Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.07.21 0 0 6

 

Morbid.

 

Kisebbségi választói jegyzéken szereplő választópolgárok száma településenként.

 

Wikipédia:

 

"rácok: a szerbek korábbi, 19. század előtti elnevezése.

A név a szerbiai Raška (Ras, Rassza, Rasszon) nevü város nevéből ered, amelyből a Ratka (Rascia, Rácország) mint tartományi elnevezés, valamint a rácok megnevezés keletkezett. Raška neve 962-ben jelent meg először, mint Tihomily Cseszláv nejének birtoka, később (1159 után) az első Nemanyák is felvették a rasciai fejedelmi címet, de Dusán cár nem vette fel. A magyar király címerébe is fel van véve a rasciai cím."

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2001.10.30 0 0 5

Kedves János, én nem csak szentistváni kötődésű vagyok ( anyai ágon Maros ), hanem dusnoki is ( nagyanyám Facskó ) - szinte már elcsépelt emlékem, az "ítyu u pijacu, kúpiti gyereku kálápu" népi szlogen, ami a dusnoki rácok egykori nyelvi zagyvaságát jellemezte. Ma már - egyszerűen röhej - délnyugati szomszésaink, a rácok horvátosítását is "sikeresen" művelik, a mi nemzetiségeket tisztelő hazánkban :(!

Tán te is jártál le a "kanálisra" fürdeni, meg pecálni :)?? Még ma is ragyogóan tiszta a vize, köszönhető mindazoknak, akik Bajától felfele - így pl. dusnokon térségben - nem mocskolják tele !

Mijo

Előzmény: Radix (4)
Radix Creative Commons License 2001.10.30 0 0 4
Hello!

Gondoltam bekoszonok...

Bogardi nagyapam dusnoki szarmazasu, de mar joideje Kalocsan laknak.

Mijo: mit szolsz, nekem is van szentistvani kotodesem :) edesanyam szulei szentistvaniak, es bizony en is eltoltottem nehany hetet nyaranta a Pandur utcaban es kornyeken.

Udv.

Radix.

Mijo Creative Commons License 2001.06.11 0 0 3

A Lőci Jani vendéglátás terén ismét kitett magáért, köszönet érte :))!

( Kár, hogy ezt a nagyszerű dusnoki népet is idegen hatalmak kívánják bekebelezni ...., lásd: RÁCPÜNKÖSD - horvát asszimilációs asszisztálással !!! Kár ! )

Mijo

Előzmény: deakmisi (0)
Mijo Creative Commons License 2000.03.13 0 0 1

Hát ezt jól elbaltáztam: nem elég, hogy nem mentem el a Prélóba, de még a róla készült filmet is elmulasztottam megnézni, amit az elmúlt pénteken játszott le az MTV-1-en a Théma.

Ez egyben szerencsém is, lévén erdetileg egy Baján a haveri körömről forgatott film került volna adásba, egy halfőzéses buli apropójából, de megcserélték, és így a miénk e hét csütörtökén lesz látható ....., remélem a szokott 18:15 órai kezdettel, nem úgy mint a pénteki dusnoki anyag, mely a focimeccs miatt 16:15-kor futott le :((( !

Mijo

Előzmény: Mijo (-)
deakmisi Creative Commons License 2000.02.05 0 0 0

A Lőci Janit és is üdvözlöm, a maga szakterületének, ő az egyik legkvalifikáltabb képviselője.
Jani, a borod előtt valóban le a kalappal !

Deák Mihály, Baja

Mijo Creative Commons License 2000.02.05 0 0 topiknyitó

Anyai nagyanyám, született Facskó Éva, és a dédnagyanyám, Dusnok község szülöttei, a désnagymama teljes életét ott élte le, a nagyanyám ( májkóm ) Bajára, Szentistvánta jött férhez. Így én a gyermekkorom vidám nyarait, hol a dusnoki, hol a szentistváni Kanális parton ( Vajas-csatorna ) töltöttem el.

Dusnok: " ítyu u pijacu kúpiti gyereku kálápu " ! ( Megyek a piacra kalapot venni a gyereknek ! ) Így a rácok - sosem felejtem el !
Én apai vonalon bunyevác, (nagy)anyain pedig (rác)bunyevác vagyok.

Ma van Dusnokon a Rác-préló ! A népszerű helyi népi-zenekar, a - fonetikusan - Rácke Zsice garantálja a nívós zenét.
Hívnak délelőtt telefonon, Vincze Zoli vagyok, most érünk be Bajára, hol vagy ? Gyertek az AGIP-kút presszójába ! Meghívtam a négy filmes gazembert egy rundóra, a Zoli a rendező, a Pataki Csabika a szerkesztő ( bajai kötődésű gyerek ám a Csaba ), a Felhős Gyuri az operatőr, és a Pál Tomi a vágó, ők a Zolter TV-nek dolgoznak, hatalmas cimborák, ami azt is jelenti egyben, hogy időnként kiisznak a vagyonomból.
Gyere Dusnokra, ott fogunk forgatni a prélóról ...

( Nem mentem el. Pár éve, állítólag meghívót küldött a Hodován Erika, amit sajnos nem kaptam kézhez, és ezt azóta is restellem, mert ott lett volna a helyem, és nem tudom ki, hogyan könyvelte el a távolmaradásomat. Most is szeretnék ott lenni ! Jó mulatást mindenkinek, különösen az Erikáéknak, de hasonlóan a Hodován Péter barátomnak, és - na, még egy Hodován ! - a Lőci Janinak, akinek a legfinomabb bora van Dusnokon ! Szabad vitatkozni ... )

Üdvözlöm Dusnok lakosságát, különösen az ott élő rácokat, és szeretném, ha ez a szép és szimpatikus község, a maga példamutató tradíciótiszteletével mielőbb itt lenne közöttünk, a Bajai régió Fórumban, minél több polgárával képviseltetve.

Tisztelettel: Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!