Keresés

Részletes keresés

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.02.14 0 0 327
Váci!

Nem csak túrázó vagyok, még a régi autók-motorok és a buszok is érdekelnek. Úgyhogy ilyen témáju topicban is jelen vagyok.

Előzmény: Váci (321)
kvte Creative Commons License 2001.02.13 0 0 326
off

Az alábbi cikken kívül további frissítést is raktam a KVTE weblapra: az 5 évvel ezelőtti Mont Blanc mászás cikke talán másokat is érdekel.

ITT

(tudok a "Hegyek", topikról, de inkább túrázók vagyunk)

Valamint:

Túra - Leányfalu - Vöröskő - Paprét 2001.02.11

on

kvte Creative Commons License 2001.02.13 0 0 325
Békés megyei túrák kalauza 2000 - (Alföldi Kék Békés megyei igazolófüzet)


„Valami van, de nem az igazi”

A 2000. év második felében jelent meg egy Békés megyei túrákat bemutató füzet. Az összeállítás címe a címlap szerint "Békés megyei túrák kalauza 2000", míg a belső lapon a "Békés megyei túrák A Körösök vidékén" megnevezés szerepel. A kiadványt a Körös Klub Kazinczy Ifjúsági Csoportja adta ki, szerkesztésében Boross László, Varga Judit, Szucharda Gyula és Váradi László vett részt.

A kiadvány a fotókkal díszített színes borítón kívül 84 szöveges oldalt és 24 térképvázlatot tartalmaz. Az első rész Békés megyét mutatja be, részletezi a megye földrajzát és történelmét, valamint a természetjárás történetét. Ez utóbbi rész számomra kissé csalódást keltő volt. Szívesen olvastam volna szűkebb hazám turistatörténetéről – hiszen a cím ezt ígérte-, mégis egy rövid tájismertető lett az írásból. Talán némi kutatómunkával, utánajárással komolyabb kis összefoglalás is lehetett volna a végeredmény.

A következő nagyobb egység a Körös-vidéki túrák ismertetője. A bajom itt is ugyanaz, mint az előbb: nem teljesen arról szól, amit a cím ígér. A túrák ismertetése szerintem nem egyenlő a különféle útikönyvekből történő ollózással. A végeredmény ugyanis csak a települések, illetve néhány turisztikai célpont leírása lett, magukról a túrákról nem sok szó esik. Remélem nem azért, mert a készítők sem járták be az ajánlott útvonalak egy részét… De menjünk sorban!

Az Alföldi Kéktúra békés megyei szakaszának ismertetése és igazolófüzete már úgy hiányzott, mint sivatagban a víz. Sajnos itt is csalódni kell: egyetlen konkrét útbaigazító tanács sincs a szakaszok útvonalának néhány soros leírásain kívül - pedig igazán erre lenne szükség, főleg a jelzések „sűrűségét” ismerve. Röviden annyit: a bejárás alkalmával volt olyan 16 km-es szakasz, ahol a legkopottabbat is beleszámítva 4, azaz négy jelet találtunk… Ne értse félre senki: nekem semmi bajom a települések leírásaival, sőt. De a konkrét leírások nagyon hiányoznak.

Következik a Mályvádtól-Fokközig túra leírása. Ez egy igen jól megtervezett túraútvonal, amely
tapasztalatom szerint a megye legszebb részein vezetne. Ha létezne. A turistajelzések többnyire fel vannak festve, de a túra egyik kitalálója mondta nekem, hogy ez még csak terv - erre a füzetben semmi sem utal. Remélem egyszer majd megvalósul a túramozgalom, és az első teljesítők között lehetek magam is.

Szintén „szellemút” a Tisza István Emléktúra – legalábbis szerintem. A füzet ugyan nem utal rá hogy még ez az útvonal sem létezik, de legutóbb arra tett egyik kerékpáros túránkon a feltüntetett útvonalat négy alkalommal is érintettük, de a zöld jelzéssel egyszer sem találkoztunk… Lehet hogy bennünk van a hiba. Sebaj, valószínűleg az Alföldi Kéktúra ezen szakaszának közeljövőbeli teljesítésekor (2001 tavasza) a sűrű kék jelzés (…) mellett frissen festett vadonatúj zöld jelzéseket is találunk nagy számban (…), ahogy a füzet jelzi.

Ennél a túraleírásnál viszont részletes instrukciókat kapunk az útvonalról, hol merre kell fordulni. Az örömbe némi üröm is vegyülhet, ha az embernek jó a memóriája. Sajnos a balsejtelmem beigazolódott: ez a túraleírás betű szerint megtalálható a 17 éve megjelent Körös-Sárréti Útikalauzban, kék sáv jelzésként a 173. oldaltól. Ez nem baj, csak attól tartok, hogy a leírt útvonal mára igencsak megváltozhatott. Néhol ugyan még fel lehet fedezni a sarkadkeresztúri vasútállomás környékén az akkori kék jelet (semmiképp sem a zöldet), de az erdei szakaszok járhatóságával szemben komoly kétségeim vannak.

Békéscsaba környékére kalauzol el a Kígyóspusztai túra nevű rész. A leírás egész jó, csak annyit érdemes hozzátenni, hogy a Bányatavak és kígyósi kastély közötti szakaszon létezik a zöld sáv jelzés is (a készítőknek vajon miért nem tűnt fel?). Az utolsó leírás a Két keréken Békésben elnevezésű kerékpáros körtúráé. Gyakorlatilag a korábbi füzet kapott itt helyet az igazolólappal együtt.

A füzetet a térképvázlatok zárják, ide lehet bélyegezni a az Alföldi Kéktúra által érintett helyeken. A rajzok tényleg csak tájékoztatásul szolgálnak, az útnak induló nem mellőzhet valamely komolyabb térképet. Sajnos a jelzett útvonalak rajza több helyen kifejezetten hibás. Ilyen eltéréseket a következő helyeken találtam az Alföldi Kéktúra esetén:

Gádoros – Eperjes (I. térkép),
Komp – Vasútvonal (IV. térkép)
Peresi Holt-Körös – Mezőtúr (V. térkép)
Ballai híd – Ecsegfalva (VII-VIII. térkép)
Felső Réhelyi csatorna – Körtvélyes (IX-X. térkép)
Zsadány és környéke (XIV. térkép)
Begécsi víztározó – Biharugra (XV-XVI. térkép)

Nem rossz ugye? Ezeken a szakaszokon biztosan tudok olyan helyeket mutatni a terepen, ahol a jelzés eltér a füzetben berajzolt útvonaltól. Kisebb térképen szerepelnek még az alábbi útvonalak:

Petőfi Sándor emléktúra
Körös 30 teljesítménytúra
Körös 50 teljesítménytúra
Mályvád 55 teljesítménytúra
Mályvádtól Fokközig túra
Tisza István emléktúra
Szabadkígyósi túra
Két keréken Békésben túra.

Összegezve: mindenképpen örülni lehet, hogy e kötet végre megjelent, legfeljebb azon kesereghet a magamfajta örök elégedetlen, hogy így jelent meg. Hiányolom a kiérleltebb turistatörténemet bemutató szakaszt, a részletes, ellenőrzött útleírásokat, és a pontosabb térképeket. Nagy hiányossága a könyvnek, hogy egyáltalán nem tartalmaz egy teljeskörű listát a megyében található jelzett turistautakról.

Ami utólag tűnt fel: egy kivételével (a mezőberényiek címe a Két keréken... túránál) nincs a kötetben egyetlen cím vagy elérhetőség sem! Aki bejárta az Alföldi Kéktúrát, hova küldje? Milyen turistaszervezetek működnek a megyében és hol lehet őket elérni? Szerintem ez nem csak nekem fog hiányozni. Ahogy a régi kabarétréfa mondja: „Valami van, de nem az igazi…”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Békés megyei túrák kalauza 2000 megrendelhető:

Ifj. Boross László

Levélcím: 5600 Békéscsaba - Derkovits sor 6 IV. em.13.
Telefon: 06-30 249-11-66 vagy esténként a 06-66 453-229
A kötet ára: 500 Ft + postaköltség

kvte Creative Commons License 2001.02.13 0 0 324
felazso, többiek:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

OKT bélyegző a Pap-réti eh.-nál, 2001.02.11

Az utolsó kép az elemek lemerülése előtt... Amúgy rengetegen voltak az erdőben! Szép hétvége volt!

Üdv: VZsolt

Előzmény: felazso (314)
kvte Creative Commons License 2001.02.13 0 0 323
burnie

"Pl. az Alföldi Kék-túra felíratú jelvényt honnan tudtátok beszerezni?"

Az még nem a jelvény, a CSMTSZ honlapról "szereztem be". Még a Berettyóújfalu - Vésztő szakaszunk hiányzik, ezért nincs Békés megyei, HB megyei és teljes AK jelvényünk.

V.Zsolt

Előzmény: burnie (318)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.13 0 0 322
Üdvözöllek itt (is)!

Nyár előtt még lesz tavasz is. Ebből főleg a március 9-29 közötti időszak érdekes, amikor Carpy itthon lesz. Ebben az időszakban két túrát terveznék:
- Drávavölgyi vasút meglátogatása
- Bükk-fennsík a volt és meglévő kisvasúti nyomvonalakat felkeresve (Diósgyőr-Lillafüred-Garadna-Bánkút-Szalajka-völgy-Szilvásvárad)
A részleteket szerintem főleg a Kisvasutak topicban fogjuk megvitatni.

Macibb

Előzmény: Váci (321)
Váci Creative Commons License 2001.02.13 0 0 321
Sziasztok!

Csak bekukkantottam ide, és meglepődve látom, hogy tele van "vasutas" ismerősökkel. Vaskalap, Macibb, Carpy, V42... Nem volt időm végigolvasni, lehet, hogy volt már róla szó. Nem terveztek nyárra valami "speci" (vasuttal kapcsolatos) kéktúrát? Ha igen, akkor szóljatok!!! Kösz!
(Vaskalap! A múltkor nem is mondtad, hogy túrázó is vagy.)
VT

Előzmény: Vaskalap kartárs (312)
Ermak Creative Commons License 2001.02.12 0 0 320
Mintha Gödény járt volna arra. Megtalálod a Kinizsi Százas, Teljesítménytúra stb. topic-okban.
Előzmény: Törölt nick (316)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.02.12 0 0 319
Kidőlt fákra egyes útvonalakon biztosan számítanod kell, azok nem olvadtak el. Két hete locspocs, kásás hó volt a Mátrában, múlt szombaton elég nagy friss hó, most ebből következtess. Most szombaton a Börzsönyben voltam, itt ezt láttam: többnyire járhatóan, de kicsit kellemetlenül sáros, néha nagyon sáros utak, megáradt patakok, amelyeken a segítségünkre kialakított alkalmi átjárókon közlekedhettünk, de volt, ahol úgy sem, és egyes lejtőkön hó vagy hófoltok, a turistautakon jéggé taposva, ezért helyenként csak az út mellett járhattunk. Összességében az alacsonyabban fekvő részek a patakátkelésektől eltekintve jól járhatók voltak, a magasabb részeken húzósabb a helyzet, de közlekedni mindenhol lehet.
Előzmény: burnie (317)
burnie Creative Commons License 2001.02.12 0 0 318
KVTE

Megnéztem a honlapotokon az Alföldi kék jelvényeit. Én 1998-ban fejeztem be a bejárását, de akkor még nem volt mindenhol jelvény (vagy én nem tudtam róla). Pl. az Alföldi Kék-túra felíratú
jelvényt honnan tudtátok beszerezni?

Előzmény: kvte (261)
burnie Creative Commons License 2001.02.12 0 0 317
Amikor én jártam arra, minden féle kerítések voltak az út mellett, szóval nem biztos, hogy a csúcsra csak úgy fel lehet menni. Gondolom ezért kerüli el a jelzés is olyan látványosan.

Más. Járt valaki a hétvégén a Mátrában (vagy esetleg a Bükkben)? Milyenek az utak? Van még hó vagy csak sár (vagy az sincs)? Hogyan készüljek?

Előzmény: Törölt nick (316)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.11 0 0 316
Itt is megkérdezem:

A Gerecsében Tardos és Pusztamarót között vezet a K jelzés a Nagy-Gerecsét (634 m) megkerülve. Ki tudja, milyen lehetőségek vannak a két említett hely között, ha fel akarok mászni a csúcsra? Van jelölt út? Mennyire lehet kevésbé rutinos túrázókat odavinni? Milyen a kilátás?

Köszi előre is

Macibb

felazso Creative Commons License 2001.02.09 0 0 315
Ismét én jelentkezem...

Arra gondoltam, hogy ahelyett, hogy ide írogatom a szálláshelyekkel kapcsolatos infókat, ezeknek is létrehozok egy külön oldalt. Ha valaki tehát szállásokat keres, érdemes itt is körülnéznie:
http://www.nexus.hu/felazso/turistaszallas.htm

...és a link-próba:
Túristaszállások

FeLaZso

felazso Creative Commons License 2001.02.09 0 0 314
Túratársaim!

Az OKT bélyegzők helyével/állapotával kapcsolatos tapasztalataimat az alábbi oldalon tettem közkinccsé:

http://www.nexus.hu/felazso/oktbelyegzok.htm

és ha sikerül, akkor itt van link-esítve is:
OKT bélyegzők helye/állapota lista

FeLaZso

larzen Creative Commons License 2001.02.07 0 0 313
Ez nagyon fontos infó volt!
Mostanában akarom elintézni a Hűvösvölgy-Dorog szakaszt, de az egyik, ami miatt minidg húzom, hogy Hűvösvölgytől Piliscsabáig 20km és nincs bélyegző. Hát most akkor lesz.
Előzmény: Vaskalap kartárs (312)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.02.07 0 0 312
A történet a következő:
Amikor 1988-ben megjelent az új füzet, még tartalmazta a zsíroshehyi bélyegzőhelyet, de úgy tudom már bélyegző nem is volt ott. Ezért a később megjelenő füzetek már nem tartalmazták ezt a kis négyzetet, mivel rom az egész és béyegző sincs.
Mostanában nyílhatott a "Muflon itató" nevű kocsma -ahol forralt bort is lehet kapni- és a tulajdonos úgy gondolta, fellendítheti a forgalmát, ha a zsíroshegyi bélyegzőt magához veszi. Azt nem tudom ki kezdeményezte a megszűnt bélyegző felújítását (MTSZ vagy kocsmáros), de tény, hogy létezik.
A szóban forgó kocsma helye: Piliscsaba felől érkezve, ha a rommal szemben állunk (ugye az út jobbra fordul!), akkor 40-50 méterre jobb kéz felé esik és a kerítésen szokások "Kék túra bélyegzőhely" táblácskát vehetsz észre.

Végső következtetés: a bélyegzőhelyet valóban kivették, DE MOST ÚJRA LÉTEZIK.

Előzmény: Vérfarkas (311)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.02.07 0 0 311
Ez most csakugyan uj nekem. Elo is banyasztam a fuzetet, hogy megnezzem. Az enyem 1996-os fuzet, es az a bizonyos pecsethely mar nincs benne. De igy hogy felhivtad a figyelmem, csakugyan gyanus, hogy mintha kitoroltek volna egy pecsethelyet a Piliscsaba es Huvosvolgy kozotti reszben. A menetidokben leirt szakaszok is erre utalnak, mert szakaszpont a Zsiroshegyi turistahaz. Ezek szerint a pecset letezik, de mar kivettek a Kektura belyegzohelyei kozul, hiszen a Kektura honlapjan levo belyegzohelyek kozott sem szerepel. Viszont ha mar letezik szivesen belyegeznek vele ha arra jarok. Hol is talalhato pontosan? A terkepen csak egy rom van feltuntetve.

vf

Előzmény: Vaskalap kartárs (310)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.02.05 0 0 310
Kedves Vérfarkas!

Ezekszerint elmentél a "Zsíros-hegy th." bélyegző mellett. Nekem 1988-as füzetem volt, amelyen még szerepelt, de akivel mentem, annak egy friss változat és azon már nem.
Mindkettőnk meglepetésére a "Mufflon itató" nevű kocsmánál találtunk bélyegzőt. Mondanom sem kell, örömmel elégítettem ki, a bélyegző után 12 éve sóvárogva epekedő, kis négyzet vágyait a füzetemben. Túratársam is odatette az üres helyre a Zsíroshegyi th-t.

Előzmény: Vérfarkas (309)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.02.05 0 0 309
kb fel-1 eve voltam ezen a szakaszon
1. Piliscsaba: a vasutallomas melleti trafikban irjak de az allomason van mert a trafikosnak nem teccett hogy zaklatjak (o maga meselte)
2. Huvosvolgy: Gyermekvasut OK
3.Hármashatárhegy : a vendegloben megvan, csak az nem mindig van nyitva
4. Csúcs-hegy : a bufeben megvan ahol irjak
5.Rozália téglagyár : a bejarati kapun egy dobozban

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (308)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.02.04 0 0 308
Hali!
A Budai-hg.-ben a Piliscsaba-Hűvösvölgy-Rozália szakaszon helyükön vannak a bélyegzők?
felazso Creative Commons License 2001.01.31 0 0 307
Helló!

A "Habostortát" Bp-en többek között az OverLand nagykörúti boltjában és a Tengerszem Dohány utcai üzletében lehet becserkészni, de érdemesebb az MTSz eseménynaptárát megnézni. Ez most jelent meg a Természetbarát Híradó januári számának mellékleteként. Begyujtheto még az MTSz központjában vagy megtekintheto a web-oldalán. Jóval több esemény van benne.

FeLaZso

Előzmény: Törölt nick (304)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.01.30 0 0 306
Holdi ember!

Ha a teljesítménytúrák érdekelnek, akkor http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9001551

Előzmény: Ember a Holdon (286)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.01.30 0 0 305
Én is így voltam vele. Biztos lehet kérni is, a pécsi FBTE adja ki, de csak a túrák egy része szerepel benne. A remélhetőleg majdnem teljes naptár a TTT-nél már megjelent, ott vagy az MTSZ-ben érdemes keresni, vagy a mostani túrák rajthelyein. (A Téli Mátrán a célban árulták.)
Előzmény: Törölt nick (304)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.30 0 0 304
"Az érdekelne, hogy merrefelé lehet beszerezni a tavaly "Habostorta 2000" néven futott kiadvány idei példányát, már persze ha megjelent már? ( Teljesítménytúrák idő és hely adatai )"
Nekem a postaládámban sikerült :-) Nem tudom, melyik túrán adtam meg nekik a címem, de messze jobban örültem neki, mint bármelyik másik kéretlen reklámújságnak.

Macibb

Előzmény: Ember a Holdon (286)
csingula Creative Commons License 2001.01.29 0 0 303
Megnéztem a térképeket, tényleg jónak tűnnek, nem láttam méretarányt, lehet, hogy van, csak nem vettem észre, mert álmos vagyok, de a Mezőtúr környékét valamelyest ismerem, az alapján elég részletesnek tűnik.
Debrecen környékén 10 éve túráztam, a rendes turistatérkép alapján, amennyire emlékszem, jók voltak a jelzések, meg az utak.
Előzmény: kvte (301)
csingula Creative Commons License 2001.01.29 0 0 302
Költségbecslés: 10-15 ezer közt, függ attól is, hogy kis-vagy nagy busz, utóbbi olcsóbb. Nameg: jókat lehet ott enni, Szlovákia ebből a szempontból még mindig majdnem a régi, ha drágult is jócskán, és a sörök...
Terep: arra nem tátrai jellegű, az alpesi és a mi hegyeink közti átmenet, de közelebb az utóbbihoz, vannak rendes fölmenetek, de szép szintutak és greincek is. Napi max. 20-25-öt mennénk.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (299)
kvte Creative Commons License 2001.01.29 0 0 301
"Kérdezem: milyenek az Alföldön a jelzések, egyáltalán, milyen térkép alapján mentetek arra? "

JELZÉSEK: Meglehetősen vegyesek, a legjobb helyeken is csak átlagosnak nevezhető.
BAZ megye: gyalázatos, lekopott
Szabolcs: gyenge, a fontos helyeken általában van
Hajdú: Álmosdig aránylag követhető, utána ... khmmm ...
Békés: gyalázatos alá. Egy példa: haverommal bringával derítettük fel az útvonalat. Békés megyeiek vagyunk, viszonylag van helyismeretünk, erőnlétünk, de 10 órától este 8-ig folyamatos tekeréssel, úgy hogy a gyanus helyeken ketten kétfelé mentünk - hatvan (60!) km-t tettünk meg a jelen...
Csongrád: viszonylag követhető
Bács: szintén
Tolna: szintén
Mindazonáltal nem mérhető össze az OK-val.

TÉRKÉP:
Debrecen és környéke,
Szekszárdi dombság és Gemenc

+ az igazolófüzetekben:
Nyírség: igen gyenge térkép
Hajdú: jó térkép
Békés: vázlat, sok helyen hibás, alig használható
Csongrád: full színes térképek, a léc igen magasra helyezve
Bács: az erős kicsinyítés és a rossz másolat miatt nem ideális

Békésben: Részletesebb és jobb térképeket találsz a honlapunkon.
Ugyanitt leírás, kilométeradatok, stb.

Összegezve: az Alföldi Kék egy KALANDTÚRA. Buli, csak igen jó humorérzékkel rendelkezőknek...

Előzmény: csingula (287)
kvte Creative Commons License 2001.01.29 0 0 300
Még mindig nem a válasz...

Néhány kép vasárnapi túránkról: Esztergom és környéke, Vaskapu-hegy. A Vörös-kereszt - Vaskapu hegy közötti sárga háromszög jel gyalázatos, ecset, fűrész és metszőolló után kiált.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

VZsolt

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.01.29 0 0 299
Van valami részlet? Költségbecslés? Milyen terep van ott? Milyen túra lesz?
Előzmény: csingula (298)
csingula Creative Commons License 2001.01.29 0 0 298
A Gödöllőiben a vadászat ügyében bejelentés lesz, majd beszámolok róla, mi történik. Na de hogy jót is írjak: miután visszafordultunk a Juharos felől, Babatpusztán át mentünk a Margitára, onnan Erdőkertesre. Arrafelé viszont teljesen jók voltak a jelzések, pontosan stimmeltek a térképhez.
Kérdeztem a múltkor az alföldi jelzésekről. Fönntartva, de kérdezek mást is. Húsvétra szervezek (péneki indulás, hétfő esti érkezés) túrát Selmecbánya-Körmöcbánya környékére (Stiavnické vrchy, Kremnické vrchy). Ha megfelelő létszám összejön különbusszal (ha kevesen jövünk össze, kicsi különbusszal, akkor valamivel drágább). Szállás Selmecbányán lenne. Érdekelne valakit?
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!