2004-es de sajnos fapados, se klíma se szervó. Tegnap lebontottam a kormány alatti műanyag takarót, elvileg a szervó vezérlőnek kellene lennie egy pár darus csaitinak, de nem láttam. Valahogy összehozom tuti!!! Bontott kormányoszlopot szervósat 40.000 körül lehet kapni. Biztos maceás kicsit de megoldom.Egy kapcsolási rajzot keresek róla valahol. Az előző Puntóm ELX felszereltségű volt, ax full extrás , csak szétrohadt, meg 380 .000 km. Leadtam.
Van valakinek tapasztalata, hogy nagylámpás alap Puntoba, be lehet szerelni elektromos szervót?
Vezetékezést még nem néztem ki van e építve...
Volt már szervós Puntóm, ott a szervó motor reléket cseréltem, jó lett a szervó tehát bütykölgetős típus vagyok, most az utcánkban egy idős bàcsitól vettük megkímélt ( ujszerű) állapotút 61.000 km -rel, csodaszép, csak örülnék ha lenne szervó benne. Köszi!
Járt már így valaki? Ma reggel nem működött az index: a visszajelző relé dupla sebességgel kattogott, de a lámpák nem villiogtak se kinn, se a műszerfalon. A hátsó ablakfűtés és city servo visszajelzője sem égett, bár a relé kattant. Úgyhogy bringával rohantam a gyárba, délután néztem és minden jó volt. Feltételezem, valami nedvességet kaphatott, van valami ötlet, hogy hol?
Sziasztok , van egy Fiat Punto Evo-nk és az utóbbi időben azt vetten észre , hogy hiába meleg a motor , az utastérben nincs meleg . Mi lehet ennek az oka ? A fűtő radiátorba a bemenő és az elmenő cső is kézmeleg. Megtudja nekem mondani valaki , hogy a képen szereplő alkatrész hova való?
napok óta olvasgatom a netet magyar, angol és német fórumokon, hogy mi lehet a megoldás a problémámra, de sehol nem találtam rá választ, ezért felteszem itt a kérdést, hátha találkozott már vele valaki.
Van egy fiat 500C autóm 1,2 benzines 8 szelepes motorral 69 LE, 96eKm futásteljesítménnyel (ugyanaz a motor, mint a Grande Puntoban).
A probléma, hogy néha pöccre indul, néhe pedig tekerni kell 3-4 másodpercig mire beindul, függetlenül, hogy tél van vagy nyár van, meleg vagy hideg a motor. Miután beindul a motor szépen jár. A fogyasztása is rendben van (autópálya 130Km/h 3 fővel megpakolva, klímával 5,8 liter/100Km).
Diagnosztikán nem mutat semmit. Nincs hibakód. Gyertyákat, akkut kicseréltem, nincs változás. Volt ahol az üzemanyag pumpát írták tipikus hibának (nálam az sem segít, ha indítás előtt várok 3mp-et gyújtáson, hogy felálljon az üzemanyagnyomás), volt ahol a gyújtótrafókat kellett cserélni, mások a gyújtótekercsekre gyanakodtak vagy a hengerfejtömítésre. Természetesen ha mindent kicserélek, akkor egyszer talán megjavul, de gondoltam rákérdezek itt mielőtt beleölök rengeteg pénzt és időt feleslegesen. :)
Ha esetleg valakinek volt hasonló problémája, vagy van ötlete és megosztja velem, azt megköszönöm.
"A cikkben használat közben látni a pengetős cumót, a Hz szám magasabb, mint a korábbi linkekben nem tudom miért, elvileg kopp ugyan az."
Közben elolvastam a cikket és az új szíjat szuma 250Hz-re húzzák, majd kétszer áttekerik a motort (4 főtengely fordulat), majd ellenőrzik, hogy jelen vannak e kerekek és ellenőrzik a szíj feszességet aminek szuma 160-250 között kell lennie.
A cikkben használat közben látni a pengetős cumót, a Hz szám magasabb, mint a korábbi linkekben nem tudom miért, elvileg kopp ugyan az.
Amúgy egy gitár hangoló is lehet jó volna ilyen célra csak szűkebb a freki tartománya ha jól néztem, mobilra letöltöttem pár app-ot amik Hz is írnak, és meglepő módon működni látszik, de majd holnap próbálom rendbe rakni a dolgokat.
( a "szervicében" tippre túlhúzták a szíjat, de nem akartam újból visszavinni, mondom megpróbálom én hátha, "még mindig lehet belőle énekes halott" ahogy apám mondaná :)
Ez a vékony vezérműszíjjas 15mm-es 1.2 8v-kre vonatkozik
Probléma: A BTT Hz levágási feszültségeként (T2) beállított feszültség beállítása 150 - 160 Hz a kézikönyvben. A szubjektív mérés azt eredményezi, hogy a vezérműszíj túl magasra van feszítve.
A hiba oka: A 2003-as modellévtől érvényes frekvenciamérő készülék gyártói névleges beállítása 2 mérés összeadásával kerül meghatározásra. Hozzá kell adni a kép bal oldalán lévő zöld nyíl mért értékét. A régebbi modellek a BTT Hz használatával is beállíthatók.
Eljárás: Feszítse meg a vezérműszíjat egy nyomatékkulccsal 7 Nm-rel a feszítőtárcsánál, majd rögzítse a feszítőgörgőt. Végezzen 2 motorfordulatot, majd adja össze mindkét pont mérési eredményeit. A teljes értéknek 160 Hz-nek kell lennie.
Alternatív megoldásként 125 Hz-es beállítás is lehetséges csak a vízszivattyú felett.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ * Helyezze el a motortámaszt, majd rögzítse és támogassa a motort. * Távolítsa el a motortartó csavarokat a jobb oldalon látható sorrendben [A]. * Állítsa a motort TDC-re [B]: Igazítsa be vezérműtengely: 1a/1b / főtengely: 1c/1d. * Lazítsa meg a feszítőgörgő anyáját és távolítsa el a meglazult szíjat. * Engedje le a hűtőfolyadékot. * Távolítsa el a vízszivattyút az M6 csavarok meglazításával. * Mértékkel vigyen fel tömítőanyagot a vízszivattyú karimájának hornyára. A vízszivattyú (10 Nm) felszerelése után hagyja egy órán át elpárologni, mielőtt feltölti a hűtőfolyadékkal. * Cserélje ki a feszítőgörgőt, szereljen be új vezérműszíjat, és ellenőrizze újra a jeleket. * Illessze az 1.060.745.300 feszítősúlyt az 1.060.745.100 feszítőszerszámra, és állítsa x = 65 mm-re, rögzítse és szerelje fel a feszítőgörgőre [C], majd a feszítőerő kifejtése után húzza meg az anyát 28 Nm nyomatékkal. * A 2003-as modellévtől (visszafelé is kompatibilis) frekvenciamérést (pl. BTT Hz) kell végezni a súlyterhelés helyett. * Feszítse meg a feszítőgörgőt 7 Nm-re az adapter (1.871.001.400) és a nyomatékkulcs segítségével, húzza meg kissé az anyát, és fordítsa meg a motort kézzel kétszer. * Végezzen 2 mérést (nyilak), és adja össze őket [D]. Össze kell adniuk 160-210 Hz-et. Ha ez nem érhető el, meg kell feszíteni. * Az alkatrészek visszaszerelése fordított sorrendben. * A motortartó meghúzási nyomatékai: M10 x 1,25 = 60 Nm M8 x 1,25 = 22 Nm
Valamit sikerült elérni, a reflektor izzófoglalatának egyik oldala kcsit mozgatható a csavar alatt, de az a mozgás nem volt elég, egy picit meg is görbítettem az izzótartó lemezt. (az izzószál lefelé mozgatásával a fény emelkedik) Persze kissé szétcsúszott az ideális fénykör, de valamennyire használható. Persze a két tompított se vetít azonos képet, az egyik "nincs fókuszban", mint az életlen fotó, szóval abban is el lehet mélyedni. Ne vegyetek ilyen ócskavasat...
Olyannal tálkoztatok már, hogy Tyc fényszóróban a reflektor a tompított alá világít? Külön-külön a tompított/reflektort szabályozni ugye nem lehet, próbálgatom, valahol tudok-e alátétezni vagy más módon beavatkozni, de egyelőre csődtömegnek tűnik.
egy kis segítségre lenne szükségem, adott egy 2002-es Punto II es, mostanában elég sok probléma jött elő rajta és nem tudom egyenlőre mit hol keressek.
Első legfontosabb amit javítanom kéne, hogy "lefittyedt" a sebesség mutató, működik de kevesebbet mutat. Nem tudom mi a gond illetve mit cseréljek.
Második sürgős problémám az ablaktörlő lenne, olvasgattam már róla a fórumban de nem jutottam előrébb, ha bekapcsolom nem lehet kikapcsolni csak ha leállítom a kocsit illetve ha mondjuk fél állásban/törlésben állítom le akkor ha újra gyújtást adok rá onnan folytatja ahol abbahagyta, R11/12 reléket megcseréltem, nincs változás, bajusz kapcsolóra gyanakszom de ha van valakinek jobb ötlete hogyan tudnám pontosítani a hibás alkatrészt azt megköszönném.
Van egy 2010 Fiat Punto Evo-m és azt a jelenséget produkálja, hogy kb 4-5 perc elteltével lecsökken a ventilátor teljesítménye. Legnagyobb fokozaton indítom, de néhány perc elteltével, mintha elvesztené az erejét nem fúj olyan intenzitással. Találkozott valaki ilyesmivel? Mi lehet a gond? Köszi a segítséget!
Én mikor kb. 6 éve megvettem a puntót, ezzel kezdtem. Már nem tudom melyik márkát választottam. Annyi hátrányát érzem, hogy mikor meg van terhelve, egy nagyobb döccenőnél beleér a gumi. Lehet már a rugók ernyedése a probléma.
Nem a gyárira gondoltam, hanem a hátsó utólagos/utángyártottra.
2-es puntónál is elég rossz megoldás hátul az a papírvékony doblemez, ami néhány év alatt elrohad. Így beengedi a vizet, sarat a sárvédőív pereméhez, ami levezeti a vizet a köszöbbe. Emiatt szinte egyszerre rohad el a doblemez, sárvédő és köszöb trió. Ez az utólagosan beszerelt doblemez mindezt megakadályozná, szárazon marad minden ugyanúgy mint elöl. Az első kerekeknél gyárilag van, és azt levéve az én 24 éves puntóm is olyan a doblemez alatt, mintha most gurult volna ki a gyárból.
Valaki szerelt már be hátsó teljes műanyag dobbetétet Punto 2 3 ajtósba? Könnyen illeszkedik, vagy alakítani kell rajta? Konkrétan klokkerholmot néztem ki, de van többféle gyártó által készített. Kicsit korrodáltak a hátsó doblemezek, ezzel jó lenne kicsit kitolni az élettartamát, bár lehet késő már.