Keresés

Részletes keresés

csg65 Creative Commons License 9 órája -1 2 73009

A mai kvíz végeredménye:

 

1. donjuan1984 4835 pont

2. azenturam 4189 pont

3. ExGESes 4078 pont

 

Gratulálok a dobogósoknak!

 

Tét nélkül most újra játszható: https://beta.heyjoe.hu/index.php?oldal=fenykepes_kviz_nem_verseny

annyi baj legyen Creative Commons License 13 órája 0 0 73008

Én múlt kedden azért találtam a Bükkben virágzó rétet :)

Előzmény: jzp2107 (73007)
jzp2107 Creative Commons License 14 órája -1 2 73007

múlt pénteken nagyon szép bringatúrát sikerült tenni a Bükk-fennsíkon keresztül

 

a sárga kerékpáros jelzésen mentünk: Szilvásvárad - Olasz-kapu - Nagy-mező - Bánkút - Mályinka - Szilvásvárad

volt sportértéke is, mert időre vissza kellett érnünk: 5 és fél óránk volt az 50 km-re, épp hogy elég volt

egy kis kilátózás fért bele a Milleniumi-kilátónál (nem volt túl frankó a kilátás, de ahhoz képest hogy odafelé a 21-esen az orrunkig se láttunk akkora köd volt, na ahhoz képest egy szavunk se lehetett :-)

szóval kilátózás, a fennsíkon pár szelfi mozgalmi pontok miatt, Bánkúton egy ücsi a Fehér Sasban (nem szívbajosak az árakkal.. de legalább SZÉP kártyát el lehet sütni) és ennyi megálló volt, ha nem számítjuk a tüdőkiköpő technikai szüneteket 

 

 

 

gyárilag meglévő nagyfokú szerénységem sem tud abban megakadályozni hogy úgy lássam, én voltam a legnagyobb hős, ugyanis a jobbik bringámat Kisinasnak adtam, én meg a majd 25 éves montimmal mentem amit még anno az első fizetésemből vettem, hát nem egy túl kényelmes darab, de fel tudtam vele tekerni és lefelé is meg tudtam állni ahol kellett és ez a lényeg :-)

 

amiért mindezt megírtam a mozgalmi része természetesen:

útbaesett Nagy-mezőn a síház (Háztól házig a Bükkben) illetve maga a mező is érintőpontja a Híres bükki rétek nevezetű mozgalomnak

utóbbinál a már említett szelfis megoldás van, előbbinél pedig egy matricát kellett megkeresni és leírni róla a kódot

már hülyét kaptam mert alig találtuk, mire végül egy eldugott helyen meglett, tegnap kezembe került a füzet és szégyenkezve láttam hogy gyengébbek kedvéért oda van ám írva hol a matrica a háznak melyik részén, csak én ám okosan nem vittem magammal a füzetem mert tudtam hogy elég a kódot fényképezni és itthon átmásolni

szóval megint tanultam valamit :-)

 

 

 

a rétes (vagy réteses? :-) füzet azt javallja, hogy virágzási időben menjünk, hát nem akkor mentünk, de azért így is szép volt a sárguló lombú fákkal a háttérben még akkor is, ha a fű félig-meddig már elszáradóban volt

itt van nyári kép: https://kirandulastippek.hu/bukk/bukk-fennsik-bankut-javorkut-nagy-mezo

 

szerintem el kell majd ide jönni tavasszal, meg nyáron is amikor nincs épp hülye meleg..

 

a síházról meg egyszerűen elfelejtettem fotót csinálni de itt van pár darab: https://www.kulcsoshaz.hu/kulcsoshaz.php?sorszam=16001&nev=B%C3%BCkk-fenns%C3%ADk+S%C3%ADh%C3%A1z

 

érdekes tapasztalás volt hosszú idő után újra bringával túrázni, mi több mozgalmazni, tök jó volt meg minden, de alig tudtam fotókat készíteni és a végére valami hiányérzetem maradt, felmentünk meg lejöttünk, de ott fent alig voltunk :-(

(bár ez nem a bicaj hibája, hanem hülyén jött ki hogy időre vissza kellett érnünk)

ez amúgy főként afféle edzőmenet volt, kíváncsi voltam mit bír a gyerek, hát mit mondjak, úgy otthagyott mint a sicc :-)

 

 

nem nagyon láttam hogy ezekről a mozgalmakról szó lettvolna, ezért bátorkodtam írni, kedvcsináló gyanánt!

 

AttHunter Creative Commons License 17 órája 0 1 73006

Lehet, hogy a sebességgel van a gond.

Ha túl gyorsan mész el egy kutya előtt, vagy futsz el, akkor általában rohan feléd, vagy üldöz egy darabig. Ez tekinthető kutyatámadásnak? Szerintem nem, de valószínűleg ez lehetett.

Majd megkérdezzük Szarvas Matyit. :) Ha valakit kergethetnek, Őt aztán igazán.

 

Nálam mindig van egy kutyariasztó a hátizsák oldalában, amit könnyen elérek.

Az OKT és a RP-DDK alatt egyszer sem használtam, az AKT-n egyszer már igen, de erről azt hiszem írtam is. Azóta megváltozott a nyomvonal.

Előzmény: annyi baj legyen (73005)
annyi baj legyen Creative Commons License 18 órája 0 3 73005

Nekem a statisztikából a hét kutyatámadás tűnt fel.
Vagy vonzza a támadó kedvű kutyákat, vagy mást értünk kutyatámadás alatt. Nem követtem a blogot, így nem tudom, hogy hol történtek a támadások és milyen jellegűek voltak , ha az AK-n, arról nincs tapasztalatom, de a másik kettőn megtett 60-70 túranapra visszagondolva egy kutyatámadásom sem volt. Olyan már igen, hogy kinn volt az utcán a kutya, megugatott, és esetleg jött is utánam húsz métert, de az nem kutyatámadás szerintem.
Nálam ilyen esetekben mindig az vált be, hogy egyenletes tempóban elmegyek a kutya előtt, nem forgolódok felé, nem hadonászok, de nem is gyorsítok fel, a kutya azt érezze, hogy nem fogok az ő privát területére menni, de nem azért, mert tartok tőle, hanem mert nem akarok. Becsületből ő ugathat, ha akar, az nem zavar :)
Ez bevált már villanypásztor alatt kibújt kuvasztól kezdve Somoskőújfalui romházból előbújt staffinál is.
Ha egy kutya mindenáron verekedni akar, az nem fog előtte úgysem körbeudvarolni, hanem rohan, és mar, ebben az esetben úgysem tudsz előre felkészülni, a  többi eset meg nagyrészt metakommunikációval lerendezhető.
Persze, úgy is viselkedek, hogy ne legyen oka ellenségnek tekinteni, nem kopogok a túrabottal a betonon, nem hangoskodok, nem állok meg a porta előtti gyümölcsfáról eszegetni.

Előzmény: AttHunter (73004)
AttHunter Creative Commons License 23 órája 0 0 73004

Miért?

Bennem sem volt úgy harminc éve egy darab sem. Van akit utálnak a kullancsok. Bezzeg a szúnyogok! Azok imádnak.

Előzmény: Jesper Olsen (73000)
Pulmy Creative Commons License 1 napja -3 2 73003

teljességgel egyetértek Veled ebben. Engem roppantul hergel ha helytelenül nevezik meg a mozgalmat. Egyrészt nem véletlenül nevezték el Rockiról,másrészt a DDK egy teljesen más mozgalom volt.  Magam részéről amolyan "donqihote-s"harcot vívok több fórumon is a helyes megnevezésért. Lassan úgy veszem észre,hogy pislákol néha a fény az alagút végén.Bár a köztudatban nagyon DDK-ként van elkönyvelve és néha bezony hivatalos emberkék és fórumok is így emlegetik......

Előzmény: HEV (73002)
HEV Creative Commons License 1 napja -2 2 73002

Csak egy kis pontosítás. Nem a DDK van elnevezve Rockenbauer Pálról. Az az útvonal Szekszárd - Pécs - Kaposvár között létezett 1989-ig. Az RP-DDK egy lényegesen más útvonal.

 

http://mtsz.org/del-dunantuli_kektura_igazolofuzet_-_1980_korul

 

http://mtsz.org/a_del-dunantuli_kek_tura_igazolofuzete_1987

Előzmény: Okulare (73001)
Okulare Creative Commons License 1 napja -4 1 73001

re +1: Ezen már én is elgondolkoztam, logikusabb lenne OKT-nek hívni a teljes kört. Ez hasonló (már elnézést a hasonlatért), mint az I. világháború. Amíg csak "az" volt, addig Nagy Háborúnak hívták, aztán hogy sikerült egy még nagyobbat kirobbantani, amely a II. számot viselte, visszamenőleg I. lett a Nagy-ból. Lehet, hogy egyszer az Országosból is Északi lesz...ÉKT. De ha már itt tartunk, akkor az sem igazságos, hogy csak a DDK van elnevezve egy személyről. Sőt a rövidítések sem konzekvensek. OK_T_, de nem AK_T_ meg RP-DDK_T_. De persze ezek apróságok. Mindezt azért írtam, mert úgy tűnik, hogy tavaszig már nem lesz módom folytatni a Kéktúrát. Így részemről marad a fotelből "kékezés". ;-) 

Előzmény: jzp2107 (72999)
Jesper Olsen Creative Commons License 1 napja -1 0 73000

0 kullancs?

Előzmény: jzp2107 (72999)
jzp2107 Creative Commons License 1 napja -4 0 72999

úgy látszik aki egyben kék körözik, nagy veszélyben van a pénztárcája:

https://caminosteve.hu/56-nap-alatt-a-kek-korul/

 

 

néhány gondolat ami előjött belőlem:

-fura hogy egy saját elmondása szerint gyakorlott túrázó most látott életében először szalamandrát

-a kakaóscsigákon jót röhögtem (lehet azért kerültek a kéktúrás táblákra a hamburgerek, mert kakaós csigákban egyszerűen mérhetetlen? :-)

-furcsa, hogy bár ismeri a heyjoe.hu-t, mégis egy papír alapú kiadványban képzeli el a tutit (vagy én értettem félre?)

-"melyik kék a legszebb?" vasárnap találkoztam a DDK-n egy párral, a hölgynek utolsó előtti napja volt a körből (nem egyben) Megkérdeztem melyik tetszett neki legjobban és ő is a DDK-t mondta

 

+1: újabban jóatyám élénken érdeklődik túráim iránt (honnan hova, eddig mikor mondtam neki hogy túra akkor csak annyit mondott hogy már megint? :-)

Tudja mi az hogy kéktúra, meg hogy kör, de amikor magyarázom neki hogy Dél-Dunántúli, meg Alföldi, és jönne az hogy Országos akkor mindig megbicsaklik a nyelvem, hogy hát a másik kettő nem országos?

Miért nem Északinak hívjuk? (tudom, történelmi okok)

De érthető, mit akarok? A Dél-Dunántúliról mindenki tudja hogy hol van, az Alföldiről is, az Országosnál meg neki lehet állni magyarázkodni..

 

 

annyi baj legyen Creative Commons License 1 napja 0 4 72998

Inkább ez fejezi ki a tényleges jogállást:


"AKKOR MOST HOL A BÁNATBAN TUDUNK MÉG GYŰJTENI?

A válasz egyszerű: mértékkel, önkorlátozással, etikai hozzáállással mindenütt ott, ahol nem kifejezetten tilos (pl. szigorúan védett helyen, geológiai szelvényen, közterületen).
De nem kell méteres gödröket és árkokat ásni az erdő kellős közepén, fél hegyeket elhordani, útbevágásokat lebontani, fákat kidönteni, régi hányókat ledózerolni, veszélyes régi tárókat fejteni, sziklafalakat bontani, illegálisan bemászni kőfejtőkbe, rekultiváció alatti külfejtésekbe és úgy tenni, mintha az életünk függene attól, hogy hány tonna követ cipelünk haza….
Az idő elteltével mindannyian rájövünk, hogy ez a kis, gyufásdoboznyi, de szép darab többet ér mint a többi 15 kiló csúnyaság. A kezdőknek az elején minden fontos, habzsolnak, én is azt tettem, de ez előbb-utóbb megszűnik. Az idősebb, tapasztalt gyűjtők meg példát mutathatnak!"

 

Egyébként a geomania szerkesztői nagyon pozitívan állnak a kezdő ásványozókhoz, én rengetegszer kértem már Nagy Mónikától segítséget határozáshoz.

Előzmény: annyi baj legyen (72996)
jzp2107 Creative Commons License 1 napja -2 1 72997

köszi az infót

 

jogi részébe nem mélyedtem bele, egy saras erdészeti (turista) úton bogarásztunk (a felszínén) aztán meg egy meddőhányónál, eszembe sem jutott hogy az esetleg tilos lehet

gödröt nem ástunk, fák gyökere alól földet nem szedtünk ki, ősmaradványokat a helyén hagytuk :-)

 

Előzmény: AttHunter (72995)
annyi baj legyen Creative Commons License 1 napja -1 0 72996

Ezért nem szabad összetett dolgokat egy mondatba összefoglalni, mert akkor ilyen mondatok születnek, mint az idézett :)

Előzmény: AttHunter (72994)
AttHunter Creative Commons License 1 napja 0 0 72995
Előzmény: Jesper Olsen (72993)
AttHunter Creative Commons License 1 napja 0 1 72994

Bár ez meg az ásványos fórum témája, de én úgy tudtam, hogy: "Magyarországon ugyanis tilos gyűjteni, elvinni az ásványokat, ásványtársulásokat, sőt, az ősmaradványokat is a megtalálási helyükön kell hagyni."

Előzmény: Jesper Olsen (72993)
Jesper Olsen Creative Commons License 1 napja -1 0 72993

Ide kapcsolódó (némileg inkább vicces) kérdésem, hogy az ásványoknál még nem határozták meg a hazavihető mennyiséget (mint a gombáknál, erdei gyümölcsöknél)? :-)

Előzmény: jzp2107 (72979)
akibard07 Creative Commons License 2 napja 0 0 72992

Köszi, akkor várok rá türelemmel :) 

Előzmény: annyi baj legyen (72985)
ValamiV2 Creative Commons License 2 napja 0 1 72991

Oké, bár az nem egy mozgalmas topik ahogy nézem, és azt gondoltam, hogy a cipő, hátizsák, sátor, vagy éppen a szállás pont annyira része a kéktúrának mint minden egyéb. 

Előzmény: efemm (72989)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 72990

Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy 2020. október 19-én, súlyos betegséget követően, elhunyt Bokody József, a Lokomotív Turista Egyesület tiszteletbeli tagja, az Országos Kéktúra mozgalom alapítója."

http://mtsz.org/cikk/ismet_elment_egy_kortarsam

 

Köszönjük Jóska Bácsi!

efemm Creative Commons License 2 napja -1 4 72989

Van Túrafelszerelés - Útiholmi topik, legközelebb majd inkább ott.

Előzmény: ValamiV2 (72972)
ValamiV2 Creative Commons License 2 napja -2 0 72988

Köszi neked is.

A vízállóságával és a szellőzésével abszolút elégedett voltam és vagyok, nem ázott be, pedig mentem benne több órás esőben meg ugye patakba is merültem, és nyáron is simán hordtam anélkül, hogy beleizzadtam volna. Az a gyanú fogalmazódott meg bennem, hogy lehet még egy számmal nagyobb kéne belőle. A lábam valahol 36 és 37 között van, és ez 38-as. De most először mentünk úgy, hogy több napon át minden nap 20 km felett, és lehet itt már elkélt volna a még nagyobb cipő. Eddig tényleg semmi gondom nem volt.

Lehet bemegyek majd egy üzletbe és megnézek egy 39-est. 

A másik esetleges gondot okozó tényező a zokni lehetett, bár a másik lábamon meg nem csinált gondot. :) 

Szóval találgatok, próbálgatok, de nagyon kellemetlen volt úgy nekivágni a 22 km-nek, hogy már az elején fájt a lábam. Igazából a túrabotnak köszönhetem, hogy mégis ment, sokat tehermentesített a lábamon. 

Előzmény: AttHunter (72984)
ValamiV2 Creative Commons License 2 napja -2 0 72987

Köszi.

Hát már nincs, 1 éve használom már, eleinte mondjuk csak kisebb távokat mentem benne az utóbbi pár hónapban sokakat, eddig nem volt vele gond.

 

Előzmény: hörpölin (72983)
annyi baj legyen Creative Commons License 2 napja 0 0 72986
Előzmény: akibard07 (72982)
annyi baj legyen Creative Commons License 2 napja 0 0 72985

Előbb-utóbb :)

Előzmény: akibard07 (72982)
AttHunter Creative Commons License 2 napja -1 0 72984

Szerintem is, ahány láb, annyi szokás.

 

Szinte csak Columbia bakancsot használok, és elég extrém formában. Két számmal nagyobb a lábamnál és két zoknit használok. Egy vékonyabb túrazoknit és egy vastag túrazoknit. Tudom ettől egyeseknek borsózik a háta, de nekem ez jött be. A bakancs lélegző és totál vízálló, 25-30km után is teljesen szárazak a zoknik és sosem volt vízhólyagom.

 

Túracipőt inkább városnézéshez (ami azért lehet 10-15km is), kirándulásokhoz használok. Régebben egy ilyen Columbiát: https://www.dockyard.hu/columbia-peakfreak-venture-waterproof-1626361-u-231

Sajna most nem kaptam ezt a típust, pedig öt éve nyüstölöm és van benne bőven kilométer. A bélése foszlott el egy kicsit, de azt tanácsolták, hogy suszterrel tetessek bele újat. Megpróbálom.

 

Most egy ilyenem van: https://www.dockyard.hu/columbia-terrebonne-iioutdry-1791101-x-231

Szintén kirándulós, városnézős, mindennapi használatra is jó. Teljesen vízálló, lélegző és nem érzek varrást benne.

 

Nem lehet, hogy Neked is a béléssel lett gondod?

Előzmény: ValamiV2 (72972)
hörpölin Creative Commons License 3 napja -1 0 72983

"De az ember hiába próbálja fel, nem tudok az üzletben menni vele 20 km-t. :) "

 

Hát ez az! Pont emiatt rizikós mindig a bakancsvásárlás! És mivel még a boltban való felpróbálás után is nehéz a döntés, így szvsz ne várd azt tőlünk, hogy mi most itt megmondjuk a tutit! Ugyanis én például nem ismerem az általad említett bakancsot, de ha évek óta azt hordanám, akkor sem merném kijelenteni, hogy igen, vedd meg! Pusztán azért nem tehetem ezt, mert nincs két egyforma ember, hát még két egyforma láb! Ami nekem frankón beválik, lehet hogy számodra egy középkori kínzóeszközzé válik néhány óra viselés után.

 

Egy tanács: ha érzed, hogy szorít  bakancs, akkor tedd sámfára egy időre! Ha nincs otthon, akkor tömd ki alaposan rongyokkal és hagyd úgy pár napra/hétre. Talán így egy kicsit tágul a belseje. Ha ez nem megoldás, keresni kellene egy jó cipészt, ha még létezik ez az emberfajta! Az talán tudna segíteni. Egyébként a bakancsra jótállás már nincs?

Előzmény: ValamiV2 (72972)
akibard07 Creative Commons License 3 napja -1 1 72982

Szabad érdeklődni itt a Heyjoe oldallal kapcsolatban? Kéktúrának kéktúra. 

A jövőben tervezed, hogy visszakapjuk a korábbi statisztikai oldalt, rajta hogy melyik hónap melyik napján túráztunk, hány km-t stb stb stb? Nem tudom, másoknak mi volt a véleménye róla, de én mindig örömmel böngésztem. 

Köszi :)

Előzmény: annyi baj legyen (72981)
annyi baj legyen Creative Commons License 3 napja 0 0 72981

Azért az eső kimaradhatott volna aznap :)
Pont a legsárosabb napon sikerült otthon hagyni a kamáslimat. No, mondjuk Upponynál sem kellett az út porára panaszkodni, az az út kiszárad valamikor, vagy csak én fogom mindig ki a saras korcsolyapályát?

Előzmény: jzp2107 (72979)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 3 napja -5 0 72980

Két kerület maga fogja összekapcsolni magát. Felszínre teszik per tuti. Nem fognak fúrni, mert annyi pénz  nincs. Ezt a helyi képviselő írta. 

 

Zoltán Bodor9tSipconsorhegdn  · Merre tovább Hidegkút? Az önkormányzatnál most folyik az Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozása, amiben figyelembe vennék az itt élők javaslatait, elképzeléseit. Olyan 5-6 év alatt befejezhető fejlesztésekre gondolnak, vagy aminek az előkészítését mindenképpen el szeretnénk kezdeni a következő időszakban. Eddig felmerült ötletek: gimnázium létrehozása, egészségügyi központ építése, temető megépítése, II-III kerületet összekötő út építése, munkahelyek létesítésének támogatása nem beépítésre szánt területeken... Ha van még ötlet, akkor kérem jelezzék felém, amit felvetek a megbeszéléseken, vagy az önkorinak. Zoltán

 

További infók

Ennek ellentmond jó pár javaslat a postban. A III kerülettel történo uj osszeköttetés csak a tokhegyen keresztül a zöldterület rovására valósítható meg, hisz a többi területén megvan az osszekottetes. A nem beépíthető területe munkalehetőségek sem úgy hangzik ami a zöldterület védelmet szolgálna.

 

" én is a Tök-hegyet féltem ettől. Mert ha oda ilyen út épül, akkor hamar elkezd majd épülni a "Pumpkin Hillside Residence" lakópark és tsai, és pár éven belül kábé ugyanakkora dugó lesz, mint előtte, ha nem nagyobb.

 

 

Zoltán Bodor A kerékpárútat kifelejtettem, valóban elhangzott egy olyan igény, hogy Hüvi-Solymár (vasút) között legyen összefüggő kerékpárút.

 

Illetve javaslatként elhangzott egy Nagykovácsi -Adyliget kerékpárút, valamint kerékpárút a Szépjuhásznéra. 

Előzmény: efemm (72975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!