Mi a párom szüleinek a családi házának kb. 100-110 nm-es tetőterét szeretnénk beépíteni - (ha lehettérdfallal) valószínűleg a tető teljes cseréjével.
Érdekelne mindenféle tapasztalat a részetekről, mik a nagy buktatók, mit ne csináljak semmiképpen, mire kell odafigyelni, hitelt hol és hogyan adnak.
A födémet statikussal mindenféleképpen meg fogjuk nézetni, mert fa födém, nem tudom mit lehet vele kezdeni, mit bír ki-nem szívesen cserélném, max. kiváltanánk egy másikkal. A kis súly miatt beszéltem már telefonon készházas céggel, azt mondták foglalkoznak ilyesmivel is, illetve néztem acél szerkezetes könnyűszerkezetes házas céget is, ahol írták külön, hogy építenek be tetőteret. Nem zárkózom el semmitól sem szóba jöhet az ytong vagy akár a tégla is.
Kérem akinek van konkrét tapasztalata, ötlete az ne tartsa magában, minden érdekel a témában az ismereteim pedig csekélyek...
OFF turbokemenyt lehet, de ugyanugy kell teton felulre, mint a tobbit, oldalfali kivezetes nincs mar (kiveve ahol mashogy nem lehet, de az ujepites nem olyan). Szelloztetes sztem lassan alap. Hogy ez foldregiszteres legyen, az nem annyival tobb. Na meg en szeretnem ha nem kene -10 fokban a beteg gyerek szobajat lehuteve kidobalnia bacilusokat... Es termeszetesen ez is ujepitesnel, regibe tenyleg maceras (ez az egy oka, hogy nem epitettem be azonnal a mostaniba, amikor eloszor hallottam rola). ON
ma is lehet turbókéményt építeni, semmi nem tiltja. nem kötelező, hogy rendes épített kéményed legyen a házban.
a földregiszteres/rekuperátoros szellőzés ár érték aránya tényleg jó. látszólag.
persze csak egy ventillátorról és pár tíz méter csőről van szó, amit pár tízezer forintnyi földmunkával berakok jó esetben 2 m mélyre a földbe. és akkor mit kapok? téli hidegekben kb 3-5 fokos levegőt -15 helyett, nyáron 16-19 fokos levegőt 32 helyett. ugye? és az egész kerül mondjuk 50-60.000 ft-ba. (ha nem más csinálja, mert akkor még ő is akar keresni rajta.
és ezzel megoldottam 1 helyiség szellőzését, valamivel olcsóbban, mint a természetes szellőztetés ára. (értsd: természetes szellőzésnél kidobok 22 fokos levegőt és -15 öst engedek be télen. ez 37 fokos delta T. a földregiszteresnél ez csökken kb 10-12 fokkal, ennyivel kevesebbet kell felfűtenem.) viszont bejön a ventilátor fogyasztása is, értelemszerűen.
mivel nem egy, hanem minden helyiséget szellőztetni kell, ezért ezt ki is kellene építenem a házban mindenhová. vagy aknákkal, vagy álmennyezettel, vagy irtó ronda csövekkel a sarkokban - de az a legolcsóbb persze. ha ezt az egészet kiépítem, kiszámolom az idomokat, anyagot, a jókora ventilátort, fogyasztását, a légtechnikai beszabályzáshoz szükséges zsalukat, akkor a beruházási költség a gagyi (látszó csöves)megoldásnál is szerintem minimum 150.000 Ft, ha én csinálom. Ha szakember, akkor legalább 250.000 ft.
Álmennyezetes, légaknás változata ennek 2-3-4 szerese, alapterület függvényében.
ha én megbecsülöm, hogy természetes szellőztetéssel (ablaknyitás, ablakba épített szellőzők) a fűtésem max. 5%át dobom ki, akkor ez éves szinten 10.000 ft körül van. tehát ez a dolog sem térül meg 15-20 évnél hamarabb - tehát kidobott pénz. én marladok a természetes szellőzésnél egyenlőre.
csalóka, hogy 20 méter csővel meg egy pici ventilátorral mekkora csodát érek el, hiszen az csak 1 helyiségre igaz. és szerintem annak a költsége sem közelíti meg a 10 éves megtérülést, ha nagyon utánaszámolok!
Ja, hogy neked me'g nem kellett anno kemenyt csinalni a kemenybol... Ma mar ez nem megy, valodi kemeny kell (teto felett fuggoleges kivezetes), engedelyeztetessel, atvetellel, eves ellenorzesi dijjal. Meg nem kellett gaz-hozzajarulast fizetned es hasonloak, ugy lehet. OK, neked ennyibe volt a futes mert jolinformalt vagy, de akkor a ph-szintu hoszig se lenne 2M-ba csak 1-be:) Szoval pariban all. A szelloztetes viszont szerintem mai ujepitesu hazban nem kerdes! Ez a masodik szempont, amiert nagyon sajnalom, hogy pont 2005-ben epitkeztunk (a masik a 3 retegu ablak), mert akkor meg nem is volt a koztudatban meg nem is volt elerheto. Pedig a foldregiszteres-rekupatoros (hosziv. nelkuli) szelloztetesnel jobb ar-ertek ara'nyt nehez lehet kimutatni...
lehet, hogy nem hiszel nekem, de mi okom lenne hazudni.
a teljes gépészetem 1.4 M Ft volt, víz, csatorna, gáz, szaniterek, kádak, anyag és díj együtt.. (2 fürdőszoba van benne)
ebből a fűtés kb. 900.000 ft A gáz pedig nagyjából 100.000 Ft (kb 20 méter rézcső és pár szerelvény. Akkor még nem 1500 ft volt a rézcső métere persze.)
de a gázt nem csak fűtésre használom, hanem melegvíz előállításra és főzésre is, tehát nem lehet 100 %-ban a fűtésre elszámolni. (melegvíz előállítás egyértelműen gázzal a legolcsóbb, így kár lenne kihagyni.)
ebben már a kémény (turbócsöves) is benne van, azt hiszem 25.000 ft körül volt, csak a falon kell kidugni.
a kötelező légbeejtőre turbócsöves kazánnál nincs szükség, a helyiség levegőjétől függetlenül üzemel, és emiatt biztonságosabb is.
a termosztátot magam szereltem, nem volt neház, mert rádiófrekvenciásat használok, így 3 perc volt a bekötése a vevőnek.
igaz, kell egy konnektor a kazánnak, azt talán nem számoltam bele az 1 millába, de az pár ezres tétel.
a közműfejlesztés tudtommal 50.000 ft volt, de azt a telekkel együtt "kaptam".
tervezés 25.000 Ft volt. (20 m rézcső lerajzolásáért még sok is....)
ennyi.
a titok csak az, hogy ismerem az árakat, építőiparban dolgozok, nehezen vernek át. de semmit nem kaptam ajándékba vagy vettem nagyker, kedvezményes áron.
tehát hidd el, hogy nem felejtettem el hozzászámolni a költségek felét. miért tenném? mi hasznom lenne belőle?
számolni elég pontosan lehet, míg a gázt ellenzők nagyolva és vastagon kenik el a valós költségeket, hiszen nekik érdekük. de nekem nem érdekem mondjuk a gázfűtést pártolni, mert nem árulok olyat. független véleményemmel csak másoknak akarok információt adni, hátha segít a döntésükben pro vagy kontra.
a gázfűtés valóban beruházás. de fűtés kell, és nehezen cáfolható, hogy a gázfűtés a leg gezdaságosabb jelenleg magyarországon. (persze ha a loptt tüzifától vagy átkötött villanyórától eltekintünk.)
a víz-csatorna rendszer is szarul térülő beruházás, és egy vödör, lavór meg egy esővízgyűjtő hordó sokkal hamarabb megtérül, csak szerintem nem opció!
a légzárás persze, hogy fontos PH követelmény, hiszen jelentős energia megy el, ha nincs jó légzárás. Ennek az ára egyrészt drága nyílászáró, másrészt mesterséges szellőzőrendszer. ami csak akkor energiatakarékos, ha hővisszanyerős. és akkor megint egy olyan tételhez jutottunk el, ami fél millánál kezdődik, és egy normál méretű családi házba nem is elég szerintem 1 darab, kicsit nagyobb házról nem is beszélve.
a 3 rétegű ablak valóban ma már megfizethető, csak még így is 3-4 szer rosszabb az U (régebben k) értéke mint a szigetelt falazatnak. tehát minél kissebb felületet kellene használni belőle. (ezért van a régi vastag vályogfalú parasztházakon 60*60-as ablak. és ezért nem kell bele klíma. okosak voltak ám régen is az emberek, csak tapasztalatból, nem pedig iskolázottságból jött többnyire. és ezért csodálkozom én mindig, ha 4*2.5 méteres üvegfalakat látok családi házak teraszánál. az asztán zabálja az energiát télen-nyáron.)
szeretnék én is PHban lakni, de ez leghamarabb akkor lesz, amikor 10 évre lecsökkenhet a többletköltségek megtérülése. azaz nagyon soká.
Azt hiszem off-ba mentunk, de talan nem haszontalan... Nem hiszem el, hogy a teljes futesed megoldasa 1M alatt volt 4 eve (mi is akkor epitkeztunk, igaz radiatoros). Leginkabb csak a koltsegeknek tobb mint a felet nem szamoltad bele. Gazbekotes, kozmuhozzajarulas, kemeny epites, kazan fustelvezeto, kotelezo legbeejtok (es azok folyamatos vesztesege), kotelezo uzembehelyezesi dij, kotelezo gazterv, gazmeo, gazoraszereles, szabalyzok es villanyszerelesuk, eves karbantartasok. A futesi rendszer kazan + onnan a lakasba csovek az elhiszem hogy 1M korul volt... A PH nem 2M szigetelesen mulik, de azert azt tudni kell, hogy a gazfutes egyreszt beruhazas, aminek ugyanolyan sz*r a megterulese (bar persze kerdes, hogy azt onmagaban mihez tudod viszonyitani), masreszt a PH nemet szabvanya ugyan nagyon szigoru (en leginkabb a legnyomas-allosagon akadok ki mindig), de PH kozelebe is eleg eljutni, es az is sok centi hoszigetelessel kezdodik. Az igaz, hogy 4 eve kb. lehetetlen volt 3 retegu ablakot venni, ma viszont mar az a penzugyi optimum, es annal mar nem annyival tobbe kerul egy PH-ablak (ott is csak a fokozott legzaras miatt). Szoval mar most tunik el a kulonbseg a nem gagyi es a PH kozott. ON
Csak annyit tennek hozza, hgoy nem a legkobmetert futjuk, hanem a lehulo feluleteket... igy aztan arra lenne korrektebb osztani. Mondjuk lehet, hogy akkora szoras nincs a ket ara'ny kozott... A havi fogyasztas azert - ha nem a multaddal, hanem egy masik hazzal hasonlitod - mar mond valamit. Plane ha korabbi ara'nyokat is tudsz a ketto kozott.
igaz amit a födémre írtál, jogos. igen, én a falakra vonatkozóan nem látom megtérülőnek az extra vastag szigetelést.
A passzívházzal az az aggályom, hogy rendben van, hogy 2 M a szigetelés többletköltsége és a fűtés elhagyásával ez visszajön. (mondjuk az én gázos fűtésem padló+radiátorral még 1 M sem volt, 120 m2-re, 4 éve. wiessmann kazánnal, vogel radiátorral, grundfos szivattyúval. mérnök vagyok, gagyit nem építek be.)
de a 2 M szigetelésre jön még 2-3M épület szerkezeti többlet, meg ki tudja mennyi nyílászáró többlet, és akkor már a megtérülés megint több mint 20 év, ami azt jelenti, hogy soha nem térül meg.
ha 2 M szigetelésen múlna egy passzív ház, akkor nem 20, henem 20.000 lenne az országban belőlük. sajnos jóval drágább ez a technológia jelenleg. a leg optimistább passzívházas is azt mondja, hogy min. 30%-kal több a beruházási költség. egy 20 Millás háznál ez 6 milla. én abból kb. 30 évig fűtök mai áron. utána kezdi el majd "megérni" a ma kifizetendő 6 milla. de valószínűleg már nem nekem, hanem a 2. vagy 3. tulajdonosnak, mert igen kicsi az esélye, hogy én lakjak benne.
Tobb ev atlaga az biztos jelent valamit, de most azert nem csinalok tobb eves szigeteles nelkuli atlagot, hogy utana a szigeteltrol kideruljon, hogy mennyit takaritottam meg. 2005 vegen koltoztunk, tavaly tel elejen ment fel a homlokzati, most nyaron a tetoter kore a kozetgyapot, ugyhogy 2 tiszta meg 2 toredek szezont tudok nezni...
Lehet (kell) a szarufak ala is rakni. En is itt a forumon tanultam: nezz meg egy kornyekeden levo tetoterbeepites nelkuli hazat es a tiedet hoeses utan. A tiedrol mar reg elolvadt, mig a masikon aka'r meg se roggyant... Tavasszal megmondom, hogy sok-e vagy keves. Az oktober nalunk 108 nm-re (futetlen pince es padlas nelkul), napkollektor utan szukseges hmv melegitessel, keves fozessel 135 m3 volt.
OFF Bar ezt szabalytalan modszerrel merem (1,5 m-re a haztol, raadasul ott van a kozelben egy erkelyajto is aminek meg tobb a vesztesege), de ma ejjel pl. a minimum 0.5-nek adodott. A 1,5 km-re a gyerek iskolajaban levo automata idojarasszenzor peldaul ejjel me'rt -1-et is, igaz a nappali max. 5.5 az nagyon pontos (nalam 5.4 ha jol emlekszem fejbol, mar nem vagyok otthon). Ellenben mivel a hoveszteseg a kulonbseggel ara'nyos egyenesen, az hogy kint +2 vagy -3 fok van, az "csak" 25% kulonbseg (20 vs. 25 fok a benti 22-hoz). ON
Eleg kellemes ido van arra fele. Itt mar sozzak az utakat. 6-7 m3 gaz, hmmm ezt fel sem tudom fogni, mert szerencsere ide nincs bevezetve a gaz es faval tuzelek.
Homersekletek 1-jen (mert szerintem vasarnap esti volt az info, csak reggel me'g nem indult be a leptetom:) 1-jen reggel -0.7 fok, ejjeli minimum -1.1 fok, maximum (=elozo este) -0.3 fok. 1-jen este +1.4 fok, nappali minimum (=reggel) -0.7 fok, maximum +10.1 fok. Termeszetesen alulrol futve van, napi 6-7 m3 gaz fogy el kb. (hmv-vel egyutt) jelenleg. Itt meg egyelroe szerencsere nincs hovihar.
Hat igen, en is maskeppen csinaltam volna, de voltak itt okosak, akik vertek a melluket, hogy nem kell ennyi szigeteles, mert az eleg, szerencsere nem az en penzemen csinaltak, de most en kell benne lakjak :(( Talan jovoben a haz oldalara vizszintesen 1.5m tavolsagban 5x5cm staflikat csavarozok a tipnivel a falba , teszek 5cm kasirozott gyapottot es bedeszkazom az egesszet,(minden ket deszka erintkezesenel borito deszka a tetejere), majd lazurral lekenem, olyan rusztikus lesz es akkor talan jobb lesz a szigeteles. Vagy nem?, de persze elobb a beepitett tetot kell leszigeteljem, jobban!
Szia! Koszi a valaszt es a segitseget. A ket szint kozott 10cm uveggyapott van, alul gipszkarton, felul ledeszkazva, valami puha muanyagszonyeg es a szalagparkett. A cserepek alatt elobb szorosan bedeszkaztak, aztan a moge jott a 3 cm hcell, najlon s a 10cm gyapott, aztan megint najlon es a karton, de ha igy sem bizonyul jonak, akkor belul meg a gipszkartonra teszek lamberiat, esetleg valamit a karton es a lamberia koze, talan egy olyan pattogtatos, alufolias hotukrot. " futes egyaltalan nincs, tegnap este 15.5 fok volt benne ugy,"..... az igen es kint mennyi volt? Holnap reggelre kivancsi leszek, hogy mennyi lesz nalam, mert most komoly hovihar van kint.
", de a legnagyobb veszteseg akkor van, ha "cugos" a haz (regi nyilaszarok eresztenek "......na az tuti ez lesz, mert semmi tomites sincs az ablakok/ajtoknal, majd veszek olyan ontapados gumitomitot.-
" es menj at a "(HO)Szigetelesek" topikba olvasgatni..."..... ok, el is tuntem :)))
Tedd hozza, hogy _homlokzatra_ 20-30 centi az, ami _utolagosan_ nem tud soha megterulni. De tetosiknal ez nagyon-nagyon nem igaz! Egyreszt eleve minositett mert a meleg levego felszall, tehat "erosebb" a hoaram; masreszt meg egy 30 centis tegla se nulla hoszigeteles, de a folia az igen (felette a cserep se sok, de raadasul a cserep alatt van az atszellozes, tehat mintha ott se lenne - forditva meg rosszabb, ha nyaron nincs kiszellozve es legkondit kell fizetni). A passziv hazasok meg azert mondjak, hogy megterul, mert a mondjuk 2M hoszigeteles fejeben nem csinalnak 2M-ert gazkozponti futest... beruhazasnal mar megterult (na jo, elnagyolva, de a lenyeg az, hogy zoldmezoskent teljesen mas a megterules-szamitas).
a 3 cm az nem hőszigetelés. 5 cm alatt nem igen beszélhetünk hőszigetelésről, kár felrakni, mert nem ér sokatt.
az extra vastag (30-40 cm-es) szigeteléseknél a megtérülés igen csak kérdéses. (Tudom, a passzív házasok nem ezt mondják :) )
normál házra kiszámoltam, hogy 38 as falazóra 10 cm polisztirol felrakása is jó esetben 10-15 év alatt térül meg leghamarabb! 20-30 cm hőszigetelés pedig lényegében soha, mert mire megtérülne már fel kell újítani a homlokzatot, költeni kell rá.
(arról nem is beszélve, hogy átlagban 10-20 évente el is költözik az ember - tehát másnak fog megtérülni a ma kifizetett drága anyag!)
nem csak kiszámoltam, hanem ki is próbáltam. ikerházam van, ahol a két teljesen egyforma ház között a két fűtetlen garázs kapcsolódik csak. tehát nincs átfűtés/közös fal. a szomszéd nem szigetelte le, én igen. náluk is van gyerek, tehát hasonlóan fűtünk. a gázfogyasztást nézve - 4 év után - az látszik, hogy nagyon igaz a szigetelés 10-15 éves megtérülése egyenlőre.
konyhanyelven: kb évi 30-40.000 ft-tal fizetek kevesebb gázszámlát évente, és több mint 500.000 ft-ba került a szigetelés.
Az arany középutat kell megtalálni.
15-ös ytong fal elé én befalaznék még 15-20 centit, lehetőleg kerámia falazóból, ha bírja a födém. (De ha alatta vastagabb a fal, akkor bírnia kell.)
a födémet viszont nem szigetelném, ha a tető úgyis le lesz szigetelve. (csak lépéshang ellen, de nem hőszigetelésnek.)
En tok laikus vagyok, kerdezz inkabb a szaktopikban... Ami biztos: a 14-15 cm tablas szigetelo utan a feluletkepzes nem lesz egyszeru... mi is ezen szivtunk rendesen (nalunk staflira raktak a 12 centis gk. direktfuggesztot hogy kierjen a szig. kivulre, es igy volt mire rogzitsek a cd profilt - a masik megoldas az lett volna, hogy vegig ahol most CD profil van, azaz 50 centinkent vizszintesen fabol csinalnak tartoszerkezetet, ami megall kifele merolegesen, szerintem sokkal dragabb lett volna, es hohidasabb is). Ha nem meglevo teto, akkor a vastag hoszig. valoszinuleg egyszerubben oldhato meg szarufak felett kezdve a szigetelest...
Mi most fogjuk szigetelni a tetőtérben a ferde síkot. Én is 30 cm körül szeretném, de a kérdésem az, hogy jó e az úgy, hogy a gerendák közé üveggyapotot teszünk be 14-15 cm-t, utána ezt a felületet már táblás szigetelővel (14-15 cm) bukoljuk?
A ket szint kozotti fodemben jol ertem, hogy semmi nincs? A cserepek alatti 10 centi (jo, +3) edeskeves. Mi most nyaron raktunk fel 2x14 centit a ferde sikra meg a tetoter plafonjara, futes egyaltalan nincs, tegnap este 15.5 fok volt benne ugy, hogy a ket szint kozott van 10 centi lepesallo (magyarul alulrol kisebb intenzitassal futott). Na jo, nekunk a kulso falakon is 12 EPS van (pth30nf). Az viszont biztos, hogy a haz osszes melege nem erre megy el. A 3 centi az eleve nem tul jo a falon sem, de a legnagyobb veszteseg akkor van, ha "cugos" a haz (regi nyilaszarok eresztenek - de egy hasznalaton kivul levo kemeny is tud allando aramlast okozni). Vegyel jo vastag szalas hoszigetelest a tetoter padlojara addig is, amig nem hasznaljatok, es menj at a "(HO)Szigetelesek" topikba olvasgatni...
Szia! Van egy haz es nem vagyok igazan megelegedve a szigetelessel. Nem nagy a haz 85nm futott terulet van a tetoterrel egyutt, a tobbi az ket kamra. Habkoteglabol keszult (azt hiszem az a ytong) 25cm vastag es 3 cm hungarocell van rajta, de a tetoternel, a ket fronton nem tudom, hogy miert, de csak 15os a tegla es ugyan ugy a hungarocell. A fedes alatt a kovetkezo a szigeteles: bedeszkazva, 3cm hungarocell, najlon, 10 uvegvata, najlon es gipszkarton. Meg nem lakunk ott, de mar csinaltam probafutest. Pl a tegnap este 7kor alt le a futes amikor a radiatorok 30 fokosak voltak, a levego 20.5. Reggel 7re 10.5 fok lett a lakasban, a tetoterben. Kint viharos szelek fujtak es -8 fok volt. Nincs velux! Az ablakok regi fajtak, esetleg most javitok rajtuk, ugy hogy leszilikonozom es gumi tomitest ragasztok az elekhez. Az az erzesem, hogy a haz osszes melege itt szokik meg a hazbol, a vekony falak miatt,?
a tetőtér beépítés jó ötlet, csak oda kell rá figyelni. minimum 15, de inkább 20 cm hőszigetelést tegyél, hőhídmentesen. nagyon kell figyelni a megfelelő párazárásra, ne legyen benne légrés, lyuk.
Én faházburkoló (domború profilos) borovi fenyő lambériát használtam belül gipszkarton helyett, és olyan lett mint egy gerendaház belseje. teljesen más légkör, imádjuk.
egy dolgot kerülj el, ha lehet, a tetősíkablakokat. (velux, schindler, stb...)
ha engedélyeznek normál ablakot (kutyaól kialakítással) akkor az 100-szor jobb a tetősík ablaknál.
én a 4 éve épült családi házamban most cseréltem ki, szétszedtem az egészet pénzt és munkát nem sajnálva, mert annyira utáltam a tetősíkablakot. Zajos esőben, hajlamos az üvegen páralecsapódásra, szarul árnyékolható, szúnyogháló szinte lehetetlen - tömörebben: úgy szar ahogy van.
jogilag arra figyelj, hogy semmit ne kezd ej, amíg nem rendezett a tulajdon. magyarul: ha asztatlan közös tulajdon a padlás, akkor mindenkinek le kell mondani róla (ingyen, vagy pénzért) és az alapján bejegyeztetni a tulajdonjogod arra a részre. Csak ezután nyúlj hozzá bármihez. Ehhez közgyűlés kell, vagy ügyvéddel végigjárni az összes lakót. NEM EGYSZERŰ!
A közelmúltban volt valakinek tapasztalata tetőtér beépítéssel kapcsolatban?
Elsősorban a jogi része érdekelne a dolognak. Belvárosi társasház üres tetőterét - vagy annak egy szegletét - szeretném kivásárolni az osztatlan közös tulajdonból. Tudja valaki, hogy mi a menete, mik az esetleges akadályok, egyáltalán hogyan fogjak hozzá, milyen költségekben gondolkaodjak. Budapestről van szó, és kb. 70-100 nm-re lenne szükségem.
Nálunk az fog történni hogy a padlás csak a mi lakásunk fölé eső részét épithetjük be, úgy hogy a tető hőszigetelése mellett ügyelni kell a szomszéd felé eső fal hőszigeteléséről is.Eggyik fal Tondach tégla lessz, másik gipszkarton és van egy harmadik fal is amivel még a kivitelező sem tud nagyon mit kezdeni mert az egy vékony téglafa amit nem bonthatunk le.Azt valószinű bevakoljuk aztán nikecel és karton megy rá.