Keresés

Részletes keresés

kivi000 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40656

Szia!

 

a "Tuhu" val kapcsolatban bármikor készen állok bármilyen egyeztetésre, az egyeztetésen elhangzottak nyilvánosságrahozatalához.

 

Szerintem hasznos lenne egy rövid bemutatkozó és a helyzet vázolása a tuhu közössége előtt a térképszerkesztők forumában!

Előzmény: Hegylako2 (40639)
AttHunter Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40655

Erre a romra gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (40654)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40654

Amatőrök...:) (Csak viccelek.) A helyi erőkkel (én csak 2006 óta vagyok csernyei) úgy szokás gombászni járni, hogy irányban érkezel Csernye felől, nagyjából a Bükkös-ároktól pár száz méterre keletre érkezel a Burok partjára. Ott irányban le az aljáig; majd a másik oldalán felkapaszkodunk a jó kis gombász helyekre. Visszafelé ugyanez, nehezítésképp májusi pereszkével teli, több kilós kosárral. :) 

 

A helyi legendárium úgy tartja, hogy a Burok alján hajdanán vízimalmok sokasága állt (ebben van valami, egy rom még megmaradt), és Mátyás király a közeli Bátorkő várából ott járt le lovon (és szekérrel), ahol mi fel szoktunk mászni a gombákért. Csakugyan van valami vízszintesebb szakasz a falban (járhatatlan szinte), amit úgy mutattak meg nekem, hogy "Mátyás király útja".

 

 

Előzmény: AttHunter (40653)
AttHunter Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40653

Igaz. Én is elkövettem azt a hibát, hogy azt mondtam a nejemnek, hogy mindjárt kiérünk a Burok-völgyből, bírja már ki valahogy. Elfelejtettem mondani, hogy van még egy kijárat, amit Bükkös-ároknak hívnak. No ott elszakadt a cérna, minden voltam csak rendes ember nem.

Előzmény: asciimo (40647)
asciimo Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40652

A maganszektor illetve ugy mondjam a multik tamogatnak valami sportot, azt altalaban amit a (felsö) vezetesben uldogelok csinalnak. A gyalogos termeszetjaras mindig is a szegenyebb retegek sportja volt. Regi cegem pl. vitorlasversenyeket rendezett, szponzoralt, a cegben mindenhol vitorlasos naptarak logtak. Az alkalmazottak 95%-a akkor latott vitorlast, ha esetleg egy hajón forgatott pornofilmet nezett. Es megis a vitorlazas volt tamogatva.

 

De mondhatnam a golfot vagy a squasht is peldakent. Pozitiv a Decathlon peldaja, de az ök erthetö modon a celközönseg utan menve lettek ttura tamogatok/szponzorok.

A masik lehetseges ut, ha a tura föszervezöje meggyözi a munkahelyi fönöket, hogy adjanak mar x ezer forintot a turara.

De ezek mind csak egyszeri esemenyekre vonatkoznak..

Előzmény: Kékdroid (40651)
Kékdroid Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40651

"Mind valami brigád vagy szervezet tagjaként csinálta végig a kéktúrát.

 

A rendszerváltás után ez a politikai stuktúra felbomlott, másrészről a megnyílt határok és az újabb szórakozási lehetőségek miatt az emberek kivonultak az erdőből, ha szabad így fogalmazom.

 

Ergo megcsappant a támogatói bázis az  államnak meg nem volt miből finanszírozni a mozgalmat lévén, hogy 1990től kezdve napjainkig az ország csak alkalmanként tud eltántorogni a csőd széléről.

 

A rendszerváltáskor kellett volna meglépni azt, hogy a piacgazdasággá alakult környezetben non-profit módon, de mégis piaci szemléletre váltva működtetik a szervezetet. Ez nem történt meg.

 

Ennek következtében a tagság megcsappant..."

 

A gondolatmenet világos, és jórészt egyet is értek vele. Bár én személyesen nem voltam ott a folyamatban, koromnál fogva a csattogós lepkét tolhattam volna akkoriban (és mindig itt jön a "de"), de: másfelé is keresnék ok-okozati összefüggést. Kellő elfogulatlansággal nézve számomra úgy tűnik, hogy a Kéktúrázás helyzetének alakulása akkor és ott nem csupán bármilyen szervezet tevékenységének/nemtevékenységének eredményeképpen történt. (Elöljáróban: nem vagyok tag MTSZ-tagszervezetben, nem védek, nem támadok, nem minősítek senkit, nehogy bárki félreértsten. :))

 

A '89 előtti idők természetjáró egyesületei szép számmal az akkori nagyvállalatok keretében működtek. Ahol szüleim, nagyszüleim dolgoztak akkoriban, ott létezett ilyen egyesület. A rendszerváltáskor és utána ezek az óriáscégek jórészt eltűntek, szerencsésebb esetben mindenféle változással működtek tovább, ezt nem taglalnám tovább. Én úgy látom, egyfelől ekkor esett ki sok egyesület, tagjaikkal együtt nem csupán a Kéktúrából, hanem akár a természetjárásból: egy megszűnt üzemmel megszűnt Üzemi Sportegyesület nem fog természetjáró szakosztályt fenntartani, és ugyan kinek is tartana? :(

Másrészt, a meg nem szűnt vállalatok többsége már nem tartotta fontosnak, hogy pénzt költsön "saját" természetjáró egyesületre. Ugyanez az országba érkező, vagy újonnan alakuló cégekre is igaz. (Tud valaki ellenpéldát? Néhányat tudok, de nem sokat.) Még a jobban prosperáló időszakokban sem lehetett látni sok XY Üzem/Bank/Üzletlánc/Szoftveriroda/Akármi Természetjáró Egyesületet, sem felülről, sem alulról szerveződve. Ez nagyjából már illeszkedik arra a vonalra, amit írtál: lehet máshová utazni, lehet sokmindent csinálni.

 

És itt kanyarodhatunk vissza az állami szerepvállalásra, politikától függetlenül: mivel az elmúlt 24 év alatt a magánszektor nem nagyon törte magát, hogy pénzt költsön Kéktúrára, vagy akár szervezett gyalogos turizmusra (egyébként ennek is lehetne a gazdasági és akár a pszichológiai okait boncolgatni, pl. a "kötelező" tagság nyűgjeit), ez a feladat az államra maradt. Ahogy az is, hogy elmondják, nekem mennyire jó lesz, ha egy hét Kanári-szigeteki hentergés helyett izzadtan-sárosan baktatok valahol a hegyekben. (Nekem már ne mondják, pedig a Kanári-szigeteken nem jártam. :)) Itt vissza is térek a hozzászólásodhoz, csak ennyivel szerettem volna kiegészíteni.

 

-Kékdroid-

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40640)
HEV Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40650

A kérdéses hozzászólásom kizárólag alnibell kolléga levelére vonatkozott mint találgatás, nyilván előzménye is van hiszen mint tudjuk néhány napja olyan nem hivatalos információk jelentek meg a turistautak.hu saját – amúgy nyilvános – fórumain, hogy az MTSZ kérte az adatbázis átadását.  Azt sem tudjuk, hogy a levél irójának  az MTSZ nevében milyen felhatalmazása van az együttműködési lehetőségek feltárására tehát az információk hiányosak és pontatlanok. Hozzászólásod utolsó mondatai szerint a két civil szervezet közötti együttműködésnek (mert tudtommal még az MTSZ is az) nincs elvi akadálya.

Sajnos azt is tudom, hogy egy egyeztetéshez és főleg egy megállapodáshoz minimum két fél szükséges és talán itt van a turistautak.hu oldalán a gyenge láncszem! Mivel mindkét oldalon csak dolgozóként voltam/vagyok jelen így a döntést majd meghozza az akinek erre lehetősége van. A magam részéről azt vallom, túravezetőként kötelességem segíteni a túrázókat és nem csak a terepen vezetve őket hanem a felkészülés során is. Ahogy Güsziológus kollégával évek óta együttműködve végig pontosítottuk az RP-DDK-t nyilván megtesszük ugyanezt az OKT-ra is mert jelenleg és még egy jó ideig minden bizonnyal a túrázók a TTT honlapról, a turistautak.hu honlapról szerzik be a friss információkat és talán elolvassák az MTSZ honlap 2-3 éves adatait is. Pontosan ezért aktualizáltam éppen néhány napja az OKT Csereháti szakaszát a régi honlapon olyan friss információkkal ami érdekli a túrázókat és ezért pontosítottam ma is az RP-DDK útvonalat a turistautak.hu-n is.

Nyilván megtehetné ezt a sok bizottság valamelyike is de minek várjak ha van rá lehetőségem, ha majd nem lesz akkor nyilván csinálja majd más.

Addig is jó munkát és én is kiszállok.

Előzmény: Hegylako2 (40639)
asciimo Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40647

Mondjuk aki jart a KDP-n, az tapasztalta, hogy a Bükkös-arok sokkal brutalisabb, a Burok-völgy csak a bemelegites.

Előzmény: AttHunter (40631)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40646

Stimt, engem is. :)

Előzmény: Lud (40643)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40645

Güszilógus, ne feledjük el, hogy a szegény túratársad több esetben megsértette azt, amit privát szférának hívnak.

 

Egyébként tudod mit, legyen neked igazad.

 

 

 

 

 

Előzmény: Güsziológus (40641)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40644

Gyanítom, hogy a kidőlt fák miatt vitték ki a kéket a tetejére. Nagy hátizsákkal szinte lehetetlen lenne keresztülmenni az alján. Nyáron egyébként sem járok oda a nyakig érő csalán és a szubtrópusi klíma miatt. Tavasszal és télen járhatóbb. Egyébként hihetetlen jó hely, imádom. :)

Előzmény: AttHunter (40630)
Lud Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40643

utálom a politikát! muszáj ezzel a kijelentéssel kezdenem.

 

ha megvan csapd fel az állami támogatással kiadott 2001-es OKT vagy a 2002-es DDK atlasz miniszteri bevezetőit. két politikai oldal - ugyanaz a bullshit.

 

http://termeszetbarat.hu/images/arg_attachment/1/1120/sajt%C3%B3t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20anyag%20-%20k%C3%A9kt%C3%BAra%20program.pdf?04593666311522523

ez a mostani "vízió" meg hegylako2 is időről időre kifejti álláspontját (amíg be nem sokall:)

én nem látok benne politikát.

biztos kellenek háttéralkuk, mert puszira nincs pályázati pénz, meg törvénymódosítás. engem az egészből az eredmény érdekel.

 

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40640)
Lud Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40642

"Nincs bennem ellendrukk, van viszont adatféltés."

nem értem az adatféltést sem. írtam egy hosszabb választ, de mivel túl "szakmai" nem terhelném vele a túrázó olvasóközönséget és a tuhu fórumára másoltam be.

Előzmény: alnibell (40637)
Güsziológus Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40641

"Egy biztos, sajnos jó magyar módra megint nem ésszel és nem a közösséget szemelőtt tartva haladnak a dolgok - tisztelet a kivételnek - hanem érdekek és felfűtött érzelmek mentén."

 

Így van.

És te ebben "példát mutatsz".

Nem idézem, hogy mit írtál a túratársamról, mert innen kimoderálnák.

Onnan is ki kéne moderálni!

 

Előbb a saját udvart kell rendbe tenni, aztán lehet kritizálni a másét.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40640)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40640

Lúd - a túramozgalom sosem volt politika mentes. A régi rendszerben az ilyen mozgalmak kiemelt támogatottsággal bírtak, mert úgymond ellenőrzött keretek között szórakozott a jónép.

 

Egyik jeles túravezetőnk - régi generációs - írta egy blogjában, hogy a túraegyletek tájékán elég sok "figyelem" összpontosult. Volt túrázó, akinek "feladata" volt a túrázás.

 

Ha az ember végignézi a teljesítőket rendszerváltásig, akkor azt látod, hogy alig van független teljesítő. Mind valami brigád vagy szervezet tagjaként csinálta végig a kéktúrát.

 

A rendszerváltás után ez a politikai stuktúra felbomlott, másrészről a megnyílt határok és az újabb szórakozási lehetőségek miatt az emberek kivonultak az erdőből, ha szabad így fogalmazom.

 

Ergo megcsappant a támogatói bázis az  államnak meg nem volt miből finanszírozni a mozgalmat lévén, hogy 1990től kezdve napjainkig az ország csak alkalmanként tud eltántorogni a csőd széléről.

 

A rendszerváltáskor kellett volna meglépni azt, hogy a piacgazdasággá alakult környezetben non-profit módon, de mégis piaci szemléletre váltva működtetik a szervezetet. Ez nem történt meg.

 

Ennek következtében a tagság megcsappant, akik benne maradtak azok a nosztalgia miatt is tartottak össze, de újak bevonására nem történtek lépések. Hogy miért, azt elég hosszú lenne kivesézni.

 

Vagyis mostanáig volt egy szervezet, ami saját múltján vegetált és próbálta fenntartani a hagyományokat, ami nagyon szép és tiszteletreméltó. A gond csak az volt, hogy a hagyományörzést semmilyen formában nem próbálták meg összehozni a mai kor által támasztott igényekkel.

 

A pénztelenség és a tehetetlenség miatt elindult a visszafejlődés és aki ekkor úgy érezte, hogy tenni akar valamit,, annak csak egy módja volt rá. Maga hozta létre azt, amit fontosnak gondolt.

 

Most viszont a gazdasági válság miatt ismét megnövekedett az érdeklődés a hazai turizmus irányában, tehát az évek ót haldokló ágazatbanvalakik észrevették a kiaknázatlan lehetőségeket. Viszont mivel elavult az infrastruktúra, pénz kell ahhoz, hogy az egészet a XXI század szintjére hozzák fel, amivel az új közönséget meg lehet szólítani.

 

A meglévő tagságból ezt a pénzt nem lehet előteremteni, úgyhogy az állam döntött úgy, hogy felkarolja az ügyet és lettek elnyert pályázatok. Ezzel szerintem egyáltalán nincs semmi hiba, csak ugye a kommunista örökség miatt a magyar ember ha állami beavatkozásról hall, akkor már antidemokráciát sikít. Pedig az USA-ban is beavatkozik a kormányzat, ha úgy látja, hogy egy ágazat le vagy felfelé húzza a gazdaságot.

 

A huzavona most azon megy, hogy a pályázati pénzből ki hogyan tud részesülni, ki hogyan tud pozícióba kerülni. Az, aki éveken keresztül maga fejlesztett ki valamit, az most úgy érezheti és talán jogosan - hogy minek valami teljesen újat létrehozni, amikor ott van az, ami már elérhető. Csak meg kellene állapodni - a megállapodás meg ugye nemcsak arról szól, hogy hátbaveregetjük egymást és kezet rázunk....

 

Van egy rész, aki már nem képes változtatni, mindent el is fog követni, hogÉsy ne változzon semmi. 

 

Van egy rész, aki hajlandó és szeretne is változtatni, viszont a részvételt megállapodás mentén képzeli el.

 

És még vannak más alfejezetek is, de hosszú lenne kivesézni.

 

Egy biztos, sajnos jó magyar módra megint nem ésszel és nem a közösséget szemelőtt tartva haladnak a dolgok - tisztelet a kivételnek - hanem érdekek és felfűtött érzelmek mentén. 

 

Hegylako2 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40639

sziasztok!

 

talán utoljára írok ide, mert ez a töménytelen mennyiségű sárdobálás amit kaptunk elgondolkodtatott, hogy lehet e és érdemes e itt vitatkozni!

megpróbáltam mindent, hiszen leírtam itt is az elképzeléseimet, minden ami nyilvános folyamatosan közzé fogjuk tenni a hivatalos honlapjainkon.

az Mtsz egy szövetség, egyesületekkel, tagsággal. Elsősorban nekik kell és fog is megfelelni. De mivel a "kék" a saját terméke, gondoltam megjelenünk a fórumokaon, és próbálunk kapcsolatba kerülni veletek, bevonni a melóba mindenkit aki a természetjárásét tenni akar.

jól gondoltam amikor azt írtam és mondtam hogy verseny van. verseny a túrázókért. mindenki a saját maga módján próbál jó és értelmes dolgokat létrehozni.

személy szerint én sohasem bántottam a "tuhu-t, soha nem mondtam róla rossz véleményt, a magam módján látom a korlátait, mint ahogy az Mtsz-ét is látom.

nem akarunk és fogunk senkitől adatot lopni,  (ez volt talán a legképtelenebb vád mindjárt egy bizottsági tag tollából, megértem hogy felháborodtatok rajta) megkeresések voltak, elzárkózások szintén. Ennek megfelelően próbáljuk járni a saját utunkat, a legjobb tudásunk szerint. Amennyiben ez tetszeni fog a civil szférának és be akar kapcsolódni a munkába, örömmel várjuk. láthatjátok amit csinálunk folyamatosan dokumentáljuk is.

nem írom le mégegyszer a céljainkat, a korábbi bejegyzésekben benne van. de elsődleges cél egy kektura.hu portál létrehozása.

a projekt kihagy régiókat , mert nem lehetett rá pályázni. Ezekben így nem lesznek beruházások felujítások. De a felmérés itt is meglesz, az Mtsz saját forrásból biztosítja. Igy a" kék" kör teljes lesz. Minden olyan funkció működni fog ami a többi régióban is működik

láthatjátok nem csak a "kék" van hanem offline, és online magazinunk is, valamint rendezvényeink, és további rendezvények is lesznek.

kb 3 hete vannak alárva a szerződések , ezen közel egy évet dolgoztunk az erdőgazdaságokkal egyetemben. Igy lett országos a projket.

és reméljük hogy ez a munka ami kb 2 évig fog tartani húzza megával majd az egész természetjárást

látom azt már most, hogy mennyi önkéntes ember akar dolgozni ebben a projektben, mekkora szükség van a "kék"re, és ez a két év kell arra, hogy a fenntartást megoldjuk. és meg is fogjuk. 

a "Tuhu" val kapcsolatban bármikor készen állok bármilyen egyeztetésre, az egyeztetésen elhangzottak nyilvánosságrahozatalához. bármire, hiszen csak egy cél vezérel bennünket, a természetjárás népszeűsítése

 

 

gi

 

Előzmény: HEV (40638)
HEV Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40638

Csak találgatás!

 

pld. azért mert a projekt nem használható fel Vas - Zala - Pest megye valamint Budapest területén, pedig itt is van jócskán kéktúra és nem is akármilyen. Nyilván ezt a részt is fel kell térképezni valakinek a kapcsolódó utakkal együtt és meg kell oldani az egységes szerkezetbe való bedolgozást mert különben az egész nem ér semmit.

A másik gondolat pedig az lehetne, hogy az MTSZ turistaútjainak többsége azért nem kék ezek felmérése és a rendszerbe integrálása 2015-ig azért nem lenne kis munka!

 

Mégegyszer ismétlem, ez csak találgatás, mert én sem ismerem a konkrét megkeresést, nem tudom milyen felhatalmazással, kitől ered sem személyileg sem tartalmilag!

Előzmény: alnibell (40637)
alnibell Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40637

"... a tuhu adminisztrálja a terepi állapotokat legyen szó turista, vagy egyéb tereptárgyról, útról. az MTSz pedig egy turistákat kiszolgáló terepi és mellette informatikai hátteret hoz létre. van átfedés a tevékenységek között, de ennek inkább az együttműködés terepének kellene lenni."

 

Együttműködni csak korrekt kapcsolat keretén belül lehet. Az ugyanis az alapja mindennek. Minden más megoldási mód az erőfölény egyfajta kifejeződése.

 

A kitőzött feladatot nagyjából már ismerem. Arról is olvastam, hogy egy konzorcium végzi el majd a részfeladatokat. A megvalósítás elképzelt, tervezett folyamatáról viszont semmit nem tudok, arról nincs információm.

Arról sem tudok, hogy mi volt a MTSZ MGKE felé kezdeményezett megkeresésének a tárgya. (Jó, ez legyen az én fogyatékosságom.)

 

Nincs bennem ellendrukk, van viszont adatféltés. Egyre világosabb számomra, hogy az adatainknak a paraméter tartalmára van/lenne szükség. 

Az egyik lényegi kérdés az, miért kell valamit újólag megcsinálni/megcsináltatni, ha az már egyszer megvalósult és a tartalma folyamatos karbantartás alatt van? Másként kérdezve: miért nem az volt az együttműködési megkeresésben mondjuk az egyik ajánlat, hogy a pályázat keretén belül beszerzésre kerülő geodéziai pontosságú eszközök rendelkezésre bocsátásával kérnék a nyomvonal szakaszok ismételt bejárását és dokumentálását? Ez ugyanis lehetett volna az együttműködés megnyilvánulása.

Vagy mi volt az elképzelésük a beszerzett néhány eszköz használatával kapcsolatban?

Én még most is el tudok képzelni együttműködést a MTSZ és a TuHu között, de ahhoz nyílt hozzáállás szükségeltetik. Még javaslatom is lenne hozzá, egyet pl. pár sorral feljebb megtettem.

 

Addig viszon marad a kérdés, amelyet másutt más is feltett, mi célból is van szüksége a konzorciumnak a TuHu adataira?

Előzmény: Lud (40632)
Lud Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40636

http://pokmajom.tumblr.com/post/52394293975/gabivilaga-playhard-orgohome-errol-tud

még egy érdekes cikk az első hazai tervezett klettersteigről (via ferratáról).

kicsit ambivalens gondolataim vannak az üggyel kapcsolatban. leginkább félelmeim, hogy ez csak a legelső ilyen turistaattrakció a sorban.

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40635

Ez két dolgot jelent.

 

2011 előtt voltam ott.

 

Hála istennek már mások nem esnek ebbe a csapdába! Köszönet érte!

Előzmény: olahtamas (40628)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40634

Jártam a Burok-völgyben és teljesen lenyűgözött a hely hangulata.

Tudom, hogy ott vezetett régen a kék, más fórumon beszéltük, hogy kár, hogy most nem megy arra, de én azt mondom, hogy tekintettel arra, hogy ezen a részen jégkorszakból fennmaradt vegetáció is van nagyon egyetértek azzal, hogy nem engedünk rá sok embert.

 

A hely varázsát többekközt ez is adja, hogy bár ott van mindenki közvetlen közelében, mégis kevesen tudnak a létezéséről és még kevesebben jártak is benne.

 

Egy biztos, tavasszal éri meg odamenni, mert aztán összezár a növényzet és akkor tényleg machete kell hozzá.

 

Előzmény: AttHunter (40630)
Lud Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40633

tegnap olvastam egy érdekes cikket, a Google felméri Galapagos pár részét.

http://google-latlong.blogspot.hu/2013/05/capturing-beauty-and-wonder-of.html

majd amikor itt sétálnak Bódvaszilason...

Lud Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40632

előrebocsátom kivülálló vagyok, mondhatni mezei túrázó.

úgy tűnik, most van pénz és elhatározás, hogy valóban fejlődjön a kéktúra háttere, és ezen a vonalon maga a hazai természetjárás is. ahol belép a pályázat a pénz, a bürokrácia, az egyeztetés, ott több kell, mint lelkesedés - örülök, hogy az MTSz vállalta ezt a kényelmetlen szerepet. bár idegenkedem mindenféle állami, főleg kormányzati beavatkozástól egy olyan szabad világba, mint a természetjárás - be kell látnom ez nem működik másképp. nem mellesleg szóba állnak velünk, figyelnek a véleményünkre, ami megint egy jelzés, hogy nem csak a pénz menetrendszerű következetlen eltapsolásáról van szó. (meg nem is merik megcsinálni Visztula fenyegetése miatt:) a pályázati anyag kivonata olvasható, a céljaival maradékralanul egyetértek.

ezért furcsa számomra, hogy páran itt rugóztok a felméréseken. amit tudok, hogy az MTSz-ből Molnár András megkereste a tuhu-t tulajdonló geocaching.hu vezetőségét hivatalosan és elakadt a dolog. úgy, hogy M.A. a turistautak.hu (és még sok egyéb turista és zarándokmozgalom) aktív résztvevője. magyarán a tuhu nem akart vagy nem volt képes szervezeti tehetetlensége folytán bármilyen választ adni. talán most sem lenne késő, de megy a másik mellett elbeszélés, bujtatott ellendrukk, meg most ez az elemzősdi.

mi a történet vége? az MTSz felméreti a kéket, meg a következő években kifehéríti talán a többi turistautat is. a fő cél kipipálva, amiről a pályázat szól (OKT) az jogilag rendezve lesz, lesznek táblák meg informatikai rendszer. ki van itt kétségbe esve? ki lesz megbüntetve? maximum az a felhasználó (diák, egyetemista, megtért pocakos kispolgár), akit beránt a kektura.hu-ra a marketing gépezet és nem találja ott, amit találhatna.

sokszor felmerül, hogy verseny így verseny úgy. nem ugyanaz a pálya. a tuhu adminisztrálja a terepi állapotokat legyen szó turista, vagy egyéb tereptárgyról, útról. az MTSz pedig egy turistákat kiszolgáló terepi és mellette informatikai hátteret hoz létre. van átfedés a tevékenységek között, de ennek inkább az együttműködés terepének kellene lenni.

 

Előzmény: alnibell (40622)
AttHunter Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40631

Pár kép a Burok-völgyből.

 

AttHunter Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40630

A Burok-völgyről jut eszembe: régen a kék a burokvölgyben vezetett. Gondolom Mászógép ismeri a terepet, Közép-Európa egyik utolsó őserdejének számít, tehát nincs erdőgazdálkodás. Egy tünemény a völgy, csak az a gond, hogy kb 200 kidőlt fa van keresztben. Igazi kihívás, akár a Hamuházi elágazásig is elmenni benne. Fán keresztül-fa alatt... De a csoda az kárpótol. Egyszer csináld meg a piroson.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40623)
hörpölin Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40629

Tegnap ülést tartott a Kéktúra Szakbizottság. Két témát vitattunk meg: egyrészt a bizottság "kitalálta", mi is legyen a jövőben a tevékenysége, másrészt megbeszéltük a kéktúra munkacsoport feladatait is. 

 

A Kéktúra Szakbizottság a következőkben jelölte meg a feladatait:

 

  1. A kéktúrák útvonalainak módosítésa, kontrollja
  2. A kéktúra túramozgalom irányítása:
  • a kiírás megváltoztatása (elnökségi jóváhagyással)
  • a kéktúra igazolófüzetek karbantartása
  • a kéktúra jelvény meghatározása
  • a bélyegzőkkel kapcsolatos teendők (kihelyezés, ellenőrzés, pótlás, csere)
  • a bélyegzőhelyek kiválasztása, megszüntetése, módosítása
  • a kéktúra teljesítések értékelése, elismerése (a jelvények kiadása)

A fentebb felsorolt pontokhoz jött még hozzá pluszban a kéktúra munkacsoport tevékenységének felügyelete, amíg az működik (előreláthatólag legkésőbb 2015 márciusáig)

 

A kéktúra munkacsoport feladatai előreláthatólag a következők lesznek:

 

A kéktúra munkacsoport feladata az, hogy a kéktúra projektben felmerülő területeken bedolgozással, ötletekkel segítse a munkát. Szakmai (a kéktúrázó szemével történő) ellenőrzés a projekt folyamán.
  

  • Az útvonaljelző táblák adatbázisának elkészítése, hol legyenek táblák, mi legyen az információtartalmuk. Ebben nagy segítségére lesz a munkacsoportnak a táblák helyének megállapításakor Güsziológus táblázata, amit még kora tavasszal készített, a feldolgozott távolság- és szintadatok pedig jönnek majd folyamatosan az útvonalfelmérő csapatoktól.  
  • Az útvonalon elhelyendő információs táblák adatbázisának összeállítása, hol, milyen információtartalmú táblák kellenek? A táblák formátumának meghatározása. Az információs táblák szövegeinek tartalmi összeállítása, a megfelelő szakértők megkeresése, felkérése az MTSZ megbízásából. A táblák elkészítésének összehangolása. A már mások által eddig elkészített (tehát már meglévő) információs táblák helyének, tartalmának összegyűjtése, beintegrálása a többi, elkészítndő tábla közé.  
  • A pecsételőfüzetekkel kapcsolatos aprólékos tervezési munkákban való részvétel, az országos szintű és tájegységi jellegű igazolófüzetek kialakításában való részvétel, adatokkal való feltöltésük.  
  • A pecsételőhelyekkel, pecsétekkel kapcsolatos tervezésben, kivitelezésben való részvétel, ötletekkel a munka segítése.  
  • A marketingtevékenység segítése, ötletek adása, kidolgozása a kéktúra marketingjével kapcsolatban, és az illetékes marketingcsapattal való együttműködés.  
  • Részvétel a térinformatikai csapat munkájában, ötletek adása, hogyan szolgálhatná az adatbázis a lehetőségekhez képest a legjobban a túrázókat/kéktúrázókat. Részvétel az alternatív igazolási módok megtervezésében, kivitelezésében. Segítség az okostelefonos applikációk megtervezésében, megvalósításában.

Ez utolsó ponttal kapcsolatban ZE topiktársunk jelezte a szándékát, hogy részt venne a munkánkban ezen a területen, de sajnos nem tudott eljönni a múlt heti megbeszélésünkre, és azóta sem jelentkezett. Tehát arra kérnék mindenkit, ha hozzáértőnek érzi magát ezen a területen, és szívesen vállalna munkát a csoportban, akkor keressen meg akár itt a fórumon, akár levélben.

 

Tehát úgy néz ki, a bizoccság és a munkacsoport békésen meg fog férni egymás mellett a jövőben. Ahol a csoport a munkája kapcsán olyan területeket érint, ahol a bizoccság az illetékes (pecsétek, igazolófüzetek, stb.), ott a bizottság döntése kell a változtatásokhoz. 

 

hörpölin

olahtamas Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40628

Káptalantótiban 2011 őszén javítottuk a megtévesztő jelzést :)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40624)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40627

Ahogy mondani szokás, elszállt fölötte az idő vasfoga... :)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40625)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.11 0 0 40626

De milyen egészséges ott kerékpárral lejönni! :) Úgy szoktam, hogy Bakonycsernye - Kisgyón - Hamuház - Hétházpuszta - Királyszállás - Csőszpuszta, és akkor onnan lefelé Jásdig lejt az út...:)

Előzmény: Pápai vándor (40616)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.06.10 0 0 40625

 

Itt már tényleg nem tudtam, hol vagyok, de egy biztos volt- balra tovább tartott volna, mint jobbra, úgyhogy jobbra mentem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!