Keresés

Részletes keresés

lxt Creative Commons License 1 napja -1 0 8946

Csak remélem: nem tüdőzted le a (problémája felvetéséből/felvezetéséből is következően innovatív, ezért is, legalább XtraP számára logikusnak ható) dörgedelmet. (Légy türelmes vele. Idáig csakis szöveget tanult – ennél többet soha, senki nem várt el tőle. Ez a feladat sokkolta ugyan, mert testidegen kihívás a számára – de ő nem hátrál meg!:-))

 

Aki a középszerű tehetségtelensége árát (mindig, jellemzően) azokkal akarja megfizettetni, akik számára ujjgyakorlat az általa feldolgozhatatlan (érthetetlen) leképezése a valóságnak – mármint hogy bárminek, ami (még) képlékeny, mert/még nem írott, nem rögzített emlékü(n)k.

 

Vegyük észre: a kezdő és a haladó között (már, és ez, szerinte a javára írandó eredmény) legalább érzékeli a különbséget, csak azt rosszul fordítja/értelmezi a lelkem.

Szerinte ugyanis, a feladat megoldását meg kell előznie egy részletezően útmutató leírásnak – ami alapján (is), számonkérhető az ő munkája… mint ami ugye (szerinte) az ő teljesítménye… és egyáltalán, hát hiába az a rengeteg munka, amit abba fektetett, hogy memorizálja a ő feladatait?!

Erre akkor, ezek szerint bárki képes volna - és akkor ő, ezek szerint, egy senki?

Ennek megértését, belátását várod el tőle?:-)

 

Ezekkel te ne vitatkozz – még szóba se állj velük; ha nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott életet akarsz élni!

Előzmény: Crack_r (8940)
XtraP Creative Commons License 2019.08.13 0 0 8945

Ezt külön köszönöm :)

Előzmény: _szergej_ (8941)
XtraP Creative Commons License 2019.08.13 0 0 8944

Köszönöm szépen, a válasz érthető, informatív és logikus. :)

Előzmény: _szergej_ (8942)
XtraP Creative Commons License 2019.08.13 0 0 8943

Lehet, hogy feldolgozatlan gyermekkori traumáid vannak és ezt továbbadni van igényed, de attól tartok, valamit félreéretteél. Ez nem haladó pszichopaták, hanem kezdő programozók topikja.

Köszönöm, hogy segíthettem.

Előzmény: Crack_r (8940)
_szergej_ Creative Commons License 2019.08.11 0 0 8942

ez a bizonyos következő utasítás pedig egy 'repeat until Done' jellegű sor, ahol a Done logikai változót a párbeszédablak bezárása állítaná true-ra --- ennek viszont az lett az eredménye, hogy a párbeszéd-form köntúrja, fejléce és háttere megjelent, de a rajtalévő vezérlőelemek nem

Ez az un. busy wait, ami kerulendo. Ld. a main (UI) szalat lefoglalod a "semmittevessel", kirajzolasra se jut ido.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Busy_waiting

 

A megoldas: figyeld, amikor a sima Show()-val megnyitott parbeszed ablak bezarodik vagy az OK gombot megnyomjak stb. Ez esemenyt general, amit a foablakban el tudsz kapni, feldolgozni egy kulon fuggvenyben. Oda rakd azt a kodot, amit eredetileg a Show()/ShowModal() utan gondoltal.

Előzmény: XtraP (8939)
_szergej_ Creative Commons License 2019.08.11 0 0 8941

Azt csinalja. Tanul(ni akar). Nyilvan neked mar az ovodaban is a Borland Delphi ikonja volt a jeled es Wirth olvasott esti meset.

 

Valasszuk mar kette azokat, akik ide "problemaval" jonnek:

 

1. beadandora/hazifeladatra nagy iven szaro emberek, fizetos projektet segghulyen bevallalok - ezeket ahogy mondod, siman el kell hajtani melegebb eghajlatra, mert persze, hogy konnyebb elmenni bulizni, moziba, csajozni, a feladatot meg lepasszolni, massal megoldani. Nekik bizony akkor...

2. a (kevesbe sikeres) probalkozok. Eljutnak valameddig, ott elakadnak, nem ertenek valamit - hat bocsasd meg nekik, hogy kerdezni mernek. Nem azt kerik, hogy teljes forraskodot irj nekik, hanem utmutatast. Ha nem akarsz nekik segiteni, hat ne tedd, de attol meg nem kell lehulyezni oket (amig be nem bizonyitjak ellenkezojet)

 

Előzmény: Crack_r (8940)
Crack_r Creative Commons License 2019.08.10 -2 0 8940

Meg kell tanulni programozni.

 

Te meg nem tudsz.

Amit nem tud az ember, azt vagy megtanulja, vagy megfizet olyat, aki tudja.

 

Ne képzeld már veréb, hogy más a lassan, nem ritkán kínnal, keservvel megszerzett ismereteit arra fogja felhasználni, hogy a te óhajaidat kielégítse, csak azért, mert te hülye vagy a dologhoz, de az eredmény az kéne? 

 

Előzmény: XtraP (8939)
XtraP Creative Commons License 2019.08.02 0 0 8939

Szép napot!

 

A következő gondom van (nem Delphi, hanem Lazarus, de ebből a szempontból ez most teljesen mindegy):

 

A program főformján van egy játékpálya, amelyen az egérpoziciónak jelentősége van. A játékos feladata adott pillanatban a pálya valamely pontját kiválasztani; ezt mindenképpen az egérrel szeretném megvalósítani.

Járulékos információk megjelenítése/bekérése okán viszont megnyitok egy párbeszéd-formot, ahol a soronkövetkező játékos neve, és kilépési, passzolási, okézási stb lehetőségeknek megfelelő gombok vannak. 

A gondom mármost az, hogy ha a párbeszédablakot ShowModal módban nyitom meg, akkor az egérrel nem tudok a főform pontjain legelészni, ha viszont más (Show, ShowOnTop) módban nyitom meg, akkor a program nem áll meg, hogy a párbeszédablakból a játékos bármit érvényesíthessen, hanem a Show után azonmód lép a főform következő utasítására.


Nyilván amatőr ötlet, de próbálkoztam azzal, hogy a megnyitási mód sima Show legyen, ez a bizonyos következő utasítás pedig egy 'repeat until Done' jellegű sor, ahol a Done logikai változót a párbeszédablak bezárása állítaná true-ra --- ennek viszont az lett az eredménye, hogy a párbeszéd-form köntúrja, fejléce és háttere megjelent, de a rajtalévő vezérlőelemek nem, és így kezdett keringeni a repeat-until ciklus.

 

Hogyan tudnám megoldani, hogy a program ne lépjen túl a párbeszédablakon annak bezárásáig, de a megnyitott párbeszédablak közepette mégis tudjak a főform ablakában érvényes egérműveleteket végezni?

 

És vajon hogy lehet értelmezni azt, hogy a Show után a program átlép a köv. utasításra, jóllehet a kirajzolás nincs befejezve? 

 

Köszönöm az ötleteket!

T.N.I. Creative Commons License 2019.02.21 0 0 8936

Crack_r !

Köszönöm szépen a segítséged.
Próbálom.
Sajnos amatőr vagyok, hidd el ez is nagy dolog az én szintemhez, hogy így működik.
Köszönöm még egyszer.

Crack_r Creative Commons License 2019.02.21 0 0 8935

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

const num = 1000000;

var

f: TextFile;
a :  integer = 1;

 

begin


   AssignFile(f,'proba.txt');
  {$I-}
  Reset(f);
  if IOResult<>0 then Rewrite(f) else Append(f);
  {$I+}

   While (a < num) do
       begin
        Writeln(f, a:7);
        inc(a);
      end;


  CloseFile(f);
end;

 

// legalább az írást try blokkba kellene tenni, de azt majd te..

 

Előzmény: Crack_r (8934)
Crack_r Creative Commons License 2019.02.21 0 0 8934

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var f: TextFile;
a :  integer;

 

begin
  a:=1;


   AssignFile(f,'proba.txt');
  {$I-}
  Reset(f);
  if IOResult<>0 then Rewrite(f) else Append(f);
  {$I+}

   While a<3000 do
       begin
        Writeln(f,(a));
        inc(a);
      end;


  CloseFile(f);
end;

Előzmény: T.N.I. (8932)
srf Creative Commons License 2019.02.21 0 0 8933

Nyelvtől függetlenül, mi értelme van minden számnál megnyitni a file-t beleírni, azután bezárni?

Vedd ki a ciklusból a megnyitást a ciklus elé, a lezárást a ciklus után, aztán a ciklusban csak a Writeln maradjon!

Előzmény: T.N.I. (8932)
T.N.I. Creative Commons License 2019.02.21 0 0 8932

Sziasztok !
Egy könnyű feladat Nektek megoldhatatlan probléma nekem, kérlek segítetek!
Egy számgenerátor 1-3000-ig egymás alá beírja a számokat egy fájlba.
Minden számnál megnyitja a proba.txt fájlt és hozzáír, ezért nagyon nagyon lassú.
Kérlek javítsátok már ki, hogy gyorsabb legyen. kb 1000000-ig kellene működnie.
Köszönöm szépen.

Itt a forrás:



procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var f: TextFile;
a :  word;
begin
  a:=1;

   While a<3000 do
       begin


   AssignFile(f,'proba.txt');
  {$I-}
  Reset(f);
  if IOResult<>0 then Rewrite(f)
  else Append(f);
  {$I+}
  Writeln(f,(a));
  CloseFile(f);
  a:=a+1;
  end;

end;


end.


 

 

egy hazafi Creative Commons License 2019.01.29 0 0 8931

Hű, ez nagyon jól néz ki! Hasznosítani fogom; köszönöm szépen!

Előzmény: Crack_f (8930)
Crack_f Creative Commons License 2019.01.26 0 0 8930

 

 

Előzmény: egy hazafi (8928)
Crack_f Creative Commons License 2019.01.26 0 0 8929

"Mi nem jó a képeken látható kódomban? "

 

Kb. semmi.

 

A bitmap-ek létre sincsenek hozva (TBitmap.create), akkor hogy is töltődnének bele képek?  Azon túl, van 1000 betegsége. 

Az egész rosszul strukturált, nagyon logikátlan.

 

Előzmény: egy hazafi (8928)
egy hazafi Creative Commons License 2019.01.22 0 0 8928

Sziasztok ismét!

Most egy kis játékot próbálok összeügyködni Delphivel, de már azzal elakadtam, hogy kirajzoljak animálva egy figurát. Az alképeit váltogatná, de kirajzolás helyett mindenféle Acces violations-ös hibaüzenetet kapok. Mi nem jó a képeken látható kódomban?

NevemTeve Creative Commons License 2018.12.25 0 0 8927
Előzmény: NevemTeve (8925)
Crack_r Creative Commons License 2018.12.25 0 1 8926

A delphi beépített helpje elég informatív forrás.

 

Előzmény: NevemTeve (8925)
NevemTeve Creative Commons License 2018.12.25 0 0 8925

Off: Van valahol valami jó kis áttektintés, hogy melyik Delphi-verzióban melyik string-típus éppen mit is jelent?

Előzmény: Crack_r (8924)
Crack_r Creative Commons License 2018.12.25 0 1 8924

"teljesen megőrjítenek benne ezek az adattípus inkompatibilitási problémák."

 

Tekintve, hogy ezeket TE generálod, itt lenne az ideje, hogy megtanulj programot fejleszteni. A-tól Z-ig.

Előzmény: egy hazafi (8922)
kisspetya Creative Commons License 2018.12.24 0 0 8923

El kellene dönteni, hogy milyen típusokkal akarsz dolgozni.
Ahogy az előbb csináltad, string-ben stringet a pos függvénnyel kereshetsz, ami integert ad vissza:

function Pos(Str, Source : string): integer;
Szerintem a te esetedben ez bőven elég.

Előzmény: egy hazafi (8921)
egy hazafi Creative Commons License 2018.12.23 0 0 8922

Csináltam egy képet erről a progimról; teljesen megőrjítenek benne ezek az adattípus inkompatibilitási problémák.

Előzmény: egy hazafi (8921)
egy hazafi Creative Commons License 2018.12.23 0 0 8921

Azért, mert egy karakterlánc előfordulási helyét szeretném megtalálni egy másikban, és most ez a StringPos-sal sem megy.

Erre:

hely:=strpos(sor,'</green>');

is azt írja ki, hogy:

Incompatible types: 'String' and 'PansiChar';

Előzmény: _szergej_ (8920)
_szergej_ Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8920

A pos függvényt csak végszükség esetén használnám

Miert? Par sorral feljebb a 'case 0' agban is hasznaltad... Masreszt a strscan fuggveny pchar-t ad vissza, nem integert (j), azzal ott fogsz elakadni.

Előzmény: egy hazafi (8919)
egy hazafi Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8919

A pos függvényt csak végszükség esetén használnám; PAnsiChar-rá meg nem tudom tenni hibaüzenet nélkül, mert az eredeti szöveg nem AnsiString, hanem csak string típusú.

Azt akarnám megoldani, hogy egy string típusú szövegből bizonyos írásjelek előfordulása között olvassak ki mondatrészt (most: < és > között).

Előzmény: _szergej_ (8918)
_szergej_ Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8918

Pedig a hibauzenet egyertelmu: az strscan PAnsiChar tipust var te pedig stringet adtal meg (sor, sor2: string). Vagy alakitsd at PAnsiCharra a sor-t vagy hasznald a pos fuggvenyt - 5 sorral lejjebb ott van a kododban kikommentezve!

Előzmény: egy hazafi (8917)
egy hazafi Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8917

Köszönöm szépen; valószínűleg az volt, amit említettél (hej, de régen Turbo Pascaloztam már, hogy erre emlékezzek :-) ). De most meg ez nem tetszik neki:

for j:=strscan(sor,'<') to strscan(sor,'>') do

Az strscan-nél írja ki, hogy "Incompatible types: 'String' and 'PAnsiChar'. Ennél mit rontottam el? Nem jól kérem be az írásjel első előfordulását? Vagy a függvénynevet rosszul adtam meg?

Előzmény: NevemTeve (8916)
NevemTeve Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8916

A case egyes ágainak utasításait begin és end közé kellene tenni.

Előzmény: egy hazafi (8915)
egy hazafi Creative Commons License 2018.12.22 0 0 8915

Sziasztok!
Valaki éles szemű hozzáértő meglátná a hibát a melléklet képen lévőkódomban és leírná nekem, hogy miért írja ki a Delphi7 fordítója a jelzett sorra, hogy: Constant expression expected?
Adott karaktertől adott karakterig akarom kimásolni egy szöveg:

Nem;Sikerült!
Nem<Sikerült másodjára is!>
tartalmát és kiíratni azt. Nem jól fűzöm össze a szöveget, vagy rossz adattípusként adom meg, vagy mi lehet a baj?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!