Keresés

Részletes keresés

sajnos boka Creative Commons License 2008.11.11 0 0 30
sziasztok,

Van tippetek, hol lehet 3 éves gyümölcsfákat venni?

köszi előre is !
anikobuj Creative Commons License 2008.06.24 0 0 29
Én is hársfa csemetét szeretnék vásárolni. Mikor lehet azt elülteni? Kb. mennyibe kerül egy csemete?
varga68 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 28
Sziasztok! leylandi ciprus kellene kb.50-60 db. Szigetszentmiklós környékén, vagy Pest megyében tud ajánlani valaki jó helyet? Nekem az 50-60 cm is megfelelő lenne.
Köszi
Mellllli Creative Commons License 2006.08.26 0 0 27
Sziasztok szeretnék kb.85 db smaragd tuját vásárolni Baja és környékén persze elfogadható áron!Tud nekem valaki segíteni?Jó a 30-40 cm-es is,csak legyen!Köszönöm!
fautas Creative Commons License 2005.09.22 0 0 26
Köszönet! Megnéztem, nekem Mogyoród nincs is messze. Most mégis inkább magasra növő lombhullató fákat ültetek. Nem haragszom az örökzöldre, nem abből van túl sok, hanem lombhullatóból van egyre kevesebb "szép" hazánkban. Platánt kínáló kereskedőt még nem is találtam.
Előzmény: thuja (25)
thuja Creative Commons License 2005.09.20 0 0 25

Sziasztok!

 

Én csak a sövényben ill. örökzöldekben tudok segíteni

http://thuja.tar.hu

 

Itt válogathatsz kedvedre!

fautas Creative Commons License 2005.09.19 0 0 24

Örülök ennek a topicnak.

 

Nincs faiskolai végzettségem, lehet, hogy sokan megharagszanak ezért a hozzászólásért. Szerintem nem a drága, nemes fákkal, cserjékkel kell kezdeni. Díszfának megfelelenk a környéken vadon is megélő fajták.

 

Én főleg akácot, jegenyenyárt, fehér nyárt, juhart ültettem a kertbe és az utcára. Ezeket "rendes" fáknak nevezem, szemben a gyümölcs- és a nemesített díszfákkal.

Gyorsan nőnek, kellemes árnyékot adnak, gondozást nem igényelnek, és SZÉPEK! Nem akarom a díszfakereskedők üzletét rontani, de nem értem, miért kell egy szerény lakóház körül nagyobb arányban botanikai ritkaságokat tartani, mint a mesterien telepített kastélyparkokban.

kicsi emma Creative Commons License 2000.10.19 0 0 23
Komárom, küldtem egy mailt magánban, olvasd el!
Előzmény: Komárom- (20)
hoya Creative Commons License 2000.10.16 0 0 22
Kedves Traubi,
Biztos léteznek olyan szabályok, hogy például a korona átmérőjének a fele legyen a földlabda nagysága, de ugye ezt nem lehet minden fára alkalmazni. Másrészt, ha amúgy is át kell ültetni a gyümölcsfát nincs sok választás. A legideálisabb az lenne, ha egy kb. 80 cm átmérőjű földlabdával tudnád kiszedni a fát, ha már jó ideje ott van a helyén. Ezt persze ember legyen a talpán aki elbírja. Mint már írtam ásd körül a gyümölcsfát két oldalán még most, majd mikor lehullajtotta az összes levelét ültesd át. Ideális lenne, ha tavaszig várni tudnál, mivel télen is van gyökérképződés és így jobban bele tudnak nőni az új gyökerek a földlabdába. Ha nincs időd most is neki kezdhetsz, de fa túlélési esélye kisebb lesz.
Tehát a fő szempontok (amiket már eddig is tudtál):
1, minél nagyobb földlabda;
2, minél inkább a vegetációs időszakon kívűl;
3, minél inkább öntözni az átültetés után (ha nem fagyott a talaj);
4, megfelelő nagyságú ültetőgödör(alján szerves trágyával).

Ha valakinek van véleménye a témával kapcsolatban (esetleg más ötlete) én is szívesen várom.

Előzmény: Traubi (21)
Traubi Creative Commons License 2000.10.16 0 0 21
Hát az az igazság, hogy elég sürgető az átültetés, minél előbb kéne. Bár ezek szerint a lombhullást meg kell várni, ha jól értem.

Egyet még szeretnék megtudni: mekkora kisfákat lehet így átvinni? Van erre valami szabály, vagy csak attól függ, hogy mekkorát bírok el?

Előzmény: hoya (19)
Komárom- Creative Commons License 2000.10.13 0 0 20
Emma. Hársfa is lesz meg gyümölcsfák is. Azokból rengeteg. ketezernel is tobbet hozunk. Nalunk mar varjak sokan. 20-21 -en itt a gyumfa. A harsfa pedig cca ezek utan 2-3 nappal.
---Egyebkent mindenkinek... a www.extra.hu/tuja/gyumfafajtak.html oldalon reszletes leírások találhatók szinte minden nálunk kapható gyümölcsfajtáról. -Szinte- , tehat nem teljes, de hasznalható.
hoya Creative Commons License 2000.10.12 0 0 19
Szerintem inkább még várjál vele, de ha nagyon sűrgős ásd körül a fa egyik oldalát, talán jobban fogja majd bírni az átültetést lombhullás után. Olvasgatva Titeket már csak azt nem értem, hogy miért nem férhet meg egymással a dísz és a haszonnövény? Lehet, hogy ha a paradicsomnak rossz lenne az íze, akkor a dísznövényként ültetnék? (A díszkáposztákról stb. nem is beszélve.) Egyébként az általam írt kajszi az egyetlen gyümölcsfa lesz a kertben (több nem is férne be nagyon).
Előzmény: Traubi (6)
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.12 0 0 18
Traubi kedves,a dühöngést a politikának meg a kultúrának hagyjuk. Komárom nem akart rosszta, nincs semmi baj, és mindjárt jönnek a hársfa árajánlatok, igaz Komárom?

Nyugalom, szőlőlé, drága.

Előzmény: Traubi (17)
Traubi Creative Commons License 2000.10.12 0 0 17
Szóval téged zavar a büdös, OK igazad van én se szeretem, de nem értem, hogy ha mi mást ültetnénk, attól a környéketeken az istálló elé kirakott trágya mért lenne finomabb illatú? Én még nem láttam büdös gyümölcsfát. Neked az emberekkel van bajod, van is alapja, csak azt nem értem miért itt adod ki a mérged? Ha zavarnak a hülye szomszédaid, miért nem nekik mondod ezt?

Én eredetileg azért néztem be ide, mert azt gondoltam, hogy megtudok egy-két szakmai dolgot meg ötletet azzal kapcsolatban, amit a cím mutat és amibe természetesen beleférnek a dísznövények is. Esetleg nagyobb sikerrel népszerüsíthednéd őket, ha végre mondanál róluk valami érdekeset vagy vonzót. Az engem is érdekelne, de amit eddig elmondtál az szerintem nem tartozik a témához...

Előzmény: Komárom- (15)
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.12 0 0 16
Jóvanna, nem haragszunk... Szóval van hársfátok is? És mennyiért? Télleg érdekel. Nagyon. Fogglalkozz velem úgy, mint egy vevővel, krlek. Gyümölcsfák és hársfák, ezek az igényeim... (a páváktól most eltekintek)
Előzmény: Komárom- (15)
Komárom- Creative Commons License 2000.10.12 0 0 15
VÁRJ!! - Nem biztos!!
Sokan vagyunk. és a páva kevés.
-Félreértettél valószínű. Semmi bajom a gyümfakkal... DE azon a környékan, ahol én lakom, itt szinte mindenki csak ezt "szereti"...
Talán ezért uutálom én. Tudod itt sokszor nagyon büdös van -disznószarszag, - (házanként 20-50 db minimum) néha a vásárlókat is riasztja...mivel a trágyát kirakják az istálló elé á képzelheted... A pávás iskolát az egyik vásárló hozta felföl, aki Angliában járt. Lehet, hogy nem érted, de város komárom, pedig várhatott volna még ezzel a címmel. --- Én itt csak azzal próbálkozom, hogy ne csak gyümölcsfát ültessenek. Igazából nem Neked szólt, csak bennem van az ellen. Azzal "próbálkozom" , hogy dísznövényeket is próbáljak eladni, ne csak gyümfákat. -DE SEMMI BAJ , már kitetteem az -ELADÓ- táblát.
Előzmény: Traubi (13)
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.11 0 0 14
:-DDD
Előzmény: Traubi (13)
Traubi Creative Commons License 2000.10.11 0 0 13
Tényleg, Komáromnak igaza van, végre felnyitotta a szemem. Mi, a sok mazochista tök feleslegesen nekiállunk olyan témáról beszélgetni, ami hülyeség, ötleteket gyűjtünk ahhoz, hogyan tudnánk még esztelenebbül kínozni magunkat és herdálni a pénzt, szóval saját magunk ellenségei vagyunk. És ráadásul a szépérzékünk is alulfejlett.
Hadd rebegjek hálát, hogy akadt végre VALAKI, aki ráébresztett arra, hogy ez nekem rossz, és igazából az a jó amit Ő gondol. Köszönöm!!! Hol lehet olcsó pávát venni, rohanok....
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.11 0 0 12
Én falun töltöttem a gyerkkoromat. A férjem is. Aztán felkerültünk Budapestre már középiskolában, aztána z egyetemen, aztán munkailag é smost itt lakunk. Az az álmunk, hogy visszamegyünk vidékre, lesz egy házunk és egy nagy kertünk, sok gyümölcsfával és pardicsompalántákkal, valamint petrezselyemmel és egyebekkel - mint gyerekkorunkban a szüleinknek. (A háziállatokat nem szeretem, úgyhogy azok nem lesznek!!)

És most végre épül a házunk. Egy irgalmatlan nagy telken, ahol majd a kertünk lesz. Sok gyümölcsfával és veteményeskerttel. Meg nagy füves játszóhellyel a gyerkőknek, meg vadászlessel a dombtetőn. Meg hársfasorral az út menténa házig. Hogy ez miért kulturálatlanság, egyszerűen fogalmam sincs. nem értem. egyáltalán nem értem.

Szerintem sokkal rosszabbak ezek az agyonnyírt,s emmire sem jó, tujákkal meg ilyen plexinövényekkel beültetett falatnyi kertek, ahol az utcai járókelők orra előtt nyugágyból lehet tévét nézni. Szerintem az nem kert.

ke

Előzmény: Levendula (11)
Levendula Creative Commons License 2000.10.10 0 0 11
Azért komárom mond valamit... Kultúra.
Komárom- Creative Commons License 2000.10.10 0 0 10
Ari vagy emma!
Már kezdem érezni a gyümölcsfa-árakat...
A tendencia itt is felfelé kuuszik. No meg a vegyszerek.. -azis. ! Aztán mindenki eldöntheti, hogy mit akar.
Dolgozni , költeni és enni, vagy kikapcsolódni és pihenni.
Előzmény: kicsi emma (9)
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.09 0 0 9
Én sem értelek, mért rossz a konyhakert meg a gyümölcsfa? Engem például ezek a formásra nyírt tuják sokkal jobban idegesítenek, mert annyira mesterségesek, hogy az már nem is igaz. A pávákkal meg egyébként sokkal többet kell vacakolni, mint mondjuk a nyulakkal vagy más állatokkal... Tök kényesek, irtó macerás pávát tartani. Meg hely is kell neki.

Előzmény: Komárom- (7)
Traubi Creative Commons License 2000.10.09 0 0 8
Te mért hisztizel? Nem kötelező....
Előzmény: Komárom- (7)
Komárom- Creative Commons License 2000.10.07 0 0 7
Senki sem akarok lebeszélni a gyümölcsfák ültetéséről!!! Csak tele van a hóócipőm, mert itt vidéken mást sem lehet látni akárhonnan nézi az ember a "kerteket" -CSAK GYÜMÖLCSFÁKAT +KONYHAKERTET !!
Itt mindenki azon van, hogy "munka" után jóérzéssel kapálhasson egyet - no meg permetezzen kettőt és várja a munkája gyümölcsét. -Azért, hogy megehesse.
És mindezeket a saját kis kertjében műveli..., ahol lakik!!!!!!
A gyerekei sem látnak mást, csak konyhakertet, trágyahalmot az istálló mellett és a porzó földben hagymát, retket..., amit az apuci kapálgat a szabadidejében.
-Most hallottam egy vásárlótól, hogy Angliában az iskolaudvaron "..." pávákat látott egy hatalmas díszparkban. --Hogy van ez?? Most Ők csinálják rosszúl????
Traubi Creative Commons License 2000.10.07 0 0 6
Köszi hoya!
Ezek szerint akár most októberben neki lehet állni? Mert akkor csinálom.
Előzmény: hoya (4)
Komárom- Creative Commons License 2000.10.07 0 0 5
Száz kilcsin belül -ÖNKÖLTÉGI ÁRAT "írtam"
Ez per pill.60Ft/km. és oda-vissza értendő +előleg is kell.
Hársfát nálunk is találsz, de október 15.-e körűl.
-Bocs, ha félreérthető lenne. Megnézem és kijavítom, ha kellene.
www.extra.hu/tuja az oldal címe és Komáromban található a lerakat per//pill.

Előzmény: kicsi emma (3)
hoya Creative Commons License 2000.10.07 0 0 4
Szia Traubi,
Én is hasonló problémákkal küzdök. Most állok neki egy 7-8 éves kajszi átültetéséhez. Az előzmény annyi volt, hogy még a nyáron az két oldalát kiástam, hogy azokon a részeken a leendő földlabdába nőjenek a gyökerek. Miután lehullajtja a leveleit megkezdem az átültetést. Szerintem a lényeg az, hogy minél nagyobb földlabdával tudd kiszedni a növény. Érdemes visszavágni az ágait. (Azért ne túl durván, mert megbolondul a fa.) Átültetés után jól öntözd be, majd a későbbiekben (amennyiben nem fagyos az idő) folytasd a locsolást nyár elejéig. Ha megfelelően nagy földlabdával szedted ki, biztosan meg fog maradni. Hallottam már olyat is, hogy több évtizedes fákat is sikerrel átültettek. Egyébként Éva biztosan többet tud a dologról remélem ő is hozzászól, mert engem is érdekel a dolog.
Előzmény: Traubi (2)
kicsi emma Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3
Komárom, te mért akarod lebeszélni őt a gyümölcsfákról? Hiszena te honlapodon is vannak szép számban gyümölcscsemeték, ha jól látom? Éppen akartam is írni neked, hogy mi is akarunk október 22-én fákat ültetni a félkész házunk hatalmas kertjébe, és nem is lakunk messze Komáromtól, mégha közel sem, de igen kecsegtetően hangzott az a száz kilcsin belüli ingyenes kiszállítás... MI számít nagyobb tételnek, mondd?
És mért nincs hársfátok? Vagy van, csak mi nem találtuk meg? Mert az a fő project, egyébként meg persze gyümölcsfák meg csonthéjasok.. Szóval? Egy topictársnak?

kicsi emma

Traubi Creative Commons License 2000.10.05 0 0 2
Sziasztok!

Újonc vagyok itt a kertészetben és tudatlan is. A következőt szeretném megtudni: már elültetett gyümölcsfákat mikor lehet átpakolni másik helyre (sajnos kényszerből muszáj), tavasszal vagy ősszel? Továbbá mekkora vagy hány éves csemete az, amelyik kibírja még a hercehurcát? (cseresznye, alma, szilva és körte esetében)

Megyesi Éva Creative Commons License 2000.03.19 0 0 1
Nézz körül a faiskolákban.
Prenor Nagytétény 226-8315, XV. Testvériség tér. 4.
Silvanus MII ut mellett - 1039 Bp. Batthyany u. 43/A, Budaörs, Törökbálinti u. 18.
Alsótekeresi Faiskola Budakalász, a Hermesz mellett.
Ezek a legnagyobbak Pesten, de a kicsik is jók. Már nagyon sok van.
A legnagyobb választék viszont a Silvanusnál és a Prenornál van.
Előzmény: sti (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!