Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.27 0 0 155
Kedves kve!

Nagyon tetszik az ajánló, szegedi vagyok ezeken a vidékeken elég gyakran kirándulgatunk.

Békés megye kapcsán talán megemlítettem volna a hatalmas termálvízkicseket, a rengeteg vadat a Körös-Tisza ártérben, Szeged felé meg jobban bevinném a Kék-túrát a titokzatos Tisza-Maros háromszögbe. Vezet itt valami Európai-hosszútávú menet, már csak azért is. No de ami van az király és nagyon tetszik.
Gondoltam már, h belépek a Csongár-megyei csapatba (lenne ötlet, meg kedv csinálni), csak annyi minden érdekel, h attól félek szétapróznám magamat. Mindegy a kedvencekben itt marad ez a topic, mindig.

Még annyit, h erről a vidékről a mai napig nincs egy normális turistatérkép , de ennek oka már nyilván egy másik mese (hármashatár). A heylbéliek nem is tudják ám, h Kék-túra, ill. milyen túraútvonalak vannak errefelé, az idegenforgalmi ismertetés erről rendszeresen el szok' feledkezni.

Még egyszer köszi! Király, nagyon tetszik ami benne van!!

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: kvte (152)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.26 0 0 154
Jó hírem van! Holnaptól kívánságodra nyár lesz!
Előzmény: lord (153)
lord Creative Commons License 2000.10.26 0 0 153
kvte
Nagyon sirály a beszámoló. (Nem lehetne, hogy holnaptól nyár legyen? Mehetnékem van.) Ritkán járok azon a vidéken -kb. amikor tehetem akkor nem- és hát nem gondolkodtam volna, hogy ez a táj jó is lehet. Majd jövő tavasszal.

(Kérdéseim: sikerült kideríteni miért "Sasheverő (!) Kocsma" a neve?
Mit értesz az alatt, hogy "Szerintünk mindig a vendégturista fejével, eszével kell gondolkozni… " ?)

SK
Válasz is ment. Ahogy kinéz még a héten elküldöm neked az írott részt (videót nem tudok sajna). Ermak vagy jelentkezik vagy nem.

lord így el és szeva mindenkinek. kösz a helyet.

Előzmény: kvte (152)
kvte Creative Commons License 2000.10.23 0 0 152
Hello mindenkinek!

Bár régen írtam a topikba, most néhány újdonságot mutatnék be.
A nyáron voltunk az Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun és Tolna megyei szakaszán. Nagyon kemény volt, mert sok helyen homokos talajon kellett mennünk, de a táj nagyon szép volt. A túra leírása most készült el, csak úgy mint néhány korábbi szakaszé. Nézzétek meg a honlapunkat, a véleményeket várom. Szóval a friss részek az Alföldi Kéktúráról:

A teljes csongrád megyei szakasz 7 napban (1999)
A teljes bácskai és gemenci szakasz 7 napban (2000)
Két nap a békés megyei szakaszból

További anyagok várhatók, ha lesz időm.

Üdv:
kvte

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.20 0 0 151
Cím ment!
Előzmény: lord (150)
lord Creative Commons License 2000.10.19 0 0 150
Ermak (Hát Izsák)
"kinyomoztad a rendes nevemet"
Esssszt a lebukást :))) én nem mondtam ilyet egy szóval se. Te meg szórod magadról kéretlenül az infókat :))
Én se' tudok sokat az itthoniakról (Bözöd ráadásul Erdélyben van), na de majd most! Alapvetően egyébként is elkeserítően keveset tudok kis hazámról.

...és Mr.SK ha akarjátok küldök mailben Derenkről izgalmas (és bizalmasan kezelendő) dolgokat, de ahhoz írjatok az én címemre, hogy replay a jó címre.

MOST fogom megnézni a megjavult videón a Holtak falva című filmet. HA nagyon tetszik elmesélem, ha nagyon nem akkor lyól lefikázom.

És még egy: elutazom az Őrségbe (és Hetésbe) pár napra és az a kérdés, hogy mit ne hagyjak ki semmi esetre sem? Hm? Ötletek?

Előzmény: Ermak (149)
Ermak Creative Commons License 2000.10.19 0 0 149
>Ez amit te mondasz a Beszkidekben hasonló? Jártál ott? Egyébként is mi ez az erősödő lengyel vonal? :)

Nem jártam, csak terveztem oda egy túrát, és furcsa volt, hogy néhány falu, ami a régebbi autóstérképen szerepel, nincs a turistatérképen.

Egyébként milyen lengyel vonalat emlegetsz? Az érintett falvak a szlovák oldalon találhatók. Netalán pihenésképpen kinyomoztad a rendes nevemet, és azt is, hogy hangzása ellenére nem török, hanem alighanem gorál eredetű???

A Derenk-infókat köszönöm!

A hazai árasztásokról nem is tudtam!

(Lassan új topicot lehet nyitni e célból.) :-))

Előzmény: lord (147)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.18 0 0 148
Kedves Lord (Lady Lord?)! Bocs, hogy nem válaszoltam, és most se hosszan, de nem volt időm. Illetve kisebb súlyú témákban hozzá tudok szólni, de amit te írsz, azt alaposabban el kellene olvasni, nyitott aggyal. De szerintem nyugodtan jöhet ide is a téma -- majdcsak tiltakoznak a többiek, ha unalmasnak találják, de eddig még senki nem tiltakozott. Azt látom, hogy jól kiismered magad a nagybetűsben. :-) Irigylem az ilyen könnyen mozgó embereket.
Előzmény: lord (145)
lord Creative Commons License 2000.10.18 0 0 147
Ermak ne csináld ezt velem :) annyi érdekes téma van, hogy igazán nem kell több :)
Persze dehogyisnem. Víztározó againts elárasztott község témában az első szerelmem egy őrségi falu volt, ahol a legenda szerint az öregek még látták a templom tornyát alacsony vízállásnál. A második természetesen Bözödújfalu. Ez amit te mondasz a Beszkidekben hasonló? Jártál ott? Egyébként is mi ez az erősödő lengyel vonal? :)
(Dániában láttam hasonlót, ahol a gátakat átszabták a parton és 4 kis falu tűnt el egy hét alatt. Félelmetes volt. Főleg, hogy akadt sok öreg ház is amikben már nem laktak és ahogy omlottak össze a falak úgy mosta ki a víz a székeket, kosarakat, teknőt, egyebet a padlásokról. Aztán az apály elvitte a tenger felé. Ott az ment, hogy először a temetőt telepítették át -az elárasztás előtt- mert az mégse' jó annyira, ha koporsókat/ hullákat visz a víz. Kegyelet, vagy mi. Meg persze a helyi "Köjál".)

A mi-lett-velük-re még csak ez van:
Ami neveket sikerült kibogarászni a levéltárból azt lyól beleírtam a matáv-tudakozóba, meg vizslába és láss csodát: majd mindenik a környéken él, vagy a Sajó menti falvakban szerteszórva (ezt mondták is egyébként, és tényleg, meg van róla győződve), sőt egyikük a X.-i Lengyel kisebbségi Önkormányzat tagja, egy másik egy miskolci múzeumban dolgozik, írja már 10 éve azt a fránya monográfiát. Szerencsére baromi ritka nevekről van szó, de itt most nem idézném fel őket személyiségi jog is van a világon. Na így. Bár már nagyon nem tudom mit írtam nektek és mit nem, ezért az esetleges ismétlésekért bocs.

Ermak Creative Commons License 2000.10.17 0 0 146
Tisztelettel jelzem, hogy engem is érdekelnének a Derenkkel kapcsolatos dolgok (hova kerültek, mi lett velük stb.), akár itt, akár emilben.

Ha emil lesz a dologból, szóljatok, mert az Indexen látható címem döglött.

Egyébként ha érdekel más hasonló is, a Keleti-Beszkidekben kb. 1980-ban telepítettek 7-8 ruszin falut víztározó-építés miatt...

Előzmény: lord (145)
lord Creative Commons License 2000.10.16 0 0 145
Kedves éber SK ( aki ezexerint fiú:))

A filmarchívum dolog úgy működik, hogy 1.van ismerősöd 2.szerzel ismerőst 3. fizetsz
Kicsi ország lévén nem nehéz ismeretséget szerezni, főleg a dokusok között (akiknek nem akkora az arca, mint a játékfilmeseké). Nem tudom merre laksz: pesten baromi egyszerű, nagyjából mindenki ismer mindenkit vagy ki kell várni egy dokufilmszemlét aztán együtt sörözni a kiszemelt alkotókkal. Gyakran vannak tematikus filmszemlék (ami fúj, de megkönnyíti a cserkészést) meg filmvetítések, ahol általában a készítő is ott van, vagy jó haverja a szervezőnek, akitől már csak kontaktot kell kérni. Vidéken, kisebb körzeti stúdiókról lévén szó könnyebb a "befurakodás".
Aztán a téma is segíthet: tuti, hogy a filmes segítséget kért vkitől a munkája során (levéltár, múzeum akivel már te is jóban vagy, mert kedvenc témáját kutatod) tehát csak kérni kell.
Aztán független alapítványok, ilyen-olyan stúdiók mozognak a pályán (Fórum, Théma, Budapest stb.) akiket fel lehet hívni.
Ha végképpen nem megy (vagy nem akarsz/ tudsz személyes ismeretséget kötni) lehet fizetni is. A MTV vagy M1 és M2 meg a Duna archívumaiban 5ezerért/óra bármit megnézhetsz, sőt megvehetsz. (Nekem erre még nem kellett fanyalodnom). Azért is megéri egyébként beszélni az alkotókkal, mert baromi sok anyaguk gyűlhetett fel ami kimaradt a filmből, meg persze tovább tudnak adni olyanoknak, akikkel ők beszéltek stb. Aztán ott van a net:)
Az én kis szívemcsücske estere visszatérve (amiért a kék túrában írogatom ezt az egészet) kiderült a Miskolci múzeumban, hogy 1. kiállítás van Pesten Derenkről a Lengyel kisebbségi önkorm. termeiben. (lengyelek lakták anno) 2. készült film a faluról.
Kiderítettük, hogy ki, mikor, az is kiderült, hogy megvan a cucc MTV-nél (ez az 5rugós vonal). Nem tudtunk közelebb jutni, így hát terjesztettük minden ismerősnek, hogy kit keresünk és íme: ma rátaláltunk egyre, akinek jóbarátja. Írt is neki mailt, telefonált stb. Ilyen egyszerű. Ez most persze baromi monomániásan hangzik, de természetesen messze nem ez tölti ki napjaimat.

A másik kérdés:"Te ezt az egészet hobbiból csinálod, vagy ki is akarod adni? "
Na ez olyan, hogy érdekel, szöszmögök vele, egyre többet megtudok, kiderül (megint), hogy minden mindennel összefügg, egyre érdekesebb, jó sok anyag van már és akkor jönnek a haverok (netesek is, mint te), hogy miért nem csinálok vele vmit. (A pasik már csak ilyen racionálisak:)) Na és akkor vagy csinálok vele, vagy nem. Vagy film lesz belőle, vagy fotósorozat, vagy megírom. Aztán vagy van folytatás vagy nem, vagy csak később (akár évekkel, ezt hívják a nagyok esetkövetésnek, pedig csak pénzhiány:)).
Na így. Nem tudom segített-e amiket írkáltam, ha még mindig kíváncsi vagy, szerintem folytassuk mailben.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (142)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.16 0 0 144
Nicsak: a topic nem vész el, csak előkerül. :-)))
Itt vagyok, és csupa fül... ööö monitor vagyok. :-)
Előzmény: lord (143)
lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 143
(nem tűntem ám el nyomtalanul, csak kétszer is szikrázva felszállt a gépem (aztán füstölögve visszazuhant) amikor beírtam lényegretörő meglátásaimat a kérdéseiddel kapcsolatban.
MIELŐTT megírnám újra érdekelne, hogy itt vagy(tok)-e még, válaszoljak vagy már ne fáradjak hiába
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (142)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.09.20 0 0 142
Lord, te ilyen nickkel lány vagy? Persze az indexen sose lehet tudni, de az ember gondolkodása újra meg újra belesiklik bizonyos vágányokba...

Hogy lehet ezekhez a filmarchívumokhoz hozzáférni? Besétálsz a főkapun, hogy jöttem filmnézni?

Te ezt az egészet hobbiból csinálod, vagy ki is akarod adni? Lassan már van egy kismonográfiára való anyagod!

Állati izgalmas, amiket írsz, folytasd csak! Minden fejlemény érdekel, beleértve a kutatómunka folyamatát is, mert lenyűgőző az a lelkesedés és energia, ahogy belevetetted magad (azonkívül talán tanulhatok is belőle, mert néha magam is szoktam búvárkodni a történelemben).

Előzmény: lord (141)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 141
Najó, ha lehet pofázni, én szívesen :) Szerencsére nem teljesítménytúra az OKT, lehet izgi dolgokat megtudni ahol megfordul az ember lánya.
Ermak végignéztem, nem is egyszer (télleg baromi érdekes), néztem továbbá romközséget, kitelepítést, birtokcserét, medverezervátumot,(meg mindenfélét), Drenkát (a szláv nevét), Szelecepusztát (mint legközelebbit, a Horthy-féle vadászlakot), MTV- filmarchívumot, dokufilmesek archívumait (Fórum, Thema, BBS), meg olyan arcokat akik foglalkozhattak ezzel. Aztán könyvtárakat, levéltárakat (megyeit, közjegyzőit, országost, anyakönyvit, különböző egyházakét). Most jönnek a múzeumok. :)
Szóval állati precíz, kitartó, kreatív és érdeklődő vagyok ám, meg szorgalmas persze.
A pasi viszont aki cikket írta (sikerült megtalálni telefonon) haláli egy fej. Folyamatosan dumált és holnapra meg is beszéltünk egy IRL-t, viszek diktafont, jegyzetet és kamerát. :) Iszonyat mennyit tud. A Kék túra filmesek is jártak ott anno, még lehet őket is megkeresem, bár úgy rémlik nem spilázták túl a filmen.
Kiderült, hogy ki intézte jogilag (az ügyvédet értem, aki a vásárlásokat- kompenzálásokat gyűrte), arról van anyag Miskolcon. Megtudtam melyik minisztertanácsi jegyzőkönyvben tudok még utánanézni a döntésnek. Az anyakönyvi levéltárban érdekes dolgokra derült fény ( ha akarjátok mesélek: halálesetek meg ilyesmik), olyan, mintha egy kicsit én is éltem volna akkor, ismerem a fontosabb családokat név szerint, meg hogy kinek született törvénytelen gyereke, ki mit dolgozott, ki volt megbecsült alak társadalmilag, ilyesmik. Persze ez csak kb. 1860- 1896 között. Nekem nagyon bejön ez az egész, ha tényleg érdekel rajtam kívül még valakit a téma az szóljon és mesélek szívesen.
Halottak napján ott lesz mindenki, gyertyafényben fog úszni a kihalt, letiport, felszántott temető én meg lyól elmegyek beszélgetni az emlékezőkkel.

Ja, és az is kiderült, hogy az 1960-as évek közepéig élt ott egy öreg pár, az iskolaépület alatti kőházban. (Látható még ahol laktak, meg egy korhadt vályú és egy kút.)

Na mind1, beszámolok majd a konkrét infókról, addig csak azt tudom ígérni, hogy -ha igény van rá- mesélek.

Ermak Creative Commons License 2000.09.19 0 0 140
Az ilyen kérdések nem hagynak nyugodni. Beírtam az Altavizslába azt, hogy 'derenk', majd azt is, hogy 'zsibrik', és...
...nézd csak végig, érdemes!
Előzmény: lord (137)
Ermak Creative Commons License 2000.09.19 0 0 139
Így van, az eredményre kíváncsi lennék.
Előzmény: Gödény (138)
Gödény Creative Commons License 2000.09.19 0 0 138
> bocs az offtopicért.
Bocsra semmi szükség, az OKT nem csak a kutyagolásról szól :-)
Előzmény: lord (137)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 137
Ermak, Carpy, SK
kösz a tippeket. Magam is hasonló módszerrel szoktam belőni, hogy hol laknak még és hol nem. (megdöbbentő változások vannak ám a térképeken, bár ellenpélda is akad, mint Szanticska, ahol évekig egy fószer élt aztán mostmár működik a falu, még honlapjuk is van. :))

Ezt a Zs-betűset megnézem még az ősszel.

Semmiféle kutatás nem történt még az ügyben, naná, hogy először én is a szocintézetet zargattam. De ez legalább biztos infó. Eddig össz-vissz egy 1997-es Népszava cikk tesz említést ( a Kondorosi hajmeresztő históriával együtt), ebből szemezgetek röviden, hátha érdkel vkit.:

1942-ben történt a dolog, a Sajó völgyébe kerültek. Addig vadorzásból éltek (meg gondolom csempészetből)Kb. 400 embert érintett. Nem akartak kötélnek állni, ezért elvitték a férfiakat, mire a nők aláírtak mindent és egy órán belül már bontották is a házaikat a munkaszolgálatosok. Állítólag vmi miskolci ügyvéd intézte az egészet (legyen pofája. nem az ügyvédnek, hanem az ügynek), tehát vmi jegyzőkönyv, rendelet vagy bármi meg kell legyen vhol. Most jön a levéltári kutatás részemről, de ez már nem OKT és bocs az offtopicért.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.09.18 0 0 136
Gyűrűfűt néhány (azt hiszem, Pestről leszabadult) megszállott próbálja feléleszteni, le is költöztek, csináltak rá egy alapítványt, és nagyon örülnek a természetes életmódnak. :-) Időnként lehet hallani róluk a rádióban.
Előzmény: Carpy (134)
Ermak Creative Commons License 2000.09.18 0 0 135
Tanulságos dolog egyébként összevetni a

http://lazarus.elte.hu/hun/maps/1910/vmlista.htm

címen található szinte bármelyik megyetérképet a mai helyzettel. Egy csomó település ma csak településrész; sok puszta, tanya, major neve esetleg turistatérképen még megvan, de épület sehol...

Előzmény: lord (131)
Carpy Creative Commons License 2000.09.18 0 0 134
A Del-Dunantuli Kek tura utvonalan, illetve attol nem messze van nehany kihalt telepules. Korpad csalodas volt szamomra, mert gyakorlatilag semmi nem latszik mar belole, pedig 15 evvel ezelotti Zselic terkep meg lakottnak jelzi. Aztan lehet, hogy en kerestem rossz helyen.
Gyurufu allitolag ujra benepesedik, mint udulofalu.
Amit viszont 10 eve lattam, akkor meg relative jo allapotban, az Zsibo, vagy Zsigard, - a nevet mindig elfelejtem, de valami ilyesmi. Mocseny vasutallomastol vezet be egy viszonylag egyenes ut, Bataapati fele. Nem tudom mi maradt belole mara, de akkoriban epp csak az emberek hianyoztak, minden egesz jo allapotban volt meg.
Előzmény: lord (131)
Ermak Creative Commons License 2000.09.18 0 0 133
Horthy telepítette ki oket, mert vadászterületet akart itt kialakítani (medvék, farkasok visszatelepítésével). A pontos idejét nem tudom, de bizonyára a Felvidék visszacsatolása után történt.

Egyszer mintha olvastam volna, hogy a Bükk vagy a Mátra lábánál lévo vmelyik faluba kerültek.

A kitelepítés elotti állapotot keresd a Pallas nagy lexikonában, a Révai nagy lexikonában, még bovebben a Magyarország vármegyéi sorozatban (lehet, hogy nem ez a pontos cím)

Van rá egy fogadásom, hogy írtak már belolük szociológiai tanulmányt, szerintem akármelyik egyetem szociológia-tanszékén tudnak tippet adni, hol keresd.

Előzmény: lord (131)
Gödény Creative Commons License 2000.09.18 0 0 132
> ahol nem vitték ki a pontra (mert kinek jut eszébe MAXI-ra bélyegzőpárnával indulni?);
> Pap-réten a gumis némi lehelés árán értékelhető eredményt adott,
Mert előtted néhány perccel valaki vitt párnát és azzal bélyegzett. Ha egy-két hétig szárad, már nem segít a lehelés.

> És a fémpecsétet kevésbé lopja el az idő vas foga?
Kevésbbé. Elég vastag lánccal odaláncolják. A gumisat is. De az utóbbinak a gumirétegét a vandálja bicskával levágja, a fémpecsétet meg csak karcolgatja.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (130)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 131
Z67
Megkeresem és elolvasom, amit mondtál, kösz. Amit keresek az inkább szocio, töri. Ki mikor miért telepítette ki őket, hogyan , mennyi idő alatt, mit szóltak hozzá, hová mentek, mi lett velük, ki rombolta/ romboltatta le a házakat vagy csak széthordták, mi lett az erdészházzal a dombon, ki lakta utoljára, ismeri-e vki a tanítót, a papot stb., kik lakták 1általán a falut, mivel foglalkoztak, miből éltek, mi volt a helyi ill. korabeli visszhangja a dolognak stb. stb. stb. És mi lett a medvékkel? :)

És van-e (ha igen hol) más romközség vagy kihalt falu amiből még látszik vmi.

Előzmény: Zolcsi67 (129)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.09.17 0 0 130
És a fémpecsétet kevésbé lopja el az idő vas foga? Vagy a gumi a természetes lebomlás áldozata lett? Talán a hagyományos pecsét olcsóbban pótolható. A BEAC MAXI-n volt alkalmam összehasonlítani őket, ahol nem vitték ki a pontra (mert kinek jut eszébe MAXI-ra bélyegzőpárnával indulni?); Pap-réten a gumis némi lehelés árán értékelhető eredményt adott, Sikárosnál a fém csak maszatot.
Előzmény: Oyabun (126)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.09.17 0 0 129
lord:
Nem tudom, pontosan mi érdekelne Derenkről, a Jakucs-féle Aggtelek és környéke útikalauzokban van némi leírás róla. Ha esetleg tudnék segíteni, beírom valamikor!
Üdv
Z67
Előzmény: lord (128)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 128
off
ha itt vagytok még: tud-e vki segíteni, vagy tudtok-e vkit aki segítene Derenk romközség ügyében. Bármi (környéki) személyes ismeretség, háttéranyag, forrásmunka jól jönne. Kösz
on
TMT Creative Commons License 2000.08.21 0 0 127
Üdvözlet a Túrázóknak!

Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat, Oyabun kérdésére azt hiszem a lehető legfrissebb válaszokat tudom adni.
Augusztus 12-től 19-ig az Írott-kő - Sümeget jártam végig egy kisebb csapattal. Az első nap szinte teljesen az utazással ment el (Bp.-Szombathely-Kőszeg-Velem), valamint bemelegítéssel, piroson fel Írott-kőig. Az Írott-kői kilátóhoz - általam korábban ismert adatokkal ellentétben - nem kell útlevél, hivatalosan este nyolcig lehet felmenni (*fémpecsét a piros jelzés mellett, egy fán, majdnem a kilátónál*). Első nap csak Hörmann forrásig jutottunk, a víz mérés szerint kb. 4 fokos, kellemes táborhely.
A második nap Kőszegig gyalogoltunk, minden simán ment (*Hét-forrásnál 2 db. fémpecsét egy fán*). A szállások elosztása nem sikerült a lehető legjobban, támpontul csak a Természetbarát Szálláshelyek kiadványt néztük, ebben pedig ezen a kék szakaszon Sümegig csak pár lehetőséget találtunk.
Harmadik nap Kőszegről tovább indultunk, a térképhez képest sok apró eltérés volt, pl. a kőszegi strand mellett jön az út, innen a műúton tovább a horvátzsidányi útig, majd azon felfelé kb. 3-4 km-t. Ezek a pontatlanságok tulajdonképpen nem vészesek, de zavaró lehet, ha rosszul időzít valaki és a műutas vagy napos szakaszt dél körül teszi meg. (Nekünk sikerült a legmelegebb napokat kiválasztani az idei nyárból.) Jurisics-forrást nem találtuk meg. Tömördön a kocsma előtt idegbeteg kutyák vannak, de a kocsmában lehet kapni Traubit! (*2 db. szabvány-pecsét a templom előtt, villanyoszlopon*). Aznap Ablánci malomcsárdánál aludtunk (*Acsádi malom nevű szabvány-pecsét a csárda kerítésén*), sajnos ezt a helyet inkább pénzes vendégeknek tartják fent, vizet azért adtak.
Következő napon Szeleste felé az Acsádi úton visz át a kék a vasúti sín alatt, Majori-dűlőnél pedig még megvan a régi festés, ez a földúton visz az új jelzés mocsoni szakaszáig. Szeleste előtt elvesztettük a jelzést, kukoricáson és rekettyésen át jutottunk a falu központjába (*szabvány-pecsét a vasútállomáson*). Innen a sín mellett megy a kék, elég hevi. Bögötön a kocsmából Mari néni hazavitte a pecsétet, őt nem kerestük fel. Aznap sikerült a Szombathely-Celldömölk ill. a Porpác-Csorna vonal kereszteződésénél táborozni, nem sokat aludtam.
Innen kezdve használható az MTSZ-es 50000-es térkép. A Sárvár előtti szakasz elég durva (*Csénye újmajoron a pecsét a kápolna mellett*), viszont a vasútállomáson tuti a resti. Aki teheti (és szereti), itt egyen velős pacalt! Sárvár után, Haraszt-erdőben tarvágás következtében nincs meg a kék, ki kellett mennünk a Sitke felé vezető műútra. Ezen a napon Gércén a sportpályán, az öltözőben aludtunk (*pecsét a polgármesteri hivatal udvarán, a kerekes kúton, kutya nincs*). Itt csak arra kell figyelni, hogy a kocsmák hamar bezárnak.
Hatodik nap mentünk át Farkas-erdőn, ahogy a Rockenbauer-film is említi, az egyik legegységesebb, leggondozottabb erdő ez a kéken. (*Rózsáskerti és Hidegkúti erdészház kerítésén szabvány-pecsét*). Káld előtt a raszteres erdőben egy kicsit kavar a jelzés. Káldon van területi ügyeletes gyógyszertár, viszont nem találtunk kutat (*pecsét az iskola kerítésén, kifele menet a faluból, a műútnál*). Tacskándi erdőnél kijutva a mezőre megint elvesztettük a kéket, földúton jutottunk Hosszúperesztegre, ahol aznap este aludtunk. Egy korábbi hozzászólásban már elhangzott, itt a lánc végén nincs pecsét, de az Önkormányzatnál szivesen pecsételnek.
Utolsó előtti napon a Szajki tavak mellett mentünk (*pecsét az erdészház kerítésén*), itt találkoztunk egy túrázóval, aki állítása szerint még sosem Kék-Túrázott, most viszont 33 napja jön Hollóházáról, és az eddigi rekordot (40 nap) egy-két nappal meg fogja dönteni. Szerintem a Kék-Túrát örömmel, szeretettel kell csinálni, nem pedig újabb rekordokra éhesen. A tavaktól kezdve a kéken Kisvásárhelyig nincsen vízlelőhely. Ötvös vasútállomáson ugyan van kút, de mérgezett.
Utolsó napra már csak pár km maradt Sümegig (*Kisvásárhelyen a pecsétet átrakták a haranglábra*).

Mindenkinek további remek túrákat!
TMT

Oyabun Creative Commons License 2000.08.01 0 0 126
FeLaZso
A kevélyen nekünk még késő ősszel megvolt legalább az egyik pecsét. Úgy látszik megette az idő vas foga. :-( Úgy egyáltalán is teljesen oda voltam, hogy meghalt az a turista ház is. Kisgyerekként még szaladgáltam körülötte.
Fémpecsét gyártásán gondolkodunk. Sajnos gravírozó nem jött be, most szerszámkészítővel próbálkozom.
üdv.
Oya

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!