Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2021.02.15 0 0 1180

Kösz' az infót! Megnéztem, ok. Direkt rákötés a vegyes rendszer miatt nem jöhet szóba.

Előzmény: Rendszer.hiba (1179)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.02.15 0 0 1179

Én igen. :)

Ennél egyszerűbb megoldás csak a direkte rákötés lehet.. Ha rákeresel a neten, láthatod, hogy miért.

Előzmény: kitadimanta (1178)
kitadimanta Creative Commons License 2021.02.15 0 0 1178

Lehetséges, nem ismerem ezt a készüléket, mint említettem már korábban nem vagyok fűtésszerelő, nem vagyok a szakmában naprakész.

Az elvem: Minél egyszerűbb, annál jobb.

Előzmény: Rendszer.hiba (1176)
kitadimanta Creative Commons License 2021.02.15 0 0 1177

Azzal kezdem, nem szeretem, ha felnőttek bácsiznak. A tegezés nálam nem a tiszteletlenség jele...

A másik: Mem vagyok szakember, pusztán bő 40 éves tapasztalattal rendelkezem padlófűtés terén saját és még négy közvetlen ismerősöm szintén saját építésű rendszereit illetően.

Harmadik: Szakmai kérdést itt érdemes megtárgyalni, más is tanuljon belőle, vagy kiegészítse saját ötletével, tapasztalataival, noha nem zárkózom el a privát beszélgetéstől sem...

Előzmény: DieselManiaco (1174)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.02.14 0 0 1176

Honeywell TM200 

Ezzel még a padlófűtés vìzhőfok szabályozását is megoldhatod totál egyszerűen. Pluszban, ha nagyobb rendszerről van szó, külön lehet választani hőcserélővel fizikailag is.. 

Előzmény: kitadimanta (1173)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2021.02.14 -1 0 1175

Jó nehéz kiépíteni:(((( Viszont nem fagy meg, ha a kőre köpsz!!!

DieselManiaco Creative Commons License 2021.02.14 0 0 1174

Kitadimanta bácsi! Magával fel lehetne venni a kapcsolatot privát úton? Ha igen megtenne hogy jelentkezik az f.david.t@citromail.hu e mail cimen? Lenne egy par szakmai jellegu kerdesem. Előre is köszönöm!

Előzmény: kitadimanta (1173)
kitadimanta Creative Commons License 2021.01.10 0 0 1173

"Pár éve mi is berakattunk egy termosztatikus szelepet (25-45°C), mivel az építésnél ezt kihagyták és az 55-60 fokos víz ment a padlóba is, valamint a fsz.-i fali termosztát előbb lekapcsolt, mint sem az emeleten is meleg lett volna."

A padló- és radiátoros fűtés merőben különbözik egymástól ezért nehéz azokat jól összehangolni.

A padlófűtés lassabban melegszik föl, és lassabban is hűl le, szemben a jóval gyorsabb radiátorosnál. Magyarul, a padlófűtéshez hosszabb idejű fűtési ciklusok tartoznak, mint a radiátorok esetében: A radiátorral fűtött helyiség rég kihűlt, mikor a padlófűtésesben még jó meleg van.

 

Írod, hogy a keverőszelep betétele után nem fűt a padló. Valószínűsítem, hogy olyan rendszerű szelepet vásároltál, ami alapesetben átengedi a hideg vizet, és majd - ha szükséges - kever hozzá meleget. Az ilyen szelepeknél a By-pass ágba (ahonnan a hideget kapja) fojtószelepet ajánlanak, hogy azzal mérsékeld a hideg víz mennyiségét. De ezzel az a baj, hogy túl meleg előremenő víz esetén nem tud elegendő hideget hozzákeverni, mert le van fojtva az ág, ahonnan venné a hideget.

 

Én úgy oldottam meg, hogy egy kazánvédő szeleppel cseréltem ki amely csak akkor nyitja ki a hideg víz útját, amikor a víz eléri a kellő hőmérsékletet. Ez ragyogóan bevált. (nem kell hozzá fojtó szelep) Hátránya, hogy nem szabályozható, de valójában nem is kell, mert a fix érték tartása a cél.  Én egy ESBE VTC312 -es , 45 C fokos szelepet tettem be, a korábbi helyére.

https://vezuv.hu/termek/esbe_vtc_312_toltoszelep_1_45c.html

Itt írtam róla korábban, s ha érdekel előtte, utána is sok információt találsz különböző problémák megoldására.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147097927&t=9012478

 

"Ma próbálkoztam mindenfélével, pl. lezártam a többi kört, hogy csak a pf. menjen, de erre a kondikazán átkapcsolt felfűtésben és onnan sehova tovább. Az osztógyűjtőnél megnyitva nyomja ki a vízet, tehát sztem keringetett. Akkor a három padlókört is próbáltam egyessével, de abszolút hideg a visszatérő. Légtelenítettem is, nagyon minimálisan volt levegős, amúgy automata van rajtam.

Ti mire tippeltek? Lehet a termosztatikus szelep szállt el?"

Nem, nem szállt el a szeleped, ez ilyen és kész... A hideg vizet keringeti a rendszered szivattyúja, ennyi. Mmert a meleget nem igazán engedi a szelep áramolni a sajátosságából fakadóan, ezért a kazán nagyon hamar túlmelegszik és lekapcsol, hiszen a termelt hőt nem szállítja el a szivattyú, azaz lelassul a körben a meleg víz áramlása a szelep miatt.

Ezt hivatott kiküszöbölni a kazánvédő szelep, amely a meleg víznek akadálytalan áramlást biztosít amíg az el nem éri a hideg víz nyitásához szükséges hőmérsékletet, s akkor, de csakis akkor kever hozzá hideget.

Ne zavarjon, hogy ez kazánvédő néven szerepel, ő (a szelep) nem tudja, hova, és miért lett bekötve, teszi a dolgát...

 

Ha nem fűt föl a rendszered a radiátoros helyiségekben kellőképp, akkor emeld meg a kazán előremenő víz hőmérsékletét, a padlóban továbbra sem kerül melegebb víz, viszont a radiátorok felé igen.

 

Remélem segítettem...

 

 

Előzmény: pheonix-laci (1172)
pheonix-laci Creative Commons License 2021.01.02 0 0 1172

Sziasztok! Nekem is hasonló problémám van, mint Vadkeletinek. Saját építésű 10 éves 2x 60nm-es padlófűtéssel és radiátorokkal ellátott házról beszélünk. Pár éve mi is berakattunk egy termosztatikus szelepet (25-45°C), mivel az építésnél ezt kihagyták és az 55-60 fokos víz ment a padlóba is, valamint a fsz.-i fali termosztát előbb lekapcsolt, mint sem az emeleten is meleg lett volna. Emiatt rakattuk be és a legmelegebb (45° C) fokra van állítva. Ellenben a padlón nem érezni, hogy meleg lenne, nem teljesen hideg, de nem is meleg, s talán még langyosnak sem mondanám. Eddig azt hittük ennyire leszabályoz a szelep, ám minap voltunk egy olyan lakásban ahol csak padlófűtés volt, 43 fokos vízzel és nagyon kellemesen meleg volt a kő. Ekkor gondolkodtam el, h nálunk valami gebasz lehet.

Ma próbálkoztam mindenfélével, pl. lezártam a többi kört, hogy csak a pf. menjen, de erre a kondikazán átkapcsolt felfűtésben és onnan sehova tovább. Az osztógyűjtőnél megnyitva nyomja ki a vízet, tehát sztem keringetett. Akkor a három padlókört is próbáltam egyessével, de abszolút hideg a visszatérő. Légtelenítettem is, nagyon minimálisan volt levegős, amúgy automata van rajtam.

Ti mire tippeltek? Lehet a termosztatikus szelep szállt el? (de már a kezdeteknél, vagy sz*rt tettek be?!)

Előzmény: nme.adam (1171)
nme.adam Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1171

Egy alapos tisztítás mindenképp kell a rendszeren addig nem is érdemes bekötni. Volt rá példa, hogy az acél csövek miatt kialakult vasiszap megfogta az új kazán szivattyúját.

A 60°-os víz még nem fog kárt tenni a csövekben, de ahol ilyen hőfokú vizet küldenek a padlóba az nem padlófűtés....

Előzmény: Vadkeleti (1170)
Vadkeleti Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1170

Sziasztok! Tervezünk megvenni egy 2003-as építésű, padlófűtéses házat. A mostani tulaj nem használ gázt, a gázcső le is van vágva, gázóra leszerelve. Vegyes tüzeléssel használja pár éve, az ő elmondásával 60 fokos vízzel. Milyen távon használva lehet káros a csövekre, ha egyáltalán káros? Alkudtam jócskán a ház árából, én fogom visszaépíttetni a gázrendszert az új kazánnal, kéménybéleléssel együtt. Az új kondenzációs kazánra lehet hatással az, hogy vegyessel volt használva és esetlegesen koszos a rendszer?

loloandras Creative Commons License 2020.04.04 0 0 1169

Szia. Csak bontással oldható a probléma. Osztónként 1-1 szivattyú, szivattyúnként 1-1 szobatermosztát.

Viszont gázkazánnál a többkörös rendszer kiépítése miatt egy hidraulikus váltót kell beépíteni.

Esetleg az osztókra motoros szelepeket lehet tenni, és a szobatermosztát a motoroknak ad jelet, zárja, nyitja a tűszelepeket.

Viszont úgy kell indítani a kazánt, hogy bármelyik termosztát kéri a meleget indulnia kell.

A legegyszerűbb megoldás a szelepekkel való játék de az szerintem nem vezet eredményre..

Gondolom a hely szűke miatt lett összeépítve a két osztó...Kicsit barkács munkának tűnik.

 

Előzmény: HABYKA (1166)
kitadimanta Creative Commons License 2020.03.23 0 0 1168

Ha nagy a bemenő/elmenő közti hőmérséklet különbség, az azt jelenti, hogy nem kering elég gyorsan a víz. Nem ismerem a rendszered, de valószínűleg egy hőfokszabályzó van a padló körében, hogy ne legyen kb.40-50 foknál melegebb a bemenő víz hőmérséklete. Lehetséges, hogy az hibásodott meg . De az is lehet, soha nem volt jó, mert kevés vizet enged át. (kicsi az áteresztő képessége)

Előzmény: TamasKa1978 (1165)
kitadimanta Creative Commons License 2020.03.23 0 0 1167

"A padló sok időt vesz igénybe a felfűtésnél 2-3 nap, ha a termosztát a beállított hőfokot eléri 24 fok kikapcsol. A baj az, hogy a nagytömegű beton utána ontja a hőt és túlfűt a lakást 26-27 fokra"

Jézus, Mária! Hány vagon beton lett oda beépítve?! A beton max 10 cm lehet, de az már bőven több, mint elég. A padló felfűtési ideje alig néhány óra.

Egy mechanikus (nem digitális) termosztáttal is már 1-1,5 fok körül tartható a hőmérséklet ingadozása.

Előzmény: Törölt nick (1164)
HABYKA Creative Commons License 2020.03.11 0 0 1166

Sziasztok!

 

Adott egy padlófűtés+radiátoros fűtés kombó. Az előremenő a vízszűrő mögött jön be a radiátorok osztójába, és onnan megy tovább az esbe szelepen keresztül a padlófűtés osztójába. Én kérdeztem, hogy a padlófűtésnek nem kell e külön szivattyú, de azt mondta a szerelőm hogy a kazán szivattyúja bőven el fogja bírni. Nos ez igaz is, csak az a probléma hogy ha a kazánban beállítom a tervezett 50C° előre menőt és a padlóba menő vizet az esbe szeleppel beállítom ~30-40C° környékére akkor amikor a szelep zár a padló nem is fűt - gondolom mert nem kering benne a víz. Jelenleg a kazánba alacsonyabb előre menőt állítok, viszont így szobákba meg hideg van, mert a padlófűtéses helységben lévő termosztát lekapcsolja a fűtést. Mi lehet a megoldás, hogy a szobákba is kellemes idő legyen, és a nappali se legyen túlfűtve? Egyáltalán jó így ez a kivitelezés? Nem tudom mennyire számít, de azért leírom hogy a kazán egy Ariston Alteas Net 24kw a termosztát pedig az ehhez tartozó Cube S. A külső hőmérséklet érzékelő egyenlőre nem lett bekötve, de gondolom ez a probléma szempontjából nem is számít. Nekem laikusként az az ötletem, hogy a szobák valamelyikébe is kéne egy termosztát, ami a kazánt kapcsolja, valamint a padlófűtés körére egy szivattyú, amit a padlófűtéses helység termoszátája vezérelne. Ez így mennyire lehet életképes? Esetleg milyen más megoldás jöhet szóba? Lehet hogy az áramlási sebességek megfelelő beállításával is el lehetne érni a kívánt eredményt? Az ötketeket válaszokat előre is köszönöm!

 

 

TamasKa1978 Creative Commons License 2020.03.11 0 0 1165

Sziasztok! Én egy kicsit tanácstalan vagyok a padlófűtésünkkel kapcsolatban és sajnos a fűtős szakemberünk is. Ha bárkinek van ötlete szívesen fogadom. Adott egy régebbi ház padlófűtéssel és radiátorokkal. Észrevettük hogy a padlófűtés egyszerűen nem fűt rendesen. Több szintes ház, több körrel. A bemenő ágak forrók viszont a kijövő ágak hidegek. Cseréltünk légtelenítőt, körönként egyesével lett átmosva a rendszer (nincs dugulás), szereltünk be sokkal erősebb szivattyút. De nem sikerült megoldani a problémát. A bemenő ág és a visszatérő ág között még mindig közel 20 fok különbség van. Ötlet hogy mit lehet még próbálni?

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.02 -1 0 1164

részben jó, részben nem alkalmazható.

 

Nekem van padló, mennyezet.

 

A padló sok időt vesz igénybe a felfűtésnél 2-3 nap, ha a termosztát a beállított hőfokot eléri 24 fok kikapcsol. A baj az, hogy a nagytömegű beton utána ontja a hőt és túlfűt a lakást 26-27 fokra. 

 

a háló szobákban a francia ágy és a bútorok miatt a padlófűtés nem tudja kifűteni a hálót nincs felület, ahol meg van ott bútor van így hideg marad a háló.

A mennyezet fűtés a legjobb 2-3 óra alatt 24 fok nincs túlfűtés jó a konfortérzet a hálót is felfűti.

Előzmény: kitadimanta (1163)
kitadimanta Creative Commons License 2020.01.30 0 0 1163

A padlófűtés minden tekintetben kiváló. A legtakarékosabb mind beruházás, mind üzemeltetés során. Maximális komfortérzet.

Nincsenek fűtőtestek, nincsenek hidegebb, melegebb részek a lakásban, de akár helyiségen belül sem. A tévhiteket nyugodtan el lehet felejteni, mert mind hamis állítás. (Nem egészségtelen, nem keveri föl a port, stb.)

Én az emeletre is padlófűtést javasolnék, mert minden más bonyolítja a fűtésrendszert. (Aminek következményei sokszor nagyon sokba kerülnek.)

A rétegrendet megtalálod a neten, bőven van róla info. Ami lényeg, legalább 5 cm lépésálló nikecell kell alá.

A  becsövezett réteg legalább 6-7 cm legyen 15*15-ös betonhálóval megerősítve + a járólap.

 

Előzmény: Dolenkai (1162)
Dolenkai Creative Commons License 2020.01.30 0 0 1162

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni egy új építésű tetőteres ingatlan vonatkozásában, hogy jó megoldás-e a padlófűtés?

A földszintre padlófűtést akarok mindenképpen. A födém E gerendából és beton béléstestel készülne, 5-6 cm felbetonnal. Jó megoldás ebben az esetben a padlófűtés, vagy inkább rakassak fel radiátorokat. Igazából a rétegrend is érdekelne a födém vonatkozásában. Le kell-e szigetelni a födémet és rárakni egy vékony betonréteget, amit becsövezek? Ha radiátoros fűtés lenne a tetőtérben, a hideg burkolatú fürdőszoba aljzata elviselhető hőmérsékletű lenne-e?

Ha van ezeknél kedvezőbb megoldás, ami észszerű keretek között megvalósítható, az is érdekelne.

Köszönettel: Robi

csakjoe_1980 Creative Commons License 2019.12.24 0 0 1161

Sziasztok!

 

Faterral csináltunk padlófűtés/radiátor kombót a kéglibe. De nem igazán jó, mert egy hőmérsékletű vízzel megy a radiátor és a padlófűtés. Keverőszelepet kellene beépíteni plusz keringtetővel. Létezik olyan rendszer amiben egy hőgomba kapcsolja a keringtetőt (hogy ne menjen állandóan) a keverőszelepes rendszeren? Kerestem már minden féleképpen de nem találtam. Válaszotokat előre is köszönöm, kellemes ünnepeket.

tazikka Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1160

8 éves a rendszer, és idén nem akart beindulni, két hónapja volt szerelő.

Köszi a választ!

A kondenzvíz rendesen el van vezetve egy falba bemenő akármibe :), lehet, hogy el van dugulva, de van ott egy fali mosdó is, abba is be tudnám vezetni, ha az nem baj...

 

 

Előzmény: nixon70 (1158)
nixon70 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1159

A kondnzvíz gyűjtőnek semmi köze hozzá, ha tele van kosszal ki kell takarítani.(remélem, hogy csatornára van vezetve)

Előzmény: tazikka (1156)
nixon70 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1158

Hali!

Ha uj a rendszer, akár a benne lévő, automata légtelenítő által kifújt levegő miatt is eshet a nyomás.

Ha eléred a szerelőd, szólj neki, hogy a zárt tágulási tartály előfeszítési nyomását állítsa be a rendszerhez.

Előzmény: tazikka (1156)
nixon70 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1157

A padló szivattyúját egy termosztát tudná kapcsolni, amit tehetsz a padló előrébe, vagy a bejövő előrébe is(itt azt érzékelné, hogy indul a kazán)

Előzmény: thony2222 (1155)
tazikka Creative Commons License 2019.12.04 0 0 1156

Sziasztok!

 

Hálás lennék egy gyors segítségért, a fűtésszerelő tegnapra ígérte magát, de már fel sem veszi a telefont...

Egyedülálló anyukaként élek öt gyerekkel, a kazán f22-es hibát írt ki, mivel már eléggé fáztunk a 17 fokban és melegvizünk sem volt,  tegnap este megpróbáltam felfogni amennyire lehet, hogy mi micsoda és sikerült is feltöltenem a rendszert vízzel, viszont azt pl. nem tudom, hogy mekkora nyomásnak kell lennie, a kazán leírásában sem leltem, csak azt, hogy 0,6 bar alatt önvédelemből leáll... Most 1,5-re tettem a nyomást, minden megy.

Ez egy vaillant ecotec plus int 183/3-5 kondenzációs kazán, van napkollektor és van kandallós fűtésrásegítés is.

Kérdés az is, hogy mitől esett le a nyomás. Annyit tudok, hogy a kondenzvíz gyűjtő (ezt is most tanultam meg :) ) csöpögött egy ideje, azaz mindig megtelt és túlfolyt. Lehet összefüggés?

 

Nagyon köszönöm a válasz!

 

thony2222 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1155

Sziasztok!

Végigolvastam a topicot, egy kérdés bennem maradt. Megköszönöm ha tudtok rászánni  pár percet.

Padló és radiátoros vegyes fűtés szabályozását szeretném most kialakítani.

A víz-gáz szerelőm eddig csak hőcserélővel szerelt padlófűtést, én ha lehet egyutas keverőszelepet használnék.

80 nm-es társasházi emeleti lakás, fölötte-alatta laknak, lépcsőház zárt.

4 padlófűtéskör:  Nappali-konyha egyben 30nm, ide kettő padlófűtéskör lett letekerve.  Másik körön  nappali mellett elválasztó fal nélkül előszoba 7nm, nappalival egy légtér, A 4. kört a fürdő-WC kapta.

4 radiátorkör: 3db 10nm körüli hálószoba, mindegyik radiátoron. Plusz a nappali ablak alatt is egy radiátor a padlófűtés mellé.

A kazán kombi cirko, a radiátorok, fűtéscsövek most lettek kiépítve.

Amit én szeretnék:

Kazán előre menőjére kerül egy 4-es osztógyűjtő a radiátoroknak.

Majd utána a padlófűtés 4körös osztógyűjtője egyutas keverőszeleppel , saját szivattyúval , körönként áramlásmérővel.

 

Jó ez a kialakítás a hőcserélő helyett? Milyen hátránya van?  Amit nem értek az az, hogy ebben a kialakításban a padlófűtéskör szivattyúja állandóan menni fog?  Ha nem, akkor mi tudja ki-be  kapcsolni? A kazánt vezérlő termosztát a nappaliba kerül, de az nem kapcsolja a padlófűtéskör szivattyúját.

Köszönöm.

A víz-gáz szerelőm eddig csak hőcserélővel szerelt padlófűtést, én ha lehet egyutas keverőszelepet használnék.

80 nm-es társasházi emeleti lakás, fölötte-alatta laknak, lépcsőház zárt.

4 padlófűtéskör:  Nappali-konyha egyben 30nm, ide kettő padlófűtéskör lett letekerve.  Másik körön  nappali mellett elválasztó fal nélkül előszoba 7nm, nappalival egy légtér, A 4. kört a fürdő-WC kapta.

4 radiátorkör: 3db 10nm körüli hálószoba, mindegyik radiátoron. Plusz a nappali ablak alatt is egy radiátor a padlófűtés mellé.

A kazán kombi cirko, a radiátorok, fűtéscsövek most lettek kiépítve.

Amit én szeretnék:

Kazán előre menőjére kerül egy 4-es osztógyűjtő a radiátoroknak.

Majd utána a padlófűtés 4körös osztógyűjtője egyutas keverőszeleppel , saját szivattyúval , körönként áramlásmérővel.

Jó ez a kialakítás a hőcserélő helyett? Milyen hátránya van?  Amit nem értek az az, hogy ebben a kialakításban a padlófűtéskör szivattyúja állandóan menni fog?  Ha nem, akkor mi tudja ki-be  kapcsolni? A kazánt vezérlő termosztát a nappaliba kerül, de az nem kapcsolja a padlófűtéskör szivattyúját.

 

nixon70 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 1154

Ismeretlenül is üdvözlöm!   :-)))))

Előzmény: lkovacs42 (1153)
lkovacs42 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 1153
A drága jó kivitelező hogy csókoltatnám a felmenőit
Előzmény: nixon70 (1152)
nixon70 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 1152

Azt a keverőszelepet ki tekerte le?

Előzmény: lkovacs42 (1149)
lkovacs42 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 1151

Köszönöm, akkor csak max. naponta rányitok hogy mi a helyzet addig amíg nem látom teljesen levegőtlennek a rendszert.

Előzmény: nixon70 (1150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!