Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Laci8102 Creative Commons License 2025.12.31 0 0 37962

Kettes puntó

Előzmény: ovoid (37961)
ovoid Creative Commons License 2025.12.31 0 0 37961

Akkor ez I.-es Punto, ha jól értem.

Emlékeim szerint ebben még nem volt elektromos szervo, max a dizelekben, de az is olajos volt szivattyúval...

Bocs ha tévedek!

Az angol fórumban rákérdeztél már?

Előzmény: Laci8102 (37960)
Laci8102 Creative Commons License 2025.12.30 0 0 37960

2004-es de sajnos fapados, se klíma se szervó. Tegnap lebontottam a kormány alatti műanyag takarót,  elvileg a szervó vezérlőnek kellene lennie egy pár darus csaitinak, de nem láttam. Valahogy összehozom tuti!!! Bontott kormányoszlopot szervósat 40.000 körül lehet kapni. Biztos maceás kicsit de megoldom.Egy kapcsolási rajzot keresek róla valahol. Az előző Puntóm ELX felszereltségű volt, ax full extrás , csak szétrohadt, meg 380 .000 km. Leadtam.

Előzmény: ovoid (37959)
ovoid Creative Commons License 2025.12.30 0 0 37959

Mi a pontos tipusa?

Érdekes lenne, ha nem lenne benne....

Előzmény: Laci8102 (37958)
Laci8102 Creative Commons License 2025.12.27 0 0 37958

Sziasztok.

Van valakinek tapasztalata, hogy nagylámpás alap Puntoba, be lehet szerelni elektromos szervót?

Vezetékezést még nem néztem ki van e építve...

Volt már szervós  Puntóm, ott a szervó motor reléket cseréltem, jó lett a szervó tehát bütykölgetős típus vagyok, most az utcánkban egy idős bàcsitól vettük megkímélt ( ujszerű) állapotút 61.000 km -rel, csodaszép, csak örülnék ha lenne szervó benne. Köszi!

szervezkedő Creative Commons License 2025.07.27 0 0 37957

Szerintem egyszerű faék konstrukció a Puntok..Nem hiszem hogy speciális dolgokat kell ismernie a szerelőnek.

Tehát bárhová viheted.

Előzmény: 77Heller (37956)
77Heller Creative Commons License 2025.07.27 0 0 37956

Sziasztok!

Budapesten, vagy a környékén tud valaki Puntóval is foglalkozó szerelőt? 

Köszönöm szépen! 

lomposlompos3 Creative Commons License 2025.04.28 0 0 37955

Járt már így valaki? Ma reggel nem működött az index: a visszajelző relé dupla sebességgel kattogott, de a lámpák nem villiogtak se kinn, se a műszerfalon. A hátsó  ablakfűtés és city servo visszajelzője sem égett, bár a relé kattant. Úgyhogy bringával rohantam a gyárba, délután néztem és minden jó volt. Feltételezem, valami nedvességet kaphatott, van valami ötlet, hogy hol?

traktorbi Creative Commons License 2025.02.01 0 0 37954

Sziasztok , van egy Fiat Punto Evo-nk és az utóbbi időben azt vetten észre , hogy hiába meleg a motor , az utastérben nincs meleg . Mi lehet ennek az oka ? A fűtő radiátorba a bemenő és az elmenő cső is kézmeleg. 
Megtudja nekem mondani valaki , hogy a képen szereplő alkatrész hova való?

Wajmi Creative Commons License 2025.01.06 0 0 37953

punto2 csomagtartó felszerelési rémálom...valami trükk valakinek, hogy ne kelljen ezer darabra szétszedve felszerelni azt a szart?

ovoid Creative Commons License 2024.11.03 0 0 37952

Szia!

Meg tudnád kérdezni őket, hogy Grandeba mi a tipusa az ajánlott fesszabályzónak, ami biztosan 14,4 kimenő feszt csinál?

A mostanink, ami csak 14-tud, annak a tipusa, RTM20 01.

Köszi!

Előzmény: GPS (37381)
ZolKa Creative Commons License 2024.10.26 0 0 37951

Sziasztok!

Fiat Punto kézifék ügy.

Az egyik oldalt a kézifék karja beleér a kerékagyba és ezáltal ledarálta az ABS jeladó mágnest.

Hogyan tudom állítani a kéziféket hátul a féknél, hogy kevesebbet húzzon a karon és ez által ne darálja le az ABS jeladót?

Köszönöm a segítséget.

kacagógerle Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37950

Ne csak hibakódokat várjatok, vizsgáljatok élő adatokat is.

Első körben megnézném élőben a hűtőfolyadékhőmérséklet szenzort, MAP szenzort, lambdaszondát, majd mérnék üzemanyagnyomást is.

Előzmény: FJR 1300 G (37949)
FJR 1300 G Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37949

Sziasztok!

napok óta olvasgatom a netet magyar, angol és német fórumokon, hogy mi lehet a megoldás a problémámra, de sehol nem találtam rá választ, ezért felteszem itt a kérdést, hátha találkozott már vele valaki.

Van egy fiat 500C autóm 1,2 benzines 8 szelepes motorral 69 LE, 96eKm futásteljesítménnyel (ugyanaz a motor, mint a Grande Puntoban).

A probléma, hogy néha pöccre indul, néhe pedig tekerni kell 3-4 másodpercig mire beindul, függetlenül, hogy tél van vagy nyár van, meleg vagy hideg a motor. Miután beindul a motor szépen jár. A fogyasztása is rendben van (autópálya 130Km/h 3 fővel megpakolva, klímával 5,8 liter/100Km).

Diagnosztikán nem mutat semmit. Nincs hibakód. Gyertyákat, akkut kicseréltem, nincs változás. 
Volt ahol az üzemanyag pumpát írták tipikus hibának (nálam az sem segít, ha indítás előtt várok 3mp-et gyújtáson, hogy felálljon az üzemanyagnyomás), volt ahol a gyújtótrafókat kellett cserélni, mások a gyújtótekercsekre gyanakodtak vagy a hengerfejtömítésre. Természetesen ha mindent kicserélek, akkor egyszer talán megjavul, de gondoltam rákérdezek itt mielőtt beleölök rengeteg pénzt és időt feleslegesen. :)

Ha esetleg valakinek volt hasonló problémája, vagy van ötlete és megosztja velem, azt megköszönöm.

Helomi Creative Commons License 2024.08.16 0 0 37948

"A cikkben használat közben látni a pengetős cumót, a Hz szám magasabb, mint a korábbi linkekben nem tudom miért, elvileg kopp ugyan az."

Közben elolvastam a cikket és az új szíjat szuma 250Hz-re húzzák, majd kétszer áttekerik a motort (4 főtengely fordulat), majd ellenőrzik, hogy jelen vannak e kerekek és ellenőrzik a szíj feszességet aminek szuma 160-250 között kell lennie.

Előzmény: Helomi (37947)
Helomi Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37947

Találtam egy panda szerelést, de még a régi 1.2-es moci van benne.

https://pmmonline.co.uk/technical/how-to-fit-a-timing-belt-on-a-fiat-panda/

Nekem is itt vannak a pozíció jelzések

A cikkben használat közben látni a pengetős cumót, a Hz szám magasabb, mint a korábbi linkekben nem tudom miért, elvileg kopp ugyan az.

Amúgy egy gitár hangoló is lehet jó volna ilyen célra csak szűkebb a freki tartománya ha jól néztem, mobilra letöltöttem pár  app-ot amik Hz is írnak, és meglepő módon működni látszik, de majd holnap próbálom rendbe rakni a dolgokat.

( a "szervicében" tippre túlhúzták a szíjat, de nem akartam újból visszavinni, mondom megpróbálom én hátha, "még mindig lehet belőle énekes halott" ahogy apám mondaná :)

Helomi Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37946

Continental-nál kicsivel részletesebb a leírás.

Ez a vékony vezérműszíjjas 15mm-es 1.2 8v-kre vonatkozik

Probléma:
A BTT Hz levágási feszültségeként (T2) beállított feszültség beállítása 150 - 160 Hz a kézikönyvben.
A szubjektív mérés azt eredményezi, hogy a vezérműszíj túl magasra van feszítve.

A hiba oka:
A 2003-as modellévtől érvényes frekvenciamérő készülék gyártói névleges beállítása 2 mérés összeadásával kerül meghatározásra.
Hozzá kell adni a kép bal oldalán lévő zöld nyíl mért értékét. A régebbi modellek a BTT Hz használatával is beállíthatók.

Eljárás:
Feszítse meg a vezérműszíjat egy nyomatékkulccsal 7 Nm-rel a feszítőtárcsánál, majd rögzítse a feszítőgörgőt. Végezzen 2 motorfordulatot, majd adja össze mindkét pont mérési eredményeit.
A teljes értéknek 160 Hz-nek kell lennie.

Alternatív megoldásként 125 Hz-es beállítás is lehetséges csak a vízszivattyú felett.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Helyezze el a motortámaszt, majd rögzítse és támogassa a motort.
* Távolítsa el a motortartó csavarokat a jobb oldalon látható sorrendben [A].
* Állítsa a motort TDC-re [B]: Igazítsa be
vezérműtengely: 1a/1b /
főtengely: 1c/1d.
* Lazítsa meg a feszítőgörgő anyáját és távolítsa el a meglazult szíjat.
* Engedje le a hűtőfolyadékot.
* Távolítsa el a vízszivattyút az M6 csavarok meglazításával.
* Mértékkel vigyen fel tömítőanyagot a vízszivattyú karimájának hornyára.
A vízszivattyú (10 Nm) felszerelése után hagyja egy órán át elpárologni, mielőtt feltölti a hűtőfolyadékkal.
* Cserélje ki a feszítőgörgőt, szereljen be új vezérműszíjat, és ellenőrizze újra a jeleket.
* Illessze az 1.060.745.300 feszítősúlyt az 1.060.745.100 feszítőszerszámra, és állítsa x = 65 mm-re, rögzítse és szerelje fel a feszítőgörgőre [C], majd a feszítőerő kifejtése után húzza meg az anyát 28 Nm nyomatékkal.
* A 2003-as modellévtől (visszafelé is kompatibilis) frekvenciamérést (pl. BTT Hz) kell végezni a súlyterhelés helyett.
* Feszítse meg a feszítőgörgőt 7 Nm-re az adapter (1.871.001.400) és a nyomatékkulcs segítségével, húzza meg kissé az anyát, és fordítsa meg a motort kézzel kétszer.
* Végezzen 2 mérést (nyilak), és adja össze őket [D]. Össze kell adniuk 160-210 Hz-et. Ha ez nem érhető el, meg kell feszíteni.
* Az alkatrészek visszaszerelése fordított sorrendben.
* A motortartó meghúzási nyomatékai:
M10 x 1,25 = 60 Nm
M8 x 1,25 = 22 Nm

Helomi Creative Commons License 2024.08.14 0 0 37945

Sziasztok!

Érdeklődnék 2002-es Punto mk2 1.2 8v-hez van e valakinek javítási leírása.

Az érdekelne hogy a vezérműszíjat mennyire kell megfeszíteni.

Az enyémben még kézi feszítésű a szíj, a neten túrva az SKF oldalán láttm egy célszerszámot amit a neten is megleltem.

https://www.stahlmaxx.de/produkte/steuerzeiten/alfa-fiat/4088/spannwerkzeug-zahnriemen-fuer-alfa-fiat

https://vehicleaftermarket.skf.com/hu/hu/products/VKMC02203

Ezzel a cuccal lehet a szíj feszítését beállítani.

Van még a "3 ujjas cucc" de ahhoz kéne tudni valami adatot, hogy mire állítsam be.

https://yatoszerszam.hu/yato-vezerloszij-feszessegszabalyzo-yt-06019

vagy még a mikrofonos kütyü, ez ahogy nézem van mindenkinek.

https://youtu.be/K5cZ7rrsw10?si=v6a1fWXeOxwkJrgD

A kérdés, hogy a gyári szerelésiben mit használnak és van-e valami érték megadva pl 10 cm-en, x erővel, y mm-et hajolhat be.

lomposlompos3 Creative Commons License 2024.08.09 0 0 37944

Valamit sikerült elérni, a reflektor izzófoglalatának egyik oldala kcsit mozgatható a csavar alatt, de az a mozgás nem volt elég, egy picit meg is görbítettem az izzótartó lemezt. (az izzószál lefelé mozgatásával a fény emelkedik) Persze kissé szétcsúszott az ideális fénykör, de valamennyire használható. Persze a két tompított se vetít azonos képet, az egyik "nincs fókuszban", mint az életlen fotó, szóval abban is el lehet mélyedni. Ne vegyetek ilyen ócskavasat...

Előzmény: lomposlompos3 (37943)
lomposlompos3 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 37943

Olyannal tálkoztatok már, hogy Tyc fényszóróban a reflektor a tompított alá világít? Külön-külön a tompított/reflektort szabályozni ugye nem lehet, próbálgatom, valahol tudok-e alátétezni vagy más módon beavatkozni, de egyelőre csődtömegnek tűnik.

warren76 Creative Commons License 2024.07.30 0 0 37942

Sziasztok, 

egy kis segítségre lenne szükségem,  adott egy 2002-es Punto II es,  mostanában elég sok probléma jött elő rajta és nem tudom egyenlőre mit hol keressek. 

Első legfontosabb amit javítanom kéne,  hogy "lefittyedt" a sebesség mutató,  működik de  kevesebbet mutat. Nem tudom mi a gond illetve mit cseréljek. 

Második sürgős problémám az ablaktörlő lenne, olvasgattam már róla a fórumban de nem jutottam előrébb, ha bekapcsolom nem lehet kikapcsolni csak ha leállítom a kocsit illetve ha mondjuk fél állásban/törlésben állítom le akkor ha újra gyújtást adok rá onnan folytatja ahol abbahagyta, R11/12 reléket megcseréltem, nincs változás, bajusz kapcsolóra gyanakszom de ha van valakinek jobb ötlete hogyan tudnám pontosítani a hibás alkatrészt azt megköszönném.

Előre is köszönöm a segítséget. 

Üdv:Gábor 

szervezkedő Creative Commons License 2024.07.25 0 0 37941

...oké!

Ne keresse senki tovább! :-D)))

A csomagtér ajtón lévő matricán megtaláltam!

Előzmény: szervezkedő (37940)
szervezkedő Creative Commons License 2024.07.17 0 0 37940

Mesterek! Segítséget szeretnék kérni!

Egy csúnyán lakkhibás I-es Punto csinosítása céljából keresnénk az autó színkódját. Merre lehet?

Bordó metál, de forgalmiban sincs normálisan beírva.

Köszönöm szépen a segítséget!

Bargeszt Creative Commons License 2024.06.16 0 0 37939

Sziasztok!

Van egy 2010 Fiat Punto Evo-m és azt a jelenséget produkálja, hogy kb 4-5 perc elteltével lecsökken a ventilátor teljesítménye. Legnagyobb fokozaton indítom, de néhány perc elteltével, mintha elvesztené az erejét nem fúj olyan intenzitással. Találkozott valaki ilyesmivel? Mi lehet a gond? Köszi a segítséget!

nebancsa_605_sri Creative Commons License 2024.05.24 0 0 37938

Én mikor kb. 6 éve megvettem a puntót, ezzel kezdtem. Már nem tudom melyik márkát választottam. Annyi hátrányát érzem, hogy mikor meg van terhelve, egy nagyobb döccenőnél beleér a gumi. Lehet már a rugók ernyedése a probléma.

Előzmény: kacagógerle (37937)
kacagógerle Creative Commons License 2024.05.23 0 0 37937

Nem a gyárira gondoltam, hanem a hátsó utólagos/utángyártottra.

2-es puntónál is elég rossz megoldás hátul az a papírvékony doblemez, ami néhány év alatt elrohad. Így beengedi a vizet, sarat a sárvédőív pereméhez, ami levezeti a vizet a köszöbbe. Emiatt szinte egyszerre rohad el a doblemez, sárvédő és köszöb trió. Ez az utólagosan beszerelt doblemez mindezt megakadályozná, szárazon marad minden ugyanúgy mint elöl. Az első kerekeknél gyárilag van, és azt levéve az én 24 éves puntóm is olyan a doblemez alatt, mintha most gurult volna ki a gyárból.

Előzmény: ovoid (37936)
ovoid Creative Commons License 2024.05.22 0 0 37936

Érdemes ebből újat venni?
Bontós is tökéletese lehet, és sokkal occóbb....

Előzmény: kacagógerle (37935)
kacagógerle Creative Commons License 2024.05.04 0 0 37935

Sziasztok!

Valaki szerelt már be hátsó teljes műanyag dobbetétet Punto 2 3 ajtósba?
Könnyen illeszkedik, vagy alakítani kell rajta? Konkrétan klokkerholmot néztem ki, de van többféle gyártó által készített.
Kicsit korrodáltak a hátsó doblemezek, ezzel jó lenne kicsit kitolni az élettartamát, bár lehet késő már.

Köszi!

pingvin Creative Commons License 2024.04.23 0 0 37934

Sziasztok, 

továbbra sem indul a Puntóm. Az akksi feltöltve, pörgeti az elektromos motort, de a motor nem indul.

Az immobilizerre gyanakodtam, gondoltam kipróbálom a kódkártyás-gázpedálos módszerrel a kikapcsolását.

Viszont hiába nyomom be a gázpedált a kezelési útmutató szerint, nem gyullad ki a motor jelző ikon 8 másodpercre. 

Így most nem tudom, hogy immolizer szerelőt hívjak, vagy sima Fiat szerelőt.

Hátha van valakinek ötlete.

Belaba91 Creative Commons License 2024.04.17 0 0 37933

Bocsánat, lemaradt az előző hozzászólásomból a másik képe:

Előzmény: Belaba91 (37932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!