Keresés

Részletes keresés

Tibus. Creative Commons License 2017.03.01 0 0 78

Üdv! 

 

Olvasgattam a fórumot, és eléggé esélytelennek festették le ennek a növénynek a tartását.

 

Elmesélem az én kis virágomnak a történetét. Több, mint két éve vettem valakinek, de végül nem került sor arra, hogy odaadjam, így nálam maradt. Nem sokat törődtem szegénnyel, egyre szarabbul nézett ki, lassan már csak pár pálcika állt ki a cserépből. Egyszer gondoltam egyet és utánanéztem, hogy mégis mit szeretet ez a növény. Akkor tudtam meg, hogy elég vízigényes, nem szabad hagyni kiszáradni a földjét. Ezután locsolgattam rendesen, két naponta legalább kellett locsolni. Erre ő baromira elkezdett hajtani, kétszer akkora levelei nőttek, mint amikkel vettem. Aztán egy idő után elkezdett sárgulni, ezt is kinyomoztam, hogy klorózisos lett, ami a tápanyaghiányból következett. Átültettem egy nagyobb cserépbe a neki való savanyú földbe és utána idővel újra szép, egészséges, zöld leveleket hajtott. Persze egy idő után tápozni is kell. Volt még egy kis atkatámadás, amit legyőztünk, úgyhogy azóta a növekedés töretlen. Óriási lett, imádom :)

Nyáron megpróbált 1-2 bimbót kinevelni, de nem sikerült a meleg miatt, viszont most télen lett rajta vagy 40-50 különböző méretű bimbó, amiből 1-2 mindig kinyílik, és illatozik :)

 

Remélem sikerült kedvet csinálnom valakinek,

Tibus

borzimorzi Creative Commons License 2012.01.16 0 0 77

Gratula!

 

Sajnos, az enyém meghalt.  RIP.

 

Üdv:

b

Előzmény: kicsitibi (75)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.22 0 0 76

Nagyon szép a jázminod. Hogy neveled?

Előzmény: kicsitibi (75)
kicsitibi Creative Commons License 2011.01.10 0 0 75

borzimorzi Creative Commons License 2010.07.27 0 0 74
Az enyém is ramatyul van. :-(

Pedig mindent megpróbáltam, amit pénzzel és leleménnyel lehet.

Ha másként ne megy, akkor levágom és gyökereztetni fogom a még ép ágacskákat.

Csót:
b
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 73
Elpusztult, béke poraira, soha többé nem szeretnék belőle egyetlen cseréppel sem, mert bár gyönyörű, nagyon kényes.:(
Előzmény: Törölt nick (70)
andis1 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 72
Sziasztok!!
Volna egy jázminom, és valami dudorok nőttek rajta!! Ez mi??? Egyáltalán normális dolog???Volt már egyszer de sajnos a második virágzását már nem sikerült megérnie itt nálam:-(( !!

Várom az ötleteket és tanácsokat!! Köszi mindenkinek!!
cserie13 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 71

Sziasztok!

 

Meglepődtem, hogy még Gardénia fórum is van, de nagyon örülök Neki. Én kb. 15 éve vagyok szerelmes ebbe a növénybe, s nagyjából 5-6 db már sikerült "kinyírnom" belőlük. Pedig amúgy rengeteg szoba és dézsás növényem van, igyekszem az igényeiket figyelembe venni, általában jól is érzik magukat nálam. Csak a Gardénia nem!!!! Pedig mindent megteszek őkelmének, forralt vízecske, savanyú talaj, kavicsos tárca, stb. Rakom ide- rakom oda. Előbb-utóbb (inkább előbb), elkezdenek sárgulni, barulni, potyogni a levelei, hogy a bimbó hullásról ne is beszéljek. Átlag 2 évig kínlódok egy cseréppel, mielőtt végleg elhaláloztatom. Kb. 1 hónapja kukáztam be a legutóbbit!

Na de Gardénia nélkül nem élet az élet, tegnap a Bricostor Barkácsáruház kertészeti osztályán megláttam egy halom gyönyörű Gardéniát, s még le is volt árazva 1.790,- FT-ra! Gyönyörű, makkegészséges, sötétzöld levelek, hatalmas fehér virágok, nagy bimbók! S szép nagy tövek, igazán pompás példányok! Tehát lányok, aki még nem adta fel a próbálkozást, futás a Birco-ba! Legalábbis a Budaklaásziban tegnap volt még vagy 30 cseréppel, szerintem frissen rakták ki őket. S én elhoztam a legszebbet! Mindjárt kapott egy gyönyörű őzbarna kerámia kaspót is, hogy még szebben érvényesüljenek a levelei , virágai. Isteni illata van, s annyira szép, hogy teljesen "ellágyulok" ha ránézek! Ugye most sikerülni fog????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jó kertészkedést mindenkinek,

 

üdv. / Cserie13

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.06 0 0 70
A szépséges virágom kapott tápoldatot, lágyított vízzel locsolom, levelét spriccelem, világosban, huzatmentes helyen van, mégis dobálja a bimbóit! Eddig minden nap megszeretgettem, de ma megmondtam neki, ha nem szedi össze magát, akkor meg fog dögleni! Hú de mérges vagyok rá!
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 69
Sajnos se kert, se terasz, és ráadásul délután kettőtől vadul süt az ablakaimra a nap, így ki sem merem tenni virágládába szegényt.:( A szobában szomorkodik...
Előzmény: csabaje (68)
csabaje Creative Commons License 2008.04.02 0 0 68
Szerintem így áprilistól október végéig legjobb a kertben vagy a teraszon tartani, olyan helyen, ahol közvetlen napfény csak reggel vagy este éri, de szórt fényből nagyon sokat kap. Én esővízzel locsolom, tápot hébe-hóba adok neki. Savanyú (A jelű) földbe szoktam átültetni. szereti a magas páratartalmat.
Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 67
Az enyém meg a kifelyezetten rododendronoknak való tápoldattal való egyszeri locsolás után /ez van a dobozra írva!!/, meg a napi forraltvízzel /szobahőmérsékletűvel/ való napi levélspiccelés mellett is dobálja le a bimbóit. Igaz azért egy-egy virággal mindíg megörvendeztet..)
Nem tetszett neki a konyhában a félárnyékban, nem tetszik a szobában az asztal közepén...nem tetszik sehol. Pedig minden nap elmodom neki, hogy milyen csodaszép és meg is simogatom.:))
Tegap pl. végre egy igazi szép fehér virággal örvendeztetett meg, de sajnos nem ez a jellemző.A virágai nagyon hamar teljesen viasszínűvé válnak, és van amelyik már alig hogy kibontja a bimbót azonnal elkezd barnulni a szirom széle.
Pedig azt hiszem megadok neki mindent.:) Nem szeret engem :(, pedig én az első pillantásra beleszerelmesedtem.:)
Hiába, az ember nem mindíg kapja meg azt akit szeret....
Előzmény: csabaje (66)
csabaje Creative Commons License 2008.04.01 0 0 66
Az én gardéniám már 7 éves, soha nem volt még semmi baja, pedig nincs agyongondozva. Szerintem nem olyan kényes.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 65
Én tegnap lettem szerelmes egy ilyen, bár csak bimbózó növénybe. Fájó szívvel hagytam ott az üzletben, s ezt úgy látszik a férjem is észrevette. Mire vége lett a táncóráimnak, láss csodát, a konyhámban pihent az általam annyira ajnározott növény. Mára már három bimbója nyíladozik, de szerintem megszámlálhatatlan mennyiség van a növénykén. Annyira szép, hogy valahányszor elmegyek mellette, mindíg megsimogatom és mondogatom neki, hogy jajj de gyönyörű vagy, jajj de illatos vagy. Remélem a szomszédok nem néznek bolondnak, ha kihallatszik az ajtón.:))



Előzmény: hibis (64)
hibis Creative Commons License 2008.03.12 0 0 64
Most vettem egy kertészetbe 1400 ért, valameddig csak megmarad, bár rossz tapasztalatom van ezekkel. Nem szereti a meszet a klórt. Nem bírja a meleget, szóval minden baja szokott lenni.

taormina1 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 63
Sziasztok, ez a problémám van, -bele nem hal, már régen ilyen,- de ez mégsem rendektetés szerü állapot. Lágy vizet kap, nyáron fedett teraszon, télen a szobában lakik. Speciális tápot nem kapott, a savanyítással se próbálkoztam még; nem tudom, hogy müködik. Mi hiányzik neki?
Tozatu Creative Commons License 2006.02.04 0 0 62
Hát, jobb Tunéziában kerítésre futni, mint cserépben kuksolni.
Előzmény: szija61 (61)
szija61 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 61
Köszi a tanácsot. Hétvégén neki látok és megpróbálom lemosni őket.Kár volna értük ,a két kisebbet már én szaporitottam ezek különösen drágák nekem.Tunéziába láttam ilyen cserjéket a keritéseken magasra felvoltak futtatva nagyon finom, erős illatuk volt,és ott semmi féle betegséget nem lehetett látni rajta. Itthon biztos a szobai klima teszi ilyen érzékennyé.Szóval hétvégén fürdetés,mégegyszer köszi a tanácsot!!
Tozatu Creative Commons License 2006.01.31 0 0 60
Szappanos vízzel megmosogathatod, ha ráérsz, de inkább végy valami biosprayt és hetenként sprickold le mindet.Szobában nem tanácsos erősebbet.Valószínű fertőzött a másik kettő is.
Előzmény: szija61 (59)
szija61 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 59
Üdvözlök Mindenkit!Sürgös tanácsra volna szükségem.Van három cserép illatos jázminom .most van itt a virágzás idelye,el is kezdődött csak az egyiken a levélszárak tövénél fehér bolyhos tetvek telepedtek meg.Fogalmam sincs mit tudnák velük csinálni virágzáskor.A másiknál meg a bimbós korába elkezdenek barnulni a virágok,aztán mielőtt kinyilnának lehull mind. A harmadiknál még bimbók sincsenek.Imádom ezt a szép kis virágot csak tudnám mi a teendőm velük?Kérem ha valaki tud segitsen!!!!!
SzabadnakSzületett Creative Commons License 2005.11.12 0 0 58
Azt hiszem, nagyon sok függ tőle, milyen minőségű a virág.
Én azt olvastam ki ebből a topicból, hogy gyerekneveléssel felérő időtöltés a gardénia nevelése.
Nagymamámnak vettem, anyák napjára. Leírtam, hogyan kell gondoskodni róla, beszereztem a hozzá szükséges desztillált vizet, stb. Nagyi egy ideig így is cselekedett, majd egy idő után elkezdte sima csapvízzel locsolni - és semmi baja nem történt. 3-4 hónapig virágzott. Azóta is szép zöldek a levelei, hoz új hajtásokat, szóval általában egészséges növény benyomását kelti a szemlélődőben.
Egyébként utcai virágosnál vettem - ha ugyan ez jelent valamit
Előzmény: Keszra (56)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.29 0 0 57
Hat,igen,aztan egyszercsak hopp es elkezd hullani a levele,meg ilyenek.Kenyeske okelme.Mindegy,latod,csak addig probalkozunk...
Előzmény: Keszra (56)
Keszra Creative Commons License 2005.10.24 0 0 56
Ennyire macerás? Én tettem félárnyékba, vizet csak alulról ill. tövénél, nincs levélcpricc, savnyú lével locsolni, ezt szűrtem ki tennivalókból. Talán megmarad.
Előzmény: Tozatu (55)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.18 0 0 55
Csak azé mondom, hogy még egyszer utoljára megpróbálkozom vele ennyiért.
Előzmény: Keszra (54)
Keszra Creative Commons License 2005.10.18 0 0 54
Nem ám irigy vagyok!!!!
Előzmény: Tozatu (53)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.17 0 0 53
20 centiset bimbókkal vettem az egyetemi kiállításon 550-ért.
Előzmény: Keszra (52)
Keszra Creative Commons License 2005.10.13 0 0 52
Obiban most 1300 ft 40 cm-es gardenia! Én is vettem
Thor Creative Commons License 2003.05.12 0 0 51
Nekem van három bokor jázminom, ami nem vajszínű, lapos virágokat hoz, hanem hófehéret, fodrosat, teltet. Milyen fajta lehet? Most tele van már bimbókkal, emlékeim szerint máj végén-jún elején virágzik.

A gardéniám viszont, akiről vagy két éve írtam ide, végül meghalt. Nagyon szeretnék másikat, de félő, hogy ő is ugyanúgy járna, pedig tőzeges vízzel öntöztem.

fenyo54 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 50
Pontosan nem tudom, de egy kicsit tartok tőle, mert csak virágüzletben láttam, és még a kedvteléseinek nem tudtam utánnanézni.
Előzmény: Tozatu (49)
Tozatu Creative Commons License 2003.05.11 0 0 49
Az enyém is télálló,de biztonság kedvéért betakartam.Ez nem kúszó,sárga virágú,bokor formájú lesz,mert ősszel vettem.Van még a télvégi jázmin, az kúszik és sárga virágú.A Te féléd,nem szobanövény?
Előzmény: fenyo54 (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!