Keresés

Részletes keresés

Khaosmage Creative Commons License 2000.03.08 0 0 18
Üdv.
Jézust valóban, ha megfeszítették egyáltalán (mert már olyat is hallottam, hogy megkövezték vagy kikötözték), a csuklója környékén szegelték át. A stigmák viszont szimbolikus jelentőségűek: hatalmas energia áramlik át ilyenkor a hívőn, és a csakráinak(gy.k. bioenergia-központjainak) fizikai helyei kezdenek el vérezni. Mivel a tenyéren található csakra, ezért ott.
A stigmák egyértelműen csak isteni eredetűek lehetnek, a stigmatizáltakat saját hitük teszi ilyenné.
Természetesen amit leírtam az SzVSz, meg IMHO.
Khao.
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.08 0 0 17

Nincs fülem ilyesmire!
Előzmény: udvari (8)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.08 0 0 16

Vigorka!

Elmész te a sóhivatalba pajtás! Ha egy valakinek valódiak voltak stigmái, akkor "Krisztus szegénykéjének".

A Pavarello megszállott volt, Krisztus lelke szállta meg! Nagy csodát tett rajta keresztül az Isten!

Dúsgazdag emberek szétosztották vagyonukat a szegények között és nyomába szegődtek! Csináld utána, és aztán beszélj!

Majd ha Széles Gábor a te példád hatására eladja a Videotont, és szétosztja a szegények között, majd akkor téged követlek rongyban és saruban!

Addig ne dumálj, mert nincs mire pajtás!

üdv: aranyviki

Előzmény: vigor (1)
cafon Creative Commons License 2000.03.07 0 0 15
Szia!

Arra, hogy a Bibliai alap hiányát figyelmen kívül hagyva a mezei katolikusokra az ilyen misztikus, megfoghatatlan badarságok vannak ma is a legnagyobb hatással. Szerintem sok a körítés. Van egy Bibliánk magyar nyelven. Bennünk lakik a Szentlélek (már akiben :) ) aki megmagyarázza. Mi kell még?

Előzmény: Zola (13)
vigor Creative Commons License 2000.03.05 0 0 14
Kedves Zola!

Tudod, hogy nem szoktam a katolikusokba belekötni, de szerintem az ortodoxok még inkább fogékonyak a misztikus élményekre, ugyanakkor szerintem kevesebb közöttük a hamis lelkiségű ember (biztos, hogy vannak). Én ezt néhány az ortodoxok által helytelennek tartott hittétellel magyaráznám (pl. Filioque, amiről emilben már kérdést is tettem fel neked), azonkívül azzal, hogy a katolikusok előszeretettel gyakorolják az imának azt a meditatív, "képzelgős" formáját, amit keleten elvetnek. Assisi stigmái is szerintem ezzel magyarázhatóak, nem Isten ajándékával. Persze, nem utasítom el a stigmatizációt csak azért, mert egy stigmatizált orthodoxról sem hallottam :-)

Üdv,
Igor

Előzmény: Zola (13)
Zola Creative Commons License 2000.03.05 0 0 13
cafon

igazad lehet a katolikusok nyitottságával kapcsolatban, talán ők fogékonyabbak az ilyen élményekre; de pontosan mire is gondolsz?

bubis
Nyilván sehol sincs megírva, hogy "törekedjetek a stigmatizációra!", ugyanakkor Isten különleges szabadsága az, hogy bepillantást enged egyeseknek Jézus szenvedésébe. Nem az ember a kezdeményező, hane mindig Isten. Ezért ajándék minden, ami Tőle jön. Egyébként biztos hogy van tartalmilag megfelelő szó, vagy kifejezés, vagy esemény a Bibliában, aminek a funkciója ugyanaz, mint a stigmának, de ezt felkutatni és magyarázni én kevés vagyok.

Üdv!
Zola

baalapostol Creative Commons License 2000.03.05 0 0 12

Kedves Topicolvasók!

A stigmatizáció háromfajta lehet.

Ezek:
Jézus stigmáit emberek okozták, nyilván nem csupán rossz szándékból, hanem emberi parancsra.

Pál apostol stigmáit maga az Úr Jézus okozta, mivel valahogy kordában kellett tartania Pált az Úrnak.
Ő maga írja: Nehéz volt neki az ösztöke ( amivel az ökröt szokták irányítani ) ellen rúgódoznia.

Az ezektől eltérő esetekben vagy a két fentivel megegyező, vagy hasonló stigmákról van szó.

A hasonlók lehetnek démonikusak is.

Üdvözlettel: baalapostol

Pajzs Creative Commons License 2000.03.01 0 0 11
Kedves (Don) Alvaro!

Fura, hogy nyitottad ezt a topicot, mert a stigmákról hetek óta megy az eszmecsere a Stigmata topicban! Ott nem jártál?

Üdv: Pajzs

bubis Creative Commons License 2000.03.01 0 0 10
Sziasztok!

Hol van az megirva, hogy torekedni kell a Krisztus szenvedeseivel valo azonosulasra? Egyaltalan hogy gondolhatja azt valaki, hogy ezzel kepes teljesen azonosulni?!?

Csatlakozom egy elottem szolohoz, en sem ismerek stigmakra semmilyen peldat a Bibliaban. Ott egeszen mas csodakrol van szo. Erdemes lenne megtudni, hogy mikor fordult ez elo eloszor.

Udv.
Andras

Előzmény: Zola (7)
cafon Creative Commons License 2000.03.01 0 0 9
Szia!

Azért írtam, hogy a katolikusoknál fordul elő szinte kizárólag, mert ők ezt a könnyező Mária, meg a torinói lepel és az összes többi ilyen mellé téve hisznek benne és hírértékkel bír köreikben. Más egyházakban nincs ilyen. Nem hinném, hogy Kr. szenvedéseivel való határtalan azonosulás eredménye, mert ezesetben több Bibliai példát is ismernénk. A valóság azonban az, hogy egyet sem ismerünk. Szerintem a katolikus tradició a legnyitottabb az ilyen jelenségekre, és ezért ez zöld lámpát jelent az eseményeket okozó szellemi erő előtt. Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a korábban általam írt két kifogást. Erre van kész magyarázat Rómában? Tényleg érdekel.

Üdv!

Előzmény: Zola (7)
udvari Creative Commons License 2000.03.01 0 0 8
NA JA EZÉRT VALÓDI A MÁRIAJELENÉS IS ! :)))))))

Tudjátok miért nem Krisztus képében kísért a sátán mert az egyértelműen írva van hogy csak ítélni jön vissza.A sátán nem ostoba.

Aki viszont így fogja fel a dolgokat hogy t.i. az ún stigmák nem lehetnek gonosztól az az.

Akinek van füle az hallja

Szia

Előzmény: II. Ál-Dimitrij (6)
Zola Creative Commons License 2000.02.29 0 0 7
Szia!

Hívő katolikusként szólnék hozzá: tárgyi értelemben nem sokat tudok a témáról (nem olvastam mértékadó könyveket, nem volt szerencsém beszélni stigmatizáltakkal, glória sem lebeg a fejem felett), viszont ha pl. nekem lennének stigmáim, próbálnám eltitkolni, mert a mai kor szenzációt keresne ebben is. Egy hír lennék a többi közül, és az emberek jönnének csodanézőbe. Ebben az értelemben a stigma jelzés arra, hogy a mai kor bizonyítékot akar, nem pedig alázatot az Istenhez vezető úton, bár ez a hozzáállás mindig fennállt, csak most erősebben.

Miért reprezentálják magukat túl a katolikusok a stigmatizációban? Nem tudom, lehet hogy csak a katolicizmus sajátsága egy olyan lelki beállítódás, ami képes teljesen azonosulni Krisztus szenvedésével.

ÜDv!
Zola

Előzmény: Alvaro (0)
II. Ál-Dimitrij Creative Commons License 2000.02.29 0 0 6
A hagyományos doktrína szerint a stigmatizáció semmiképpen nem lehet démoni eredetű. A demonikus "természetfölötti jelenségek" kivétel nélkül felismertetik magukat groteszk és pardosztikus voltukkal (pl. mozgó tárgyak (poltergeist), rossz szag, a levegő hirtelen lehűlése a "megszállt" személy körül, szukkubusz démonok (manók, "ufonauták") megjelenése). A stigmatizáció nem osztható be az ilyen parodisztikus jelenségek sorába, egyébként is a test romolhatatlanságához és a jó illat árasztásához, valamint a gyógyításra való képességhez hasonlóan többnyire a via illuminativát megjárt ember (a "megvilágosodott" szent) sajátsága, különleges isteni ajándék. (legalábbis így hallottam)
vigor Creative Commons License 2000.02.29 0 0 5
Nem, csak személyesen ismerem az illetőt, ő mondta el nekem :-)

Üdv,
Igor

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.29 0 0 4
>>Hamis pl. Assisi Ferencé, aki hosszas képzelgő meditációval és önszuggesztióval érte el azt. <<

Gondolom te keves Vigor, egyik elozo életedben jelen voltál Assziszi Szent Ferenc közelében és személyesen tanulmányoztad, majd minden kétséget kizáróan bebizonyítotted ezt...

Üdv
Big

Előzmény: vigor (1)
cafon Creative Commons License 2000.02.29 0 0 3
Szia!

Én karizmatikusként tudok hozzászólani az témához.
A Bibliában nem szerepelnek stigmák. Hallottam már olajról a kézen, meg aranyporról, de hát ki tuggya. Ezt még el tudom hinni. De azt, hogy vérezzen valakinek a keze?! Azonkívül két kifogásom van:

1. Miért reprezentálja magát felül a katolikus egyház ebben a témában? Reformátis stigmáról még nem hallottam.

2. Jézusnak nem a kézfejébe verték be a szögeket, hanem a csuklója és a könyöke között kb. félúton a vékony és a vastag csont közé, ugyanis itt van a karon az egyetlen hely, ahonnan nem szakad ki a szög. (nem vagyok orvos)

Minden isteni jel, ajándék vagy megnyílvánulás haszonra adatik. Ennek mi haszna van? Mert ha egyszerűen rekatolizációs törekvéseket szolgál ki akkor gyanús.

Üdv!

Előzmény: Alvaro (-)
udvari Creative Commons License 2000.02.24 0 0 2
Hozzászólás az lenne amin el lehet gondolkodni.

Most tudományos leszek :))

Szóval azt aki utána néz egy kicsit a dolgoknak hogy keresztrefeszítéskor ( rómaiak) soha se a kézfejen történik az átszegezés hanem a csuklónál .Pl torinói lepel (mert az biztos, hogy egy keresztrefeszített ember leple)T.I. a kézfej hamar átszakadna.

Tudtommal az ún. stigmák sohe se a csuklón szoktak megjelenni.

A következtetést mindenki vonja le maga :)

Sziasztok.

ui:Meg Jézus Krisztus helyettünk tette azt(kerszthalált) mi szükség lenne az ún stigmákra ?

Akik nagyon szerették az Urat és nem tagadták meg sokan végezték a kereszten persze egyes emberek elméjében (mert az mégiscsak erős lenne) kipattantak a stigmák.

vigor Creative Commons License 2000.02.24 0 0 1
Szerintem 2 fajta van: igazi és hamis. Az igazit Istentől kapja az ember, hogy részt vehessen Krisztus szenvedéseiben, ajándékként. Hamis pl. Assisi Ferencé, aki hosszas képzelgő meditációval és önszuggesztióval érte el azt. Az utóbbi esetben vagy hisztérikus tünet, vagy a valódi megszállottság jele.

Üdv,
Igor

Alvaro Creative Commons License 2000.02.23 0 0 0
Külön érdekelne katolikus hívő és karizmatikus hívő vélemény.
Alvaro Creative Commons License 2000.02.23 0 0 topiknyitó
Érdekelni, mit hallottatok a témáról. Mi ez: jel Istentől, démoni megnyilvánulás, vagy a fanatikus hívők "önkinzása"? Komoly hozzászólás érdekelne, nem a nullák.

Köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!