Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2012.04.19 0 0 6391

Itt van egy újabb kép a  babérról:

 

unartis Creative Commons License 2012.04.16 0 0 6390

Szia!

 

Idén vetettem jukka magokat, én is hasonló képen jártam el, így nem a gyommagok keltek ki, a kis jukkáknak nem volt versenytársuk, ki fogom próbálni növény dugványozásnál is :-)

Előzmény: J. Kathryn (6389)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6389

Volt egy évfolyamtársam, nála aztán mindig minen szaporodott sikerrel. Ő azt csinálta, hogy a palántázásra szánt földet egy tepsiben átsütötte. Gondolom ezzel sokféle fertőzést meg lehet előzni.

Előzmény: unartis (6385)
unartis Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6388

Valahol hallottam, hogy ki lehet rakni a babért a kertbe, csak a nevelésnél kell arra figyelni, hogy ne fát neveljél belőle, hanem bokrot, amit gyakori drasztikus metszéssel lehet elérni, ha így vissza is fagy egy-egy keményebb télen, gyökér közelből könnyen újul a tavasszal. 

Előzmény: J. Kathryn (6383)
unartis Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6387

A tűző napot sem nagyon szereti, egyik évben napos helyre tettem, hogy jobban és szebben nőjön, gondoltam a babér mediterrán növény, kapjon teljes napfényt, abban az évben alig nőtt valamit.

A kertben van egy hatalmas sárgabarack fa, annak a közelébe, déli fekvésbe kerül minden évben kiültetésre, így nem egésznap éri a tűző nap, itt szépen kielégítően fejlődik.

Előzmény: peoplex31 (6382)
unartis Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6386

A nylon tasak egyenletes párás meleg környezetett teremtett, 20-22 c° nappali hőmérséklet, de lehet, hogy a fűtőtest közelsége ennél jobban is felmelegítette. Az ablakok nem szigeteltek, ha nem ment a fűtés akkor 10 c°-ra is lehűlhetett.

 

Van egy nagyon jó könyv ami mindenféle növény vegetatív szaporítási módját leírja:

 


Jeszenszky Árpád: Oltás, szemzés, dugványozás

 

Előzmény: peoplex31 (6381)
unartis Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6385

Szia!

 

November elején miután a kertből kiszedtem és beültettem a babért egy cserépbe, vágtam le néhány ágvégi hajtást, volt ami a kertbe üveg alá került, át is telelt csak még nem indult be.

A képen láthatók cserepe gáz konvektor feletti ablakpárkányon volt, egy nylon tasakkal a pára érdekében letakarva. Elég gyakran permeteztem a télen, sajnos a kerti föld nem a legjobb közeg a dugványozásra, legközelebb mosott homokot fogok teríteni a laza földkeverékre, addigra megcsinálom a mag és palántanevelőmet, ott lesz idő gyökeresedni, párás-meleg környezetben.

 

Igazad van, le kellett volna feleznem a dugvány levelét a folyadék vesztés megakadályozása miatt, citromnál így csináltam én is. Habár ami dugvány elpusztult, ott a levél épp volt, csak a vessző kicsit megrothadt, a levélnyelet levágtam megmostam, mivel semmi baja nem volt,  utána ment konyhai felhasználásra.

Előzmény: J. Kathryn (6380)
peoplex31 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6384

Nálam jönnek szépen a friss hajtások, így azt gondolom megmaradnak. Idén majd okosabban csinálom.

Előzmény: J. Kathryn (6383)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6383

Hát ezek nekem A.D. alkalmazott botanikai gyakorlatok voltak. Nem emlékszem, mi lett a sorsuk és akkor még nem volt kertem :(

A saját babérral én is úgy jártam, mint te. Egy darabig még sínylődött, aztán feladta. A szomszédomé DK irányú rézsűre lett kirakva és úgy nő, mint a természetes élőhelyén. Azt nem tudom, a mostani telet hogy vészelte...

Előzmény: peoplex31 (6381)
peoplex31 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6382

A szülők a telet nagyon rosszul viselték, egy korompenész nevű betegséget kaptak, de úgy néz ki, hogy kiheverik. A lombjuk 85%-át, és az egy éves hajtások 50%-át vesztették el. :-(

A gyümölcsfa alatt való tartásukat kerülni kell, mert a róluk lecsöpögő harmat fertőzött, amit a levéltetvek gyártanak.

 

Tavaly április 11-én így néztek ki:

 

Idén, a betegséget követően:

Előzmény: peoplex31 (6381)
peoplex31 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6381

Én is párásítok nekik, egy mini üvegházban tartom míg le nem gyökeresednek. A levelekből csak 3-4-et hagytam, és kb. 1/3-ra visszavágtam. így dugványoztam el kicsit meszes, és trágyás komposztba. Ez majdnem olyan mint amit a szakirodalom javasol. Azthiszem ott több réteg közeget javasol, alulra komposztföld, felülre homok.

Így néz ki ez a dolog:

 

Ha nem lettem volna lusta, megérte volna megkeresni az INCIT-8-at is, és megmártani a dugványok végét benne, de remélem ettől függetlenül is sikerülhet. A jobb sarokban másfajta babér van, azért más a színe.

unartis nálad mennyi idő alatt gyökeresedett meg, és mennyire volt meleg rájuk?

Előzmény: J. Kathryn (6380)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.12 0 0 6380

Nem kell neki "izzasztó"? Csak csodálom, hogy mennyi levelet hagytál neki :)Olyasmit tanultam anno, hogy felére kell vagdosni ezeket és le kell borítani a dugványokat. Egyik szomszédom meg kiültette a babérját úgy 3-4éve (?) és gyönyörűen növekszik nála.

Előzmény: unartis (6379)
unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6379

Elvileg melegtalpon 100 %-os biztonsággal gyökeresedik, nálam 3 dugvány volt egy cserépben, 1. megrothadt, 2. még nem mozdult, ez a 3. megindult.

Előzmény: peoplex31 (6378)
peoplex31 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6378

De jó neked! Szurkolj nekem mert én is tettem le 4 dugványt! :-)

Előzmény: unartis (6376)
unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6377

Csongrádon is láttam egy zöldségesnél, 370 Ft/ cserép áron

Előzmény: J. Kathryn (6370)
unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6376

Beindult a babér dugványom:

 

unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6375

Orvosi zsálya a sziklakertben:

 

unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6374

Kakukkfű a sziklakertben:

 

unartis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6373

Sziasztok!

Itt van két kép a tárkonyról, szerintetek orosz vagy francia tárkony lehet?

 

Előzmény: unartis (6366)
CBNora Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6372

Nálunk a diófa alatt van. Ott is jól szaporodik, magról.

Előzmény: tomajiandi (6371)
tomajiandi Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6371

Erdőben, ligetben humuszos talajon él vadon. Én ház északi falához, állandó árnyékba ültettem meszes-agyagos talajba évekkel ezelőtt. Vidáman szaporodik. 

Előzmény: J. Kathryn (6370)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.11 0 0 6370

Raktam le medvehagymát :) Szép erős csomók, konténerből. Ugye elszaporodik majd? :)

Nb-Anna Creative Commons License 2012.04.09 0 0 6369

Nálam a bazsalikom nagyon jól "működik" virágládába ültetve is.

Előzmény: J. Kathryn (6364)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.09 0 0 6368

Pontosan! Véletlenül került be hozzám is, de borzalmas tempóban szaporodik, pedig folton kapálom :(

Előzmény: unartis (6365)
unartis Creative Commons License 2012.04.09 0 0 6367

A csigák megfékezésére érdemes fahamut kiszorni, a növények köré. Lugos kémhatása miatt ha rátéved egy éhes csiga, habzik tőle mint a szappan.

Előzmény: J. Kathryn (6364)
unartis Creative Commons License 2012.04.09 0 0 6366

A tárkony már évek óta megvan, kb 1-11/2 méter magasra nő a nyár végéig, arra nem emlékszem, hogy magja van-e, de virágozni biztos szokott.

A sáfrányos szeklice mag tasakja elég megtévesztő, mert "Sáfrány" feliratos a tasak, a képen meg a sáfrányos szeklice képe van, remélhetőleg a tudatlanság, nem a szántszándékos félrevezetés miatt csomagolják így.

 

Előzmény: peoplex31 (6355)
unartis Creative Commons License 2012.04.09 0 0 6365

Ismerem ezen tulajdonságát, nagyon agresszív tud lenni, az  oregánó még a citromfűvön is túltesz, alig bírtam megfékezni a sziklakertben évekbe telt.

Előzmény: tmari28 (6357)
J. Kathryn Creative Commons License 2012.04.08 0 0 6364

Bazsalikommal próbálkozott-e valaki? Raktam már le vagy kétszer,de a csigák első dolga földig rágni :( Pedig imádom.

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.08 0 0 6363

Hű, én ilyet még sosem láttam, köszi :) Nagyon tetszett és nem is olyan bonyolult :) 

 

 

Egyébként én tegnapelőtt ikeában tudtamn venni hatalmas cserép fűszernövénytm az áruk 1015 Ft volt, vettem 3 félét, majd megmutatom fotóval, mindenesetre egyedül a rozmaringot tudtam beazonosítani, az elég nagy bokor az árához képest, mármint ahhoz képest, amekkorát árulnak az élelmiszerláncok. (és amik 2 hét alatt kihalnak nálam) 

Előzmény: peoplex31 (6362)
peoplex31 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 6362

Húsféléket szoktam fűszerezni vele, nagyon szeretjük pl. a karajt zsályásan, de csirkét is szoktam tölteni fűszeres töltelékkel, és abban is tökéletes! :-)

Ez az egyik kedvenc módszerem a csirke betöltésére: http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM

A töltelék az alapvetően máj alapú, és a fűszerezés legtöbbször hangulat kérdése , és szezon jellegű is. Avatatlanok mindig elképednek ezen a csirkén, mert szemrebbenés nélkül elkezdem keresztbe szeletelni! :-DDD

Előzmény: J. Kathryn (6360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!