Ha nő vagy, elég annyit tudnod, hogy "te gusztustalan disznó, takarodj mert hívom a rendőrséget és a bátyáimat", ami hindiül úgy van, hogy "DZSAO!".
Ha férfi vagy, egyáltalán nem kell tudnod semmit. Épp elég lesz az éneklő angoljukat megérteni.
De ha mindenképpen muszáj, akkor a Vista Center (Bp. VI.ker. Bajcsy-Andrássy út sarok) könyvesboltjában kaphatóak vékony kis nyelvkönyvek, amikben benne van a legszükségesebb. A Lonely Planet piros fedelű kiadása (asszem 1988-as) SZAR, vegyél helyette mást (pld. Rough Guide). Bár ezt se nagyon érdemes, mert általában angol fonetika szerint vannak a szavak leírva, tehát nagyon nehéz rájönni, hogyan is kell a szavakat hindiül kiejteni. Ja, a köszönöm meg elvileg danjavad, de ezt 3 hónap alatt egyszer sem hallottam. Jó utat ;-)
ha ezért akarsz hindit tanulni, akkor nagyon sok szabadidőd van, imho ezért nem érdemes:
1. kb mindenki tud angolul-> már azok akikkel te találkozni fogsz.
2. másrészt meg nem hiszem h olyan kiejtéssel szólnának be h bárki aki csak belekóstól a hindibe az megértse.
nekem legalábbis ez volt a benyomásom: indiában :)
Köszi Pleusicles,
de nem kifejezetten lengvisztikai elvek vezéreltek, csupán indulnék Indiába és meg akarok társalgási szinten fejteni egy-két beszólást.
Valami tanfolyamfélére vagy (akár fizetös) segítségre gondoltam...
hm?
Eloszor is:
Hindu nyelv nincs. Hindi van.
Ezt pedig az ELTE-BTK-n lehet tanulni, az
indologia szakon. Kicsit problemas odajutni...
1. B-szak, tehat eloszor kell vmi A-szak,
az elso evben felveszed az alapozot (most
szeptembertol indul majd), es HA sikerul,
akkor kovetkezo evtol tanulhatsz. Nem csak
hindit, hanem szanszkritot is (sot foleg azt).
2. Azert volt nagybetus a HA, mert az alapozot
Tottossy Csaba professzor tartja... ugy tudom
heti 1,5+3 oraban :) egyebkent ORIASI ember,
erdemes tanulni nala, igen sok "kiegeszito"
ismeretre is szert lehet tenni...
(erti aki erti...). En kedvelem az orait.
Az indologia szakra az kerul be, aki
alapozon jelest kap tole. Egy-ket ember
allitolag mindig szokott lenni :)