Keresés

Részletes keresés

Caidhan Creative Commons License 2003.08.19 0 0 28
misztikus volt, nem? mindenféle irracionális katyvaszt keverni a tudományba nagyon nagy hiba...
(kivéve persze, ha az ember fantasy író. náluk az ilyesmi szakmai követelmény.)
Előzmény: zann (27)
zann Creative Commons License 2003.08.19 0 0 27
Ebben a bizonyos könyvben pl. Hörbiger elmélete méltatlanul lett kigúnyolva/eltorzítva ....
Előzmény: Caidhan (25)
zann Creative Commons License 2003.08.19 0 0 26
Ebben a bizonyos könyvben pl. Hörbiger elmélete méltatlanul lett kigúnyolva/eltorzítva ....
Előzmény: Caidhan (25)
Caidhan Creative Commons License 2003.08.19 0 0 25
jelent meg többek között erről a témáról egy könyv magyarul:

SZERZŐ Pauwels, Louis Bergier, Jacques
CÍM [Le matin des magiciens]
Mágusok hajnala : bevezetés a fantasztikus realizmusba /
Louis Pauwels, Jacques Bergier
MEGJELENÉS Budapest : Móra, 1989
TERJEDELEM 421, [2] p. ; 23 cm
ÁR 140 Ft

a könyv szerint elég veszett ötleteik voltak a náciknak: Üres Föld, több Hold és hasonló szintű dolgok... az egész témából egy irtó jó sci-fit/dark fantasyt lehetne összehozni; egyébként maga a kötet a Galaktika Baráti Kör sorozatban jelent meg; szóval akár még áldokumentum-könyv is lehet ;-)

excusat Creative Commons License 2003.08.19 0 0 24
...mint apa a hülye gyerekéhez, olyan vagyok hozzád: ne haljál meg bután...

Lököttkéid szabadlábon, természetes magyar és felsőbbrendű szamárfészkükben, a megszállott rögeszmehírdetés permanens állapotában az alábbi címen megtekinthetőek: "http://globenet.globenet.hu/teozofia/"

...a kis tündibündik:


csókolomakezüklábuk...

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.19 0 0 23
Kaleb
Cska nem arra a könyvre gondolsz, amit egy amerikai újságíró tákolt össze, megkeresve a Hitler leszármazottakat, és hangsúlyozva, hogy vállalták, hogy nem csinálnak utódokat, nehogy ez a borzalmas fenevad genetikai kódja fennmaradjon. Tudom, nem erre gondoltál, de engem elborzasztott ez a szimlpifikáltnak beálllított horror.
zann Creative Commons License 2003.08.18 0 0 22
”Erről az egész Hitler problematikáról is megjelent most egy jónak látszó könyv, egy vékony füzet, esszé. Én Libri könyvesboltban láttam, 2003-as könyv. A címét nem tudom”

Csak nem a ”Megjegyzések Hitlerhez” című borzalomra gondolsz?????

Előzmény: kaleb (20)
kaleb Creative Commons License 2003.08.18 0 0 20
Nagyon jó leírást olvastam erről Brigitte Hamann: Egy diktátor tanulóévei c. könyében (ha jól idézem a címet.) Foglalkozik Lanz von Liebensfeld-del is, és még mindazokkal, akikről te is irsz.

Ami engem érdekelne, az a magyar szál. A könyvből kiderül, ezeknek az irányzatoknak erős magyarországi befolyása is volt. Csak én nem tudok róluk eleget. Ugyanakkor időnként rájuk vélek ismerni a mítikus történelem és hasonló szellemi mozgalmak tanításaiban.

Eleven mivoltában is élnek ezek az eszmék nálunk. A Blavatsky féle teozófiai társaság köszöni, jól van, ma is működik. De vannak más mozgalmak is, amelyek nem kizárt, hogy merítenek erről a forrásvidékről. Ezért is érdekes lenne többet tudni erről a szellemi világról. (Néha New Age szin alatt is futnak, máskor Miép-MDF "nemzeti" holdudvarban találkozni velük.)

De azért attól óvnék mindenkit, hogy Hitlert és a nácizmust erre egyszerűsítse le. Ennél sokkal racionálisabbnak és pragmatikusabbnak tünnek lépéseik, és miután mostanában valamennyit foglalkoztam a korral, az a benyomásom, hogy a náci mozgalom nem volt one-man show. A kroszak több irányzata találkozott benne, és még elég nagy harcok is folytak közöttük. A náci Németország sokszínübb, több forrásból táplálkozó volt annál, mit helyenként gondoljuk. (Hitler maga is inkább szakpolitikusnak tünik sokszor - már amennyire ismerem - és nem megszállott vallási mániákusnak.)

Erről az egész Hitler problematikáról is megjelent most egy jónak látszó könyv, egy vékony füzet, esszé. Én Libri könyvesboltban láttam, 2003-as könyv. A címét nem tudom.

Előzmény: nek1998 (17)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.18 0 0 19
Naggyon érdekes.Egy másik, Rudolf Hessel foglalkozó topicban felvetettem ezt én a Thule páholy és a Végzet lándzsája említésével, azonnal kineveztek Hitler helyettesének, a könyvet pedig zöldségnek, amit a nicktársak fújjolva elutasítottak. Milyen sokminden történhet egy éjszaka alatt.
nek1998 Creative Commons License 2003.08.18 0 0 17
Könyvajánló:

Nicholas Goodrick-Clarke: A nácizmus okkult gyökerei

Az angol történész könyve tudományos alapossággal tárja fel azon ausztriai és németországi okkultista csoportok leglényegesebb jellegzetességeit, amelyek a huszadik század első négy évtizedében politikailag szélsőjobboldali érdeklődést és elkötelezettséget mutattak. A szerző összefüggést állapít meg a Madame Blavatsky-féle teozófia és e csoportok nézetei között. Olyan személyek életútját írja le, mint Guido von List, Jörg Lanz von Liebenfels, Rudolf von Sebottendorff, Karl Maria Wiligut és mások; nem feledkezve meg azon szervezetek - a Guido von List Társaság, az Új Templomosok Rendje, a Thule Társaság, a Germanenorden, az SS okkult irányultságai - ismertetéséről sem, amelyeknek e személyek vagy alapítói, vagy pedig vezetői voltak.

Az életutak leírása során a szerző bemutatja, hogy ezek a személyek milyen kapcsolatban álltak a német nemzetiszocializmus bizonyos meghatározó képviselőivel, vagy ha nem is álltak személyes kapcsolatban, eszméik mennyiben voltak hasonlóak a nemzetiszocialista eszmékhez. A szerző rendkívül átfogó és precíz kutatómunkát végzett; ezt jelzi a könyvben található rengeteg hivatkozás és a témával kapcsolatos kiterjedt bibliográfia is. Óriási segítség tehát azoknak, akik még mélyebben szeretnék megismerni ezt az izgalmas témát. A témában már jelent meg egy nagysikerű könyv - Ernesto Milá: Nácizmus és ezoterizmus c. műve (Bp., 2000, Stella Maris Kiadó), amelynek szerzője főként Goodrick-Clarke könyve nyomán szerezte információit.

Nemzetek Európája 2003

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.07 0 0 13
heady!

A transzcendens világgal gondolkodó ember életében számtalanszor szembe találja magát, de ha tanácsolhatom, ne az Édesvíz Kiadó legyen az iránytűd!

Szívesen leveleznék veled erről, de szvsz ez a téma inkább a Filozófia Fórumba való. Hitler démonizálása ezen a módon szerintem elég gyermeteg dolog. Az egyik legtöbb ember haláláért (többedmagával) felelős ember volt a történelemben, nem kellett sajnos sem neki, sem Nagy Sándornak sem Napóleonnak, sem Sztálinnak sem Rooseveltnek okkult mágiához fordulniuk, hogy birodalomépítési törekvéseik milliók halálát okozzák. :(

Előzmény: heady (-)
zann Creative Commons License 2000.07.07 0 0 12
A MEGTÖRT KERESZT írója James Carr vagy valami ilyesmi (estleg :James J. Carr). Nem is olyan régen újra kiadták a könyvet, de antikváriumokban is rendszeresen feltűnik. Az ATHANOR is adott ki most egy ilyen témájú könyvet (v.mi sablonos címmel. Nácizmus és ezoterizmus vagy v.mi ilyesmi.).

Amúgy igenis nagyon sok mindent megmagyaráz Hitlerék okkult háttere. Az egész Harmadik Birodalom az elfeledett (ám oly' értékes!) pogány ideológiák és szertartások valamint a lovagkori misztériumok felelevenítése volt.
Ám mivel Hitler alapelmélete az "árjákról" és az ehhez alkalmazott módszerei nem igaz állják meg a helyüket, törvényszerű volt a Birodalom bukása!

Előzmény: heady (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 11
Ja, és a Vier-t megnemmondom milyen nevű ipse alapította, aki a Zöld Sárkány rendből jött Japánból, ezért csipázták annyira egymást a német fiúk a japekokkal.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 9
Kimaradt egy ch a nagymesti nevéből.
A társaság pedig, ha esc jól emléx, vier volt nem vlir.
Hitlerék egyébiránt Steinerből és az antropozófiából indultak ki, mert a Ők próbálgatták összeolvasztani a keleti tudást a nyugatival.
Előzmény: heady (-)
heady Creative Commons License 2000.02.11 0 0 8
én5 (4): "tehát szerintem válaszd szét a tiszta náci eszmerendszert, amely adott esetben tekinthető okkult alapokon nyugvónak, a tiszta történelmi eseményektől, meg a kegyetlenségektől"
Ebben igazad van, az eszmerendszer az oka a történelmi eseményeknek, úgyhogy pontosítható úgy a téma, hogy a náci eszmerendszer okkult háttere.

GEZA (5): "Én néhány éve a "Megtört kereszt" című könyven olvastam a témáról."
Üdv!
Mi volt a véleményed a könyvről? Hol szerezted be, ki írta stb.?

én5 Creative Commons License 2000.02.11 0 0 6
azért nézz meg bármilyen jelenlegi háborút, melynek nincs semmiféle különös misztikus háttere...egy koszovói válságban a meggyilkolt megkínzott terhes anyák, levágott fejű és benzinnel leöntött, elégetett fiatal gyerekek sorsa nem valamiféle misztikum eredménye, hanem pont azé, hogy háborúban és parancs-helyzetben az ember bizony állattá válik, az emocionális entrópia mindenkin úrrá lehet, vegyünk csak például egy hoszabb áramszünetet (lásd New York)

szóval itt igenis ez vezérli a rémtetteket

az egész III. birodalom irányítása egy-két-három emberből indult ki, de ez később már egy nagy és ördögi gépezet formájában irányította emberek millióinak életét...szerintem könnyen belátható, hogy adott esetben hitler számára az indíttatás valahol misztikus eredetű volt, egyfajta vátesz-tudattal megátkozott, enyhén zizzent, de tehetséges (!) ember volt, aki mindenfélét összeolvasott, és jól összeturmixolt, és aki a tömegek manipulációjában bizonyos furcsa és nem kifejezetten gazdasái/történelmi motívumokat is bevetett...tehát ilyen formán a nácizmus hátterét lehet okkultnak tekinteni, de a sok ember számára, aki a végeken vagy akár a vezérkar alsóbb szintjein közreműködött ez nem volt lényeges, mert ők a fogaskerék szerepét töltötték be, tehát ha volt okkult háttér, ha nem, a dolog így vagy úgy csak lezajlott volna...ezért mondják, hogy bizony történelmi/gazdasági dolgok állnak inkább a háttérben mint okkultizmus

tehát szerintem válaszd szét a tiszta náci eszmerendszert, amely adott esetben tekinthető okkult alapokon nyugvónak, a tiszta történelmi eseményektől, meg a kegyetlenségektől

Előzmény: heady (5)
heady Creative Commons License 2000.02.11 0 0 5
Kedves MilGra!

Én sem azt mondom, hogy a nácizmusnak csak természetfeletti magyarázata van, hiszen az általad is említett történelmi helyzetben és körülmények között alakult ki, és nem lehet a történelmi tényeket lebecsülni, hiszen azokból lehet kiindulni az esetleges magyarázat során.

Csak azon szoktam elgondolkodni, és nem csak a nácizmus vonatkozásában, hogy nem lehetnek-e olyan titkos vezérfonalak, rejtett motívumok, amelyek a történelem folyamán végig ott vannak a mélyben, akár ha a világtörténelmet nézzük vagy egyes népeket, és időnként a felszínre törve esetleg olyan eseményeket indítanak el, amit a puszta előzmények ismeretében nem lehet megérteni vagy megmagyarázni. Mint amikor egy textilen a mintázat időnként eltűnik, majd újra tisztán látható lesz.

A konkrét esetben elgondolkoztató, hogy a nürnbergi perben rengeteg információt nem hoztak nyilvánosságra, sőt még a perben sem használtak fel, arra való hivatkozással, hogy a tömegek még nem elég érettek a megértésükre, ezért intézték el azzal az ítélkezést, a rémtettek mögött meghúzodó mozgatórugókat, hogy az ember háborúban lealacsonyodik és állattá válik. Ez kétségtelenül igaz, de van példa az ellenkezőjére is. Kevés szerintem csak a Hitler által (egyébként profin) előidézett tömegpszichózisra hivatkozni, vagy a félelem igazgatta birodalomra. Nem vagyok elvakult "okkultista", nem csak ebből a nézőpontból szemlélem a világot, csak érdekel a folyamatok háttere.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 4
re!

Nem tudom, hogy miert nem lennenek egyszeruek a tortenelmi es politikai okok. Minden nepben ott van a nemzeti ontudat(kisebb nagyobb), es, ha megvan a megfelelo gazdasagu hatter, akkor ez atmehet nagyhatalmi ontudatba(maniaba). A nemeteknek ugyanaz volt a problemajuk a masodik vilaghaboru elott is, mint az elso vilaghaboru elott, csak hat ott volt meg az elso vilaghaboru is.
Es ekkor jott Hitler.

Viszont ha a fajgyulolet ideologiai okait nezzuk akkor abban mar lehet valami furcsa, misztikus. A legtobb emberben ott van ugyanis az altala "alacsonyabbrendunek" tartott "fajok" utalata. Valoszinu ez meg a tudatalatt a fajfenntartas miatti ingerencia, bar nem vagyok pszichologus. Es ezert ereztek a nacik jogosnak a zsidok irtasat, es ezert erzik a zsidok jogosnak az arabok irtasat. Ezert erzik altalaban jogosnak a ciganyok ulozeset.

Ennyi lennek, eleg amator vagyok minden tekintetben, de ez az "alacsonyabbrendunek tartas" foglalkoztat.

jellem Creative Commons License 2000.02.10 0 0 1
A nácik nem ok(k)ultak semmiből.
Előzmény: heady (-)
heady Creative Commons License 2000.02.10 0 0 topiknyitó
A közelmúltban olvastam egy érdekes és elgondolkoztató könyvet, címe: A végzet lándzsája (Hitler okkult hatalma).

A könyv a nácizmus okkult hátterét próbálja megvilágítani azon keresztül, hogy a Krisztus testébe döfött szent lándzsa misztikus hatalmát végigvezetve a történelmen azt állítja, hogy Hitler bécsi festőévei alatt gyakran megnézte a múzeumben a lándszát, és látomásában a világ vezetőjének látta magát. Ezután kezdte tanulmányozni a Grál-legendát, a lándzsa útját a (germán) történelemben, Nietzse és Wagner pángermanisztikus nézeteit, és ennek nyomán nyert beavatást a fekete mágiába. Részletesen taglalja az írás a náci szervezet titkos társaságainak (pl. Vril Társaság)létét és módszereit, valamint a távol-keleti, japán, tibeti páholyokkal való kapcsolatukat. (Nagyon zanzásított tartalom, akit érdekel, otthon megnézem az író nevét, és megadom.)

Mivel a II. világháború története mindig is érdekelt, ilyen aspektusból meg főleg, kíváncsian várok minden megszólalást ebben a témában. Tudtok-e ajánlani olyan könyveket, cikkeket, amelyek erről a témáról szólnak.

Érdeklődésemet az is indokolja, hogy nem hiszem el, nem tudon elhinni,hogy a sok szörnyűség és leírhatatlan embertelenség pusztán politikai és történelmi okból következett be. A nácizmus (lelki, tömeg, pszichikai stb.) hátterét és következményeit nem lehet azzal elintézni, hogy Hitler és náci vezetők őrültek voltak és hatalmat akartak, szerintem az okok (vagy inkább a kérdések) ennél sokkal mélyebben gyökereznek.

Sajnos, a téma felvetése kapcsán a beszélgetések során eddig mindig leráztak azzal, hogy ezt az egész marhaságot nem vehetem be, és a dolgok mögött egyszerű (?!) történelmi okokat kell keresni, és csak azokat lehet találni. Mert ugye az okkultizmus, a túlvilág, a szellemvilág és egyáltalán azok a dolgok, amikről nem tudunk vagy nem kézzelfoghatóak és mérhetőek, szóval minden ilyesmi marhaság, főleg egy gyászos történelmi korra kivetítve. Azt hiszem, hiába ismertük meg a környezetünket, uraljuk a gépeket és jutunk el a világűrbe, saját magunkról, AZ EMBERRŐL nagyon kevés információval rendelkezünk még.

Nem akartam patetikus lenni, de remélem, lesznek olyanok, akik elgondolkoznak a felvettett kérdésen, és nem utasítják el kapásból, sőt esetleg még forrást is tudnak ajánlani.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!