Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2020.05.29 -2 4 71620

Nem először írom le, hogy a tájékozatlan ember több kárt okoz, mint hasznot. Itt is ez történik. Kardoskodunk egy olyan dolog mellett, aminek az előzményeiről semmit nem tudunk. Dicsérünk egy ötletet, amit senki nem tagadott, de csak félig jutott el a végső megvalósításig. Támadjuk a döntéshozókat, de nem ismerjük a konkrét helyzetet. Magasztaljuk az utat, de még egyszer sem jártuk végig. Vádoljuk a helyi szervezeteket, mert ellehetetlenítették, lefestették, beszántották, halálra ítélték. De nem fogadjuk el a tényt, hogy tíz éven keresztül alig maroknyi ember járta végig, az egyébként még a jelvényszerző mozgalom szintjére sem jutott utat.  Ledorongoljuk a megyéket, amikor tíz év múltán a hatalmi szóval elvett belső útjait ismét a turizmus szolgálatára felújította. Nem értjük, hogy mi az a turistaút rendszer, de támadjuk, kritizáljuk, ha egy magasabb cél érdekében azt mások racionálisan rendezik.  Nem ismerjük, vagy nem akarjuk elfogadni az országos szabványokat, előírásokat, ezért ráfestéssel, melléfestéssel, helyette festéssel vádoljuk azokat, akik heteket, hónapokat áldoznak szabadidejükből, hogy jó túrautak segítsék sokszor olyanokat, akik csak bírálni, kritizálni tudnak és csak a haszonélvezetig jutottak el. Nem kérdezünk, csak támadunk. Nem számolunk, mérlegelünk, csak meggondolatlanul ötletelünk. Nem segítünk, nem vállalunk, csak elvárunk, követelünk.

Még sorolhatnám az ellentmondásokat, de talán ennyi is elég, hogy lássuk a támadások, vádaskodások lényegét, amelyekből nem hiányzik a személyeskedés, a sértegetés sem, mindezt a "Megbékélés útja" vagy éppen akár az "Összetartozás útja" hangzatos, hatásvadász köntösbe ágyazva. Gratulálok uraim, ez viszi majd előre a magyar természetjárást!

olahtamas Creative Commons License 2020.05.28 0 1 71619

Egy turistaút létrehozása és beillesztése a rendszerbe nem ilyen egyszerű, sok egyeztetést igényel.

Szívesen elbeszélgetek erről, de ne itt terheljük a fórumozókat!

 

Előzmény: Törölt nick (71616)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2020.05.28 0 2 71618

Sok szó esett mostanában az Északi Zöld útról... Múlt héten mi is zöld (és néhány méteren kék) jelzéseket követtünk, de nem a Zemplénben, hanem a Pilisben. Kesztölcről indultunk, felmásztunk a Kétágú-hegyre, a hegytetőn elsétáltunk a Fekete-hegyi Turistaházhoz, majd vissza a Pálos Gyógynövénykerthez. Ezzel a rövid túrával sikerült megszerezni a Pilisi Kilátások utolsó 2 pecsétjét. Írtam róla egy rövid, fényképes beszámolót, hátha sikerül másnak is kedvet csinálni hozzá.

jzp2107 Creative Commons License 2020.05.28 -1 3 71617

van olyan hogy az emberben van ilyen-olyan érzés valami iránt, de valahogy nem áll össze benne, nem tudja átadni

na, ez most neked sikerült :-)

 

így igaz, szép útvonal, romantikus, vadregényes, van hol kicsit kemény is, ad látnivalót a szemnek, ad gondolkoznivalót a szellemnek

ott vannak hozzá a táblák a precízen cirkalmas betűikkel

 

sőt, az "időszakos karbantartást igényeltek (mint bárhol másutt)" még nem is úgy van, mert a határsávot helyettünk karbantartják akiknek ez a dolguk

ott alig-alig kell jelzés.. (ezért is volt különösen szép mikor az volt a mondás hogy azért kell vesznie mert rengeteg karbantartást igányel :-)

 

 

csak azt nem tudom, hogy akik halálra ítélték, azok egy métert sem láttak belőle?

se az érintetlen dombvidékből se az irányítótáblákból de még csak a könyvecskét sem vették a kezükbe?

vagy ha látták, őket egyáltalán nem érintette meg?

azt nem tudom elhinni!

 

Előzmény: Törölt nick (71616)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -1 5 71616

Egyébként még mindig nem értitek a lényeget. Azt hiszem beszélhetek pár ember nevében ez ügyben:

Nekünk az fáj hogy volt itt egy nagyon szép útvonal, egy nagyszerű ötlet egy nagyszerű mozgalomhoz, amelyet felfestett egy lelkes emberke. 

A jelzések megvoltak, időszakos karbantartást igényeltek (mint bárhol másutt) szép, ráadásul pontos adatokat tartalmazó útjelző táblák is készültek olyanok amilyenek az MTSz-nek százmilliókból sem sikerültek!

Továbbá egy párját ritkítóan szép igazolófüzetet, helyesebben egy komplett hiánypótló(!) útikalauzt is összeállítottak hatalmas munkával. 

Lehetett volna ez a "Megbékélés útja" vagy éppen akár az "Összetartozás útja" is, a marketing szempontjából válogatni is lehetett volna az ötletekben.

De nem.

Nem, mert nem mi csináltuk nem mi találtuk ki, nem a mi kutyánk kölyke, ennek vesznie kell.

Melléfestünk, ráfestünk, helyette festünk, legalább annyi energiát feccölve az útvonal ellehetetlenítésébe mint amennyivel akár szépen karban is lehetett volna tartani az egészet, nagyságrendekkel szimpatikusabb és a túrázók szempontjából kedvezőbb módon.

 

Ehelyett megy az Aggteleki-karszt, Bükk és a Zemplén évtizedes útvonalainak összezagyválása 15 ezerért kilométerenként. 

 

Nagyjából ennyi a lényeg.

 

U.I.:

Párhuzamot is mondjak? Kéktúrásat? Dr. Vízkelety professzor és társai mondhatták volna hogy hagyjuk már azt az Országos Kék Jelzést, mert azt a "Horthyék" festették fel.

Helyette felélesztették, újrafestették.

Az Ő nevük fennmaradt... 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -1 0 71615

A Nógrád megyei Szövetség helyét átvette a ZÚTE, amúgy jó kis brigád.

Viszont pont a Medvesen és az Aggteleki-karszton is felfestettek már gyorsan egy másik zöldet a régi mellé, így elég nehéz lenne visszacsinálni, hacsak nem úgy hogy ezeket elfogadjuk nyomvonal módosításnak, a Medvesen még indokolt is lehetne akár, és talán az Aggteleki-karszton is elmenne az új zöld (nagy része) Északi Zöldként is akár.

 

A 15 000/km az nem rossz pénz azért amit az ember szívesen csinál.:-)

 

 

 

Előzmény: HEV (71613)
jzp2107 Creative Commons License 2020.05.28 -1 2 71614

>A most feloldott határzárlat azt jelentette, hogy nem léphettünk át a határon.

 

stimmel

 

> De ez egyben azt is, hogy a határsávot (határnyiladékot) sem lehet használni pl. túrázásra.

 

tévedés

Előzmény: garass (71611)
HEV Creative Commons License 2020.05.28 -1 1 71613

Mivel Nógrád megyében ha jól látom nincs is megyei szövetség így szabad a pálya!

http://mtsz.org/szervezet/nograd_megyei_termeszetbarat_szovetseg-megszunt_szervezet

Előzmény: HEV (71612)
HEV Creative Commons License 2020.05.28 -2 2 71612

Nekem nagyon messze van ez a zöld! Nem igazán értem a problémát (talán nem is akarom ). Ha ilyen nagy az igény ott egy turistaútra nyilván akik mennének rajta szívesen fel is festenék és karbantartanák. 10 ember már alakíthat egyesületet is és a 15 eFt/km nem is rossz támogatás a festésre. Senki nem akarja felfesteni, persze egyeztetve az útvonalat akivel kell?  

 

 

Előzmény: garass (71611)
garass Creative Commons License 2020.05.28 -3 3 71611

Ha nem akarod érteni, akkor kár bármit is kérdezned és nekem írnom. A most feloldott határzárlat azt jelentette, hogy nem léphettünk át a határon. De ez egyben azt is, hogy a határsávot (határnyiladékot) sem lehet használni pl. túrázásra. Mert a határsáv a két ország közötti átlépő zóna. Teljesen mindegy, hogy az  államhatár melyik pontjáról van szó. Mivel határközelben élek és ott rendszeresen tevékenykedem, így többet tartózkodom ilyen helyeken, ezért tény példát hoztam fel. A nyitott határok időszakában nekem két esetben volt részem határőri találkozással, mindkétszer szlovák határőrökkel. Erről írtam. A határzárlat során még nagyobb esély lehet az ellenőrzésre. Erre mertem felhívni a figyelmet.  A többit Te kavartad össze.

Előzmény: jzp2107 (71607)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -3 3 71610

Érdekes ez is hogy visszakozol mikor látod hogy a téma (Északi Zöld) más irányt vett itt. Nem is lett beszántva meg így meg úgy, persze, ezt szó szerint nem is gondolta senki egyébként. De a jelzéseket ahol lehetett átvariáltátok, minden mindegy csak Északi Zöld ne kegyen alapon. 

Anno még egy komplett úttörőcsapatot is ki akartatok küldeni kifejezetten szürkézni, abból ezek szerint nem lett semmi... most meg áá, semmi nem történt ám...

 

És akkor ez a mezőgazdasági vonal, talán ez a csúcs a mellébeszélés kapcsán ebben a témában.

 

 

Előzmény: garass (71599)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -2 2 71609

Igen, jóformán már-már nevetséges, de mindenképpen kontraproduktív volt az ahogyan a Természetjáró Szövetség és annak orgánumai ezt a helyzetet kezelték  hiszterizálták.

 

 

 

 

Előzmény: jzp2107 (71607)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -2 1 71608

Milyen szabályok?

A vonatkozó szabályok az alábbiak, ezt nem korlátozta semmi. 

 

Ez megint ugyanolyan mint a "Méra felé sosem ment a kéktúra" című műsor anno részedről. 

(Kár hogy Rokiék nem tudtak róla...)

Előzmény: garass (71603)
jzp2107 Creative Commons License 2020.05.28 -2 3 71607

teljesen másról beszélsz..  (nem Volga hanem Zaporozsec és nem osztogatnak hanem fosztogatnak :-)

 

 

először leírod hogy -gondolom a vírushelyzet miatt- "az elmúlt hetekben a határsávban való tartózkodás is határrendészeti szabálysértésnek számított"

 

kérek tőled linket vagy bármit ami ezt a rémhírt alátámasztja, persze szokás szerint semmi, de megy a terelés hogy kell a személyi a Nagy-Milicre vagy a Vecsem-Bükkre, meg hogy hadidokit csak azért nem hányták kardélre mert "szerencséje volt"

 

 

 

 

jó hogy feljött a téma, épp viszketett már az ujjam pár hete hogy leírjam gondolataimat az elvileg a turisták érdekeit képviselő szervezetek "karantén vs túrázás" témakörben elkövetett kommunkációs ámokfutásáról, Pünkösd után majd sort kerítek rá, addig még talán kicsit ülepszik..

Előzmény: garass (71603)
csg65 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 71606

Ha van időtök a jelzésfestések megvitatása mellett egy kis kvízre is, akkor 21 óráig még játszhattok a kitűzőért: https://heyjoe.hu/okt/oldal/verseny.php 

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.28 -2 1 71605

Senkit nem érdekel ez, (abban sem vagyok biztos hogy így van)  a Karancs-Medvesen is át lehetett menni pl Somoskőre is, de a Karancson a határon is sokan jöttek le-fel. 

Sokat járok a Medves környékén a határon, továbbá azon túl is, de szlovák határőrrel még csak nem is találkoztam az elmúlt tíz évben. Ez inkább csak olyan kincstári megmondomatutit.

Előzmény: hadidoki (71597)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2020.05.28 0 2 71604

Igen, a P3 mindkét ágát jól ismerem, bár ez már egy jó régi jelzés. Azt tudom hogy védett terület, de azt nem tudtam hogy teljesítménytúrázók alakították ki. Cserébe viszont nagyon szép részen visz végig. Pusztafalutól a régi Z+-ből lett K4 ami a Tilalmas határhoz visz ki. A Sátor-hegyek környéke teljes átalakuláson ment keresztül, ezt is jól ismerem egy-két éve. Bízom benne hogy sok szép élmény lesz a Zöldön, de arra is fel vagyok készülve hogy nem mindig mosolyra fogom biggyeszteni a számat közben. 

Előzmény: garass (71602)
garass Creative Commons License 2020.05.28 -1 2 71603

Attól még a szabályok élnek. A vírusra pedig a kormányok másképp reagálnak. Egyébként a nyitott határok időszakában is találkoztam már szlovák határőrökkel a Vecsembükk környékén,  akik kérték a személyi igazolványokat. Mert az ugye mindenkor feltétel.

Előzmény: timetable (71601)
garass Creative Commons License 2020.05.28 -1 2 71602

Ide megemlítem, de akkor ezt ismerheted, hogy a Tolvaj-hegy környékén vannak frissebb festések, sőt nem hivatalos jelek is( Pl. P3) amit a teljesítménytúrázók követtek el. Továbbá akkor ismered a Sátorhegyek térségében a két-három éve kialakított jelzésrendszert. 

Előzmény: DJ_RushBoy (71596)
timetable Creative Commons License 2020.05.28 -1 0 71601

Az utóbbi 13 évben aztán mire? Hogy az előtt mi volt, meg hogy a mostani helyzetben éppen mi van, az más kérdés...

Előzmény: garass (71600)
garass Creative Commons License 2020.05.28 0 2 71600

Akkor neked szerencséd volt, mert tapasztalatból tudom, hogy a szlovák hatóságok szoktak keménykedni, ha lehet. De gondolom, most ők is a járványhelyzettel foglalkoztak, szerencsére sikerrel.

Előzmény: hadidoki (71597)
garass Creative Commons License 2020.05.28 0 2 71599

Megnyugtatlak, hogy a belső útjainkon csak jelzésváltozás történt, de érdemi nyomvonalváltozásra itt nem volt szükség, hiszen ezek eleve már korábbról is használt túrautak voltak. Ezeket az OSM térkép a mai jelzésekkel jól mutatja minkét megye terúletéről.

A beszántás akkor jöhet szóba, ha a határsáv a honvédségi és a turisztikai kihasználatlanság miatt elbozótosodott, járhatatlanná vált. Ez elég gyakori. Ilyenkor jobb, ha a sávot elhagyva haladtok majd tovább hazai, vagy szomszédos terepen. Na ekkor már lehet találkozni mezőgazdaságilag művelt részekkel. De ez ugye nem határsáv és nem az eredeti nyomvonal és főleg nem a természetjárók szántották be. 

Egyébként kitartást és sikeres teljesítést kívánok.

Előzmény: DJ_RushBoy (71595)
garass Creative Commons License 2020.05.28 0 2 71598

Ha a Bodó rét felől mentél fel, akkor egy szakaszon a határsávban jártál. Sőt  utánna is a kilátó irányában.

Most nem tudom, de korábban a Nagy-Milic obeliszk mellett volt egy szlovák infó tábla. Azon természetvédelmi és turisztikai ismeretek mellett egy kivonat volt a határrendészeti szabályokból is. 

Előzmény: jzp2107 (71590)
hadidoki Creative Commons License 2020.05.28 -1 0 71597

"pl. az elmúlt hetekben a határsávban való tartózkodás is határrendészeti szabálysértésnek számított."

Ahhoz képest április végén gond nélkül 3 napot töltöttem az ÉZ-ön. 

Előzmény: garass (71589)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2020.05.28 0 1 71596

Érdekes, de nem nagyon.. 2007-ben voltam egy Karancs-Medves 50-en, és áldom az eszem hogy idén a Palóc Lefagyszon is részt vettem, mert így utólag sok hasznos résszel lettem gazdagabb az ÉZ-vel. Valamiért nekem ez a tájegység kimaradt (Karancs-Medves), de most azt hiszem bőven lesz mit bepótolni. A Matyó-lápánál például még nem voltam, de olvastam sokaktól, hogy ott is aztán vannak árkok a mélyebb fajtákból. Zemplénből ami ismerős, az a Szurok-hegytől egészen a Hársas-hegy aljáig tartó brutalitás, Felsőregmec környéke, és a Széphalomtól - Sátoraljaújhelyig tartó rész.

Előzmény: Bikk Pubi (71591)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2020.05.28 0 1 71595

Köszönöm szépen hogy szóltál, remélem akkor már "nyitott határokat fogunk döngetni". Annak kifejezetten örülök hogy végül nincs beszántva egyetlen út sem, akkor ez téves információ volt. Az átfestésekkel kapcsolatban én sem a határvonalra gondoltam, hiszen minek festenék át azt bármire amikor szinte a madár sem jár arra. Tény és való, hogy a regionális jelzéseknél nagyon kell figyelnem majd, mert már mindenféle színben és alakzatban pompázik az egykori Északi Zöld. Engem ez abszolút nem fog zavarni, hiszen tudom hogy az egykori útvonalért jöttem, meg amúgy is, ha már turistajelzést látok majd ennyi idő után, csak jobb lesz a lelkemnek akármilyen színű is :)

Előzmény: garass (71589)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.05.28 0 0 71594

írok messengeren

Előzmény: Fődíszpinty (71592)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2020.05.28 0 0 71593

Ne mondd el, legyen meglepetés. Én a legrosszabbra készülök. Mindent átnéztem már ami írott formátumban valahol megjelent. Azért persze igyekszem majd pár soros összegzéseket írni a napokról. Ha ne adj'Isten sikerül, akkor meg lesz egy tényleges nagy beszámoló is. Abban bízom hogy megússzuk majd eső nélkül, mert az tényleg katasztrofális állapotokat idézhet elő. 

Előzmény: jzp2107 (71588)
Fődíszpinty Creative Commons License 2020.05.28 0 0 71592

Üdv. Szeretnék segítséget kérni. Nincs itt valaki aki instant túrautat hozott létre, vagy ismer olyat aki ilyet már csinált? Köszönöm előre is.

Bikk Pubi Creative Commons License 2020.05.28 0 0 71591

Szerintem, Dani ismeri a Karancs-Medvest Matyó-lápástul, valamint a teljes Zemplént...

Előzmény: garass (71589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!