meg az összes
politikai párt. Nem kerekedne akkora balhé, nem kapna akkora pert a nyakába, hogy
ráfizeti az utolsó orzo-védo gyúrógatyáját.
Meg kell tehát állapítanunk – veres farok –, hogy torát üli az EU-kompatibilitás, mi
lehetünk a kontinens orzo-védo nagyhatalma, csak gyakorolni kéne megint a döglött lóról
hátrafelé nyilazást.