Keresés

Részletes keresés

jee_c Creative Commons License 2001.08.23 0 0 31
Hello,

Brookhaven-rol van uj info:
Physicists Produce 'Doubly Strange Nuclei, cikk a Space.Com-rol.
Nagy vonalakban arrol irnak benne, hogy proton sugarral bombaznak wolfram atommagokat, aminek kovetkezmenyekepp negativ toltesu eros kaon (egy strange es egy up antikvark) sugarnyalab jon letre, amely berillium atommag protonjaval kolcsonhatva ujabb strange kvark es antikvarkok jonnek letre. Ezt kovetoen mindenfele kolcsonhatas letrejohet, es neha letrejon az a bizonyos doubly strange nuclei (reszecske), amelyben egy proton, egy neutron es ket lambda reszecske (egy up, egy down es egy strange kvark) van.

Az, hogy ilyen reszecskeket elo tudnak allitani - van ra modszer - azer jo, mert merni szeretnek a ket lambda reszecske kozt ebredo gyenge erot, kotest. Ha errol sikerul kideriteni valamit, az segit megerteni, hogy mi folyik egy neutroncsillag belsejeben, ahol dogivel vannak strange kvarkok - es gondolom lambda reszecskek is.

Előzmény: Youme (30)
Youme Creative Commons License 2001.08.14 0 0 30
A Brookhaveni "arany" kisérlet nem jött végül össze? Mivel nem lett világvége, úgy néz ki nem :-)

Mit kuatatnak jelenleg:

A CERN-ben?
A Brookhaveni Nemzeti Lab-ban?
A Fermi Lab-ban?
A Lawrence Livemor-ban?

Mik az új évezred kihívásai?

Bocs a sok kérdésért, de gondoltam felhozom :-)

Előzmény: Dr. Lecter (29)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.07.16 0 0 29
Ez az egyik...
Cactus Creative Commons License 2000.11.09 0 0 28
Témába vágó cikk magyarul az Origón itt.

(bár már júliusi, én még nem láttam, azonkívül újszülöttnek minden vicc új).

Cactus Creative Commons License 2000.11.08 0 0 27
Sajnos nem voltam, mert éppen egy másik, engem is érintő előadáson voltam (+ egy kollégát búcsúztattunk). A témáról "emléktopicot" nyitottam.
Előzmény: Dr. Lecter (26)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.11.08 0 0 26
A híradóban hallottam fél füllel, hogy a "bezárták a CERN-t" (alighanem a LEP-re gondoltak), mert "felfedezték a Higgs-részecskét!"

A CERN honlapján errôl a mai szemináriumról van szó:

Recent results of the LEP combined Higgs searches

The data collected from the LEP experiments at sqrt(s)=206.6 GeV contain a handful of high significance candidates for the Standard Model Higgs at 115 GeV/c^2. The overall search sensitivity is presented as well as the statistical significance of this excess. The LEP operation continued running through November to obtain independent data for the search. The results of the extended running are given. Low mass Higgs interpretation in the MSSM is briefly discussed.

Cactus!! Nem voltál ott???

Fown Creative Commons License 2000.07.20 0 0 25
Hmm.. a szingularitás fogalmával tisztában voltam, épp ezért is kérdeztem rá az ősrobbanás kezdeti pillanatát közelítő kísérleti törekvésekre. Persze a párolgásra nem gondoltam, de végülis ez lehet az egyetlen lehetőség, hogy valami információt kaphassunk a szingularitásban lévő dolgokról, ha jól értelmezem az általad írtakat.
Hawkingot egy ideje olvasom-olvasom, azért A tér és idő természete c. könyvében írtak között még nagyon sok minden nem igazán világos számomra, igaz, ezután kezdem még csak egyetemi tanulmányaimat, így főleg a speciális geometriára épülő matematikai leírásokkal, fogalmakkal, egyenletekkel nem nagyon tudok mit kezdeni, főleg, hogy nincsenek külön magyarázva.
Írsz arról a bizonyos kvantum-fekete lyukról: ennek lenne-e eseményhorizontja, tehát a csillagösszeroppanásból keletkező "hagyományos" fekete lyukhoz hasonlóan ez is egy rejtett szingularitás lenne?

Fown

Előzmény: Cactus (24)
Cactus Creative Commons License 2000.07.20 0 0 24
Igazából itt senki sem biztos semmiben, mivel még nem értük el ezt a tartományt. Mindenesetre, mivel egy gyorsító kvantumos mérettartományban dolgozik, ezért nem a klasszikus, csillagok összeomlásából származó fekete lyuk keletkezne, hanem egy kvantum-fekete lyuk, amelynek némileg más tulajdonságai vannak (hogy pontosan milyen, azt ne kérdezd, mert egyrészt igazából senki sem tudja, másrészt én még az erre vonatkozó elméletekben is tájékozatlan vagyok). Ez a kvantum-fekete lyuk aztán "elpárologna", és az így keletkezett jellegzetes sugárzást felfogva talán kaphatnánk némi információt a gravitáció és a kvantummechanika kapcsolatáról. Itt aztán elszabadulhat a (mai fizikai elméletek által megengedett) fantázia, hamis vákuumról és mikroméretű ősrobbanásról, de szerintem erre még várni kell.

A szingularitás egyébként azt jelenti, hogy ott a klasszikus fizikai elmélet érvénytelenné válik, mert bizonyos fizikai mennyiségek végtelenné válnak - jelzi, hogy módosítani kell az elméletet, mert az nem teljes. Ez nem csak az általános relativitáselméletben fordul elő, pl. egy ilyen szingularitás vezetett el a kvantummechanikához ("ultraibolya katasztrófa"). Tehát a kvantumos effektusok figyelembevételével juthatunk közelebb a fekete lyukak igazi lényegéhez, amelyek, mint kezd kiderülni, nem is annyira feketék, és nem is annyira lyukak. Ez ügyben ajánlom Hawkingot, ő ezt jobban tudja...

Szóval kb. erre lenne jó az a "fejesugrás".

Előzmény: Fown (23)
Fown Creative Commons License 2000.07.20 0 0 23
Halló Cactus!

Nagyon érdekesek ezek a részecskefizikai kísérletek, de látok itt egy ellentmondást. Azt írod, hogy "ha elérjük az ősrobbanás pillanatának állapotát...". Na most ha ezt sikerülne megcsinálni, akkor elég nagy baj lenne, mivel így egy szingularitás jönne létre. (azt mondjuk nem tudom, erre vonatkozna-e a kozmikus cenzúra elmélete vagy sem.). Azzal pedig mit kezdhetnénk? Mintha csak egy fekete lyukba ugranánk fejest.
Üdv,
Fown

Előzmény: Cactus (19)
Bodom Creative Commons License 2000.05.22 0 0 22
Halle!

Csak most olvastam el ezt a fórumot,igazából azért mert érdekel is csak nem tanultunk róla nagyon részletesen...ugyhogy nem is tudok érdemben hozzászólni de Cactus első irománya(amivel indítottad a fórumot) az az Istenes rész nagyon tetszett.Jót nevettem rajta....
Na csá!

rolling Creative Commons License 2000.02.18 0 0 21
Cactus, természetesen én is csak egy rövid létezésre gondoltam, s elsősorban a III. típusú szupernovákkal kapcsolatban jutott ez az eszembe. A húszszoros, harmincszoros, ötvenszeres Nap-tömegű, vagy akár még nagyobb csillagok felrobbanásának pillanatában lehet olyan nagy a hőmérséklet, s az anyagsűrűség is elegendő a középpontban, hogy ha pici időre is, de elszabaduljanak a kvarkok a részecskék eszméletlen ütközés-záporában. Na, ezt szépen mondtam.
Egyébként pedig valóban hihetetlen nagy dolog, hogy ez mesterségesen sikerült.
Előzmény: Cactus (16)
Cactus Creative Commons License 2000.02.17 0 0 20
Energia igazából nem is olyan nagy. Ugyanis a vízben a fény terjedési sebessége kb. 200000 km/s; azaz a határsebességnek 2/3-a. Ezen a sebességen a relativiszikus hatások még elenyészőek, úgyhogy közönséges mechanikai energiával elég számolni. A folyadékot tehát ekkora sebességre ebből a szempontból könnyű felgyorsítani. A technikai megvalósítása a nehéz, gondolom én.
Előzmény: Törölt nick (18)
Cactus Creative Commons License 2000.02.17 0 0 19
Igen, ezek számolt adatok. Mégpedig mixelték a kozmológiát (ami megpróbálja leírni a világegyetem "történetét") és a kvantumtérelméletet (ami az anyag viselkedését írja le adott körülmények között). Tehát nagy vonalakban a kozmológia megmondja, hogy az ősrobbanás után tiz milliomod másodperccel milyen körülmények uralkodtak a világegyetemben, és a kvantumtérelméletből kiszedhető az az információ, hogy ilyen körülmények között hogy viselkedik az anyag. Aztán gyorsítókban szimuláljuk a kozmológiai modellből számolt körülményeket - és íme, megjelenik a valóságban is az anyagnak olyan állapota, amit a térelmélet jósolt.
Kérdés, valóban 10 milliomod másodperc-e. Hát erre a válasz az, hogy közvetlen kísérleti bizonyíték nincs rá, csak rengeteg közvetett. Az lesz a közvetlen biztonyíték, ha elérjük az ősrobbanás pillanatának állapotát, mert akkor egy ilyen folyamat előidézésével elvileg meg lehet mérni, hogy mennyi idő múlva jelenik plazma - majd ezt kiterjesztjük a kozmikus méretekre (mármint a kapott időt). Ha ez tizmilliomos másodperc lesz, akkor nyertünk. De ez még nagyon messze van.

(PS. Nyilván a legbiztosabb az lenne, ha felrobbantanánk a világegyetemet, de hát ennek meg nem sok értelme van...)

Előzmény: Törölt nick (17)
Cactus Creative Commons License 2000.02.16 0 0 16
rolling,

Nem valószínű, hogy van a világegyetemben tartósan ilyen állapotú anyag. Ugyanis:

1. Az ősrobbanás után tizmilliomod másodperccel a kvark-gluon plazma normál anyaggá "fagyott", szóval annak esélye, hogy onnan, ennyi ideig megmaradt volna valahol, gyakorlatilag 0.
2. Marad a másik esély, hogy az ősrobbanás egy csillag elég anyagot gyűjt be ahhoz, hogy után gravitációs összehúzódással plzmává váljon. Csakhogy a plazmahatár elérése előtt fekete lyukká válik, és mint ilyen, a világegyetem számára elveszett; azaz a lyukban lehet plazma, lehet mikiegér, nem kaphatunk információt róla.
3. Egy ilyen állapotú csillag elég különös objektum lenne, olyen erős és feltűnően speciális sugárzással, hogy - figyelembe véve e világegyetem eddigi méretét - a csillagászok már biztosan ráakadtak volna.
4. Az persze előfordulhat (sőt, szinte biztosan előfordult már), hogy valahol véletlenül, két megfelelően nagy energiájú kozmikus részecske között lejátszódott az a folyamat, ami a CERN gyorsítójában; de ez meg olyan ritka és rövid jelenség, hogy számunkra gyakorlatilag megfigyelhetetlen.

Mit kezdhetünk vele: egyik legfényesebb bizonyítéka az ősrobbanáselméletnek, a kvantum színdinamikának. Gyakorlati alkalmazáson még szerintem senki sem gondolkozott; de soha sem lehet tudni, mire lehet még jó.

(Pl. új világegyetem teremtésére, vagy az egész világegyetem elpusztítására képes fegyver létrehozására. Gondolj bele: nemsokára már az UFO-k ellen is csinálhatunk hatásos tömegpusztító fegyvert... :-(( Abban biztos vagyok, hogy valahol valakinek ez már eszébe jutott rajtam kívül is...)

Előzmény: rolling (14)
Cactus Creative Commons License 2000.02.16 0 0 15
vki,

jó a kérdés... én sem látom hirtelen a gravitáció és az optikai lyuk kötött a szorosabb összefüggést. Az addig rendben, hogy bizonyos globális tulajdonságait a fekete lyukaknak lehet szimulálni, vele, talán egész jól, de a gravitáció az gravitáció.

Max. olyanra tudok gondolni, mint amikor pl. a (klasszikus) elektromágneses tér segítségével meghatározhatjuk a (klasszikus) gravitációs tér mechanikai tulajdonságait; ugyanis klasszikus esetben a két jelenség mechanikai szempontból tökéletesen megegyezik. Azaz csinálunk valamit, ami bizonyos szempontból tökéletesen úgy hat a fényre, mint a gravitációs fekete lyuk, és ebből következtetést vonunk le a gravitációra. Ez persze nem lesz bizonyíték semmire, csak segítség, hol keresgéljenek tovább, és kb. mire számítsanak valódi lyuk közelében.

Előzmény: vki (13)
rolling Creative Commons License 2000.02.16 0 0 14
vki, Cactus, köszönöm a gluonokkal kapcsolatos válaszokat. Amúgy egyébként nem vagyok kutyaütő, csak a részecskefizikával már egy kicsit régen foglalkoztam. Ami az Origo hivatkozott cikkét illeti, hát mit mondjak, nem túl szószátyár. Az pedig nem biztos hogy igaz, hogy a nagy Bumm óta most keletkezett ilyen plazmakotyvalék először. Jól tudjuk, hogy a világegyetemben léteznek csillag-szörnyetegek, amelyek belsejében a fejlődésük során eléggé extrém fizikai viszonyok alakulhatnak ki. Nem ismerjük még eléggé a kvazárok óriási energiatermelésének igazi természetét, magyarázatát sem. Szóval, lehetnek a Világegyetemnek olyan helyei és idejei, ahol ez a plazma már létrejött.

Az izgalmas kérdés szerintem inkább az, hogy mit kezdhetünk vele, illetve mire vezet ez a kísérleti bizonyítás. Persze többször is megesett már a tudománnyal, hogy egy felfedezés használhatóságát nem ismerték föl azonnal, vagy csak valami huszadrangú alkalmazásban gondolkodtak.

vki Creative Commons License 2000.02.16 0 0 13
Hmm, ez az optikai fekete lyuk erdekes dolog. Az vegulis OK, hogy a feny terjedesi sebessege egy kozegben lehet joval kisebb, mint a vakuumbeli. De azt nem ertem, hogy ettol hogyan lehet jobban figyelni a lyuk parolgasat? Es mi koze ennek a gravitaciohoz?
Előzmény: Cactus (11)
kémember Creative Commons License 2000.02.15 0 0 12
Kösz a linket.
Előzmény: vki (10)
Cactus Creative Commons License 2000.02.15 0 0 11
Lehet. Erős a gyanúm, hogy ezt igazából senki sem tudja; elméletileg meg sok okosságot levezettek már. Egészen idáig a kg-plazma is csak egy fantasztikus elméleti konstrukció volt. Na majd talán Brookhavenben választ adnak a kérdésedre...

Fekete lyuk esetleges földi szimulációjáról meg itt egy hír (Jövőnéző):

- Készítsünk optikai fekete lyukat házilag! -
A legújabb kutatások szerint legalábbis elvben lehetséges olyan optikai fekete lyukakat készíteni a Földön, melyek csapdába ejtik a meghatározott hullámhosszú fényt, és így az általános relativitás-elmélet fekete lyukainak modelljéül szolgálnak. A Royal Institute of Technology (Svédország) és a University of St Andrews (Skócia) kutatói olyan folyadékkal dolgoztak, amely a benne haladó fény sebességét megközelítô sebességgel áramlik. Mint korábbi Hírlevelünkben már beszámoltunk róla, egyes technológiák lehetővé teszik, hogy a fény terjedését meghatározott közegekben, pl. a Bose-Einstein vagya rubidium gáz, annyira lelassítsuk, hogy egy, az adott közegen kívül haladó motorkerékpáros is le tudja hagyni. Ha az örvény megfelelően gyorsan forog, akkor akkor ugyanis a benne lévő fény nem bír kiszabadulni: mintegy csapdába esik. Mivel pedig az optikai fekete lyukban a fény ugyanúgy viselkedik, mint az igaziban, így lehetőség nyílik egészen extrém jelenségek tanulmányozására is.
Ilyen például az ún. elpárolgó fekete lyukak feltételezett sugárzása, melyek közvetlenül a fekete lyuk pereménél jönnek létre, és melyeket eddig nem lehetett tanulmányozni, mert a kozmikus háttérsugárzás elnyomja ezt. A remények szerint az optikai fekete lyukak el fognak vezetni a kvantumgravitáció kísérletileg tesztelhető prototípusához
is. A fizikusok jelenleg ún. akusztikai fekete lyukak létrehozását tervezik, melyekben abszolút teljes a csend, és ha minden igaz, akkor az új technológia a kísérletek lehetővé tételével forradalmasítani fog nem egy olyan területet, ahol eddig kizárólag elméletek léteztek, kísérleti eredmény viszont egy sem.
(UniSci)

Előzmény: kémember (8)
vki Creative Commons License 2000.02.15 0 0 10
Előzmény: vki (9)
vki Creative Commons License 2000.02.15 0 0 9
Miert lenne hulyeseg, amit kerdezel?
Ami a fekete lyukak (a Hawking sugarzas reven torteno) "parolgasat" illeti, valoban a kisebb lyukak gyorsabban fogynak. Pontos osszefuggest nem tudok, de errol a temarol meg anno a Torzsasztalon volt egy topic (a TV2 remisztgetese kapcsan). A tasztalos topicot itt talalod:
Előzmény: kémember (8)
kémember Creative Commons License 2000.02.14 0 0 8
Ritkán szoktam hülyeségeket kérdezni, de most azt hiszem, megteszem. Valahol (Hawking?) olvastam arról, hogy a fekete lyukak párolognak, és mintha minnél kisebb egy lik, annál jobban fogy, míg végül megszűnik. Ha a CERN kísérlet során mégis létrejött volna egy fekete lyuk, nem járt volna így?
Cactus Creative Commons License 2000.02.14 0 0 7
Pár szó a kvarkokról (is)

Egyébként érdemes végigolvasni a Szupernova oldalát, ahol a fenti iromány is található. Érthetően és érdekesen magyaráz laikusok számára.

Cactus Creative Commons License 2000.02.14 0 0 6
Cactus Creative Commons License 2000.02.14 0 0 5
vki Creative Commons License 2000.02.14 0 0 4
Vegre egy erdekes topik :-)
Engem is erdekel a reszecskefizika es hasonlok, bar nem sok kozom van a dolgokhoz, bar ismeretterjeszto konyvet olvastam csupan.
A gluonok a kvarkokat osszetarto reszecskek (az angol glue - ragaszto szobol), pontosabban az eros kolcsonhatas (ami a kvarkok kozott lep fel) erokozvetito reszecskeje.
Jo lenne, ha masok (esetleg hozzaertok) is bekapcsolodnanak a temaba. :-)
Tud valaki valami reszletesebb infot a szuperhurelmelet(ek)rol vagy valami forrast?

vki

Előzmény: rolling (2)
TREX Creative Commons License 2000.02.14 0 0 3
itt az ideje, hogy a subkvarkokkal is kezdjenek vmit... :o)
Előzmény: Cactus (-)
rolling Creative Commons License 2000.02.14 0 0 2
Sajnos a koromnál fogva már egy kicsit régen üldögéltem a fizika előadásokon. A kvarkokra még emlékszem, de nem bánnám, ha elmondanád, mit nevezünk glounnak. Mostanában nem merültem el a témában igazából... Előre is köszönöm.
Előzmény: Cactus (-)
Laslow Creative Commons License 2000.02.14 0 0 1
No, akkor mégsem szippant be a fekete lyuk:) Dejó! Tanulhatok a vizsgáimra:)
Laslow
Cactus Creative Commons License 2000.02.12 0 0 0
Akarom mondani, az a bizonyos előző téma itt található...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!