Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2003.10.10 0 0 4625
A VÁR hivatalosan ZÁRVA van az állagára való tekintettel, erre mindenféle kis feliratok figyelmeztetnek is a helyszinen , kivülről mindenképpen körbenézhető. A nyári szezonban - nemhivatalosan - volt ott egy úr aki beengedte a látogatókat / erről irtam is ide / de valószinőleg most, hogy csökkent a forgalom már nem működik ez a rendszer.
Jelenleg talán a faluban célszerű pecsételtetni, bárhol amit találtok. Mellesleg egy nyalókás dobozt ki lehetne tenni, majd jelzem a Baranyai kollágáknak.

Előzmény: Rongyláb2 (4618)
lükepék Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4624
nem-nem persze.
De azért szbit is ki lehet venni.. :)
Így legalább jó lesz a közlekedés, és a boltok sem zárnak be 12-ig.. :)
Előzmény: Váci (4613)
asciimo Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4623
S-key-more, ez jo, igy se hivtak meg...:)

Jol erted amugy, csak egy fejbolintas kell meg Larzen reszerol. Biztos vagyok benne, hogy megkapod, de ez meg nem jelenti azt, hogy kezdd el bepötyögni. Meg aztan lehet, hogy megvan valahol a Neten a lista, akkor is felesleges ezzel szenvedni. Nezd meg pl. Felazsonal. (www.nexus.hu/felazso)

Előzmény: Törölt nick (4622)
asciimo Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4621
Larzennak szoljal, elegge fanatikus O is. Es gondolom nem nagy melo A meglevo 60valahany pecsetelohelyhez Copy-pasteval hozzabiggyeszteni meg többet. Csak kene egy lista a helyekröl.
Ha senki nem tud ilyenröl, szoljatok, megfogom a füzetem, es bepötyögöm.

Amugy a Kektura is lassan olyan lesz, mint ahogy Moldova irta a vasutasokrol:
"1970-re mar csak a hülyek es megszallottak maradtak a vasutnal."

Előzmény: Törölt nick (4619)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4620
Igen, a Mecsek atlasz is okt. 15-öt ir. Ezért is mentünk vasárnap, ami még csak 5. volt...
Előzmény: Rongyláb2 (4618)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4618
A várban lévő múzeum hivatalosan okt. 15-ig tart nyitva.

Felhívtam az illetékest (Szőnyi János 06 30 216 90 54), aki azt a némiképp enigmatikus választ adta, hogy "már nem és még nem" látogatható a múzeum. És hogy a holnapi nap folyamán néhány fontos kérdésre remélhetőleg választ fognak kapni.
Bevallom, most már komolyan kezd érdekelni a dolog. :)

Előzmény: Váci (4611)
lesbőltámadó Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4617
Sziasztok!

Megszületett a beszámoló az első két napról, most közkincsé teszem. Íme:

1. nap (2003.10.03)
Zalalövő-Szentkozmadombja
táv ~ 35 km

Zalalövőn az új állomásépületben MTSZ bélyegzőt kaptunk. A következő pecsételőpontig (Kustánszeg) szinte végig erdészeti 'sztrádákon' (sóder, aszfalt) haladtunk laza tempóban. Sajnos itt nem sokat láttunk a tájból, elég veszedelmes köd volt, csak 11-óra felé szállt fel a pára, és sütött ki a nap. Ahogy beérünk Kustánszegre, egyből bepattinthatjuk magunkat egy presszóba (azt hiszem Viola néven fut). Itt sajnos nem tudtunk pecsételni, mivel a pultoslyány nem találta meg a bélyegzőt. Azért aláirattuk vele a füzetet, ami azért több a semminél, főként hogy az egész faluban minden más zárva volt, és Kislengyelben sem lehet pecsételni, a kocsma/vegyesbolt kombó szabadság miatt zárva, a turistaház ajtaja tárva-nyitva, de senki se volt ott, még pecsételőszerszám se. Így nagy bánatomban Becsvölgyén a Gondűző Sörözőben kértem egy biztonsági nyomatot a sör mellé. Feltöltődve indultunk tovább Petrikeresztúr és Zalatárnok felé. Petrikeresztúrig egyszerűen követhető az út, utána a szőlőhegyen kell egy kicsit jobban figyelni, de nem vészes. A Vitaitanyánál kevertünk még egy rövidet, de az atlaszt elolvasva könnyen be lehet lőni a helyes irányt.
Zalatárnokon a Hangulat italboltban kaptunk céges bélyegzést.(Beléptemkor egy nagylendületű italfogyasztó megjegyezte:'Nini, e csiga. Hátán hozza a házát':). A frissen felújított templom körül szépen öltözött bácsik és nénik gyülekeztek, nagy fekete autókkal, rendőrmotorossal, miazmással. Nem tudom milyen célból, bár lehet hogy a Deák emlékév miatt (az atlasz szerint sokat tartózkodott Zalatárnokon). Szentkozmadombjáig aszfalt, mi a falu előtt vertünk sátrat, vacsifőzés, alvás. Azért 20 kilós zsákkal nem is kevés a 35 km. Jól kifáradtam.
A jelzésekről elmondható, hogy bár nincs túl sok belőlük, de a fontos helyeken mindíg van. Kb kétszer kellett elővennem az atlaszt, szinte térkép nélkül követhető a Kék.

2. nap (2003.10.04)
Szentkozmadombja-Lasztonya (Torhai forrás)
táv ~ 21 km

Szerintem Szentkozmadombján nem a térkép szerint megy a jel, de mindegy, egyértelmű az útvonal. Hamar Rádiházára értünk, szerencsére a Csikós csárda nevű bolt nyitva volt, MTSZ-es bélyegzőt kaptunk, megreggeliztünk, majd elindultunk Szentpéterfölde felé. Itt az út, ami felvisz a szőlőhegyre, egyből megváltoztatta a dombságról alkotott elképzeléseimet :). Bár lehet, hogy csak a nagy zsák miatt tűnt olyan hosszúnak és meredeknek az emelkedő. Az út gyönyörű, először erdei séta, majd zöldellő rét egy völgyben. Itt hatalmas robajjal elvonult mellettünk egy tereplovas csapat is. Sajnos Szentpéterföldén a kocsmát félig zárva találtuk (csak a rács volt zárva). Itt egy kicsit pihentünk, vártuk a nyitást. Ilyen kihalt települést régen láttam, tökéletes csönd, az első embert fél óra múlva láttuk meg, akitől egyből érdeklődtem a kocsma nyitvatartása felől (nem volt kiírva). Ő elmondta, hogy 5 éve él itt de még nem bírt rájönni a kocsma meg a bolt nyitvatartásának rendjére :). A kocsma melleti posta is csak 7.30-10-ig van nyitva. A Szentpéterfölde utáni vadászháznál a kék irányában (az erdő és rét határán) céltáblák vannak kirakva, lehet, hogy lőnek a futó/vad/turistákra :) vagy :(. A vadászháztól végig kellemes erdőben haladunk, a kék többször letérít minket a szállítóutak melletti ösvényekre. A Lasztonya ismét egy apró falucska, nem tudom hol lehetne itt egyáltalán pecsételni se bolt, se kocsma (vagyis én nem láttam). A faluból egy meredek kaptatón felkapaszkodtunk a szőlőhegyre, én innen látni véltem az otthont (Kőszegi hg.), olyan tiszta volt az idő a front után (sajnos nem sokáig, mint később kiderült). A Torhai forrásnál (ami az atlasz leírásával ellentétben nem volt túl bővizű) vertünk sátrat.
Rádiházától a jelzések újnak tűnnek, sokkal sűrűbbek az előző napi szakaszénál. Az útvonal egyszerűen gyönyörű, teljesen bepörögtem a Zalai dombságtól.

nagypapi Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4616
Néhány száz hozzászólással ezelott már felvetettem egy DDK-s fórum létrehozásának gondolatát, addig jutottunk - amit el is fogadtam -, hogy a teljesítők jóval kevesebben vannak, mint az OKT-n, nem nagyon lennének beírások. Az AK-re ez hatványozottan igaz.

Viszont talán megvalósítható lenne egy olyan oldal, ahol a jelvényszerző túrák lennének összegyűjtve, útleírással, letölthető igazolólappal, fórummal és hasonlókkal. Az MTSZ-es oldal is megfelelo lenne e célra, ha valaki karbantartaná és frissítené néha…
Ez a múltkor jutott eszembe, mikor Lienka mérgelődött, hogy nem kapta meg a Fejér megye turistája igazolólapot a szövetségtol. A lap egyébként letölthető a megyei szövetség régi honlapjáról (www.fejer-tura.hu, ha jól emléxem), de nem az Ő hibája, hogy nem találta meg. Nagyon kaotikus a helyzet.

A múltkor a gugliban böngésztem egy kicsit, ott találtam pl. a Vörösmarty jelvényszerző túrát is (1./d), amirol eddig nem is hallottam.

Güsziológus Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4615
Ajánlom figyelmedbe az alábbi lapot:

kektura.lap.hu

Innen, a jobb alsó sarok táján elérhető a "fórum".
Igaz, hogy a szöveg: "pecsételő helyek".

Előzmény: Törölt nick (4614)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4613
Ugye nem felejtettétek el, hogy 18-a munkanap?
Előzmény: lükepék (4612)
lükepék Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4612
Putnok-(Bánkúti th)-Szarvaskő túra
okt.18-19-én. Alvás a th-ban, esetleg előre szólunk, hogy tuti legyen hely meg ágynemű. Akit érdekel, nosza, szóljon!
eddigi jelentkezők:
Tibet
Efemm
..
..
Lp
Előzmény: lükepék (4601)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4611
Vasárnap voltam ott a gyerkőcökkel, a várkapu bezárva, mindenfelé "Vigyázat, omlásveszély" tábla, "életnek" semmi jele.
Előzmény: Rongyláb2 (4608)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4610
helyesen: Mecsekbe

bocsánat

Güsziológus Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4609
Sülysáp / Nagykáta

A Tápió-mente turistája mozgalom viszonylag fiatal, de már több topicos teljesítője is van.
Én is belevágtam a Kincsem túrán, lett is három pont egy napon.
A Szent Iván Éji Sóút (éjszakai) előtt sikerült újabb négy pont, de még 4 hátravolt.
Szombaton egy kiruccanás keretében jártunk Sülysápon és Nagykátán.

Talán másokat is érdekel.
Sülysáp két faluból áll, Tápiósápból és Tápiósülyből. Közös a vasútállomás a két település között halad a 31-es út. Most már egy a kettő.
Tápiósáp az északi rész, Süly a délkeleti. Jó hosszú falu.

Mi Tápiósápon jártunk. A temetőnél van a „múzeum”. Nem hivatalos az elnevezés, mert nincs képzett muzeológus, de a gondnok nagyon lelkes és a régi iskolában kiállított tárgyak igazán jó állapotban vannak és sokféle van. Aki arra jár, nézzen be!
A falu egy keskeny völgyben van, a templom a „hegyen”, a temető mellett. Van panoráma és egy kis bástyaszerűség, zászlórúddal. Épp szüreti felvonulás volt, mikor arra jártunk.

Nagykáta azt hiszem, város. A vasútállomástól a Fő-térig vezető sugárúton sétáltunk, benéztünk a temetőbe. A Keglevich kápolna elég siralmas állapotban van. Izgalmasak a kerek templomok. Jelenleg ez a ravatalozó. Többet érdemelne, hisz kora tanúsítja, hogy régen is lakott település volt Nagykáta. A Falumúzeum sajnos épp össze akar roskadni, nem látogatható.

Van viszont egy kellemes vendéglő, ez volt egyik úti célunk.

Van termálfürdő is, de csak szezonban.

Hát, röviden ennyi.

Rongyláb2 Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4608
Bezárt? Miért? Csak télre?

(Jövő héten készülünk a mecsekbe, jó tudni)

Előzmény: Váci (4607)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4607
Apropó DDP.

Meg tudnátok mondani, hogy a bezárt Máré-vár helyett hol lehet pecsétet/nyalókát szerezni?

Előzmény: HEV (4606)
HEV Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4606
A DDP. 10-es sorszámú jelvényének tulajdonosa: Balabás László /Bőcs /

Gratula !

(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4605
Szerintem érdemes lenne túramozgalommá alakítani, pl. a "Gödöllői Kék" mintájára. Ha még sem vezetnék a falutokba a kéket, érdemes lenne egy leágazó kék négyzetet készíteni.

Most nincs előttem a vidék térképe, de ki lehetne alakítani egy vasúttörténeti tanösvényt, pl. a Drávasztára-Zaláta egykori vasútállomáshoz (amit olvastam a Vicinálisok topicban, hogy ti fedeztétek fel), ha nincs onnan túl messze.

Előzmény: Váci (4600)
Zete Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4604
Szia Larzen!

A következő a szitu:

1. Sümeg-Sárvár
Belátható időn belül nálam nem jön össze (sajnos, ismételten - nagyon úgy tűnik, át fog csúszni jövőre)

2. Zemplén
/Bár nem írtad, hogy a Zemplén melyik részébe mész, én látatlanban a déli részre gondolok, de javíts ki, ha tévedek/
Szal mi november 1-2 között megyünk SÚjhely -> Hollóháza, ha van kedved, te is csatlakozhatsz.

Előzmény: larzen (4592)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4603
A Nemzetközi Dráva Kerékpárút magyar szakasza a háztól párszáz méterre megy. Ha arra jönne a kék is, egész jó kis bakancsos-bicajos találkozókat is lehetne szervezni...:-)
Előzmény: asciimo (4602)
asciimo Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4602
Valahogy igy (csak mas leptekben) keszult a Bp-komarom vasutvonal is. Aki akarta, az fizetett, es arra kanyaritottak. :)
Mondjuk en megertelek, mert igenis van vonzereje a turazasnak.
Előzmény: Váci (4600)
lükepék Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4601
Putnok-(Bánkúti th)-Szarvaskő túra
okt.18-19-én. Alvás a th-ban, esetleg előre szólunk, hogy tuti legyen hely meg ágynemű. Akit érdekel, nosza, szóljon!
eddigi jelentkezők:
Tibet
Efemm
..
..
Lp
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4600
"Arrafelé van "kék"? "

Még nincs, de dolgozok rajta... :-)
Tárgyalásban vagyok a "Dráva Természetbarát Szövetség"-gel (nem tudom fejből a pontos nevüket), ők készitik a Villány-Sellye kék-jelzést. Azért "lobbizok", hogy Sellye után ne északra menjenek egyenesen Szigetvárra, hanem legyen egy kis kitérő Tótújfalu felé.

Előzmény: Güsziológus (4596)
Váci Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4599
Igen, köszi, válasz "útban".
Előzmény: Rongyláb2 (4594)
Güsziológus Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4598
Sülysáp / Nagykáta

A Tápió-mente turistája mozgalom viszonylag fiatal, de már több topicos teljesítője is van.
Én is belevágtam a Kincsem túrán, lett is három pont egy napon.
A Szent Iván Éji Sóút (éjszakai) előtt sikerült újabb négy pont, de még 4 hátravolt.
Szombaton egy kiruccanás keretében jártunk Sülysápon és Nagykátán.

Talán másokat is érdekel.
Sülysáp két faluból áll, Tápiósápból és Tápiósülyből. Közös a vasútállomás a két település között halad a 31-es út. Most már egy a kettő.
Tápiósáp az északi rész, Süly a délkeleti. Jó hosszú falu.

Mi Tápiósápon jártunk. A temetőnél van a „múzeum”. Nem hivatalos az elnevezés, mert nincs képzett muzeológus, de a gondnok nagyon lelkes és a régi iskolában kiállított tárgyak igazán jó állapotban vannak és sokféle van. Aki arra jár, nézzen be!
A falu egy keskeny völgyben van, a templom a „hegyen”, a temető mellett. Van panoráma és egy kis bástyaszerűség, zászlórúddal. Épp szüreti felvonulás volt, mikor arra jártunk.

Nagykáta azt hiszem, város. A vasútállomástól a Fő-térig vezető sugárúton sétáltunk, benéztünk a temetőbe. A Keglevich kápolna elég siralmas állapotban van. Izgalmasak a kerek templomok. Jelenleg ez a ravatalozó. Többet érdemelne, hisz kora tanúsítja, hogy régen is lakott település volt Nagykáta. A Falumúzeum sajnos épp össze akar roskadni, nem látogatható.

Van viszont egy kellemes vendéglő, ez volt egyik úti célunk.

Van termálfürdő is, de csak szezonban.

Hát, röviden ennyi.

asciimo Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4597
Igen, egy nagy kék van arra, ugy hivjak Dráva. :)
Előzmény: Güsziológus (4596)
Güsziológus Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4596
Váci!

Gratulálok a Vendégházhoz és a honlaphoz.
Remélem, sok vendégetek lesz!

Talán, egyszer, én is.

Arrafelé van "kék"?

Előzmény: Váci (4589)
Güsziológus Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4595
Szia!

Nagyon érdekelne a Zalalövő - Rádiháza szakasz. Szeretném még az idén bejárni.

Joeyline igérte, hogy ír erről, de úgy látom, nem nagyon töri magát.

Sajnálom, hogy nem sikerült a terv, gondoltam Rád, mikor az időjárás bebolondult. Érdekes, én is Rádiháza és Bázakerettye között áztam.

Előzmény: lesbőltámadó (4593)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.10.09 0 0 4594
Tegnap a honlapotokon feltüntetett címre küldtem emilt néhány kérdéssel a szállásra vonatkozóan. Eljutott hozzátok?
Előzmény: Váci (4589)
lesbőltámadó Creative Commons License 2003.10.08 0 0 4593
Üdv!

Látom, Larzen kartárs már beharangozta a DDK túra beszámolómat. Sajnos a 10 napos túrábol 4 napos lett csak (Zalalövő-Palin szakasz), túratársam sérülése és az időjósok miatt. Azért a beszámoló nem marad el. Talán holnapra összehozom.
Jó hely ez a Zala!

lesbőltámadó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!