Keresés

Részletes keresés

titkom Creative Commons License 2014.08.17 0 0 28

R.W. véget vetett életének, de nem olyan módon, mint amit alakított...

csabatb Creative Commons License 2012.03.09 0 0 27

Már megtaláltam

Előzmény: csabatb (26)
csabatb Creative Commons License 2012.03.08 0 0 26

Hali.

Talán jár még erre valaki. :-D

Azt szeretném megtundi, hogy milyen áriát hallgat a robot a pincében a megjavított lemezjátszón? Sajnos OST-ban nem szerepel a szám.

titkom Creative Commons License 2009.09.22 0 0 27
...van igazságod, de ez (lehet, hogy csak "még", de) sántító következtetés:

"Ezek alapján egy olyan robot amely képes tanulni, képes lehet érezni is."

...több okból is:

---a tanulás önmagában még nem visz el olyan ismeretszintre, ami már asszociációs képességet is ad,
---még az asszociáció sem tesz egy programozott algoritmusok alapján működő rendszert kreatívvá...
---másrészt az érzések nem ismeretfüggőek...
---a lényeg nem az érzés, hanem az öntudat, ami az emberi elménél az "én" kialakulása 2-3 év alatt következik be, s 16-18 év alatt érik be... (vagy nem)

Az lehet, hogy ha létrejönne az agyi neuronok hálózatához hasonló, igen sok elemi feldolgozó rendszerből (~ CPU) álló halmaz, ami képes dinamikusan kapcsolati szisztémát kezelni, az egyszer csak öntudatra is ébredhet/ébred majd...
Előzmény: kispiricsi09 (25)
titkom Creative Commons License 2009.09.22 0 0 26
...igen, szuper a film is, Asimov is...

...jót írtál... azóta még csak ~10 év telt el...
Előzmény: andzsin (-)
kispiricsi09 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 25
Sziasztok. Látom többen is fenakadtatok azon hogy egy robot miért érezne és mi köze lenne az érzelmekhez. Az ember is tanulás útján sajátítja el az érzelmeket. Gondoljatok bele, egy kisbabának még semmi érzelme nincs max az anyához való kötődés de ez már "előre programozott". Nem azért sír a baba mert rossz a kedve hanem azért mert csak így tud kommunikálni és a későbbiek folyamán -mikor látja hogy ha a környezetében ez és ez történik arra az emberek így és így reagálnak- kezdi megtanulni az érzelmeket melyek aztán folymatosan fejlődnek. Ha jól belegondoltok az emberi érzelem nem más mint elektromos és kémiai jelek. Ezek alapján egy olyan robot amely képes tanulni, képes lehet érezni is.
Bubbble Creative Commons License 2008.03.18 0 0 24
A 200 éves ember szerintem egy olyan film, amit nem lehet megunni. Félévente egyszer biztos megnézem :)
Agassi Fan Creative Commons License 2002.07.19 0 0 23
Nekem is tetszett a film!
Előzmény: Bölcs (21)
Blakshep_ Creative Commons License 2000.02.19 0 0 22
Ezekre a fantasztikus érvekre már nem tudok mit mondani. Nézzétek.
Bölcs Creative Commons License 2000.02.19 0 0 21
Én 23 évesen is "dekódoltam"....

Szerintem fantasztikusan jó film. Elég már a silányabbnál-silányabb horrorkezdeményekből és világvége várós filmekből!!!
Az ember teljesen kiszorul a filmből és furcsa módon egy "robotról szóló" filmben végre az emberről van szó! Sőt még nem általl érzelmeket is közvetíteni...

Előzmény: ktibor (19)
ildy7 Creative Commons License 2000.02.19 0 0 20
Akkor lehet, hogy én is rétegnéző vagyok. Nekem pl. a zenében is minden tetszik, ami dallamos, a filmek között meg minden tetszik aminek van tartalma, ami jó, élvezhető. Talán ezért tetszett ez a film is. Nem tudom, milyen az a könyv, amiről beszéltetek, nem olvastam, de ez teljesen mindegy. Egy filmet nem hasonlitgatni kell ehhez-ahhoz, nem ki kell elemezni minden technikai részletét, hanem egyszerűen élvezni kell.
Előzmény: ktibor (19)
ktibor Creative Commons License 2000.02.16 0 0 19
Eléggé rétegnézőnek kell lenni ahhoz, hogy ez tetsszen. A gyanutlan néző beül egy családi filmre, majd fél óra múlva egy egész más stilusú vígjátékot néz, utána lávsztori, a végén meg emériken melodráma - és mindez egyetlen filmen belül, amely sci-fi, egyben többgenerációs családregény, de alapjában véve a másságról szól. És legalább harmincévesnek kell lenni ahhoz, hogy az üzenetet dekódoljad.
Engem mindenesetre megtalált a film.
Keményvonalas Asimov-hívőknek nem ajánlott, ki fognak térni a hitükből (lásd http://index.hu/cikkek/0002/eves/ cikk)
A robotika 3 törvényét akár ki is hagyhatták volna... így olyan volt, mint az Ember tragédiája magyar nóta előadásban.

Egyébként nem is értem, miért simpfölöm ennyit. Nekem nagggyon tetszett!

Alice Creative Commons License 2000.02.14 0 0 18
Olyanom is van :O)))) Eddig azert nem talaltam, mert a masodik kotetben van a novella
Előzmény: Berendi Peter (16)
Laa-Yosh Creative Commons License 2000.02.14 0 0 17
Ez nem az a szitu, hogy a Silverberg egy csomó Asimov novellát megírt sokkal nagyobb (könyv) terjedelemben? Tudjátok, x-edik bőr...
Előzmény: Berendi Peter (16)
Berendi Peter Creative Commons License 2000.02.14 0 0 16
Asimov-Silverberg: a pozitron-ember

Nem nyert, a novella cime is A 200 eves ember (The Bicentennial Man), Asimov onallo alkotasa, magyarul tobbszor is megjelent, Galaktikaban, Asimov: Robottortenetek novellagyujtemenyben.

Előzmény: Alice (13)
andzsin Creative Commons License 2000.02.14 0 0 15
Na latjatok, errol szol a film, ezert vagyunk emberek, hogy ne mindenkinek tetszen a film, igy van ez rendjen, a robotoknak valoszinu minden film tetszene:)))
Igazabol en mar azt is pozitivnak tartom, hogy nem piff-puff van a vasznon vagy nem poenosnak kikialtott allat nagy baromsagokat kell neznem.
Hollywood-ban nagyon keves olyan film van, ahol az eredeti sztorit dolgoztak fel aegy az egyben, ezen a gyakorlaton most se valtoztattak.
Viszont azert jok az ilyen filmek, hogy elgondolkozzunk azon, hogy 50 ev mulva ez lehet a valosag. Ha az eutanazia kerdest nem tudja az emberiseg megoldani, es itt meg csak ember-ember relacio van, hogyan fogja tudni eldonteni azt, hogy mikortol ember a robot?
Szerintem nem is volt olyan csopogos a film, igazabol nincsen happy end, mert o mar nem tudja meg azz amit meg szeretett volna erni.
Arrol mar nem is beszelek, hogy nagyon szepen volt fenykepezve az egesz film.
TREX Creative Commons License 2000.02.14 0 0 14
BINGO!
Előzmény: Blakshep_ (6)
Alice Creative Commons License 2000.02.14 0 0 13
Haho,

kerdeznek valamit: raleltem itthon egy olyan konyvre, hogy Asimov-Silverberg: a pozitron-ember (The Positronic Man), netan ez a tortenet lenne az? A filmet nem nagyon akarodzik megneznem.... :O)

TREX Creative Commons License 2000.02.14 0 0 12
Gyerekek! Ez egy nagyon gyenge film volt, és ezen még a jó öreg Robin sem segített... ájvé...
TREX Creative Commons License 2000.02.14 0 0 11
?
Tipikus amcsi szájbarágás (komolyan gondoljuk magunkat, de szarul megy alapon), nagyon gyenge forgatókönyvvel. Asimovhoz igen kevés köze.
Mindenesetre tanulságos volt: jókat nevettem kínomban.

Példa:
Amikor a droid a tengerparton olvasgatva fejtegeti, hogy miért érdemes szabadnak lenni: mert olyan sokan akarnak szabadok lenni, és mert annyian meghaltak ezért... cöcö... Ezt igen nehéz lehetett kiötleni. De indok ez? De menjen csak a droid a nagy szabad tömeg után, ha akar, én meg közben fontolgatom, hogy távozzak e a vetítésről.

Laa-Yosh Creative Commons License 2000.02.13 0 0 10
Hm, azért Data meg az érzelemchipje a Star Trekben, az szerintem teljesen jó volt... az egész én-keresése, az emberré válás utáni vágya kicsit Pinocchio-sztori ugyan, de nagyon tetszett. Azt tuti nem fogják felülmúlni ebben a filmben.
Előzmény: Blakshep_ (9)
Blakshep_ Creative Commons License 2000.02.13 0 0 9
Meg fogom nézni....., sőt érdekel is a kérdés. De azért idegesítenek a történetek amikor a robot szerelmes lesz, és akkor mindenki tocsog az érzelemtől, hogy milyen jó, hogy van "lelke" a gépnek...
Skandar Graun Creative Commons License 2000.02.13 0 0 8
Hogy ne csak dicséretek legyenek:

Nagyra tartom az Asimov-novellát, és amikor megláttam, hogy Robin Williams játszik a filmben,
igencsak megörültem.

Ezek után a film nagy csalódás volt.

Az nem zavart, hogy a novellától jócskán eltértek, ez várható volt. Az érzelmesség/sziruposság szintén várható volt, az eredeti hangulat is erősen emocionális. Maga a film is korrekt és szép volt -egészen kb. a kétharmadáig. De a sztori végét annyira rossz irányba vitték (a szerelmi szál és ami onnan jön), hogy az az egész filmet gyakorlatilag tönkreteszi.

Ami pozitív: Robin Williams parádésan játszik (már nem először); emellett a film talán felkelti az emberek érdeklődését az eredeti történet iránt. Aki azonban már ismeri és szereti, az vigyázzon, nem lesz könnyű dolga a moziban.

ildy7 Creative Commons License 2000.02.13 0 0 7
Szerintem előbb nézd meg a filmet, aztán kritizáld. Kösz.
Előzmény: Blakshep_ (6)
Blakshep_ Creative Commons License 2000.02.12 0 0 6
Én valahogy nem bírom az olyan gyökött agyú szitukat amikor mindenki el van telve attól, hogy ő egy ember, és ez a legtökéletesebb formája a létezésnek és, hogy minden intelligens lény arra vágyik, hogy ember legyen belőle. Már miért hiányolná egy elektromos intelligencia az emberi érzelmeket? Egyrészt számára ezek értelmetlenek, másrészt marhára nem érdekelné.
Még nem láttam a filmet, de attól tartok ez is egy olyan mozi lesz, ami filozofálni akar, de csak olyan szinten, hogy senkit ne zavarjon meg a kóla-szürcsölés közben.
Laa-Yosh Creative Commons License 2000.02.12 0 0 5
Ok, köszi a megnyugtatást, alkalomadtán megnézem majd.
Előzmény: ildy7 (4)
ildy7 Creative Commons License 2000.02.11 0 0 4
Jó, jó, azért lehet látni rajta, hogy amcsi film. Ők tudják, mivel kell az ember lelkivilágára hatni :) Az első fél óra olyan robotzsaru-szerű, gyerekszerető gépként tünteti fel a főhőst, aztán egyszeriben minden olyan lélektani kezd lenni, ami egy cseppet sem gyerekfilm. Ezek mellett nevetni is lehet rajta. Robin Williams ismét valami nagyot alakít. Mindenféleképp ajánlom!
Előzmény: Laa-Yosh (3)
Laa-Yosh Creative Commons License 2000.02.11 0 0 3
Hm, tényleg nem rossz? Én olvastam az Asimov novellát anno, és az előzetes alapján nagyon gáznak tűnt a film... tele Hollywood-i sziruppal és marhasággal...
Szóval mégse gyökér?
ildy7 Creative Commons License 2000.02.11 0 0 2
Szuper film! Pozitivan csalodtam benne! Kozben tobbszor el is lehet pityeregni...
Bateman Creative Commons License 2000.02.11 0 0 1
A film mindenképp megnézős!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!