Csomagolt holland hagymákat időnként lehet kapni. Most a Hortus Hungaricuson is volt, elképzelhető, hogy barkácsáruházakban, nagyobb gazdaboltokban vagy akár bevásárlóközpontokban lesz belőle.
Miért ne lehetne? Szerezz be Crocus sativus hagymákat, ültesd el, ősszel majd szüreteld le.
Minden elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg. 70.000-80.000 virág ad 5kg friss vagy 1kg száraz sáfrányt, és 1000 négyzetméternyi területről kaphatunk ennyi termést.
A metélő petrezselyem kétéves, annak mindegy. De a kakukkfű kevésbé víz- és tápanyagigényes, mint a menta, ezért jobb, ha külön vannak. Azonkívül a menta elég erőszakosan terjed, magasabb is, mint a kakukkfű, el fogja nyomni.
A menta, kakukkfű, petrezsem télálló. A rozmaring fagyérzékeny, de egy védett erkélyen lehet, hogy áttelel, fajtától is függ.
Nemrég hoztam létre egy kis konyhakertet az erkélyemen. Egy nagyobb cserépbe ültettem mentát, kakukkfüvet és metélőpetrezselymet. Jó ötlet hogy egy cserépbe vannak ültetve? Illetve van még rozmaringom is. Ezek fagytűrő növények?
A babér mediterrán növény, akár a citrom, a gránátalma, a füge, vagy az olajfa, stb ...
Ezen növények nyáron elviselik a nagy melegeket, télen a hűvös, nem 20-25 c° szoba-hőmérsékletű klímát, ami fagyponthoz is közelíthet egyszer-egyszer. Ha átlagosan 5-10(max 15) c°-ot tudsz nekik biztosítani, akkor a növények télen is jól érzik magukat.
Időnként érdemes meglocsolni a babért, mert a száraz talajt ugyanúgy nem tolerálja a télen, mint a tocsogósra öntözöttet. Nem az a cél, hogy a télen nőjön és leveleket neveljen a növény, hanem átvészelje, ezt a fényszegény időszakot, ezért kell ritkán öntözni.
Megvallom, most azért szaporítom a babéromat vegetatívan, mert néhány év múlva szeretnék belőle kertben is kint hagyni télire egy tövet, amit ha bokorrá nevelünk, egy egy hideg tél után a fügéhez hasonlóan a talaj alól újra hajthat és éledhet. Elvileg vannak fagytűrőbb változataik, azokhoz szeretnék majd idővel hozzájutni, ami nekem van, nem tudom melyik lehet, de majd elválik, hogy mit bír. Tavaly márciusban kapott már -15 c°-os hideget is, idén is kapott fagyot, levelein látszottak a a fagysérülések, amit ki nőt, idén is neveli az új leveleit
Ősszel szedtem le az érett hajtásait, egész télen kerti földbe volt dugványozva, a fűtőtest közelében az ablakban teleltek, egy nylon zacskóval takartam a párás levegő biztosítása végett, közben sokat permeteztem vízzel, tavasszal meg elindult a növekedésük, akkor levettem a takarást róluk, most meg a kertben vannak, szinte egész nap a tűző napon, ez már majdnem sok nekik, ősszel, csak juttasd eszembe, küldök néhány ágvégi érett hajtást a babéromról.
A rozmaringjaim (a régebbi gyökereztésem, nem az ideiek) igen csak seknyvednek a napon, egyik úgy tűnik kiszáradt 5 tő közül, ez a meleg nem engedi, hogy begyökeresedjenek rendesen, kellene néhány csapadékos nap, hogy megerősödjenek, ami sajnos még várat magára.
Baber... meg soha nem probaltam szaporitani, de nagyon szeretem a friss baber izet az etelben. Tavaly nem volt, iden most vettem tegnap. A teleltetessel gondom van, nem sikerult meg. Tudtok segiteni, mit tegyek majd vele, hogy ne szaradjon el tel vegere?
Itt vannak a tobbiek...par dolog nagyon nem sikerult iden, pl a kapor... mar kiszaradt, es igazan nem is tudtam rola talan ketszer kevesket leszedni. Meg a petrezselyem... sargul, nem no, randa...
Mi nemrég szüreteltük le a levendulánkant és kitettük száradni.
A levelét is lehet hasznosítnai, de leginkább frisebb álapotban gyulladás és egyéb koktélok fogyasztására, de csak mérsékelten, mert eléggé intezív az íze.
Én kb legalább 10 cserépnyi rozmaringot gyilkoltam meg, mígnem vettem ikeában egy nagy cseréppel, és még olcsó is volt és ez végre megmaradt. És óriásivá nőtt...
A babérom szépen kezd bokrosodni, de találtam rajta pajzstetűt, most azzal "küzdök".
A rozmaring cserépben volt, kiültetés után pedig egészen megadta magát. Még nem húztam ki, hátha tőről kihajt. Vettem egy másikat, azt azonnal kiültettem, de annak a megmaradása is bizonytalannak látszik. Nincs szerencsém a rozmaringokkal. Vettem a kifagyott kakukkfú helyett is másikat, az úgy tűnik, hogy megmarad. Majorannát magról szaporítottam, az szépen fejlődik.
A levendulának csak a virágos részét használjátok, vagy a leveleit is?
Most járok itt először, és örülök, hogy végre valami olyat találtam, ami engem is érdekel! Kevés helyen lehet a fűszerek termesztéséről, neveléséről tapasztalatokat olvasni, úgyhogy mától a kedvenceim közé raktam ezt a topicot! :) Íme néhány kép az én fűszereimről: levenduli, és kakukkfű. Az indafotón tudjátok csak megnézni a képeket, otti is kertészanyu vagyok. Azért nem itt, mert túl nagyok a képek és nem tudtam feltöltetni