Gyanítom, mégsincs. A Type1 formátum 255 glpyhet enged meg, míg a Unicode-os TrueType kb. 65535-öt. Konvertálásnál mindenképp kompromisszumra kényszerülsz. A Unicode-nak az a lényege, hogy egy fontfile tartalmazza az adott betűtípus összes jelét, tehát a cirill, arab, héber stb. jeleket is a "latin" betűk mellett. A Unicode előtti TT fontokat persze gyakorlatilag tökéletesen át lehet konvertálni postscript fonttá.
Unicode-ot jelenleg tudtommal csak a TrueType formátum tud -- ez azt hiszem, Linuxon még nem igazán létezik. Vagy igen?
Nem célszerű viszont elfelejteni a PFM-et illetve az ennek ASCII megfelelőjét, az AFM-et, mert ebben olyan információk vannak, amik a nyomtatásnál szükségesek, például ebben vannak (jobban mondva: itt kellene lenni) az ún. alávágási táblázatnak (kerning), ami a szövegkép szebbítését, jobb olvashatóságát teszi lehetővé. Az AFM egyébként ugyanazt tartalmazza, mint a PFM, Windowsnál például csak a PFM illetve a PFB szükséges, a többi nem.
Az utóbbi napokban kicsit közelebb kerültem ezekhez a fogalmakhoz.
afm = Adobe Font Map - egyfajta leírás
pfa = Postscript Font ASCII - ascii (kb. base64) kódolású font
pfb = Postscript Font Binary - nemmondommeg
a pcf-et nem tudom, de lehet vmi abban amit mondasz.
Hogy ezek mik, az attól függ. A legtöbb esetben latin-1 kódolású (tehát kalapos, hullámos ő, ű) karakterek. De akár u.a, akár más filenévvel lehet latin-2,3... kódolású betűkészelted is.
Namost ez ugye szabvány, tehát tudható, hogy melyik setben milyen karaktereket találsz.
Ja, ezek _nem_ unicode-osak!
Én pont ilyesmit kerestem, latin-2 kódolású xy.pfb-t. Azt nem találtam, de az ftp.osb.hu-n vannak olyan karakterkészletek, amelyekben kicserélték a kalapokat normális ékezetre (áldassék SP keze! :-) Innentől fogva magyar szövegre tök jó (X, gs, so, applix alatt).
Szasztok!
Valaki magyarázza el pse, hogy a Type 1 fontoknak mi is a strukturaja.
vagyis a
-fontnev.afm
-fontnev.pfm
-fontnev.pfb
-fontnev.pcf
file-ok mit jelentenek. Az utolso ha jol tudom raszterizált változat, amit az X szerver közvetlenül meg tud jeleniteni, mindenféle fontmanafer nélkül.
Mas:
-ezek a magyar fontok, rendes unicode fontok, vagy "hackelt" verziok-e (hackelt az, amikor a kalapos ékezetű betűket kicserélik. Az unicode font 16 bites karakterkodokat használ, ellenben a hagyományos 8 bitessel. Innentől kezdve meg végképp nem értem, mert ha 1 font tartalmazza mind a 64K-nyi unicode karaktert akkor mért vannak mégis Latin-1, Latin-2,.. satöbbi fontok ?
Porozhlédněme se nyní po Type 1 fontech, které jsou přímo kódovány v ISO8859-2. To je kódování, které pouíváme pro četinu v UNIXu a tedy i v Linuxu. Bohuel k dnenímu dni se mi podařilo najít jedinou sadu takových fontů, sice z ftp://ftp.osb.hu/pub/misc/fonts/local/latin-2. Jedná se o dílo Pétera Soóse a vytvořil je pouitím Fontographeru. Pravděpodobně konvertoval běné fonty dodávané ve Windows ve formátu TrueType a upravil pro ně akcenty. Balík obsahuje obvyklé řezy rodin Ariel, Times a Courier. Tyto fonty jsou z mnoha ohledů patné, ale je potřeba konstatovat: díky za ně, máme aspoň to.
A kalapos vagy hullámos ékezet nem ékezet (csak a a halott indián a jó indián ;]). Ilyen fontokat zsákszámra lehet találni a neten, legfőképp TrueType formátumban. Annak idején volt egy DOSos program, az Alltype, ami úgy konvertált TT-t T1-re, hogy öröm volt nézni, csak sajnos már sehol sem lehet beszerezni. Nekem sincs meg. :[
Az előző hozzászólásommal épp azt magyaráztam, hogy a megfelelő programok birtokában tényleg nem tart tovább egy font magyar ékezetesítése 5-10 percnél.
Ha máshogy nem, akkor lopsz/szerzel/vásárolsz egy Fontographer 3.5-öt vagy frissebbet, vagy egy Fontlab 3-at, és Windows alatt megcsinálod magad. Egy font ékezetesítése kis gyakorlattal 5-10 perces munka. Azt nem tudom, hogy Linuxra írt volna valaki Type1-es szerkesztőprogramot. Windowsra csak TrueType szerkesztős shareware-ek vannak, tehát vagy bűnözöl, vagy költekezel.
Keresek szép magyar ékezetes PS fontokat. Ez idáig túl egyszerű: a cél az, hogy ghostscript-tel gyártott oldalakon jól mutassanak. A Linux Magyarul-HOGYAN-ban van erről egy kisebb leírás, de az ott említett csomagban csak hagyományos fontok vannak, egzotikusak (pl. n021003l.pfb és társai) nincsenek.
Vagyis röviden: hol találok én latin2 kódolású n021003l fontot?