Keresés

Részletes keresés

gyere a papához Creative Commons License 2001.01.05 0 0 21
Nekem -csak röviden- az, hogy valószínűleg nincs halhatatan, anyagtalan lelke az embernek. Ami látszólag erre utaló jelenség mégis van, az egyrészt a tudat komplex, ma még nem ismert működésének az eredménye, másrészt meg egyéb, de valódi parajelenségek okozata (pl. clairvoyance).

Persze ezt lehetne még árnyalni. Most így utólag el is gondolkodtam az első mondatban említett "halhatatlan", és "anyagtalan" kitételeken. Az elsőben -nagy bánatomra- biztos vagyok (tehát a tudat csak a test fizikai haláláig tart), a második viszont nem olyan egyszerű mint amilyennek látszik, hiszen a parajelensegek eppen hogy a látszólagos "anyagtalanságukkal", vagy attól való függetlenségükkel lepnek meg bennünket. Mondanom sem kell, szerintem ezek is anyagi természetű dolgok (horribile dictu: a világon egyszerűen _minden_ anyagi természetű), csak egy (vagy több) még eddig ismeretlen fizikai "hatás" hordozza őket.

Még a legelső kérdésedre válaszolva ("a megidézett szellem tudása meddig terjed?"): Nagyon úgy tűnik, hogy addig, ameddig a clairvoyance határai, vagy képességei érnek. Ez adott esetben igencsak bámulatos "bűvésztrükkökre" ad alkalmat, de a jelenség konkrét határai nem ismertek. Ebből persze kiviláglik az is, hogy szerintem mi az alapja a jól működő "szellemidézésnek".

Előzmény: Horusz (19)
Oregapo Creative Commons License 2000.12.23 0 0 20
Ki hiszi el az ilyesmit?
Horusz Creative Commons License 2000.12.23 0 0 19
És a medidézett szellem tudása meddig terjed? Csak olyan dolgokat tud, amik vele közvetlenül kapcsolatban állnak vagy annál többet is? Mivel a jóslata - adott esetben - nem jött be, úgy gondolom, csak személyes ismereteiről tud számot adni. Érdekes kérdés, hogy vajon csak ez a lelke van csak az embernek vagy van még egy, ami nagyobb tudással bír, de az nem rendelkezik öntudattal. Ennek alapján lenne:
test nélküli lélek (magyarul ez a szellem) - ami személyiséggel rendelkezik
szellem - nincs személyisége, "mezei" okkult tudással nem elérhető (vagy egyáltalán nem), de magasrendű tudással bír

Mi erről a véleményed/véleményetek?

Előzmény: ganjaboy (18)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.23 0 0 18
Nyertél. :)
Előzmény: Titán625 (17)
Titán625 Creative Commons License 2000.12.23 0 0 17
En viszont megjosoltam hogy parapszichologus vagy.:)
Előzmény: ganjaboy (16)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.22 0 0 16
Nem kértük a jóslásra hanem ahogy alakult a "beszélgetésünk" valahogy a jövőre terelődött és megjósolta, hogy 3-as ikreink lesznek. Nem lettek pár évvel késöbb elváltunk, de akkor speciel eszembe nem jutott a jóslata.

Neked is Boldog Karácsonyt!

Előzmény: black sheep (15)
black sheep Creative Commons License 2000.12.22 0 0 15
Kíváncsi lennék, hogy mit gondolsz erről: "Jósolt is - igaz az nem jött be a későbbiekben"....
Vagyis először is, hogy ő magától jósolt, vagy "kértétek" rá?
És mire gondoltál akkor, amikor nem jött be?
Meg....
Na, meg még nagyon szívesen kérdeznék sokmindent erről az egészről....de sajna 5-10 perc múlva el kell mennem...:-(((
Pedig valóban érdekel engem ez a dolog.....elég nagyon.

Azért Boldog Karácsonyt Neked!

Előzmény: ganjaboy (14)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.22 0 0 14
Mikor meghallt pont rosszban voltunk. Meg kell hagyni elég undok voltam vele szemben. Elösször megkérdeztem, hogy haragszik-e. Igen volt a válasz. Utána bocsánatot kértem azért ahogy viselkedtem vele és utána már nem haragudott. Kérdezgettük a halála körülményeiről is. Jósolt is - igaz az nem jött be a későbbiekben.
Előzmény: black sheep (13)
black sheep Creative Commons License 2000.12.22 0 0 13
És miről "beszélgettetek"? Azaz miről kérdeztétek még?
Előzmény: ganjaboy (12)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.22 0 0 12
A többiek születésnapját kérdeztük meg (amit nem tudtunk) és megmondta.
Előzmény: black sheep (11)
black sheep Creative Commons License 2000.12.22 0 0 11
És "ellenőrző" kérdéseket is tettetek fel?
Mármint, amire csak ő tudhatta a választ?
Előzmény: ganjaboy (10)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.22 0 0 10
Megpróbálom.
A feleségem fiatalon elhunyt öcssét idéztük meg. Pár héttel előtte volt a haláleset. Barátai jöttek fel hozzánk azzal a hirrel, hogy tudtak vele beszélni és nem halt meg. Szegény nejem eléggé kiborult a fenti bejelentésre. Mikor lenyugodott egy kicsit elmagyarázták neki, hogy megidézték az öcssét és azért jöttek, hogy velünk eggyütt is megidézzék. A módszerről amit csináltak már hallottam régebben de akkor egy nagy baromságnak tartottam, és elhajtottam azt aki mesélt róla.
Az egészhez egy könyvet egy fekete szalagot és egy kapukulcsot hoztak. A könyv közepébe belehelyezték a kulcsot úgy, hogy annak a teteje kilógott belőle és a könyvet összekötötték a szalaggal úgy, hogy a kulcsnál fogva fel lehetett lógatni. Elösször mi próbáltunk "beszélni vele". A két ujjunk hegyét össze érintettük és a kulcs kiálló részével fellógattuk a könyvet. A többiek elkezdték szólongatni, mondták hogy jelenjen meg és jelezzen azzal, hogy elforditja a könyvet jobb irányba. Mondták neki azt is, hogy ezentúl ha jobb irányba forditja az jelenti az igent a másik irány a nemet. Nem hittem a dologban de a könyv egyszercsak elfordult. Utána kérdéseket tettünk fel amire igennel-nemmel válaszolt is, és értelmes válaszokat adott.
Előzmény: black sheep (9)
black sheep Creative Commons License 2000.12.22 0 0 9
"Elég meggyőző volt amit ott láttam és éreztem"

Le tudod/akarod esetleg írni?

Előzmény: ganjaboy (8)
ganjaboy Creative Commons License 2000.12.22 0 0 8
Egyszer részt vettem egy szellemidézésben.
Előtte nem hittem a szellemek létezésében, azóta hiszek. Elég meggyőző volt amit ott láttam és éreztem.
Iván Gábor Creative Commons License 2000.12.22 0 0 7
Csak nem parafa padlót építesz?
Vagy csak a dugóra gondoltál?
Előzmény: nimand (6)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.12.22 0 0 5
Ha valakit érdekel a téma, akkor lásd a keresés szerint

-Egyely féle vitalításmérő leleplezése
-Tudomány -Paratudomány topicokat

Csekk Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4
Valamikor, nem is olyan régen, elég sokat írogattam arról, ami a "parajelenségeknek" is az alapja lehet. Itt:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9017589&uq=183
Aztán a téma leakadt, mer egyrészt eléggé absztarakt gondolkodást kíván, másrészt, pedig egy pillanat alatt, betéved egy vallásos alak, és mivel ez esetben keményen érintve van, én általában (elkerülve a komolyabb vitát) abba is hagyom a témát.
Előzmény: gyere a papához (-)
Vajk Creative Commons License 2000.02.09 0 0 2
Szia,
En a szkeptikusok koze tartozom, de azok koze a szkeptikusok koze, akik szeretnenek "hinni " a paraban, megtapasztalni, de nem nagyon sikerult eddig a hires nagyszajuaknak a tudomanyukat bemutatni. beszelni, torteneteket meselni mindenki tud, de senki nem vallalta el a Para listan sem, hogy a Pi vizes kiserletete megcsinalja. A Parajfalok vegeztek kiserletete a foldben huzodo vizerek meresere, ez fennt avn a honlapjukon, sok mas egyeb kiserlettel egyutt.
A HIX Para listan en penzt is ajanlottam fel a kiserletektre, de kikotottem, hogy az alany munkadijat nem lehet ebbol fedezni, csak a benzint, terem illetve gepberletet, stb. Hat senki nem jelentkezett ezert a penzert:)))
Előzmény: gyere a papához (-)
ds9 Creative Commons License 2000.02.09 0 0 1
Többek szerint én egy parasztfenomén vagyok :)
( ez ide illik ? ) :))
Előzmény: freeze flash (0)
freeze flash Creative Commons License 2000.02.09 0 0 0
SZVSZ aki nem hisz bennük, egy nagy NULLA. ;-)))))
gyere a papához Creative Commons License 2000.02.09 0 0 topiknyitó
Ez a topik szandekom szerint a parajelensegekrol szol(na). Azert csak "na", mert a temara (egyebkent kezdetektol fogva) tomentelen sok misztikus, ezoterikus, okkult "sar", rakodott, (es nezetem szerint ezek alapvetoen felrevezetik a gyanutlan dolgozokat), viszont az ilyen elmeletek igencsak divatosak, szinte kizarolagosak manapsag is. Az en hocipom telis-teli van mar az "igazsag odaat van" tipusu szovegekkel, csakis a kevesbe legbol kapott magyarazatok tudnanak meggyozni barmirol is. Tevedes ne essek, nem a parajelensegek letezeserol kivanok megbizonyosodni (az mar -legalabbis bizonyos parajelensegek eseteben - regen megtortent), hanem az oka, mukodese erdekel. Persze nem konnyu dio ez. Tudni kell, hogy - egyreszt a mar emlitett misztikus kapcsolodasi pontok miatt,
masreszt a tema tudomanyos kutatoi tobbsegenek filozofiai idealizmusa miatt (jo mi?) - a "hivatalos tudomany" ma is ferde szemekkel nez a parara, gyanakodoan meregetve az egesz problemat (ami miatt is, ez egy gyengen finanszirozott, mostohan kezelt kutatasi terulet). Mas
kerdes, hogy a tudomanyt csakis a modszere, es nem az egyes tudosok prekoncepcioi teszik, de hat a vaskalap sokszor nem engedi eme tenyt beszurodni a fejekbe. Szoval meg van aldva a parapszichologia, kap is rendesen mindket oldalrol.

Eme kis orientalo bevezeto utan - amit a HIX-es PARA-lista peldajabol okulva szuksegesnek lattam megejteni - nezzuk csak, mik is a legjellemzobb parajelensegek, mivel foglalkozik a parapszichologia: Az egyik fo terulet az ESP (extra sensory perception, tehat erzekeken kivuli
erzekeles), ezen belul: telapatia, clairvoyance, prekognicio. A masik a PK (pszichokinezis, telekinezis): makro-, es mikro PK. A fenti kategoriakba mellett meg a kovetkezo (valos, vagy
velt parajelensegek is ide tartoznak (egy reszuk valoszinuleg besorolhato a fenti ket gyujtofogalomba) ugymint: levitacio, apport, asztaltancoltatas, poltergeist, teleportacio, szellemek, reinkarnacio, halalkozeli elmenyek, femhajlitas, bilokacio. (Az UFO-k, piramisok, Nazca fennsik, asztrologia nem paratemak).

Elso pillantasra is latszik, hogy itt a koznapi elmenyektol, tapasztalattol nagyon is eltero jelensegekrol van szo, amelyek raadasul ritkak, gyengek, nehezen eszrevehetoek. Meg vagyok
rola gyozodve, hogy a magyarazatuk csakis az anyagi vilagban keresendo, de ez elso latasra (de meg masodikra sem) tunik nagyon nyilvanvalonak, ugyanis van nehany meroben szokatlan jellemzojuk.
Az egyik az, hogy nem ismert a hatas fizikai "hordozoja", ill. semmilyen ma ismert fizikai kolcsonhatas nem lehet az. Vagy: nem ismert az "arnyekolasuk" modja (semmivel nem sikerult arnyekolni a hatast). A prekognicio meg az oksag eddig megdonthetetlennek latszo elvet
is megcsufolni latszik, amikor megvalositja a latszolag lehetetlent: (korlatozott) informaciokat szerez a jovobol. Szinte mondani se kell, hogy eddig meg nem talaltak meg az ESP "erzekszervet" sem.

A tema egy masik erdekes hozadeka a dualizmus osi problemaja, az anyag, vagy szellem lete, ill. elsodlegessege. Mivel a para fizikai szintu mukodesi mechanizmusa nem ismert, ellenben nemelyikuk nagyon is tudati jelensegnek tunik - es sokak szerint a tudat tulajdonkeppen
"szellem"-i termeszetu - maris itt latjak a kesz bizonyitekot a nem anyagi vilag letezesere. (En ezt persze messze nem igy gondolom, de nemely tenyleg rejtelyes, "megfejthetetlen" esetet nezve megertem az idealistakat, foleg ha az itteni nehezsegeket osszehasonlitom a vallasos babonak sokkal egyszerubben megfejtheto primitiv ideaival, amelyeknek megis oly sok rabja van a foldon.)

De kezdek hosszura nyulni, lassan be is fejezem mar. Jo lenne, ha az esetleges para-elmenybeszamolok mellett (ezeket nagy kivancsisaggal varom) aranylag targyszeru, es kevesbe new-age fertozott magyarazatok, velemenyek, megoldasi kiserletek is napvilagot latnanak itt. En persze azt hiszem, hogy ehhez a mai fizikank egyszeruen keves, a megfejteshez par alapveto felfedezest meg tenni kell, ma meg csak az adatgyujtes, a jelenseg felterkepezesenek az elejen vagyunk, de ti mit gondoltok, mi a mano lehet ez a para-dolog?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!