Keresés

Részletes keresés

taraxacum Creative Commons License 2007.04.25 0 0 443
miért ne lenne?
Előzmény: urál (442)
urál Creative Commons License 2007.02.19 0 0 442

Nincs olyan, hogy nincs játszma, nincs mit abbahagyni.

Előzmény: Törölt nick (441)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.19 0 0 441
A civilizáltnak nevezett ember lételeme a játszma. Erre vagyunk kalibrálva. Nincs menekvés. Igen fejlett mentális szinten kell legyél hogy detektáld, belásd és abbahagyd...
taraxacum Creative Commons License 2006.11.20 0 0 440
szia!
én nem régi vagyok, csak most tévedtem ide, de szívesen beszélgetnék.
szerinted például rájöhetsz magadtól, külső szemszög nélkül a játszmáidra, vagy kell valaki, aki elfogultság nélkül, kívülről lát rá a dolgokra?
Előzmény: Lord Ice (439)
Lord Ice Creative Commons License 2006.11.18 0 0 439
Haho Regiek!
Nincs kedvetek folytatni ezt a jo kis topicot?
Felhoztam, hatha...
G-KM Creative Commons License 2005.05.30 0 0 438

Küldj e-mailt, ha lesz rá időd. Addig is egy kalappal.

BB-re tippelek, mint a rituálé alanya, bár egy fotóról nem illik ítélni. Nem éri meg a vesződséget. Inkább használd homokzsáknak: gyakorolj rajta. Elsőként mindjárt kiüthetnéd a vámpír fogait.

Jó tanulást.

Előzmény: Desire (437)
Desire Creative Commons License 2005.05.27 0 0 437
Kis korkedvezménnyel nyudíjba vonultam. Kivagyok, mint a liba!
Fáradt vagyok nagyon. Tanulnom kellene, de nem tudok.
A stroke-vámpír kollégámon pedig rituális gyilkosságot készülök elkövetni. :)
Előzmény: G-KM (436)
G-KM Creative Commons License 2005.05.27 0 0 436
Ezt a nagy hallgatást mire kell véljem?
G-KM Creative Commons License 2005.05.16 0 0 435
Az átlag velő szerintem mindig is a teljes kiszáradás határán volt, csak régen nem tudták a feszítő hiányát szakszerűen körülírni. Keveseknek pedig minden korban megadatott a boldogság megélésének és továbbadásának képessége. Ez a képesség sajnos nem előny a túlélési harcban, hiszen ez esetben már általánossá vált volna.

 

Az energia vámpírokról van egy linkem: http://mimi.hu/xcikk/uhrin_08.html

Előzmény: Desire (434)
Desire Creative Commons License 2005.05.16 0 0 434
Azok a bizonyos simogatások a velőnek (ahogyan ezt Berne fogalmazza) emberi alapszükségletnek számít(ana). Csakhogy ez ma, az életstílusból és a mentalitásunkból adódóan erősen nélkülözzük.
Ezért is forszíroztam annyira a szimpla időtöltés, a játszma és a többi arányát az intimitáshoz képest, mert azt látom, hogy a nagyvárosok és úgy általában az elidegenedett korok légkörében, az emberek nem kapják meg ezt az alapot. Ez pedig meg is látszik a társadalmak, a szűkebb csoportok, és a családok működési zavaraiban.
Vagyis nem is kell hozzá speciális közeg, mint börtön és lakatlan sziget, mert már képesek vagyunk ezt produkálni a normál (városi) életterünkben is. (ezzel biztosan sokan vitába szállnának, és túlzásnak tarthatják, én viszont elég komolyan gondolom)
Az ingeréhség, az elismeréséhség, de úgy általában a társasérintkezések lecsökkenése, a korunk egyik nagy "hiánybetegsége", de legalábbis kezdődő baja, és egyre erősebben jelentkeznek a tünetei.
Maradnak a hiány pótlékai: az időtöltés és a játszma, vagy más pótlékok.

Az intimitás, "a stroke direkt és melegséget hordozó cseréjének" hiánya minden korosztályban megfigyelhető, de különösen feltűnő a kamaszoknál, az idős, a magányos embereknél.

Egy másik jelenség, ami talán új a leírtakhoz képest, hogy az is megfigyelhető, hogy vannak akik a stroke-okat kifejezetten erőszakosan követelik ki maguknak. Sok olyan személyiség van, aki ezek "rablására" szakosodott, anélkül, hogy pl. a kölcsönösséget szemelőtt tartaná.
Persze, erre mondhatja bárki, hogy ehhez nem kell a bernei-hókuszpókusz, mert ez nagyon egyszerűen az önzés, az EGOizmus elég ősi jelensége, ami mindennek a birtoklására tör. Igaz is. Az egészet a játszmák szövevénye teszi csak bonyolultabbá. Meg talán az, hogy az is struktúrálja az egészet, hogy mindig lesznek akik erősebben és gátlástalanabbul tesznek szert az előnyökre, és vannak/lesznek akik nem akarnak stroke-vámpírokká válni.
Vagyis itt is érvényesül az a mindent átható versenyszellem, ami annyira jellemző és rossz a világunkban.
Előzmény: Törölt nick (427)
G-KM Creative Commons License 2005.05.16 0 0 433

Ez jött kapásból ;-)

 

Küldtem e-mailt.

 

Te jössz a válasszal.

 

Most el kell mennem, de később jövök.

Előzmény: Desire (432)
Desire Creative Commons License 2005.05.16 0 0 432
O.K.! Menjünk! :)
(Az új nick majdnem olyan lett, mint a Gazdasági és Közlekedési minisztérium rövidítése.)
Előzmény: G-KM (431)
G-KM Creative Commons License 2005.05.16 0 0 431
Szia, indulhatunk!
Előzmény: Desire (428)
Desire Creative Commons License 2005.05.15 0 0 430
Köszönöm.
Előzmény: labrys (429)
labrys Creative Commons License 2005.05.15 0 0 429
(Most próbálom kideríteni, miért moderálták az illetőt. Eltarthat pár napig.)
Előzmény: Desire (428)
Desire Creative Commons License 2005.05.14 0 0 428
Éppen azt akartam írni, hogy elnézést a késlekedésért, mert szülinapi időviharba kerültem, és szerettem volna több időt szentelni a válaszra, de közben szó nélkül eltűnt a beszélgetőtárs.
Legalább egy apró jelet, vagy egy képeslapot küldhetett volna valaki... :) ...elég rideg formája a moderációnak, ha ez az.
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.13 0 0 427

Mivel egyáltalán nem számítok szakértőnek, csak lelkes amatőrnek, nem szeretnék butaságot beszélni, ezért kicsit búvárkodtam a forrásnál és a környékén: 

  

Berne az EJ bevezetőjében írja: René Spitz arra a következtetésre jutott, hogy ha kisgyerekekkel hosszabb időn át nem foglalkoznak, megkezdődik fizikai és szellemi leromlásuk, melyhez könnyen társulhat betegség, sőt ez szélsőséges estben akár halálos kimenetelű lehet. Ezek a megfigyelések vezetnek el az ingeréhség fogalmához, és arra vallanak, hogy az ingerek legkedvezőbb formája a fizikai intimitás.

 

Az ingerek megvonása felnőtteknél is pszichózishoz vezethet ( börtönlakók / magánzárka, politikai foglyok / hajlíthatóság ). A jelenség biológiai szempontból az agytörzsi retikuláris régió ingerhiány hatására bekövetkező leépülésével magyarázható. Az ingeréhség fogalma és megnyilvánulásai párhuzamba állíthatók az éhséggel ill. táplálkozással, ugyanúgy fontosak az életben maradáshoz.

 

Idővel a gyermeki fizikai intimitás társadalmi, pszichikai és biológiai okokból megszűnik - helyette kompromisszumként az intimitás enyhébb, kevésbé intenzív formái jelennek fokozatosan meg - pszichológiai szakkifejezéssel szublimálódik. Az ingeréhséget részlegesen az elismeréséhség helyettesíti, ennek mértéke nagy egyéni eltéréseket mutat (színész, tudós). Az intimitás közlését nevezhetjük “simogatásnak” (stroke), simogatások cseréjét pedig tranzakciónak. A társas érintkezés tranzakciók sorozata; minden formája előnyösebb, mint az érintkezés hiánya.

 

Az időtöltés, a játszma intimitáspótlékok, intimitásértékük az egyéni programozás súlyának függvénye. Az intimitás az egyetlen tökéletes válasz az ingeréhségre, elismeréséhségre, struktúraéhségre. Prototípusa a szerelmi egyesülés ( erről bővebben a Szex a szerelemben c. könyvében ).

 

Az intimitás a stroke direkt és melegséget hordozó cseréje, ez az, amire az emberek vágynak, de ritkán fordul elő, mivel a Gyermekit a fájdalmas tapasztalatok elijesztik tőle. Az intimitás nem egyenlő a szexualitással, bár gyakran előfordul a szexuális együttlét során. A szexualitás lehet továbbá rituálé, időtöltés, játszma vagy munka is. 

 

A kérdés körüljárása talán túlzottan is szakszerűre sikeredett. Mindennek alapján a kérdésedre még mindig nincsen biztos válaszom. Félek azonban, hogy – bár teljesen egyéntől függő módon, de - kevés, feszítően kevés.

 

A Te meghatározásod mennyiben más? Te hogy látod az arányokat?

 

 

Előzmény: Desire (426)
Desire Creative Commons License 2005.05.12 0 0 426
Picit rosszul fogalmaztam meg a kérdést. Kimaradt a lényeg. :)
Szóval, azt akartam kérdezni, hogy az intimitáshoz képest mennyi az időtöltés, a játszma és a rituálé.

Abból a (kicsit közhelyes) feltételezésből indultam ki, hogy az időtöltés, a játszma és a rutuálék, jellemzőbbek, és mennyiségileg is több, mint az áhított intimitás.

Az is érdekelne, hogy mennyire vannak tisztában azzal az emberek, hogy hogyan struktúrálódik az életük ezekből az összetevőkből?

Az intimitást Te hogyan írnád körül?
Előzmény: Törölt nick (425)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 425

Egymásba folynak, keverednek.

 

Mi uralja jobban a "terepet", ami sokáig tart, vagy ami rendkívül intenzív?

 

Az időtöltések, rituálék rengeteg időt képesek struktúrálni, egy harmadfokú játszma rövid fordulói viszont hosszú időre emlékezetesek tudnak maradni.

 

Szóval Te hogy látod?

Előzmény: Desire (424)
Desire Creative Commons License 2005.05.12 0 0 424
Nekem mindig is volt kedvem ehhez a topic-hoz...:) örülök, ha találok társ(ak)at, aki(ke)t érdekel a téma.

Most hogy megírtad ezt a jó kis összefoglalót, az a kérdés merült fel bennem, hogy a rituálék, az időtöltések és a játszmák, vajon milyen arányban ural(hat)ják el a "terepet" az (XXI.századi) emberek életében.
Tudom, hogy erre nem lehet ilyen egyszerűsített módon választ adni, de azt mindenképpen le lehet szűrni egy becsült átlagot, vagyis, hogy a saját tapasztalatok alapján, mi a jellemző?
A nagy átlagban mi tölti ki ezek közül leginkább az emberek idejét (napjait)?
Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 423

Van kedved újra felkurblizni ezt a topikot?

 

Én elkezdem az alapok felfrissítésével:

 

"Az ember örök problémája, hogyan strukturálja az ébrenlét óráit. ...

A magányos egyén kétféle módon strukturálhatja az időt: tevékenységgel és fantáziával. ... Fa valaki egy-két, vagy több tagból álló csoportosulás tagja, többféle lehetősége nyílik az idő strukturálására. Bonyolultságuk sorrendjében ezek a következők:

1. rituálék;

2. időtöltések;

3. játszmák;

4. intimitás;

5. tevékenység ...

A csoportosulás mindegyik tagjának az a célja, hogy a többiekkel lebonyolított tranzakciókból a lehető legtöbb kielégüléshez jusson. Minél nyitottabb a személyiség, annál több kielégüléshez juthat."

Előzmény: Desire (422)
Desire Creative Commons License 2005.05.12 0 0 422

Nehéz eldönteni.:)

Talán az emberek bőven megelégszenek a játszmák gyakorlati kivitelezésével, és nem akarnak beszélni is róla. :)

Előzmény: Törölt nick (421)
pint Creative Commons License 2005.02.22 0 0 420
csak a jegyzőkönyv kedvéért jegyezném meg, hogy a dns nukleinsavakból, még pontosabban nukleotidokból áll. ezzel szemben a fehérjék aminosavakból.
uomf Creative Commons License 2005.02.22 0 0 419
up
sxprt Creative Commons License 2003.10.23 0 0 418
Csak a legtöbben :-)

Kivételek azok, akik megismerték a többiek számára ismeretlen erőket. Ők már tudják az igazságot, így tehát tudnak őszinték lenni.

Előzmény: entrópia (414)
sxprt Creative Commons License 2003.10.23 0 0 417
Rosszul idéztem: nem ismert erők és láthatatlan fehérjeláncok. Utóbbi gondolom, a dns. Ezeknek van bizonyos korlátozó hatása (l. nem, rassz stb.), bár vannak, akik küzdenek ellenük mint pl. Jacko. A szabadság szempontjából azonban szerintem a dns hatása másodlagos.

Az ismeretlen erők - és ismertté tételük - már izgalmasabb téma.

Előzmény: Desire (413)
sxprt Creative Commons License 2003.10.23 0 0 416
Én nem értek a hormonokhoz :-)

De naivul úgy gondolom, nehéz például az adrenalinra kenni, hogy az embernek felmegy a vérnyomása miután fura alakú festéknyomokat silabizált egy papírdarabon...

Előzmény: Desire (412)
sxprt Creative Commons License 2003.10.23 0 0 415
Offra: searching (keresés alatt)

Szerelem: ismét egy új fogalom :-) Oly sokfélét érthetünk rajta. Az én olvasatom szerint az igen távoli és sokadik fokozat (lehet).

"Kezdetben" viszont vala az egyszerű vonzás a pólusok ellentéte mián. Az így kialakuló erőtérben számos alkotó folyamat felgyorsul, illetve sok csak ebben jön létre egyáltalán.

Előzmény: Desire (411)
entrópia Creative Commons License 2003.10.18 0 0 414
csak a legtöbben? :)
valahogy azt gondoltam, hogy mindenki becsapja elsősorban önmagát, azon keresztül pedig persze a világot is...
(természetesen nem igazolt az általánosításom)
Előzmény: sxprt (410)
Desire Creative Commons License 2003.10.18 0 0 413
Mik azok a láthatatlan erők és fehérjeláncok...?
Előzmény: sxprt (410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!