Keresés

Részletes keresés

Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.02.08 -1 2 68965

A kérdésemhez (Jól értem, hogy egy olasz turisztikai honlapon az Országos Kéktúra ismertetését azért nem tartod a legszerencsésebbnek, mert a csatolt képen a turistajelzéseket tükrözve ábrázolják?) egy kis magyarázat. Az X-generáció tagjaként főleg az Y-, és a Z-generációba tartozók egyikénél-másikánál óvatosan rá kell kérdeznem egy-egy kijelentésük kapcsán arra, hogy ironizálnak, vagy komolyan gondolják egy-egy kijelentésüket. Ezt megelőzően ugyanis megtörtént, hogy jóízűen nevettem egy-egy, általam szarkazmusnak feltételezett gondolatukon, és csak az értetlen-sértett tekintetük láttán kaptam észbe: ezt véresen komolyan gondolták. Ha nem tőled származik a tükröződve ábrázolt turistajelzés = szerencsétlen magyar természetjárás imázs gondolat, akkor szintén szarkazmusra gyanakodtam volna. A személyed azért elbizonytalanított ebben.

 

„ … nem tartom jónak, ha egy reklámban nem valósághű illusztráció jelenik meg.”

Azért ne vegyük egy kalap alá a két hónap alatt 30 kg fogyást eredményező paleo-ketogén-ayurvédikus-csokialapú fogyasztószerek before – after fotóit egy, a turistajelzéseket tükröződve ábrázoló fotóval.

 

„Itt ráadásul még azt is sugallhatja a kép, hogy a magyar természetjárók hibásan alkalmazzák a saját jelzéseiket.”

Könyörgöm, még az én „kétkezes olasz tudásommal” (l. 49420 hsz.) is egyértelmű, hogy a www.turismo.it egy általános turisztikai honlap. Itt keres magának Maldív-szigeteki koktélbárokat a dúsgazdag világfi, itt nézelődik nyálát csorgatva a nyájnak kolompot rázó, ingyenes trópusi utazásra ácsingózó utazó influenszer, és igen, az outdoor időtöltések kedvelői is megfordulnak itt. Hogy ez a meglehetősen heterogén felhozatal mennyire ismeri a magyar turistajelzéseket? Nem tudom, de azt feltételezem, hogy meglehetősen, nos, felszínesen. Amennyiben az MSZ 20587/2-1988 számú Országos Szabványt (Általános turistatájékoztató jelképek - Gyalogos út- és irányjelzések) alaposan tanulmányozó talján természetjáróktól mégis dühödt hangú tiltakozó levelek érkeznének az MTSZ illetékes szakbizottságához a rom jelzés meggyalázása miatt, akkor megkövetlek téged.

 

Megértem és bizonyos aspektusból tisztelem is az elkötelezettségedet és a szervezett természetjárás terén végzett munkádat. Mindazonáltal hálás vagyok a sorsnak, hogy az erdő fái számomra elsősorban évszázados csodák és nem potenciális festővásznak, egy túra lopott nap a fékezhetetlen étvágyú Időtől és nem útvonalfelmérés. Ezzel együtt is egy turistajelzés láttán hálás vagyok az elkövetőjének azért, hogy nekem, valamint a térben és időben előttem és utánam járóknak is utat mutat, és nem méricskélem összehúzott szemmel a jelzés kivitelezését és szabványosságát. A természetjárás nekem gondtalan időtöltés, nem több és nem kevesebb.

 

Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, mert továbbra sem szeretnék egy olyan országban élni, ahol csak egy vélemény kaphat nyilvánosságot. „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd – Voltaire E. B. Hall.” 

Előzmény: garass (68962)
olahtamas Creative Commons License 2019.02.08 -1 1 68964

Addig ok, hogy ha egy jelzésfestőt vizsgáztatunk, attól elvárás legyen a szabvány ismerete.

De egy ártatlan cikkíróról, aki véletlenül egy fotó tükörképét szerkeszti be, még nem kell lekapni a keresztvizet :)

Egy átlag olvasónak fel sem tűnik az ilyesmi.

Persze nem szerencsés, és levonhatjuk a következtetést a cikk igényességére vonatkoztatva, de alapvetően örüljünk, hogy megpróbált valami pozitívat alkotni!

 

Előzmény: garass (68962)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68963

Hollóházán a Balkon büfével van tapasztalat? Lehet rá számítani vacsorázás tekintetében? (vajon Húsvétkor is? elvileg vasárnap nyitva van.. de.. fene tudja)

más lehetőséget nem nagyon látok.. jól látom?

 

 

garass Creative Commons License 2019.02.08 -1 1 68962

Én általában nem tartom jónak, ha egy reklámban nem valósághű illusztráció jelenik meg. Ez független az olaszoktól és az OKT-tól. Itt ráadásul még azt is sugallhatja a kép, hogy a magyar természetjárók hibásan alkalmazzák a saját jelzéseiket.  

Előzmény: Tavaszi Széll (68956)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68961

Koszonom az infokat!

 

Igazabol azt a reszet megertem, hogy nem uzemeltet onkormanyzat szallast minden kis faluban, csak akkor ne legyen mar meghirdetve es foglalhatova teve olyan szallas, ami nincs. (Tömördön egyebkent semmi gond nem volt, de Bögöt jol megszivatott sajnos.) A nagyobb csomopontbol tomegkozlekedes is megfordult a fejemben, de ha egy kisebb keslekedes (pl. vadaszat, favagas miatti kerules) lekesem az utolso buszt, akkor megint ugyanott vagyok.

 

Mindenesetre most mar latom, hogy nem olvastam es erdeklodtem eleget utana a szallassal kapcsolatos gondoknak, igy - hala az altalatok irtaknak is - tobb esszel tudom folytatni holnap a turat.

 

...es tenyleg, most marcius 10ig szabadsagoltam magam (nyaron eselytelen), a hideg, a tav nem volt gond, csak a faradtsag, ami egy olyan ejszaka utan van, amikor az erdoben minden neszre megebredek. Na, arra nem tudtam felkeszulni :)

Előzmény: HEV (68958)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 0 1 68960

Hev leírta amit kell, kemény legényeknek akik bírják télen a kint alvást (neved alapján finn lehetsz, szóval bírod :-) van még a nomád csoport

https://www.facebook.com/groups/325787197950657/

 

én is az a típus vagyok egyébként aki ELŐRE leszervez minden szállást

ha már cipelném a cókmókot mert mi van ha nem lesz szállás, akkor viszont nem is keresnék már szállást hogy ne értelmetlenül cipeljem

viszont az ilyen nomádkodást télen semmi pénzért nem vállalnám :-)

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (68955)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 68959

ráadásul ott van alatta, hogy stockphoto, tehát mindenki tudni fogja hogy csak illusztráció (akár azerbajdzsáni turistajelzések is lehetnének..)

 

az viszont tény, hogy esetleg egy káli medencés/tanúhegyes panorámakép talán nagyobb kedvet csinálna

még jobb lenne egy több helyszínről összeválogatott "mozaik"

Előzmény: Tavaszi Széll (68956)
HEV Creative Commons License 2019.02.08 0 2 68958

Lehet, hogy nem ismered pontosan a hazai szállás lehetőségeket? Egy kis faluban nem üzemeltetnek télen szállást csak azért mert havonta  1 éjszakára 1 ember váratlanul beesik. Ez természetes dolog.  A kéktúra nem caminó  sokkal többet kell előtte logisztikázni ha útközben nem akarsz problémákba ütközni. Kevés a szállás lehetőség ezért gyakran egy-egy nagyobb településen, városban kell aludni és oda vissza tömegközlekedni. Ezt mind előre meg kell tervezni. 

A facebookon van OKT csoport itt, ahol esetleg tudnak segíteni de, hogy egy adott szállás éppen fogad vagy nem azt neked kell tisztázni. 

 

Ez pedig egy szállás listát és más hasznos információkat is szolgáltató oldal. Többek között  a közlekedési lehetőséget is megnézheted!

Be kell kapcsolni a megfelelő rétegeket a jobb szélen.

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (68955)
Jesper Olsen Creative Commons License 2019.02.08 0 0 68957
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.02.08 -1 1 68956

Kizárólag a szövegértési nehézségem orvoslása céljából kérdezem.

 

Jól értem, hogy egy olasz turisztikai honlapon az Országos Kéktúra ismertetését azért nem tartod a legszerencsésebbnek, mert a csatolt képen a turistajelzéseket tükrözve ábrázolják?

Előzmény: garass (68948)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68955

A kinti cokmokkal mondjuk 30 km meg megy, de utana mar a masnap vacak - igazabol worst case van nalam, nem azert, hogy muszaj lenne kintaludni a minuszokban. De egy kintalvas utan (irottkőn fent aludtam) azert kevesbe kipihent az ember :)

 

Igazabol a gondok ott kezdodtek, amikor ket egymast koveto este is kintalvasra jutott, es persze az a tervezhetetlenseg, hogy a kulonbozo szallast ajanlo oldalakon lehet oda is foglalni, ahonnan majd szolnak telefonon, hogy "amugy nem vagyunk nyitva, bocsi". Mindenesetre igy marad inkabb a minimalfelszereles es napi 45-50 haladas, meg a vonatos/buszos eljutas elengedese...

 

Facebook-csoportnak mi a neve?

Előzmény: jzp2107 (68953)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68954

igazából nem heyjoe-é a szállásoldal, az egy külön kezdeményezés de csinált hozzá egy térképi réteget így látszik az ő tervezős oldalán (amin a korlátozások, pecsétek stb stb, szóval minden egy helyen)

 

https://heyjoe.hu/kiszallas/index.php#8/47.300/19.500/alap-turajel-szallas

 

Az esetleges tervezéshez szakaszolás nincs a honlapodon? (tehát települések közötti távolságok)

Szintmetszetet találtam, de az nem teljesen erre való, erre használni kicsit nehézkes

 

(nem értem miért nem vállalnak MTSZ-ék külföldre postázást, a szállítási ktg kiszámítása miatt? tehát hogy nehezebben automatizálható?
és ezzel a lendülettel akkor az ángliuson kívül az összes határon túli magyart is kizárták a kéktúra füzet rendeléséből? nem lehet, hogy ha írnak az info kukacra akkor el lehet "manuálisan" intézni?)

 

végül a 6-os ponthoz: durván tudnak öregedni ezek a csemeték

valószínűleg a foglalkozása is belejátszik, nekem se a túrázás lenne a hobbim ha mondjuk levélkézbesítő lennék és egész nap mozognék hanem a TV nézés :-)

 

 

Előzmény: hörpölin (68951)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 68953

Bocs, nem biztos hogy értem a kérdést.

Egyben akarod csinálni, szállást nem találtál, eddig OK.

De ha úgyis viszel kintalvásra alkalmas cókmókot, akkor miért kell 40 km-t menni egy nap?

Mert be akarod fejezni mondjuk 30 nap alatt?

 

FB csoportban mintha lett volna valaki aki most télen egyben megcsinálta (de lehet hogy megcsal az emlékezetem..)

[én biztos nem vállalkoznék rá]

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (68952)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68952

Hat most kicsit elkeseredtem, megszakitas es gepiesitett logisztika nelkul telen nem jo OTK-zni. Az "egesz evben nyitva" szallas uzemeltetoi elutazva, van, ahol 40 km-es darabon nem sikerult szallast intezni, ennyit meg nem tudok haladni egy nap, ugy, hogy masnap is kellene menni, plane 8-10 napos turara, szukseg eseten kintalvasra is alkalmas cokmokkal. Muszaj leszek tobb darabban megcsinalni. 

 

Van olyan a topiklakok kozott, aki vegigcsinalta egyben a turat, ugy, hogy sosem telt el 24 ora a tura pihentetese es folytatasa kozott?

hörpölin Creative Commons License 2019.02.08 -1 1 68951

Csak szép sorjában, mint a falusi bíróság!

 

1. Nem szégyellem, egyszerűen csak azt konstatáltam, hogy a honlap átalakításának egyik stádiumát észrevették, észrevettétek.

2. Az angol szöveg teljesen a saját szüleményem, hogy úgy mondjam, én követtem el magányos tettesként. A hibáival tisztában vagyok.

3. Több külföldi túrázós gyűjtőlapra is be van ajánlva az oldal, most újra átnézem majd ezeket és keresek új oldalakat is. Ha van tippetek, hol lehet még ajánlani, ne fojtsátok magatokba! :-)

4. Heyjoe-nak van már szállásajánló oldala is? Na, majd utánanézek és ajánlom azt is! Nem is tudtam róla. Viszont van részletes, angol nyelvű túraleírás már szinte a teljes útvonalról - itt már csak a Cserehát és a Zempléni-hegység hiányzik.

5. Épp most bukott meg a TuristaShop a szememben, mert külföldre nem vállalnak szállítást. Egy ánglius keresett meg vele, úgyhogy neki majd postázok egy OKT igazolófüzetet.

6. &son már felnőtt ember, középfokú földmérői és felsőfokú térinformatikusi végzettséggel. Már van munkahelye is, szóval dolgozó ember. Egyébként nem túrázik. De keményen koptatja a turistabakancsait a terepi felméréseknél. Szerintem az utóbbi időben jóval több kilométert tett beléjük, mint én a sajátjaimba! :-)

Előzmény: jzp2107 (68950)
jzp2107 Creative Commons License 2019.02.08 -1 0 68950

Nekem nagyon tetszett az angol kedvcsináló a honlapodon (úgyhogy igazából nem is értem miért lenne ez "megbukás" még ha félig viccen is írtad.. Tán szégyellni kellene?)

A szöveg teljes egészében saját munka, vagy volt segítséged? (ugyanez (a segítség) felmerült bennem az olasz lap kapcsán, gondolom nem véletlenül találtak meg guglival..)

 

Nem kattintgattam végig 100%-ban, ezért nem tudom, de van pl szakaszolási lista (táv adatokkal) a külföldieknek? Esetleg heyjoe szállásos térképes lapja be van linkelve?

Mert akkor már csak az MTSZ elérhetősége kell ahonnan a füzetet be lehet szerezni és jöhetnek a külföldi hordák tömegei :-)

(no meg valahogy megmarketingelni az oldalad hogy eljusson a potenciális idegen országbeli érdeklődőkhöz.. nem is tudom hol kezdeném, talán E4 wiki oldalán?)

 

 

+1: juteszembe, &son túrás múltja nem igazán folytatódott az OKT után? az létezik hogy már kb egyetemista?

bocs az IRL kérdésekért, de ennyi talán még belefér

 

 

Előzmény: hörpölin (68949)
hörpölin Creative Commons License 2019.02.08 -1 1 68949

Na, most megbuktam, mint megboldogult Rottenbiller! Néhány hete működnek még csak az angol oldalak az új formátumban, jelen pillanatban épp a téli köntösükben. Már dolgozom a többi oldalon is, a kerékpáros és KDP oldalak a hét végére készülnek majd el (pontosabban akkor töltöm majd át a homokozóból, hogy bárki láthassa őket), aztán jönnek majd a "nagy" oldalak, az AK, az RPDDK és az OKT. A leírt sorrendben.

Előzmény: hadidoki (68947)
garass Creative Commons License 2019.02.07 0 1 68948

Az akkor nem festői hiba, csak egy képkezelői manőver. Szerencsére, bár reklámnak nem a legszerencsésebb így sem.

Előzmény: Bikk Pubi (68946)
hadidoki Creative Commons License 2019.02.07 0 0 68947

Hörpölin! Szóval nemzetközi vizekre evezel?! ...nem semmi!! 

Gratulálok az olasz sikeredhez!

Bikk Pubi Creative Commons License 2019.02.07 0 0 68946

Az Upponyi-szorosnál, a Dedevárra vivő útnál levő fa. A kép tükörkép, ahogy már említették.

Előzmény: garass (68944)
akibard07 Creative Commons License 2019.02.07 -1 0 68945

De az, csak tükrözve van a kép. 

Előzmény: garass (68944)
garass Creative Commons License 2019.02.07 0 1 68944

Csak tudnám, hogy a legalsó jelzés mi lehet. Nagyon remélem nem egy rom jelzés.

Előzmény: HEV (68943)
HEV Creative Commons License 2019.02.07 -1 2 68943

Egy kis kék reklám Olaszországban

 

Érdemes a cikk végén lévő linkre is kattintani!  Nem az MTSZ oldalra vezet!

jzp2107 Creative Commons License 2019.02.04 -1 1 68942

és van a tóban egy 45 méter magas fúrótorony, bódé, munkagépek stb..

https://geocaching.hu/caches.geo?id=1528

 

Előzmény: nagypapi (68941)
nagypapi Creative Commons License 2019.02.04 -1 0 68941
Előzmény: nagypapi (68940)
nagypapi Creative Commons License 2019.02.04 -1 0 68940

Ajjaj, itt van egy cikk egy érdekes helyről, amely egyben a Pusztai vándor jelvényszerző túra egyik ellenőrzőpontja, ráadásul a kódot is elárulják:

https://www.turabazis.hu/turamozgalom_ismerteto_268

 

Teljesítette ezt a mozgalmat valaki a topiklakók közül? Ha igen, mik a tapasztalatok?

V43 1279 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 68939

Urak!

 

Tud esetleg valaki valakinek nem kellő, pecsétmentes és jó állapotú Északi zöld igazolófüzetről, amitől megválna?

annyi baj legyen Creative Commons License 2019.02.03 -1 0 68938

Azt azért jó lenne megérni, hogy a korlátozások egy egységes felületen megjelenjenek. A vadászatok időpontját és helyszínét a kormányhivatalnak mindenképpen le kell jelenteni, innen kezdve csak akarat kérdése, hogy ezt megosszák. És nem kinyomtatott, kézzel befirkált majd lefényképezett papírok közzétételével (mert ilyen erdészet is van!), hanem egységes, feldolgozható formátumban. A túrázónak és a vadászat szervezőjének is egyformán érdeke, hogy ne zavarják egymást.

Előzmény: annyi baj legyen (68937)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.02.03 0 1 68937

A SEFAG, mint a többi erdészet, azt kiáltja ki erdőnek, ami az éppen hatályos  2009. évi XXXVII. törvény szerint erdőnek minősül. Az, hogy konkrétan mi minősül erdőnek, a 6. §-ban van részletezve.

Előzmény: Mr Long (68936)
Mr Long Creative Commons License 2019.02.03 -1 2 68936

A SEFAG talál 5 egybefüggő fát és erdőrésznek kiáltja ki? LEgalább a piros nincs zár alatt, azon lehet bandukolni.

Előzmény: annyi baj legyen (68932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!