Keresés

Részletes keresés

P-ista Creative Commons License 2002.01.15 0 0 930
Azon gondolkoztam, hogy 80 nap alatt... végig lehetne vándorolni a "Kék-körön". :-)
Vagyis az összesen kb. 2500 km hosszú OKT - DDK - AK útvonalán. Napi 30 km, ami kis zsákkal teljesíthető. Csak van egy kis bökkenő. Se lóvé, se idő, se túratárs. Az első kettő valahogy csak-csak megoldható lenne, de hol találok még egy ilyen örültet? ;-))
larzen Creative Commons License 2002.01.15 0 0 929
Nincs összehasonlítási alapom, mert eddig csak a másik irányból tettem meg (kétszer). A Maxi tapasztalatai alapján 9.00 órás magyarkúti indulással (Nógrád+8km), tempósan haladva el lehet érni a 18.45-ös visegrádi révet. Igaz, nem hordkeretes hátizsákkal. :) Pihenő: NHH 20 perc. Szeptemberben ez azt jelenti, hogy (bőven) világosban indulsz és világosban is érkezel. Persze, ez nem kéktúrázós tempó és nem is érdemes így kéktúrázni...
Előzmény: frej (927)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.15 0 0 928
Hát Larzen, talán még az 50, de a 110 nekem asszem egyenlő lenne a meghalással...:-((( Legalábbis egyelöre, aztán majd meglátjuk mennyire megy el az eszem :-))))
Előzmény: larzen (926)
frej Creative Commons License 2002.01.15 0 0 927
Üdv Mindenkinek!

Én három éve, úgy emlékszem májusban csináltam meg egy barátommal egy nap alatt a kék túra börzsönyi szakaszát. Nagymarosról indultunk korán reggel (már fél 8-kor). Azért jó erről az oldalról menni, mert az elején lévő néhány km-es komolyabb emelkedő (a Julianus barát toronyig) után egészen Törökmezőig, sőt lényegében Kóspallagig nincs számottevő emelkedő, és könnyen, gyorsan végigjárható az út. Mi már az ebédet (talán délután 1-2 körül) a Kisinóci turistaház után (északra), egy patakokkal szabdalt, nagyon hangulatos réten (esőház, padok) fogyasztottuk el. Itt érdemes rápihenni a következő szakaszra.(Ez előtt viszont a megfelelő időbeosztás miatt nem lehet túl sokat pihenni, bár - mint említettem - a terep sem fáraszt le túlságosan.) Visszatérve még az előzőekre, a Kisinócig tartó szakasz egyértelműen legszebb része a Déli-Börzsöny hegyei (az első 6-7 km), bár a Törökmező utáni tó és patakvölgy is szép, míg a legutálatosabb szakasz a Kóspallag előtt, bozótos, néhol erdőmentes, unalmas fennsíkszerű része.
Szóval Kisinóc után jön Nagyhideg-hegyig a legkeményebb szakasz, viszont helyenként (főleg a magasabban fekvő része), igencsak impozáns.
A nagyhideg-hegyi házban nem szabad sokat időzni (pihenni persze kell), mivel az ide vezető szakasz hosszú és kemény. Ezután az NHH-Csóványos szakasz gyönyörű is, helyenként kemény is, de tapasztalatom szerint ezt hamar szokták az emberek teljesíteni (igyekeznek a Csovi tetejére :)) Csóványos után a terep már oké, végig (szinte) lefelé, csak hát nagyon fárad már az ember. Foltán keresztnél javaslom az utolsó nagyobb (20-30 p) pihenőt, itt úgyis minden adott rá: le lehet ülni, gyönyörá a kilátás, stb.
Nógrádig már csak max. egyszer lehet megállni, az út nem rossz, inkább lefelé, esetleg szintben, csak meglepően hosszú (időben több, mint amit az ember a térképet nézegetve előre tervez rá. Hiába, a fáradtság!)
Sietni is kell a vonathoz, esetleg rásötétedésre is kell készülni. Szerencsére az utolsó 2-3 km már az erdő szélén, szántón halad, folyamatosan látni lehet a falu fényeit.
A várra - természetesen - már nem lesz idő.
Mindedenképp május-júniusra javaslom a túrát (kivéve annak,akinek nem okoz gondot a hosszabb éjszakai túra), így is komoly az esélye a sötétben végzésnek.
Véleményem szerint az általam leírt (tehát a könyvvel ellentétes) irányból érdemes megcsinálni, bár a szint és a távolság így is-úgy is megmarad.
Jó utat!

Frej

larzen Creative Commons License 2002.01.15 0 0 926
Lehet jönni szeptemberben a BEAC Maxira.
Magyarkút - Nógrád - Csóványos - NHH - Kóspallag - Törökmező - Nagymaros és még egy pici. :)
Előzmény: Stiggs73 (925)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.15 0 0 925
Egyszer megvolt, bár nem pont a kéken. Kb 5-6 éve. Kismaros - Királyrét - Nagyhideg - Csóvi - Foltán kereszt - Nógrád vonalon. De tavasszal, nem télen...Jó buli volt... 1x meg három nap alatt csináltam meg egyedül magányosan a KÉK-en, sátorral... Teljes a sor..:-)))
Előzmény: asciimo (924)
asciimo Creative Commons License 2002.01.15 0 0 924
irtad a 2 naposat meg a 3 naposat, nem irtad az 1 napos teljesitest....
:)

asciimo

Előzmény: Stiggs73 (923)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.15 0 0 923
Börzsönyi KÉK Környéki szálláshelyek:
2 napos túra esetén az értelmes megszakitási hely Kóspallag. Itt két hely van az egyik a Kisinóci túristaház (természetbarát szálláshelyek között megtalálod), itt lehet enni, de eléggé kivűl van a faluból, túl a hétvégi telkeken. A másik ahol mi is voltunk, bent van a falu közepén 50 méterre a közérttöl, 100 ra a kocsmától. Cim: Molnár Magdolna, Kóspallag Szent István út 14 Telefon: 06-27-385-918. Konyha, WC 2 db, fürdő 2 db, 4 szoba 3 4 5 6 ágyasak. Nincs kapuzárás. 1500 pénz fejenként. Előtte legalább két nappal kell szólni, mert ha nincs vendég nem fűtenek, de ha odaszólsz meleg lesz mire odaérsz.
Kaja önellátó. Bár telefonáltunk Törökmezőről, és vettek nekünk kenyeret mire odaértünk.

3 nap esetén első éjszaka Nagyhideghegyi th.(Sátoroztam mellette) második éjszaka Törökmező th.Itt már laktam egyszer, különféle kategóriájú szobák vannak, csoportosan kedvezményt is adnak. Szintén a természetbarát szálláshelyek között találod meg a cimeket és árakat. Kaja mind a kettőben van, kocsma meg étterem. És sok szoba.

Ez a lap nem tul friss, az árak nem érvényesek, és néhol a telefonok sem, de a tudakozó segit. A Kóspallagi vendégház telefonszáma arra vátozott amit fent irtam.
http://www.c3.hu/~mtszhir/mtsz/hazbiz/hazbiz.htm

Kevésbé edzett, és motivált résztvevőkkel az utóbbi, 3 napos teljesités ajánlott, jó nem beázós, bokát tartó bakancs életfontosságú.

Jó mászást és csúszkálást.
Üdv
Stiggs

Előzmény: DéeS (922)
DéeS Creative Commons License 2002.01.15 0 0 922
Hali!

Februárra tervezzük ugyanezt a szakaszt (csak visszafelé), és érdekelne az általad említett szállás. A meglevő infókon kívűl még a szobák vagy ágyak száma érdekelne, meg valami telefonszám, ahol elérem őket.
Esetleg ismered e a környék túristaházait (akár a a kisinócit), mered e ajánlani valamelyiket?

Előre is köszi,
DéeS

Előzmény: Stiggs73 (917)
karrimor Creative Commons License 2002.01.15 0 0 921
Ermak!
A Barrakások miskolci csapat,évek óta szerveznek
külföldi gyalogtúrákat a Fogarastól Indiáig,
elfogadható árakon, a Börzsönyi túrájuk volt a
második itthoni túra.(www.baraka.hu)
Előzmény: Ermak (920)
Ermak Creative Commons License 2002.01.15 0 0 920
Kik azok a Barrakások?
Előzmény: Stiggs73 (917)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 919
Megpróbálok egy irásos engedélyt szerezni az úttakaritáshoz...nehogymá letartóztassák Larzen és bandáját, mint a börzsönyi fatolvajlás fejedelmeit :-)))

Egyébként még nem igérem hogy ott tudok lenni, de igyekszem úgy intézni a dolgokat.

Üdv
Stiggs

Előzmény: larzen (918)
larzen Creative Commons License 2002.01.14 0 0 918
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 917
Megcsináltuk...
Szombat hajnalban indultunk Nagymarosra (MÁV körbélyegző), ahol összetalálkoztunk a Barrakásokkal. Fogkefe hajkurászás, meg egy kéddekás barackpálesz(3 főre) elfogyasztása után nekivágtunk az emelkedőnek. A szokásos köd megvolt. A hegyestetői út, még mindig nehezen járható, bár kifejezetten élvezetes is lehet, olykor olyan mint a dijugratás, kombinált akadályok, pl kettő alatta, kettő felette, de nem ilyen sorrendben. Hegyestető Júliánusz toronyból a kilátás isteni volt, feltéve ha csak az alatta lévő tűzrakó helyet akartad látni :-(
A Virágos rétin a lejtő egész jól "futható", járni nem lehet rajta, mert osszetöröd magad, ahol jeges volt a jól bevált csúszkálással probálkoztunk, egész jó eredménnyel. Törökmezőre, szerencsére a Barakkások előtt érkeztünk tehát nem volt tömeg, 20 percig, utána megjöttek, le is fagyott a hátam, mire bejöttek az ajtón, most fújom az orrom. Kóspallagig az út egész jól járható, semi különös gond. Szállásunk Kóspallagon a Szent István út 14 ben volt. Ez egy falusi szálláshely. Egy nagyon kedves házaspár tartja fenn a helyet, egy éjszaka 1500 pénz fejenként. Hideg-meleg viz zuhany, WC, kényelmes ágyak. Csak ajánlani tudom. (további infót szivesen adok) Este megpróbáltunk egy csöppet kocsmázni, a Kóspallagi kocsmák közül a főutcán csak 1 volt nyitva, de annak a szinvonala egy disznónak se felelt volna meg, ezért visszagyalogoltunk a falu szélére a Tiffani nevű műintézménybe, kellemes volt, árak elviselkető szinten (korsó talléros 145 pénz, unicun 250) Másnap reggel 9-kor indultunk tovább. Bélyegzés a Túristaházban, de szokás szerint csak az egyik oldalon, segáz... Nekivágytunk a KÉK legbrutálisabb emelkedőjének, naghideg felé. Kiöli az emberböl az összes lelkesedést a kb 4,5 kilóméternyi nyil egyenes út, ami mindig csak emelkedik. 11:30 ra értünk nagyhidegre, Bélyegzés, kaja csoki, vizgyüjtés, pólócsere és irány a csóvi. Kitaposott sáv, kicsit csúszós emelkedők. csóvin nem mentem föl a toronyba, mert lentröl is ugyan azt lehetett látni...semmit. Foltán keresztre 20 perc alatt lefutottunk.. A tisztáson(ahonnan már látszik a vár romja) az út jeges, lehet nagyokat zakózni. 16:00 ra értünk le Nógrádra
a vasutállomáson van OKT bélyegző. De a váróteremben nincs fűtés, utálatos húsz perc vacogás. És haza. Egy kicsit anyátgattunk hogy hogy lehetünk ekkora marhák, minek mászkálunk mi a hegyekben télen, pláne ennyit, de este hétre mira haza értünk, már csak hihetetlenül büszkék voltunk magunkra...
Hát ennyi a történet. A jelzések nagyon jók, az utak minősége változó, de mindenhol járható.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.11 0 0 916
Nem mintha nem írtad volna meg néhányszor, így nem nehéz kitalálni. :-)

Kivi: a TTT füzetet is jan. közepére mondták, lehet, hogy egy helyen van a kettő? :-)

Előzmény: larzen (914)
kivi Creative Commons License 2002.01.11 0 0 915
Január közepe van, ekkorra ígérték a kéktúra füzetet. Larzen, nem jársz arra? :-)
larzen Creative Commons License 2002.01.11 0 0 914
Persze Larzen a BEAC kerekparos teljesitesere keszul
A vesémbe látsz! :)))
Előzmény: asciimo (913)
asciimo Creative Commons License 2002.01.11 0 0 913
Stiggs!

Nagyon becsulom benned ezt a lenduletet, de ha mar van ilyen alapitvanyotok, jobban gondoljatok meg, hogy mibe fektettek. Ez alatt azt ertem, hogy a Bpest kornyeki turistahazak/kilatok allapota nem veletlenul olyan amilyen, sok a pesti autos barom, aki pl. elmegy Kovesmezoi parkoloig ott kiengedi a csemeteket, akik 2 ora mulva visszajonnek egy ket targyi "emlekkel" a Julianus toronybol, aztan padlogazzal haza...

Es tok szar erzes 2 ev multan latni, hogy mi lett a munkadbol. Nem akarlak eltantoritani, csak azt szeretnem, hogy ne dolgozzatok feleslegesen. (pl. a Naszaly kilatojan voltal mar? Ott is csak ennyi kene, kis takaritas, meg agak vegeinek levagasa a jobb kilatasert.
Persze Larzen a BEAC kerekparos teljesitesere keszul, ezert (is) akar a Hegyestetonel fureszelgetni :)
Mindkettotoknek jo munkat, es elore is
koszonjuk a faradsagot!!!!

asciimo

Előzmény: Stiggs73 (912)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 912
Én komolyan gondolkozom a dolgon. A cégen belül van egy jótékonysági szervezet, ami általában némi pénzzel és sok-sok munkával szokott besegiteni mindenfelé. Pl tavaly nyáron a veresi macifarmot raktuk rendbe (útépités, parkoló épités, kerités, korlát épités festés). Meg lehetne szervezni egy ilyen programot, pl hegyestetői útrendberakás, plusz a Júliánusz torony felújitása (korlát festés, visszarögzités, hiányzó 2 db lépcsőfok pótlása, némi takaritás)Egy másik terv már alakulóban van, az Eger környéki kaptárköveknél tanösvény épités cimén. Ezt persze tök hivatalosan kéne csinálni. tehát valszeg kell beszélnem a Duna Ipoly NP vezetőivel, meg ki kell deritenem hogy a Juliánusz tornyot kik épitették annakidején, és hogy léteznek e még. Ez utóbbit holnap megtudom, elvégre ott leszek.
Üdv Stiggs
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 911
Ezen már egyszer elgondolkodtunk és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha jön valami erdész, vagy bármi más hatóság, és nem lehet neki megmagyarázni, hogy nem lopjuk a fát, hanem tisztítjuk az utat, akkor egyszerűen az erőszak útjára lépünk - vagy elfutunk (amelyik kivitelezhető).
Előzmény: Stiggs73 (909)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 910
Köszi az infókat....Mindenképp irok beszámolót :-))
Előzmény: Zete (908)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 909
Tényleg, kinek van joga egyáltalán az ilyen útkarbantartások elvégzésére. Mert én személy szerint tudnék rá embereket szervezni, csak kivel kell leegyeztetni egy ilyen akciót, hogy ne nézzünk ki fatolvajnak, pl-.:-(
Stiggs
Előzmény: larzen (905)
Zete Creative Commons License 2002.01.09 0 0 908
Hali!
Dec. legvégén jártam Csóványos-Nagyhideghegy környékén. A csúcsok felé összefüggő 20-25 cm hó volt, de a népszerűbb utak eléggé le voltak taposva. Konkrétan: Diósjenő-Csóványos Z sáv, Csóvi-Nagyhideg Orsz. kék sáv, Nagyhideg-Királyrét a Taxi nyiladékon át. Az országos kék egyébként elég jól ki van jelezve az egész Börzsönyben, nem hinném, hogy gond lenne vele akár télen is (eltekintve a bedőlt fáktól). Szerintem most is hasonlóak lehetnek a viszonyok a terepen. Jó utat, s ha megjöttél, várjuk a beszámolót!
Zete
Előzmény: Stiggs73 (902)
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 907
Út a halhatatlanságba.
Ennek azért nem örülök, mert csak az lehet halhatatlan, aki már meghalt. :)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (906)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.09 0 0 906
Ha megteszed, akkor elnevezzük Larzen útnak, és rávezetjük a térképünkre. :-)
Előzmény: larzen (905)
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 905
Akkor jól nézd meg azt a bedőlt fás szakaszt, mert már itt van mögöttem a polcon a fűrész, hogy eltakarítsam ezeket. Csak közbejött a nagy hó, ami miatt nem tudtam elmenni takarítani, most meg a lábam beteg, de szerintem január végén, február elején szétfűrészelem azokat a fránya úttorlaszokat.
Előzmény: Stiggs73 (904)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 904
A fák ismerősek, még tavasszal kavartam arra, ezek szerint még nem takaritották el a tavaly előtti ónoseső "nyomait". Lesz csúnya beszéd a videón ezek szerint, megint, mint a Csobánka -Szentkereszten. Köszi az infót..:-)
Stiggs
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (903)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.09 0 0 903
Friss tapasztalatom nincs, de Hegyestetőre menet _rengeteg_ kidőlt fára és még jó időben is nehezen járható útra számíts.
Előzmény: Stiggs73 (902)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 902
Hétvégén megyek a kétnapos Börzsöny átszelésre. Nagymaros - Nógrád. Milyen útviszonyokra számitsak? Dorog - Nógrád kék utolsó szakasz.
Ha járt ott valaki mostanában közületek, ossza meg velem a tapasztalatait. leginkább Hegyestetőfelé föl, Nagyhideghegyre föl, és Csoványosra föl utak érdekelnének, hó jég viz stb tekintetében...
asciimo Creative Commons License 2002.01.07 0 0 901
Na sziasztok!

Kihasznalva otthon toltott szabimat, elmentem kekturazni a Matraba. Matrahazarol indultam, fel Kekesre. Nagy ho volt, ket darab sielovel. Kekesrol lefele gyonyoru kilatas volt, de az atasz szerint lehet gyonyorubb is, mert en csak az Alacsony-Tatraig lattam, a Krivan mar paras volt. A Kekestol Sirokig senkivel sem talalkoztam, a (30-40 centis ) hoban levo nyomok alapjan harman tettek meg elottem az utat ezen a telen, abbol ketten Sirok->Kekes iranyban. Hat elismeresem nekik. Mert ez a szakasz menetiranyban sem konnyu, de visszafele extrem nehez lehet telen.
Igazi rendorbakancsban turaztam, most sem azott be, eddig egyszer sem volt bajom vele, pedig 7 eve gyurom mar. mindenkinek csak ajanlani tudom, aki alternativat keres egy 40 ezer forintos GoretexMerrel meg mittomen markas bakancsok elleneben.

Harmashatar erdeszhaznal fembelyegzo, egesz jo allapotban. Utana kiderult, hogy keves lett a kaja, es hogy milyen hasznos a szolocukor... sotetedesre ertem Sirokra, ahol a vasutallomas elott egy nemet autos fel akart venni, pedig nem stoppoltam. Ez volt a nagy kisertes, futott auto 100 meterre a belyegzotol :)
Ezentul csak olyan helyre megyek telen, ahol 10 kilometerenkent van falu/futott piheno.
Mindegy, a lenyeg hogy Dobogokotol Bodvaszilasig hianytalanul megvan az OKT!

Mindenkinek kellemes (KEK)turakat!

asciimo

Előzmény: Stiggs73 (899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!