Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

giornalista Creative Commons License 2026.04.05 -1 4 69507

majd lesz helyette más... gyakorlatilag az egész kapitalizmus nyugszik azon, hogy az emberek figyelmét meg kell ragadni valahogy. 

kisebbfajta "tudománya" van annak, hogy hogyan kell virális tartalmakat gyártani, milyen címet és ikonképet kell adni a Youtube videóknak, és a többi. 

"korábban", a tiktok-korszak elején (és egy kicsit még ma is, de egyre kevésbé) popzenék egy-egy rövid részlete vált virálissá. mára a producerek úgy írják a popzenét, hogy legyen benne olyan 8-15 másodperces betét, ami aztán virálissá válik. Taylor Swift az Opheliában már nem is bízta a véletlenre, ő maga csinálta meg és táncolta el a videoklipjében a koreót, amit a saját zenéjének a virális tartalmának szánt. a legutóbbi Brit Awardson pedig az év producere (!) és előadója (!!) díjat is az a Pinkpantheress nyerte, aki 90-100 másodperces számokat sample-el, és nem is csak hogy a tiktokon futott be, hanem a karrierjét is ott kezdte már. és szerintem is kurva tehetséges :) 

néhány éve a "Top 10", "5 reasons why...", "25 things I love about..." videók mentek óriásit.

a review-kból előbb "honest review", majd "my (very honest) review" lett.

a mában én úgy látom, mindent a "mások reakcióinak megfigyelése" jellegű content tarol le.

nyilván elhihetjük, hogy valaki 2026-ban hall először a Linkin Parkról, de gondolhatjuk úgy is, hogy százmilliós piaca van azoknak a "content creatoroknak" akik first reaction videókat tesznek ki 20-25 éve szóló slágerekről. minél jobban ismered te magad, annál jobban fog érdekelni, hogy egy konkrét vadidegen mit szól majd hozzá. 

"Mit szól a másik ahhoz, amit én ismerek?" - ezen függ a mink-féle civilizácóban élő világ. köztük jó eséllyel mi is. komfortot ad, megerősítést, és ennél a kettőnél kevés dologra vágyunk jobban.

(ezért is nevetek mindig, amikor valakik még mindig a "miniszterelnöki vitát", vagy a politikai vitát várják; 2026 van. nincs már vita, nincsenek ütköztethető érvek. hitek vannak, buborékok, önálló életet élő valóságok. ha lenne is a politikusok között vita, mindkét fél azért nézné, hogy a saját világnézetét megerősítse belőle; és a legkevésbé sem azért, hogy hitelt adjon eltérő álláspontoknak és ő válassza ki közülük azt, amelyikkel egyetért. nem: a véleményeket, a reakciókat, a narratívákat kiszerveztük: politikusoknak, podcastereknek, "elemzőknek", de tiktokereknek és youtubereknek is. nem az igazságot keressük, hanem a megerősítést abban, hogy nekünk van igazunk. nem saját véleményt formálunk, hanem véleménydrukkerekként verődünk össze a mi a csapatunk, a "mi" véleményünk, valóságunk mögött. pont a mai nap is kiváló példa: az ország egyik fele szerint terrortámadást akadályoztak meg a szerbek, a másik fele pedig azon röhög, hogy a hetek óta várt "hamiszászlós" ilyen bénán sült el. mire menne egymással ez a két oldal, ha meg kellene beszélniük ezt az ügyet? vitának helye szó szerint nincs...)

na mindegy, jó nagy off lett, igazából csak azt akartam elmondani, amit nyilván te is jól tudsz: a kattintást valahogy úgyis begyűjtik majd. csak a módszerek fognak megváltozni...

Előzmény: rfc (69506)
rfc Creative Commons License 2026.04.05 0 0 69506

De ezek a fogalmak hamar elinflálódnak, és végül az ilyen "felfedezte az örök élet titkát - az orvosok gyűlölik" szalagcímekre a kutya sem fog kattintani.

Előzmény: giornalista (69500)
rfc Creative Commons License 2026.04.05 0 2 69505

Minden gépet arrébb lehet tenni a soron, nem egy egy darabból készült csillagkapun tolják át a nyerskarosszériákat. (Az nagyobb para szokott lenni, ha mondjuk a hegesztőrobot nem fér be valahova.) A sárvédő meg aztán végképp nem akadályoz meg semmit, mert azt még utómunkában is fel lehet rakni a kész autóra. Ez inkább ilyen "valaki hallott valamit, a felét elfelejtette, a másik felét hozzáköltötte" történet.

Előzmény: kkn (69496)
Rumcice Creative Commons License 2026.04.05 0 0 69504

kellett

Előzmény: Rumcice (69502)
mica-r Creative Commons License 2026.04.05 0 1 69503

Ahol látszik a fém szerkezet, ott tényleg nem rozsdás

Előzmény: fearfactoryüberalles (69501)
Rumcice Creative Commons License 2026.04.05 0 0 69502

Azt kapásból tudom, hogy az automata váltó túl nagy volt, és nem fért el a kardánalagútban. Meg kellet növelni a helyet az első ülésen ülők lábterének rovására. Ezért az E500 padlószőnyege gyűjtői egyedi értékes darab.

Előzmény: kkn (69499)
fearfactoryüberalles Creative Commons License 2026.04.05 0 4 69501

Hát, megint leverték a limbólécet a vezessnél:

https://www.vezess.hu/vezetunk/2026/04/04/magara-hagyott-trabant-kerult-elo-egy-poros-muhelybol/#galeria-1

"A műhely közepén egy Trabant 601-es kombi áll, meglepően jó állapotban. A rendszáma már nincs meg, de a karosszérián egyetlen rozsdafolt sem rontja az összképet, még az üvegei is épek."

Anyámborogass, rozsdamentes duroplast! Remélem, csak trollkodás.

giornalista Creative Commons License 2026.04.05 0 2 69500

ez most a korszellem. 

most mindenki "rájön", meg "első reakciója" van, meg most hallja/látja először, tudja meg, jön rá. mindenki "rábukkan" a "titkos helyre", "felfedezi" valaminek a létezését, amit előtte több százan, ezren megírtak már, bejártak már; de ha azt írná, hogy "Most már én is bejártam XY helyet", a kutya sem nézné meg a videóját. ha azt írja, hogy "Találtam egy különleges XY helyet", akkor meg ezrek. 

borzasztó igénytelen és clickbaites, de láthatóan a napi szintű hírközlésbe is megérkezett ez, mint történetmesélési elem. 

Előzmény: kkn (69499)
kkn Creative Commons License 2026.04.04 0 0 69499

Meg ez is elfért. Csak a teljesítményhez átméretezett futómű , és annak eredménye lett a szélesebb sárvédő. Nem is írta, hogy a motor nem fért bele. Csak azt, hogy a Mercedes fejlesztett egy modellt, de közben mégsem tudott róla. De a Mercedes nem tudathasadt elme, ami csak utólag ébred rá a másik személyiség tetteire. Így logikátlan a megfogalmazás.

Hacsak nem olyan a sztori, mint más márkáknál, amikor a fejlesztés a vezetőség tudta nélkül tervez meg valamit. De ezt le is kell írni, hogy ne tűnjön sületlenségnek a mondat.

Előzmény: Rumcice (69497)
kkn Creative Commons License 2026.04.04 0 0 69498

Ez nem magyarázat a megfogalmazásra. 

Előzmény: Rumcice (69497)
Rumcice Creative Commons License 2026.04.04 0 0 69497

Az E420-ba még belefért a V8 az automata váltóval.

Előzmény: kkn (69496)
kkn Creative Commons License 2026.04.04 0 2 69496

" Amikor a 90-es évek elején a Mercedes rájött, hogy a W124-es orrába bele akarják passzírozni az 5 literes V8-ast, hamar kiderült, hogy a saját gyártósoruk túl szűk a kiszélesített sárvédőkhöz. "

Mi az, hogy rájött? Ezek szerint nem a Mercedes akarta belerakni? Mert olyasmire jövünk rá, amit addig nem tudtunk. Titkos ellenállók szivárogtak be a fejlesztési központba, és aknamunkával fejlesztették a típust? Vagy kimaradt valami a sztoriból? Netán csak szimplán nem tud fogalmazni. Esetleg ez is valami rossz fordítás egy kinti cikkből?

https://totalcar.hu/hirek/2026/04/04/a-porsche-merci-hattyudala-elokerult-az-utolsokent-gyartott-e-500-limited/

kkn Creative Commons License 2026.04.04 0 0 69495

Mi az, hogy rendesen. Négy átlagos felnőtt azért elfért benne. Lehet, hogy hátul nem volt akkora térköz közöttük, mint egy Wareszban, de nem egymásnak, és az üvegnek nyomódva ültek benne.

Előzmény: tcaoe (69494)
tcaoe Creative Commons License 2026.03.28 0 0 69494

Nagyobb, de nem fér bele rendesen négy felnőtt, csak éppen fizikailag belefér. Persze akkoriban ez erősen mást jelentett, ugye jöttek a lengyelek négyen kispolskival, lakókocsival, de mivel olcsó sem volt a Zastava, inkább a nagyobbak pörögtek. 

Előzmény: kkn (69493)
kkn Creative Commons License 2026.03.27 0 0 69493

Azért Tarbi/ Kispók/Zapónál nagyobb volt. No és szedán/kombi szoci lehetőségek között az öt ajtóval akár praktikusnak is tekintehtő. Ami az Aleko/ötajtós Samara/Favorit előtt hamarabb megjelent. De az alap tulajdonságok az akkori vonalon " modernnek" számítottak. Annyira kicsi nem volt szerintem. Igaz, én a korszakban egy Fiat kupéban nőttem fel, ahhoz képest is szinte minden nagyobb volt, hehe.

Előzmény: tcaoe (69480)
P.URBANUS Creative Commons License 2026.03.27 0 1 69492

"A kis, 3000-3270 kg össztömegű áruszállító hajtásáról 124 LE (110 kW) teljesítményű villanymotor gondoskodik."

Ha 1 kW=1,36 LE, akkor 110 kW= majdnem 150LE.

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2026/03/26/kinabol-erkezik-a-legujabb-ford/

P.URBANUS Creative Commons License 2026.03.24 0 0 69491
mica-r Creative Commons License 2026.03.22 0 0 69490

Én azt pontosan tudom.

Előzmény: Hehe164 (69489)
Hehe164 Creative Commons License 2026.03.22 0 0 69489

Azért ki tudnak csalni belőle 100 lóerős teljesítményt, ami duplája a gyárinak.

Előzmény: mica-r (69488)
mica-r Creative Commons License 2026.03.22 0 0 69488

Azért a Wartburgnak vannak veleszületett, ledolgozhatatlan hátrányai, ha a sport irányú fejlesztést nézzük.

Előzmény: tcaoe (69485)
mica-r Creative Commons License 2026.03.22 0 0 69487

Ez szerintem népi mesélők túlzása.
Németesen volt megcsinálva a Wartburg.  (csak jónéhány évtizednyi elmeradásban volt)

Előzmény: tumikas (69459)
dokeee Creative Commons License 2026.03.20 0 1 69486

Nem hát, 40-50 éve volt jó, az akkoriban elérhető szoci izék között. 

Előzmény: tcaoe (69485)
tcaoe Creative Commons License 2026.03.20 0 0 69485

A kis pénz azért azt jelenti, hogy 7-8 mill a vége, és az még nem ütőképes, csak játszós.

Persze, ez semmi a 20 mill fölöttiekhez képest, de ne vonjuk le azt a következtetést, hogy akkor a Lada már jó autó. Amúgy kétütemű Wartburggal is versenyeznek, azzal sokkal olcsóbban.

Előzmény: dokeee (69482)
dokeee Creative Commons License 2026.03.20 -2 1 69484

Jóvanpistike, nem írok le mindent sokszor. Játsszál egyedül.

Előzmény: Panzerbear (69483)
Panzerbear Creative Commons License 2026.03.20 0 0 69483

Na de ha mindenre hasonlító versenyautót lehet készíteni szériához nem is hasonlító komponensekből, akkor ebből hogyan következtetsz arra hogy milyen az a forma ami a "névadó"?

Előzmény: dokeee (69482)
dokeee Creative Commons License 2026.03.20 -2 0 69482

Leírjam még egyszer? Szerinted például egy Hyundai WRC-nek mennyi köze van a közúti Hyundai i20-hoz. Egyébként Ladából nem csak a VFTS létezik, egész kis pénzből csinálnak belőle versenyautót.

Előzmény: Panzerbear (69481)
Panzerbear Creative Commons License 2026.03.20 0 0 69481

Na amivel versenyeznek, annak nem sok köze van a Ladához.. Ha jól tudom valami balti cég gyártja a verseny technikát. 

Olyan mint ez a Simson.:

https://youtu.be/jdv5eEB6Ax8?si=_Ao5zuXdZs-f6jB0

Előzmény: dokeee (69477)
tcaoe Creative Commons License 2026.03.20 0 2 69480

Csendes volt, jó az úttartása és keveset fogyaszt. Emellé talán a legkevésbé rohadt (bár ez nehéz verseny ezek között), meg megintcsak nem egy ergonómiai tragédia, meg a kormányt sem nehéz tekerni. Tavaly mentem eggyel vagy 600 kilométert, azon még a fék is teljesen jó volt. De kicsi, és ez nagy gond volt már akkor is.

Előzmény: dokeee (69479)
dokeee Creative Commons License 2026.03.20 -2 0 69479

Persze, ez kb. minden versenyautóra igaz. A Zastava meg tényleg nem volt jó autó.

Előzmény: tcaoe (69478)
tcaoe Creative Commons License 2026.03.20 -1 2 69478

A Zastavánál? Dehogy volt. Csak a Zastava kicsi belül.

Ja, versenyeznek. Végülis csak egy jó új autó árát kell rájuk költeni, hogy fussanak 600 versenykilométert, miközben a motoröntvényen meg a tetőn kívül kb. semmi nem gyári bennük, de a legtöbben már az sem. Mondjuk ott az átalakítás költségei már ütik egy új prémium árát.

Előzmény: dokeee (69477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!