Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.09.17 0 0 130
És a fémpecsétet kevésbé lopja el az idő vas foga? Vagy a gumi a természetes lebomlás áldozata lett? Talán a hagyományos pecsét olcsóbban pótolható. A BEAC MAXI-n volt alkalmam összehasonlítani őket, ahol nem vitték ki a pontra (mert kinek jut eszébe MAXI-ra bélyegzőpárnával indulni?); Pap-réten a gumis némi lehelés árán értékelhető eredményt adott, Sikárosnál a fém csak maszatot.
Előzmény: Oyabun (126)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.09.17 0 0 129
lord:
Nem tudom, pontosan mi érdekelne Derenkről, a Jakucs-féle Aggtelek és környéke útikalauzokban van némi leírás róla. Ha esetleg tudnék segíteni, beírom valamikor!
Üdv
Z67
Előzmény: lord (128)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 128
off
ha itt vagytok még: tud-e vki segíteni, vagy tudtok-e vkit aki segítene Derenk romközség ügyében. Bármi (környéki) személyes ismeretség, háttéranyag, forrásmunka jól jönne. Kösz
on
TMT Creative Commons License 2000.08.21 0 0 127
Üdvözlet a Túrázóknak!

Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat, Oyabun kérdésére azt hiszem a lehető legfrissebb válaszokat tudom adni.
Augusztus 12-től 19-ig az Írott-kő - Sümeget jártam végig egy kisebb csapattal. Az első nap szinte teljesen az utazással ment el (Bp.-Szombathely-Kőszeg-Velem), valamint bemelegítéssel, piroson fel Írott-kőig. Az Írott-kői kilátóhoz - általam korábban ismert adatokkal ellentétben - nem kell útlevél, hivatalosan este nyolcig lehet felmenni (*fémpecsét a piros jelzés mellett, egy fán, majdnem a kilátónál*). Első nap csak Hörmann forrásig jutottunk, a víz mérés szerint kb. 4 fokos, kellemes táborhely.
A második nap Kőszegig gyalogoltunk, minden simán ment (*Hét-forrásnál 2 db. fémpecsét egy fán*). A szállások elosztása nem sikerült a lehető legjobban, támpontul csak a Természetbarát Szálláshelyek kiadványt néztük, ebben pedig ezen a kék szakaszon Sümegig csak pár lehetőséget találtunk.
Harmadik nap Kőszegről tovább indultunk, a térképhez képest sok apró eltérés volt, pl. a kőszegi strand mellett jön az út, innen a műúton tovább a horvátzsidányi útig, majd azon felfelé kb. 3-4 km-t. Ezek a pontatlanságok tulajdonképpen nem vészesek, de zavaró lehet, ha rosszul időzít valaki és a műutas vagy napos szakaszt dél körül teszi meg. (Nekünk sikerült a legmelegebb napokat kiválasztani az idei nyárból.) Jurisics-forrást nem találtuk meg. Tömördön a kocsma előtt idegbeteg kutyák vannak, de a kocsmában lehet kapni Traubit! (*2 db. szabvány-pecsét a templom előtt, villanyoszlopon*). Aznap Ablánci malomcsárdánál aludtunk (*Acsádi malom nevű szabvány-pecsét a csárda kerítésén*), sajnos ezt a helyet inkább pénzes vendégeknek tartják fent, vizet azért adtak.
Következő napon Szeleste felé az Acsádi úton visz át a kék a vasúti sín alatt, Majori-dűlőnél pedig még megvan a régi festés, ez a földúton visz az új jelzés mocsoni szakaszáig. Szeleste előtt elvesztettük a jelzést, kukoricáson és rekettyésen át jutottunk a falu központjába (*szabvány-pecsét a vasútállomáson*). Innen a sín mellett megy a kék, elég hevi. Bögötön a kocsmából Mari néni hazavitte a pecsétet, őt nem kerestük fel. Aznap sikerült a Szombathely-Celldömölk ill. a Porpác-Csorna vonal kereszteződésénél táborozni, nem sokat aludtam.
Innen kezdve használható az MTSZ-es 50000-es térkép. A Sárvár előtti szakasz elég durva (*Csénye újmajoron a pecsét a kápolna mellett*), viszont a vasútállomáson tuti a resti. Aki teheti (és szereti), itt egyen velős pacalt! Sárvár után, Haraszt-erdőben tarvágás következtében nincs meg a kék, ki kellett mennünk a Sitke felé vezető műútra. Ezen a napon Gércén a sportpályán, az öltözőben aludtunk (*pecsét a polgármesteri hivatal udvarán, a kerekes kúton, kutya nincs*). Itt csak arra kell figyelni, hogy a kocsmák hamar bezárnak.
Hatodik nap mentünk át Farkas-erdőn, ahogy a Rockenbauer-film is említi, az egyik legegységesebb, leggondozottabb erdő ez a kéken. (*Rózsáskerti és Hidegkúti erdészház kerítésén szabvány-pecsét*). Káld előtt a raszteres erdőben egy kicsit kavar a jelzés. Káldon van területi ügyeletes gyógyszertár, viszont nem találtunk kutat (*pecsét az iskola kerítésén, kifele menet a faluból, a műútnál*). Tacskándi erdőnél kijutva a mezőre megint elvesztettük a kéket, földúton jutottunk Hosszúperesztegre, ahol aznap este aludtunk. Egy korábbi hozzászólásban már elhangzott, itt a lánc végén nincs pecsét, de az Önkormányzatnál szivesen pecsételnek.
Utolsó előtti napon a Szajki tavak mellett mentünk (*pecsét az erdészház kerítésén*), itt találkoztunk egy túrázóval, aki állítása szerint még sosem Kék-Túrázott, most viszont 33 napja jön Hollóházáról, és az eddigi rekordot (40 nap) egy-két nappal meg fogja dönteni. Szerintem a Kék-Túrát örömmel, szeretettel kell csinálni, nem pedig újabb rekordokra éhesen. A tavaktól kezdve a kéken Kisvásárhelyig nincsen vízlelőhely. Ötvös vasútállomáson ugyan van kút, de mérgezett.
Utolsó napra már csak pár km maradt Sümegig (*Kisvásárhelyen a pecsétet átrakták a haranglábra*).

Mindenkinek további remek túrákat!
TMT

Oyabun Creative Commons License 2000.08.01 0 0 126
FeLaZso
A kevélyen nekünk még késő ősszel megvolt legalább az egyik pecsét. Úgy látszik megette az idő vas foga. :-( Úgy egyáltalán is teljesen oda voltam, hogy meghalt az a turista ház is. Kisgyerekként még szaladgáltam körülötte.
Fémpecsét gyártásán gondolkodunk. Sajnos gravírozó nem jött be, most szerszámkészítővel próbálkozom.
üdv.
Oya
felazso Creative Commons License 2000.08.01 0 0 125
Hali!

Az OKT. 15-ös szakaszánál a Kevélyen, a Stromfeld A. th. romjánál mind a két fára szerelt bélyegző hiányzik.
A jelzések viszont tökéletesek ezen a szakaszon.

FeLaZso

Oyabun Creative Commons License 2000.07.24 0 0 124
Hali!
Tudom, hogy vannak teljesítménytúrás topicok is, de azokat nem olvasom.
Aki Aug 6-án Budapestről, vagy Budapest érintésével menne a Tátralátó 30 fantázianevű eseményre, szívesen elviszem autóval. Még van 4 szabad hely, lehet jelentkezni.
Jómagam nem vagyok gyakorlott teljesítménytúrázó, de szerintem a 30Km kezdésnek épp belefér.
Oya
felazso Creative Commons License 2000.07.21 0 0 123
Lehet, hogy nem mindenki ismeri:

Van egy lista az OKT belyegzo helyekrol a
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/kekbely.htm
cimen.

Illetve letezik egy TURA levelezo lista:
http://www.iit.bme.hu/mailman/listinfo/tura

FeLaZso

Előzmény: Haller Vencel (118)
felazso Creative Commons License 2000.07.21 0 0 122
Sziasztok!

Az OKT 14. szakaszaval kapcsolatban az alabbiakra hivnam fel a figyelmet:
1) A Harmashatar-hegyen a bufe megszunt (igy abban nincs belyegzo). A tablak szerint a Hegylako kisvendegloben van most a belyegzo, az viszont nem mindig van nyitva (szerdan nem volt: 2000.07.19). Itt a hegyteton felrevezeto kek-sav jelzesek is fel vannak festve, amin korbe-korbe lehet menni, ugyhogy javasolt a turistaterkep hasznalata.
2) A Csucs-hegynel a Boroka bufebol eltunt/elloptak az OKT belyegzot. Kis unszolasra adtak ceges belyegzest. Egyebkent a kis forgalom miatt a bufe kapui zarva vannak, becsongetesre nyitjak ki.
3) A Rozalia teglagyarnal nem a vasuti orhaznal, hanem a teglagyar kapuja melletti oszlopon van a belyegzo.
4) Ezen (14.) szakaszon tobb helyen is le vannak irtva baltaval a jelzesek a fakrol. Terkep nelkul nem celszeru nekivagni!

FeLaZso

Oyabun Creative Commons License 2000.07.17 0 0 121
Sziasztok

Szeptember közepétől tervezünk egy 10-12 napos (várhatóan 15-től 26-ig) Nyugat-magyarországi túrát a kéken (várhatóan Írottkő-Sümeg) a párommal nyári vakáció jelleggel. Nem rohanni akarunk, hanem végignézni a környékbeli látnivalókat és tervezünk egy pihanőnapot valahol féltáv környékén.
Egyrészt akinek bármi javaslata, megjegyzése, ötlete van a dologgal kapcsolatban, nagyon szívesen várom.
Másrészt aki esetleg csatlakozna legyen kedves dobjon meg egy e-levéllel.
Harmadrészt, pedig ha valakinek meg van videón a Rockenbauer-féle kéktúra, nagyon szívesen venném, ha kölcsönadná (ha az megnyugtatóbb és megoldható adnék kazettát, hogy átvegye, így nem kell a kölcsönadástól tartani :-), vagy útba igazítana, honnan lehet kölcsönözni.
Köszönöm.
Oya

felazso Creative Commons License 2000.06.29 0 0 120
Sziasztok!

A http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/kekbely.htm oldalon levo listaban hibasan szerepel a piliscsabai OKT belyegzo helye, ugyanis
nem a trafikban es nem is a vasutallomas penztaraban (bar itt van kiirva) van, hanem az ut tulso oldalan levo vendegloben (=kocsma).

Ha valaki most jarja ezt a szakaszt, vigyazzon, mert Klastrompusztanal a gyermek taborozas miatt a vendeglo csak reggeli es ebed
idoben van nyitva, igy ott kenytelen lesz a (masik) kihelyezett fembelyegzot hasznalni (vagy legalabbis megprobalni, mert nekunk
kevesbe sikerult).

FeLaZso

Lehoczki Gabor Creative Commons License 2000.06.05 0 0 119
Szia! 1995-ben voltam ott (öregszem...), akkor a turistaház feljáró lépcsője mellett egy fára volt felszerelve!
Előzmény: Haller Vencel (118)
Haller Vencel Creative Commons License 2000.06.05 0 0 118
Sziasztok!

Nem olyan régen fedeztem fel ezt a remek topicot. Minden nyáron egy kisebb szakaszt járunk be a kék-túra útvonalán. Érdeklődök, hogy a Bükkben a Telekessy erdészháznál -Bélapátfalva felett- található-e pecsét. Úgy tudom régebben itt hiányzot a pecsét.

Az infót előre is köszönöm!

Üdv.:Vencel

Joker Karakter Creative Commons License 2000.05.16 0 0 117
Kedves kvte!

A kéktúrás honlapodat már említettem a 25. sz. hozzászólásban, a többiről valóban nem tudtam, köszi. Megnéztem az ajánlatodat, és úgy látom, weblapkészítésben legalább olyan kitartóak vagytok, mint a túrázásban. Csak így tovább.
A lapjaitok hatására határoztam el, hogy jövőre (mert idén először végigcsinálom felnőtt-túraként) megcsinálom a kéktúrát a gyerekeimmel és barátaival. Nagy kaland lesz. Majd kérdezek, ha eljön az ideje.

Üdv: Joker

Előzmény: kvte (113)
Oversize Creative Commons License 2000.05.16 0 0 116
Hát az nem lesz 1xű feladat.

Ha nagyon nem megy, szólj és egy másolatot elküldök faxon.

Előzmény: Gödény (115)
Gödény Creative Commons License 2000.05.16 0 0 115
Kösz.
Most már csak azokat a lapokat kell felhajtanom ...
Előzmény: Oversize (114)
Oversize Creative Commons License 2000.05.16 0 0 114
Szia Gödény!

Tegnap megtaláltam a cikkeket. Az MBAH 1994. decemberi, 1995 januári és 1995. februári számaiban jelent meg a túra leírása.
(Újra olvasva nem mondom, hogy a legjobb cikk, sőt sok mindenben lehetne (kellene) változtatni.)

Előzmény: Gödény (100)
kvte Creative Commons License 2000.05.15 0 0 113
Kedves Kéktúrázók!

Az Index nyitólapja alapján fedeztem fel a topikot, szégyenszemre csak most.
Ha leírást kerestek a kéktúráról, akkor mindenképpen nézzetek körül a honlapomon.
Van minden, mi szem-szájnak ingere:

Országos Kéktúra - Immár TELJES élménybeszámoló
Itt

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra - TELJES élménybeszámoló
Itt

Alföldi Kéktúra - Sátoraljaújhely - Berettyóújfalu beszámoló
Itt

Alföldi Kéktúra - Körösszakál - Gádoros szakasz pontos útleírás térképekkel
Itt


Mindez sok képpel. Aki még nem látta, nézze meg. Ha lesz végre egy kicsivel több időm, elkészülhet az Alföldi Kék élménybeszámolója a Vésztő - Gádoros szakaszról, illetve a teljes csongrádi részről megyehatártól megyehatárig. Már bejártuk...

A nagy körből mindössze a Bács megyei rész + Gemenc hiányzik, illetve a Berettyóújfalu - Vésztő (terv szerin júliusban teljesítjük...)

Ha a linkeket elszabtam volna, a

http://www.c3.hu/~kvte

oldalról minden elérhető.
Önreklám: Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba
Ha ugyanitt az augusztus végi Mályvád túrát is ajánlom szeretettel mindenkinek: képek, leírés, kedvcsináló, ez+az.

Véleményeteket várom:

Vidovenyecz Zsolt
Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Emil: kvte@c3.hu

**** FONTOS !
Aki járt már az Alföldi Kék Bács-Kiskun megyei szakaszán, lécci dobjon már meg egy levéllel! Vagy a tapasztalatokat ide a topikra. Örök hálám!

Oversize Creative Commons License 2000.05.12 0 0 112
"állítólag a kerékpáros nagyban rongálja az utat, hozzájárul a talajerózióhoz"
Ezt a viccet, már én is hallottam, de hát ezt még az sem gondolhatja komolyan, aki kitalálta.:-)Ahhoz, hogy talajeróziót okozzon egy kerékpáros legalább az kell, hogy lefelé haladva igen nagyokat, hirtelen fékezzen (blokkolva a hátsó kereket. Ez egyrészt veszélyes (ha nem ismered jól a környéket) másrészt a sebességet (és ezen keresztül az élvezetet :-) is csökkenti. (Miért nem egyenesen földrengések okozói is a montisok? :-) ) Szvsz elég kevesen bringáznak erdőben (ne a hétvégi Normafára gondolj). A "hétvégi" montis csak egyszer élvezi, hogy nagy sebességgel legurulhat valahonnan, ha nincs "lift" a közelben ami felviszi a hegytetőre. Hidd el legközelebb nem fog eróziót okozni. :-)
De lehet, hogy arra gondolt aki a viccet kitalálta, hogy valaki kipörgő lábbal és kerékkel teker felfele (4-5 km-en keresztül). :-) Irígykedni kellene ilyen bringásokra.
A kipörgő kerék inkább a motorosokra és a rally autósokra jellemző. A zaj és a nézők okozta szennyezésről már ne is beszéljünk.

Előzmény: Gödény (110)
elbereth Creative Commons License 2000.05.12 0 0 111
Udv minden Kek-turazonak!

Annyira megorultem a topicnak (meg csak egy-ket napja vagyok az Index latogatoja), hogy
sebtiben elolvastam az eddigi hozzaszolasokat, es (remelem minimalis ismetlessel) meg-
probalnek valaszolni nehany elhangzott es meg nem valaszolt kerdesre:

1. Pecset-nempecset-fenykep-stb
Itt a torveny szelleme es nem a betuje szamit. Az a lenyeg, hogy egyertelmuen kideruljon,
hogy valoban vegigjartad-e az utat, vagy sem. En ket baratommal mentem vegig ket
nekirugaszkodasra (90 es 92 nyaran, boldog fiatalsag...), es nyilvan egy csomo helyen mi
sem talaltunk pecsetet. Ilyenkor egyszeruen a legkozelebbi kocsmaban / panzioban / vasutallomason / stb az adott intezmeny hivatalos pecsetjevel lepecseteltettuk a konyveinket,
ha szerencsenk volt akkor alairast es datumot is kaptunk valami ott dolgozotol, es mar men-
tunk is tovabb. Volt olyan is, hogy egy hivatasos sportvadaszt kertunk meg arra, hogy irasban
igazolja az ottjartunkat. Ha semmi hasonlo nem lett volna, akkor biztos fenykepeztunk is volna
de erre az osszesen kb 55 nap alatt egyszer sem volt szukseg. A Bizottsagnak gondolom csak az a fontos, hogy "verifikalhato" legyen a dolog. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell keresni az MTSz-pecseteket!
Apropo, valakitol elhangzott a belyegzoparna is. Tanusithatom, hogy ez kivalo otlet!

2. Meddig tart az egesz
Ha valakinek van ideje (nyari szunetek, stb), akkor szerintem kb 50 nap alatt vegigjarhato. Ez viszont feltetelezi, hogy a) jo az ido, nem betegszel le, etc, b) nem sokat korical el az ember az ut menti nevezetessegeket nezegetni, hacsak nem pont azokon keresztul halad a tura (nem akarok negativ lenni, higgyetek el, igy is lazan marad annyi eletre szolo elmeny, hogy az egy nem turazo ember el sem tudja kepzelni!). Magyaran kompromisszumot kell kotni: ha mindent alaposan meg akar nezni az ember, akkor akar jelentosen is tobb lehet a teljesites. En azt javasolnam a Kek-turaval ismerkedoknek, hogy ha tehetik, eloszor jarjak vegig az egeszet, es utana terjenek vissza azokra a helyekre, amelyek kulonosen tetszettek nekik. En magam is ezt teszem, es jol mukodik.

3. Oltas kullancs-encephalitis ellen
Ezt ajanlatos mindenkinek komolyan venni. Harom loves van, az elso ketto viszonylag gyors egymasutanban, a harmadik honapokkal kesobb. Nem kell elkeseredni, ha most nyaron akar valaki nekiveselkedni, az elso ketto mar kb 80%-os vedettseget ad.

4. Hanyan csinaltak mar vegig a Kek-turat
Nem vagyunk olyan kevesen! En '92-ben a 3008-as szamot es jelvenyt kaptam a keresztsegben (sajna unnepseg nem volt, de hat nem is ez a lenyeg), es azota biztosan hozzagyult meg nehany szaz. Egy szo mint szaz, egyaltalan nem lehetetlen!

Ennyit egyelore,

Sziasztok!

Előzmény: Gödény (110)
Gödény Creative Commons License 2000.05.12 0 0 110
Az eredeti téma - a jogi tiltás - egyébként nem a gyalogos túrázó védelmében született, hanem természetvédelemmel van indokolva (állítólag a kerékpáros nagyban rongálja az utat, hozzájárul a talajerózióhoz).

Látni már néhány helyen kerékpárosoknak jelzett utakat. De sajnos túl lassan szaporodnak. Pedig lenne rájuk szükség.

Előzmény: Oversize (109)
Oversize Creative Commons License 2000.05.12 0 0 109
"A gyalogos szemszögéből nézve ennél már csak a crossmotoros a rosszabb."
A montis szemszögéből is.
"... ezen csak a szétválasztással lehet segíteni."
Hát lehet. Bár ez a szétválasztás csak néhány hely esetén lenne igazán fontos és sürgős (egyébként gyalogos túrázókkal az ismertebb helyek 1 km-es körzetén kívül nem igazán találkozik a montis).
Pl. Normafa és környéke.

Előzmény: Gödény (104)
pulp Creative Commons License 2000.05.11 0 0 108
Akkor biztos.
Előzmény: pulp (105)
Gödény Creative Commons License 2000.05.11 0 0 107
Pedig az.
Előzmény: pulp (105)
pulp Creative Commons License 2000.05.11 0 0 106
Gödény

Gipsz J = P. V. ?

Előzmény: pulp (105)
pulp Creative Commons License 2000.05.11 0 0 105
Kicsit off-ízű, de innen jött az ötlet.

Nekem akkor nem stimmel. Ezek szerint nem terhetek le MTB-vel az aszfaltutrol az erdobe? Es aztan itt vannak az egyre nepszerubb tajbringaversenyek, ahol montival keressuk a bojakat, ott sem ker senki engedelyt az uthasznalatert, csak max bejelentik, hogy versenyt akarnak rendezni. Nem nagyon hiszem, hogy engedelykoteles lenne az osvenyek kerekparos hasznalata.

Előzmény: Gödény (100)
Gödény Creative Commons License 2000.05.10 0 0 104
Azért lehet rögtön ráismerni, mert nem ez az egyetlen rossz napja :-((( Ami a viselkedését illeti, abban tökéletesen igazad van.

Az biztos, hogy az egész útvonalra nem kaptátok volna meg az engedélyt - mert ha bárhol automatikusan kiadnák, akkor értelmetlen lenne az általános tiltás.

Nem hiszem, hogy a gyalogos meg a kerékpáros túrázók között ellentétnek kellene lennie. Viszont a hegyen, a turistaúton száguldozó MTB-s meg a gyalogos között már lehet. A gyalogos szemszögéből nézve ennél már csak a crossmotoros a rosszabb. És ezen csak a szétválasztással lehet segíteni.

Előzmény: Oversize (103)
Oversize Creative Commons License 2000.05.10 0 0 103
Kedves Gödény!

Lehet, hogy jogilag nem kifogásolható "Gipsz Jakab" viselkedése (ezt a "jogi problémát" egyébként nem említette a 10 másodperc alatt), de engem is csak a "hozzá (nem) állása" zavart. Egyébként, ha ezt elmondta volna, még (talán :-) ) meg is értettem volna, hogy miért nem kaphatunk jelvényt.
Az erdész mondhatja, hogy ejnye-ejnye. Lehet, hogy előzetesen engedélyt kellett volna kérnünk minden egyes erdésztől, bár akkor még mindig a papírmunkánál tartanánk. :-) (Nem is gondoltunk erre annak idején, de a második ejnye-ejnye után kértünk volna engedélyt.)

Lehet, hogy Gipsz Jakab egyébként jó fej és csak kellemetlen napja volt, de minden esetre elég rosszul esett a viselkedése.
(Egyébként én azóta is érzek egyfajta ellentétet a gyalogos és kerékpáros túrázók között. De ez lehet, hogy csak üldözési mánia. :-) )

A túra leírása már megjelent vagy 5-6 éve. Majd előkeresem, hogy melyik számokban.

Előzmény: Gödény (100)
Gödény Creative Commons License 2000.05.10 0 0 102
> Így például ~33 kg-os hátizsákokkal indultunk.
Hm. Az én hátamat már a 2x kg is nagyon húzza.

Az ilyesmire pedig elég egyértelmű a vélemény - az adott körülmények között választottál magadnak valamit, meg bírtad csinálni, tehat gratula. A túl nagy zsáknak - szerintem - egyetlen hátránya van: rombolja az ember kedélyállapotát, kevesebbet van kedve bámészkodni, élvezni a tájat, többet van az ember magával elfoglalva. De ha kellően megedződött már az ember - vagy elég sokat kizabált a zsákból - akkor beáll a kellemes egyensúly.

> főleg a sok aszfaltgyaloglás, amiért szidtuk is sokat az út-kijelölőket.
A szidás - sajnos - csak részben jogos. Mert az aszfaltra úgy kerül a jelzés, hogy nem sikerült mást találni, vagy volt más, de az befuccsolt. És ha baj van - lezárták az utat, mindegy, hogy komoly okkal vagy _csak_ - akkor nagy hirtelenjében az aszfalt a segítség. Aztán előfordul sajnos, hogy az akadály már megszűnt, de a jelzés ottragad az aszfalton.

Nem annyiból áll a jelzés-kijelölés, hogy végigsétálom a területet, és ha tetszik egy út, akkor jöhet a pemzli. Beleszól abba a terület tulajdonosa, az erdész, az önkormanyzat stb.

(Éppen most vasárnap raktuk vissza a Gerecse szélén, a Nagyegyháza felé aszfalton kerülő szakaszt az eredeti, több, mint 15 éves helyére. Annak idején a bányaművelés miatt kiemelt víz duzzasztotta fel annyira a patakot, hogy lehetetlenne vált az átkelés; a logikusabbnak tűnő kerülőút is majdnem mindig térdig sáros volt. De a kéktúrától független okból - teljesítménytúra útvonalaként - nyúltunk hozzá, persze a kéktúrások is bólintottak a dologra.)

Bárkinek van konkrét javaslata, hogy melyik aszfaltszakasz helyett merre lenne érdemes vezetni a kéket, és ezt nem csak a térkép mellett ötölte ki, hanem a helyszínen meg is nézte, írja meg bátran ide, vagy közvetlenul az MTSZ-nek az mtszhir@c3.hu címére. Ráfér már a kéktúrára egy felülvizsgálat, hogy hol lehetne csökkenteni az aszfalt-szakaszokat. Azt ugye felesleges mondani, hogy "Magánterület! Kutyával őrizve", meg "Bányaterület, robbantásveszély" feliratú táblák elég rosszul mutatnak egy úton. De ha túl szaporák a magaslesek, vadetető mellett megy el az út, az se jó jel - akkor az erdészet fog kötözködni - meg őszi alkonyatkor az úri vadászok lövöldözni.

Előzmény: h-alga (101)
h-alga Creative Commons License 2000.05.09 0 0 101
Sziasztok!
Örömmel észleltem ezt a topikot. Egy kicsit gondolatban nosztalgiázok, és így előre is elnézést kérek a sok szubjektivitásért:
1983-ban (érettségi után) egy barátommal ketten 40 nap alatt gyalogoltunk végig a Kéken: Velem - Nagy-Milic irányban (~1100 km).
Szinte mindenhol sátraztunk. (Kivétel pl:Velemnél nem hagyták a határőrök.)
Irtózatos mennyiségű cuccot cipeltünk, mert előtte ár alatt tudtunk főzőkonzerveket beszerezni. Így például ~33 kg-os hátizsákokkal indultunk. Az étkezéseknek hála ez csökkent.
Nehéz felidéznem, de úgy rémlik útközben kb csak 1000-1500 Ft-ot költöttünk per kopf.
A bakancsomat az út felemésztette (főleg a sok aszfaltgyaloglás, amiért szidtuk is sokat az út-kijelölőket).

Mielőtt a fentieket véleményeznétek, vegyétek figyelembe: Nemcsak tapasztalatlanok, hanem csórók is voltunk.
Nekem emlékezetes és meghatározó élmény volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!