Keresés

Részletes keresés

Napvándor Creative Commons License 2018.01.17 0 0 14

Vác rádi úti gazdabolt március végétől április elején jön a keszegi fehér mészkő, 1000 ft mázsa, azt viszed a kisebb nagyobból amelyik tetszik ( öklömnyitől lófej nagyságig... ) 

csinnnKA Creative Commons License 2000.02.22 0 0 13
Köszi, sietni még nem, legalábbis lábbal nem, csak aggyal.
Mert már járatom a kis agyamat. Szombat-vasárnap, amikor bíztatón és csalogatón süt a napocska, kinézek a kertbe, és már nem azt látom, amit látnom kéne, hanem azt, amilyen lesz vagy lehet egy-két hónap múlva. Ne tudd meg, már ott tartok, hogy amikor az ótóval bekanyarodunk balamelyik McDonald's parkolóba, jóformán nem is az utat nézem, hanem hogy milyen klassz kövek vannak ott. Remélem, továbbra is le tudom majd gyűrni a kleptomán hajlamaimat. (Mondjuk ebben nagy segítségemre van az a tény, hogy a talajba félig beásott 10-20 kg-os, tehát nehezen mozdítható kövekről van szó.)

Szóval én csak azt szeretném, ha SZÉP lenne a kis sziklakertem (kerül amibe kerül, pénz a legkevesebb... mármint szó szerint). Viszont sajna rá kellett döbbennem, hogy vajmi keveset tudok az egészről, különösen a lelőhelyekről.

Így aztán már csak emiatt is KÖSZÖNÖM A HASZNOS TIPPPEKET ÉS TANÁCSOKAT! :-)

Előzmény: Thor (12)
Thor Creative Commons License 2000.02.21 0 0 12
Bocsbocsbocs, de errefelés e néztem azóta, mert baromi nem jön le újabban a Tasztal munkában.
Szóval, attól tartok, hogy továbbra sem leszek túl informatív, merthogy a sziklakert még eléggé a távlati tervek közé tartozott, így nemigen néztem meg közelről helyeket és árakat.
Ismerős (köves-növényes) kertészetek:
Veresegyház: nemtom a címet, de ha végigmész a főúton még a falu elején, jobboldalt (Bp-ről jövet), naszóval ebben bizonytalanabb vagyok.
De ha már arrafelé mész, akkor Gödöllőn van kettő is: az egyik (nagy és minden van benne, és rém segítőkészek) Szabadság út (főút a város közepén megy keresztül), kb a városközpontban, jobb oldalon, el sem lehet téveszteni.
A másik a Kastélyban, az kisebb, de abban is sokminden jó van.
Ja és még egy dolog, egyelőre ne siess sehova, ezek a kültéri kertészetek, ahol követ, bokrot, fát lehet kapni, rendszerint csak márciusban nyitnak.
Előzmény: csinnnKA (2)
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.18 0 0 11
Antoan!
Köszi a további tippeket! :-)
Ha van egy csöpp időd, mesélj még légyszi a "talajtakaró cserjékről" + a hagymásokról (mert én őszintén szólva még nem sokat konyítok a kertészkedéshez, pedig már egy éve lesz, hogy kiskert-tulajdonos lettem).

Szalonnasütő egyébként tényleg jó 5let. A homokozó pedig nálunk még nem ektüell, bár hintánk van, az elődünknél volt 2 kisgyerek, és a hinta vázát bebetonozták, úgyhogy "megörököltük". (Valószínűleg majd a "vadiúj homokozós" szomszédunkkal fogunk csereberélni, hogy átjöhetnek a gyerkőcei hintázni, a miénk meg -aki még csak családtervezés szintjén létezik- majd homokozik náluk.)

Előzmény: antoan (10)
antoan Creative Commons License 2000.02.18 0 0 10
Még valami, nem lenne egyszerűbb talajtakaró cserjékkel( pl. madárbirs) és kúszófenyő csoporttal tagolni a felületet? Egy-két hagymás csoport pedig abszolut feldobná.(ne felejtsd nem minden hagymás télalló és pl a kora tavasziakat ősszel kell ültetni.
Udv Antoan
Előzmény: csinnnKA (8)
antoan Creative Commons License 2000.02.18 0 0 9
A köveket a mátrából és a bükkből hoztam. Azért bontom el mert a helyére szalonnasütőt épitek meg homokozót a gyereknek. A növényeknek persze lehet helyet találni a kertben.Ja, a gyomlálás pedig nagyon egészséges:))
Udv Antoan
Előzmény: csinnnKA (8)
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.18 0 0 8
Jaj de jó, hogy hazaindulás előtt benéztem még ide! :-)

Antoan!
Köszi az 5leteket és a segítséget, megfogadom a tanácsodat!
De hol lehet ilyen szebb köveket levadászni, akarom mondani: "összekirándulni"?! :-)
A sziklakert egyébként a sorházi lakásunk hátsó kiskertjének végében lenne, egy csík szép földterület van közvetlenül a drótkerítés előtt, 10 m hosszú és 1-1,5 m széles, ahová tavaly 5 tő futórózsát ültettem, másfél-két méteres távolságra egymástól. A virágok szépen fejlődtek, kaptak egy csomó finom friss földet... de rájöttem menetközben, hogy ez az egész így nem elég mutatós, illetve -mi tagadás- a heti fél-egy órás kézi gyomirtás is elég strapás (egyenként kihuzigálni a kicsi gyomokat). Az egyik szomszédunknak csudaszép sziklakertje van, onnan az 5let. Csakhogy ők 2 éve a csudaszép sziklakerttel együtt vásárolták meg a lakást, ők azóta nem csináltak semmit a sziklakerttel, csak visszavagdosták a virágokat, és kihuzigáltak egy-egy nagyobb gyomot, ami már lerontotta a kép esztétikus mivoltát.
Én az ügy(em) érdekében megvettem a Sziklakerti növények c. könyvet, ami gyakorlatilag egy képes enciklopédia, a -csaknem- összes ajánlott sziklakerti növény felsorolásával, leírásával, fotójával stb.stb., csak éppen azt nem tudom, hogy hol szerezzem be ezeket a csodákat, de még inkább a KÖVEK izgatnak. :-)
Tényleg! Te miért bontod le a tiedet??? :-O

Vanek, Te drága jótét lélek!
Én téged -még mindig- úúúgy, de úúúgy szeretlek! :-)))***
Meg az önzetlenségedet is! Khmmm! ;-D
(Istenbiony dörzsölök neked egy bicajt.)

Vanek Creative Commons License 2000.02.18 0 0 7
Akkkor a sziklakertedet át/eladhatod csinnnKA-nak, én csekély közvetítői díj ellenében vállalom a felek összehozását a Sziklakert(észkedés) topicban. :-)

Közvetítői díj: csinnnKA dörzsöl nekem egy biciklit. :-))))

Előzmény: antoan (6)
antoan Creative Commons License 2000.02.18 0 0 6
Sziasztok
Én se igazán értek hozzá,viszont csináltam magamnak egy egészen picit.A köveket kirándulások alkalmával egyenként gyűjtöttem. Ez a legolcsóbb, de mindem ismerősöm hülyének nézett.Viszont minden kő olyan amilyet én akartam...A beültetésnél először tervezd meg mit is akarsz, én csináltam egy táblázatot, melyik növény mikor nyit mekkora a teljes mérete és mik az igényei, mennyi kell belőle négyzetméterenként stb.Nézegess egy-két kerti csomagküldő katalógust, de azok drágák onnan nem szabad vásárolni. En nem pesti vagyok, és nem ismerem az árakat, de próbálj egy őstermelő kertészetet keresni és ha nagy tételben vásárolsz alkudj ha tudsz. És végül nézz meg egy két kész kertet hogy tanulj a hibáiból(Tavasszal én is elbontom, mert más lesz a helyén.
Üdv Antoan
Vanek Creative Commons License 2000.02.18 0 0 5
Engem nagyon érdekel, de nem értek hozzá. Esetleg tudok egy-két helyet, ahonnan néhánysziklát sziklakertestől fejthetnél ki, de lévén azok természetvédelmi területek, inkább meg sem említem őket. Jó?

Vanek

Előzmény: csinnnKA (4)
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.18 0 0 4
NA MÉG EGY KÍSÉRLET!
Felhozom a "süllyesztőből", hátha majd most érdeklődő szemekre talál. :-)
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.16 0 0 3
Ne mááár! Hát -Thoron kívül- a Tisztelt Törzsasztaltársak közül senki sem (szikla)kertészkedik? :~ (
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.15 0 0 2
Thor! :-*
Ne ijesztegess (a költségkihatással)! :-)))
Veresegyházi (és egyéb - pl. Tüzép) címmel útbaigazíthatnál, mert tényleg nem tudom, hogy hová és merre induljak el. Veresegyháza meg nincs a világ végén (mármint ótóval).
Azt pedig már alig merem megkérdezni (pedig piszkosul érdekel), hogy mennyibe kerül egy-egy ilyen vöröses erezetű kis "kavics"?!
Előzmény: Thor (1)
Thor Creative Commons License 2000.02.15 0 0 1
Á, nem kicsi az csinnnKA, majd meglátod mennyibe fog kerülni! :))
Köveket nagyon szépeket lehet venni Tüzépen is, meg facsemetés kertészetekben. Pl. én a veresegyháziban láttam olyan klassz vöröses erezetű, ezáltal rózsaszínes összhatású szikladarabokat, hogy csak na!
cinquecento Creative Commons License 2000.02.15 0 0 0
Sziklaszilárd nullázás.
csinnnKA Creative Commons License 2000.02.15 0 0 topiknyitó
Tudom, tudom! Tudom, hogy a Kertészet Fórumban már van ilyen topic, viszont tavaly szeptember óta vagy 30 hozzászólás be is futott (ráadásul legalább a fele alaposan el is tér az eredeti tárgytól).

Tehát: közeledik a tavasz, én pedig sziklakert építésére adtam a fejem.
A beépítendő terület kicsi, tulajdonképpen a zsebkendőnyi kis kertecském végén van egy 1,5x10 méteres csík, amit be akarok építeni. Szeretnék hozzá szép (kisebb-nagyobb) köveket venni. Kékes és zöld árnyalatú medvecsenkeszt, törpefenyőt vagy cukorsüveg-fenyőt, színes apró virágos talajtakarókat (varjúháj? stb.), borókát stb.stb.

Ötleteket és tanácsokat kérnék, továbbá azt - ami per pillanat a legfontosabb -, hogy HOL lehet ezeket a dolgokat beszerezni és mennyiért.

SEGÍTSETEK, PLÍZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Más kertészkedők (pl. virágkertészkedők, rózsaszakértők) hozzászólásait is szívesen veszem!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!