Keresés

Részletes keresés

ValamiV2 Creative Commons License 2 perce 0 0 70788

Azért volt fura, mert igazából nem tűnt fel, hogy sokszor eltértünk volna. :)) Csak ott kellett picit kerülni, ahol járhatatlan volt az út, de hogy ebből hogyan lett +4 km, azt nem tudom. :) Amúgy ez egy olyan jól jelzett szakasz volt, hogy se térképet, se GPS-t egyszer sem kellett elővenni, és nagyon jó is volt, csak kicsit sajnáltam, hogy a kilátó így kimaradt.

Az eddig megtett másik két szakasznál annyit mértem, amennyit előre jeleztek, plusz a kitérők, most volt feltűnő a különbség. A végén azért már nagyon vártuk, hogy feltűnjenek a szárligeti házak. :)) 

 

Előzmény: hörpölin (70785)
olahtamas Creative Commons License 1,5 órája 0 0 70787

Csak a pontosítás végett:

http://mtsz.org/images/stp_attachment/0/179/turista%20%C3%BAtvonalak%20%C3%BAtelz%C5%91%20t%C3%A1blarendszere_20140206.pdf?805017193187308011

Szóval NEM ez alapján sikerült, illetve ha ez alapján csinálták, akkor eléggé felületesen olvasták el a kivitelezők.

Lehet, hogy nincs jól megírva, de nekem inkább az a gyanúm, hogy nem igazán olvasták át!

Sajnos a design, meg a gyorsaság, az fontosabb volt, mint a tartalom...

De kár a múlton rágódni, inkább nézzünk előre, hogy miként lehet javítani a helyzeten!

Előzmény: csg65 (70781)
hörpölin Creative Commons License 2 órája 0 1 70786

Szerintem valamennyiünknél sokat kivágott a beszélgetésből András, nálam talán egy órányit is. Először elbeszélgettünk csak mindenféléről, aztán lassan tértünk rá a tulajdonképpeni interjúra. Néha pedig személyesebb dolgok is szóba kerültek, aminek nem nagyon lenne helye egy nyilvánosságra kerülő riportban. A saját kisebb kérdéseit is kivágta az egészből, csak a "nagy", témakezdő kérdések maradtak benne. Szerintem így gördülékenyebb lett az egész. És hidd el, a lényeg benne maradt. :-)

 

Beszélned kellene Andrással. Írjál neki, hátha elküldi a részedre a vágatlan beszélgetéseket!

Előzmény: Fődíszpinty (70784)
hörpölin Creative Commons License 2 órája 0 1 70785

Meg kellene nézned a tracket, vajon mennyire tér el a kéktúra nyomvonaltól. Én a MapSource-ban szoktam szerkeszteni a felmért nyomvonalat, ott le lehet vágni az esetlegesen a nyomvonalból nagyon kilógó pontokat is. Ezek csúnyán meg tudják növelni az össztávolságot!

 

A Rockenbauer emlékfa már kezdett az utóbbi időkben bazári kiállítás lenni. Talán nem is ártott neki az, hogy leszedegette valaki róla a ráaggatott cuccosokat! Bár nekem már az eredeti kialakításában sem tetszett több mint 15 éve! Szegény Pali olyan rajta, mint egy börtönből szökött bűnöző!

Előzmény: ValamiV2 (70783)
Fődíszpinty Creative Commons License 3 órája -1 0 70784

Én pl. meghallgatnám minden beszélgetésnek a hosszú változatát is. Nem baj az ha az élő beszédhez hasonlatos "bakik" vannak benne. 

Előzmény: csg65 (70781)
ValamiV2 Creative Commons License 4 órája 0 2 70783

Sziasztok!

 

Hétvégén megcsináltunk egy újabb szakaszt, Várgesztes-Szárliget. Nagyon szép és elég kalandos volt. Rengeteg helyen vannak kidőlt fák, időnként kerülni kell, mert az úton nem lehet menni, egy helyen meg ki van írva, hogy fakitermelés, és életveszélyes áthaladni. Ráadásul pont amikor ott voltunk (most szombaton) is dolgoztak, nagy ilyen markolós John Deer autóval jöttek-mentek, meg fűrész  hangja is hallatszott, ott azért kicsit dobogott a szívem nem fog-e ránk dőlni valami. :) Ösvény, meg út teljesen el is tűnt, de szerencsére lejjebb megláttuk a jelzést, így átvágva a sok kivágott, kidőlt fán nagy nehezen újra rájutottunk az útra. 

A Rockenbauer emlékfáról leszedték az összes rátűzött, aggatott cuccot.

Amúgy a vége nekünk 19,55 km lett, pedig a kis füzet szerint ez 15,5 km-es szakasz....Nem tudom honnan ez a nagy eltérés, csak a Zsigmond-kőhöz mentünk fel, meg Vitányvárba, de ezek csak picike kitérők. A kilátóba nem is mentünk, mert akkor már láttam, hogy lekéssük a vonatot, ha oda is megyünk. A Szárligeti állomás várótermében az összes pad frissen volt festve, lámpa sem égett, és hideg is volt. :) Viszont az állomás mögött van egy elég jól felszerelt bolt, mellette dohánybolt is, ahol van kávé, én nem élek vele, de a páromnak jól esett. :) 

 

Kezdenek felélénkülni a túrázók, most már egészen sokkal találkoztunk. :) 

 

VV

bányabükki Creative Commons License 21 órája -2 2 70782

Kohászok Útja Felsőhámor-Lillafüred-Mályinka 19km

 

Logisztikai szempontból ez a legnehezebb túra a Kohász kék bejárása során, ugyanis gyakorlatilag arról szól hogy a Garadna-völgyéből átkelünk a Bükk-hegységen az Upponyi-hegyek falvai felé. Ez gyalogosan nem jelent nagy távolságot, busszal azonban hatalmas kerülő, két átszállással minimum. Ezen a tájon azonban még a buszozás is élmény. :-)
Korán reggel indultam Lillafüredről, élveztem a jégbe dermedt erdei világ nyugodt csendjét, a békét, megcsodáltam a félig befagyott Hámori-tó felett emelkedő Lillafüredi Palota-szálló szépségét.
Aztán csak hogy ne legyen olyan tökéletes az idill, és ne legyen olyan nagy az arcom a jól ismert terepen gyorsan pereceltem is egyet a lehető legjobban járható ösvényen, a Hámori-tó melletti sétányon. Jól van na, ezután jobban figyelek...
Több olyan fát ismerek a Kohászok Útján amelyen egészen biztosan volt kis Kohászutas fémtábla, jól látszik a helye. Az egyik ilyen itt van, a Hámori-tó partján. Lefotóztam ezúttal is természetesen.

 a Hámori-tó partján

 

A Garadna-völgy keskeny kis országútján alig volt forgalom, jó tempóban lehetett gyalogolni. Az Újmassai Fazola-kohónál megálltam egy kis nézelődésre, szeretem ezt a helyet, bár most nem volt nyitva, mégis új arcát ismertem meg a helynek, nem tudtam hogy fentről is le lehet fotózni ezt az ipari műemléket. A Fazola-kohóval szemben az ukrán kohók tüzéből kimentett kis bányagépek kiállításánál mindig elnézelődök, ezt pár lelkes embernek köszönhetjük, akik nem engedték őket bevagonírozni Ukrajna felé, mikor a "derék" tulajdonos minden mozdíthatő vasat kivitt beolvasztani...:-(
A Bánkúti elágazásnál az új nyomvonallal szemezgettem, de a fakivágások és a sár miatt nem túl bizalomgerjesztően kinéző úttal szemben inkább az Ómassa felé vezető régebbi, fél évszázados Kohász utat választottam. Nem esett nehezemre, mert szeretem ezt a részt amúgy is, így aztán az új útvonal első leírásának dicsősége valószínűleg donjuan1984 topiktársra marad, aki legjobb tudomásom szerint tavaly éppen itt, a Fazola-kohónál fejezte be első Kohász túráját.

 Az Őskohóval szemben láthatóak a megmentett régi gépek

 

Ómassán elbámészkodtam kicsit, majd a nagyon jól járható Farkasnyaki-völgyben kezdtem meg a kapaszkodást Szentlélek felé. A Jubileumi forrás fémtáblájáról pár betűt letöröltek, amely a múltra emlékeztetett, pedig Pataki Attila már megénekelte:

 

"A múltat elfeledni, az lenne a könnyű
Látod testvér, ezt is rosszul tudod..."

 

A Szentléleki Pálos romok állapota évek óta siralmas, nem úgy a turistaházé, amelynek környékén komoly munkák nyomai látszódnak, ráadásul két busznyi kiránduló hangoskodása verte fel a környék csendjét, ami egyrészről jó, de én inkább sebesen távoztam a Mária-forrás felé...

A Mária-forrás az ország egyik legtisztább vizű forrása, állítólag 1991-ben II. János Pál pápa magyarországi látogatása során ebből a vízből biztosították az innivalót az egyházfőnek is. Valahogyan autóval is fel lehet jönni ide, eddig ahányszor itt voltam mindig volt fent valaki kannákkal vízért, ezúttal is.

 Ómassa, Szentlélek, Mária-forrás

 ami kimaradt: "...az LKM és..." (Lenin Kohászati Művek)

Addig volt jó igazán Diósgyőrnek amíg mentek a kohók, bármi is volt a neve a Vasműnek.


A Csondró-völgyét már-már unalomig ismerem, a Kohász utas kis fémtáblák keresgélése során többször bejártam oda-vissza a völgyet, (mivel elég zárt és vadregényes, azt hittem majd itt találok, de innen már elvitték,a táblákat) plusz a Kohász teljesítések során is párszor, éppen ezért csak túl akartam lenni rajta, de bizony nem adta könnyen magát!
Gyengébb idegzetű túrázóknak jelenleg nem ajánlott ez az útvonal, nehéz megúszni szárazon, és sértetlenül.
Dédestapolcsányig akartam menni, volt olyan tervem is hogy esetleg Upponyig, de Mályinka határában romba dőlt minden tervem, mert ismét találtam egy kis fémtáblát, még ha csak egy felet is. Pont ez volt a gond, mert majdnem egy háromnegyed órát elvitt az avar további kotorászása a kis tábla másik felének reményében... Végül aztán nagy nehezen feladtam, és irány Mályinka.

 a Csondró-völgye nagyon nehezen járható jelenleg


Az idő eltelt, nemhogy Dédesig nem jutottam, még a Mályinkai buszt is majdnem lekéstem, a 17:20-as Upponyi buszig is szűkös volt már az idő, így aztán felugrottam a Mályinka-Kazincbarcika járatra...
Vagyok olyan hülye hogy Mályinkára azért még visszajövök egy gereblyével... :-))


Kazincbarcikán és Miskolcon át nagyjából két és fél óra alatt visszaértem Felsőhámorra, azért ide, mert még gyalogolni akartam egy kicsit ezen a szép szakaszon. Útközben a buszról megcsodáltam a piros-fehérbe öltözött DVTK szurkolók hadát, majd a Felsőhámortól Lillafüredig tartó falusi idill során még a Kohász Múzeumot és a bővizűen zuhogó vízesést is útba ejtettem mielőtt a transzbükki országúton elégedetten elindultam hazafelé.

 

Felsőhámor utcáin, a Kohász Múzeum, és a Palota-szálló. 

Ha valaki elcsípi az igen hülyén nyitva tartó Kohász Múzeumot akkor eredeti Kohász Kékes bélyegzőt is kaphat, feltéve ha megtalálja az éppen ott lévő emberke.

csg65 Creative Commons License 26 órája -1 1 70781

András nem egyeztet előtte a tervezett kérdéseiről, tehát csak ő készül rá az interjúra, az alany nem. Velem is kb. másfél órás beszélgetése volt, amiből a jó félórányit megvágta, mert annál többet már nehezen hallgatna meg a nagyérdemű. Szerintem az nemcsak nálam érződik, hogy ott kellett kitalálni a választ, nem tudtunk előre felkészülni. Én is bénáztam párat, de persze utána rögtön eszembe is jutott pl. a táblák kapcsán a Szakmai füzetek neve, ami alapján "sikerült" az ominózus táblahalmazt megszülni és sajna ki is tenni őket a terepre.

Előzmény: jzp2107 (70760)
bányabükki Creative Commons License 1 napja -2 2 70780

Már nem is tudom mit gondoljak...

Évekig kerestem ezeket a kis kohászos fémtáblákat, több száz kilométert mentem régi és új Kohász utakon, több tucatnyi túrán át, hiába....

Most hogy csak úgy nézelődök, -mert már van- mit találok ismét az avarban, Mályinka szélén, az erdőben:

 

Törött, csak a  fele van meg, de mégis relikvia:

 pár hónappal ezelőtt kincset érő relikvia lett volna nekem egy ilyen törött is, most "csak" csupán egy újabb relikvia, de örültem így is. :-)

 

Felsőhámor-Lillafüred-Mályinka túrát mentem ma, sok-sok tapasztalattal és élménnyel.


A túra végén Cipő  legendás dalát dúdolgattam, mert tökéletesen illett a mai naphoz és úgy általában a Kohász út által érintett vidékek többségéhez is:

 

"Ezt a földet választottam
Ezt a napot úgy akartam
Ide hívott az élet, itt ér utol a végzet
Ezt a földet választottam
Ezt a napot úgy akartam
Minden álmot, minden képet
Minden arcot, minden szépet

 

Megátkoz, megéget és fejbevág
Néha szeret és néha bánt
Lehetne szebb, lehetne jobb
De álmodni csak itt tudok"

 

Beszámoló lehet hogy írok, de lehet hogy nem. :-)

hadidoki Creative Commons License 1 napja 0 1 70779

Ki gondolta volna, hogy szinte egy túramozgalmat, a Dunától a Dráváig mozgalmat jártam be néhány éve. 2018 tavaszán a Baja – Villány – Siklós - Pécs útvonalon kalandoztam, mert érdekelt ez a környék.  Kicsit más volt a pontos útvonal, de én is érintettem Bátát, Máriakéméndet, és Máriagyűdöt. Nyugodt, szép vidék ez csak biztatni tudok mindenkit a bejárására. 

(a túra leírása: www.hadidoki.ini.hu) 

Előzmény: jzp2107 (70778)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja 0 0 70778

Cholnoky Jenő emléktúrák elnevezésű mozgalmat ismeri valaki?

Tényleg nincs hozzá kitűző csak emléklap?

 

 

Másik mozgalom ami mostanában szembejött:

http://baranyatermeszetbarat.hu/index.php/jelvenyszerzo-turamozgalmak/1827-dunatol-a-dravaig

 

még sosem hallottam róla, de élőnek tűnik.. valóban az? (turabazison nincs fent)

 

HEV Creative Commons License 2 napja 0 1 70777

Csak a pontosság kedvéért, mivel én is végig jártam ezt a mozgalmat, létezik olyan turista térkép ami tartalmazza a kérdéses  árkot, a típusa pedig ideiglenes vízfolyással van jelezve. A szintvonalak is elég jól jelzik.

 

https://turistautak.openstreetmap.hu/?zoom=16&lat=47.32063&lon=17.83778&layers=0B0TFT

Előzmény: Güsziológus (70774)
annyi baj legyen Creative Commons License 2 napja 0 0 70776

🙂

Előzmény: Fődíszpinty (70775)
Fődíszpinty Creative Commons License 3 napja -2 0 70775

Megvagy te eddig ismeretlen :)

 

Előzmény: annyi baj legyen (70762)
Güsziológus Creative Commons License 3 napja -1 0 70774

Rómer Flóris Emlékút (RFE)

 

A Z- jelzéseket követve Porva-Csesznek vasúti megállótól mintegy száz méter a széles dózerút, de itt az ösvény NY felé vezet, eltéveszthetetlen.

A gond az, hogy a térképek nem mutatják a jelzett út (ösvény) és az ettől keletre lévő dózerút közötti mély árkot.

Pedig létezik!

Vasárnap nem volt víz az árokban, és sár is csak kevés, még nem indult be az olvadás.

 

Az ösvény tűrhetően járható volt, de csak az alábbi pontig:

https://turistautak.hu/poi.php?id=19874

 

Itt a kidőlt fákba kapaszkodva (több is van, szorosan egymás mellett!) le lehet ereszkedni a völgybe, majd a másik "oldalon" lehet visszamenni.

Én ezt kihagytam, hisz csak sétáltam egy kicsit, amíg a vonatra vártam.

 

Ez az akadály elég kellemetlen, hisz az ösvény itt kezd emelkedni. Aki Porváig tervez menni, annak talán segítség a POI.

 

Kidőlt fa több helyen is keresztezi az ösvényt, de át lehet lépni, egy helyen pedig át kell bújni. Izgalmas séta volt!

AttHunter Creative Commons License 3 napja 0 1 70773

Ó Őt ismerem! Ő nem csöves, hanem egy igazi HOBO! Végig az úton, mindenütt ott van.

Ha jól emlékszem, valami "Kerekes" a neve. Nagy széltoló az öreg. Ez az, beugrott a neve: Keréktoló. :)

 

Amúgy a témához visszatérve: néha a Polgár Jenő és egy pár önkéntes kitakarította, de hamar visszajöttek az alkalmi lakók, mivel elég zárt része van a kilátónak és jobban szigetel, jobban véd mint egy fakilátó. Persze ezt az időkép videót nézve, valószínűleg villám volt a tettes.

https://index.hu/belfold/2020/02/13/kigyulladt_es_beomlott_a_revfulopi_kilato/

 

Olyan 17mp-nél nézzétek, mintha felrobbant volna a teteje.

Előzmény: olahtamas (70769)
bányabükki Creative Commons License 3 napja -2 1 70772

Itt meg egy döglött pulikutya van előtte...:-)))

 

(2. fotó, Gyenes Károlyé)

Turista Magazin - Életre szóló élmény volt a Milicen ébredni a „másfélmilliósokkal” 

 

Előzmény: Bikk Pubi (70771)
Bikk Pubi Creative Commons License 3 napja -1 2 70771

Lehet, mert itt egy másik, nagyon csövinek kinéző fazon kutyáját pesztrálgatja.

Előzmény: olahtamas (70769)
Jesper Olsen Creative Commons License 3 napja 0 0 70770

Nekünk nyáron még nem tűnt fel ez. De nagyon szomorú hallani ezt a hírt.

Előzmény: AttHunter (70768)
olahtamas Creative Commons License 3 napja -1 2 70769

5 éve még eléggé rendben volt, nem rémlik, hogy hajléktalan tanya lett volna, bár az az ősz szakállas nyugger elég gyanús :)

https://www.mapillary.com/app/?lat=46.83576500000001&lng=17.621292999999923&z=16.9931719893135&pKey=SO_IFZetxSVkFoR7wMVPdg&focus=photo&x=0.48584969358842583&y=0.36400471856228955&zoom=0

Előzmény: AttHunter (70768)
AttHunter Creative Commons License 4 napja 0 0 70768

:((

Most olvastam: https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/kigyulladt-es-beomlott-a-revfulopi-kilato-4961937/

 

Sajnos már régóta hajléktalan tanya volt. Szinte csak egy levegővel lehetett feljutni az irdatlan bűztől, tele rongyokkal, szeméttel.

hörpölin Creative Commons License 4 napja -1 2 70767

"a többi interjú esetén nekem mindig az volt az érzésem hogy nem egy időben készül, olyan volt mintha előre el lettek volna küldve a kérdések amit a delikvens megválaszol és utána van a kérdésekből meg a válaszokból összevágva a kész interjú"

 

Pedig az enyém egyben készült (a többiről nem tudom). Igaz, mi dumáltunk majdnem másfél órát, ebből vágta össze András a kb. 35 percet. Mondjuk, nyilván nem a kérdéseket hagyta meg, hanem inkább a válaszaimat, meg sokszor hallani lehet a szövegben a kis hangerő és hangsúlyváltásokat. Na, ott vannak a vágások. Ja, és a kérdések sem voltak elküldve előre (nekem legalábbis nem), azokat ott kaptam azon melegében. 

Előzmény: jzp2107 (70760)
jzp2107 Creative Commons License 4 napja 0 0 70766

köszi, közben megtaláltam én is

N46.19818 E18.40652

 

Előzmény: HEV (70764)
HEV Creative Commons License 4 napja -1 1 70765
Előzmény: jzp2107 (70763)
HEV Creative Commons License 4 napja -1 1 70764
Előzmény: jzp2107 (70763)
jzp2107 Creative Commons License 4 napja 0 0 70763

szemezek a baranyai kilátók mozgalommal

A "Szép Ilonka-kilátó (Iván-kilátó) Dóri út, Skóciai Szt. Margit tanösvény" az a kövestetői kilátó lehet? (N46.16631 E18.32372)

annyi baj legyen Creative Commons License 5 napja 0 0 70762

Az a helyzet, hogy azokat a kérdéseket, amikkel András készült, kb húsz perc alatt végigvettük, a rögzítést ki is kapcsolta András, de még beszélgettünk tovább, aztán egy öt-tíz perc múlva mondta, hogy még visszakapcsolja, mert annyi témát érintettünk, ami érdekes lehet. Több, mint egy órát dumáltunk, és nagy munka lehetett azért ezt így összevágni, hogy legyen egy állandó gerince, mert tényleg sok felé elmentünk, ami nem heyjoe.hu, és nem is túraspecifikus. Szóval eléggé kötetlen beszélgetés alakult ki a végére.

Előzmény: jzp2107 (70760)
HEV Creative Commons License 5 napja 0 2 70761

Sok sok éve volt egy mozgalmam a haverokkal. Az volt a neve, hogy Nyald végig az országot. Káld nem volt benne, de idén betervezem mint extra érintőpontot :-) Jó volt a műsor.

 

Előzmény: annyi baj legyen (70759)
jzp2107 Creative Commons License 5 napja 0 1 70760

kb a közepétől szurkoltam is erősen hogy köszörüld meg a torkod, de nem és nem.. :-)

 

a legjobb válasz kb az volt, hogy honnan jött a neved? nem tudom :-D

én annak idején sokat hallgattam Hobóéktól (nem a Bobó, a másik :-) nekem mindig az ugrik be, magam előtt látlak az erdőben ahol kezedben a fegyverrel mond hova mégy 

 

a többi interjú esetén nekem mindig az volt az érzésem hogy nem egy időben készül, olyan volt mintha előre el lettek volna küldve a kérdések amit a delikvens megválaszol és utána van a kérdésekből meg a válaszokból összevágva a kész interjú

szóval soha nem volt az adott válaszra visszakérdezés - persze lehet hogy ez nem ezért volt, de nekem ilyen érzés volt

 

na, most végre volt visszakérdezés, végre élő volt az anyag :-)

 

Előzmény: annyi baj legyen (70759)
annyi baj legyen Creative Commons License 5 napja 0 2 70759

Még december elején vettük fel, éppen be voltam teljesen rekedve, de nem akartam már tovább halasztani, hiszen András már októberben megkeresett.
És valóban, nem programozóként dolgozok, azt csak a hobbi részeként kezdtem megtanulni. És munkaként nem is szívesen csinálnám: itt a saját elképzeléseimet tudom megvalósítani, úgy meg másokét kellene :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!