Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.21 0 0 15

2011 ősszén több órás vajúdás után végül császármetszéssel született meg a kisfiam. 
Sajnos nagyon rosszul viseltem a történteket. Szülés utáni depresszióba is estem, melyből közel 10 hónap alatt tudtam kikeveredni. 
Ez az esemény késztetett arra, hogy másokat is felkeressek, akik hasonlóan nehezen viselték a császáros szülést. Illetve, olyan anyukákat is, akik viszont pozitívan vagy pozitívabban élték meg, hiszen kellenek a jó példák is. 
Az az ötletem támadt, hogy feldolgozom ezt a témát írásos formában, és ehhez szeretném a segítségedet kérni. Úgy láttam különböző fórumokon és a személyes beszélgetésekből is, hogy szükség van arra, hogy beszéljünk erről a témáról. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését és szeretné megírni a történetét az írjon ide vagy privátvban. Ha úgy érzed, hogy nem megy az írás, személyesen vagy skype-on szívesen beszélgetek veled.

Elayne Creative Commons License 2000.01.26 0 0 14
Kedves Encso!

Nem olyan szornyuseges. En 3,5 eve szultem csaszarral, nekem amiatt volt rossz, hogy nagyon keszultem a sima szulesre, es nem sikerult, es ez lelkileg egy kicsit megviselt. Ez a te esetedben nincs, hiszen mar eleve csaszarra keszulsz. A csaszar pedig vegulis egy mutet, utana faj a hasad, par napig nehez jarni, de utana mar jo. Nekem is spinalis erzestelenitesem volt, tudom ajanlani, mert bar en is feltem attol, hogy a hatamba szurnak, megiscsak jo volt latni a babat, amikor kiemeltek, es hallani, ahogy felsir.
Es ha szepen vagnak, utana hordhatsz bikinit is. :))

Encso Creative Commons License 2000.01.26 0 0 13
Köszönöm a tanácsokat, átrágtam magam a "negatív oldal" c. topicon. Bár... nem lettem sokkal okosabb... :-) Sokszor van két császár, néha három, néha négy... Erősen rövidlátók is szülhetnek néha hüvelyi úton, néha nem... :-)
Különben mit mondjak, a fönt említett topic kicsit lelohasztotta a kedvemet. :-( Eddig úgy gondoltam, császár ide, császár oda, ahányat engednek, belevágok. De amiket ott olvastam...
Vagy nem annyira szörnyűséges?
Előzmény: Nyuszog (11)
banya Creative Commons License 2000.01.26 0 0 12
Encso, kedves!

Szóról szóra ugyanabban a cipőben jártam, mint Te. A császáromat az erős rövidlátás indukálta. A probléma lényege - tudtommal - az, hogy erős rövidlátásnál gyengébb a retina állapota, állaga, ezért az erőlködésről leválhat, sérülhet.

Nyuszog Creative Commons License 2000.01.26 0 0 11
Szia, Encso. Talán elég, ha elolvasod Mr. Spock hozzászólásait. A negatív topicban eléggé "kibeleztük" a témát. Az "újfajta technológián" kívűl minden általad felvetett kérdésről volt már szó (műtétszám, altatás-érzéstelenítés, szemerőltetés). Az újításról nem hallottam.

Üdv! - 12 és -13 D.

Trillla Creative Commons License 2000.01.24 0 0 10
Szia Encso,
en juliusban szultem csaszarral, szinten sajat elmenyeimrol tudok csak meselni. Osszessegeben egyaltalan nem volt szornyu es nem rettegek a kovetkezotol.
Spinalis erzestelenitessel vegeztek, ez az a gerinckozeli, amirol nyuszo is ir. Magamnal voltam vegig, sot, papas szules volt es a parom ott lehetett, amikor a babat megfurdettek es feloltoztettek. En mar csak feloltozve lathattam par percre, akkor meg varrtak. Az elso ejszakat az intenziven kellett tolteni, de este 8 korul (a mutet du. 3-kor volt) felhoztak Marcit egy fel orara es megprobaltam szoptatni, persze ez eleg nehezkesen ment, elso baba volt, nekem meg tulajdonkeppen nem volt szabad felemelni a fejemet 24 oran keresztul az erzestelenites miatt. Ha lett volna hely a gyermekagyas osztalyon, masnap mar oda kerultem volna, de nem volt, amit nagyon sajnaltam, bar alig tudtam labra allni masnap, amikor kellett. Vegul harmadnap reggeltol voltam egyutt Marcival. Nem volt konnyu, mert lehajolni pl. nem tudtam es nehez volt emelgetni, viszont elterelte a figyelmemet es nagyon jo volt vegre talalkozni vele. :) A fuzo tenyleg nagyon jo volt, en hetekig hordtam meg.
Voltak velem egy szobaban olyanok, akik igy is, ugy is szultek mar es megoszlottak a velemenyek. Egy reszuk azt mondta, inkabb tizet huvelyi uton, mint meg egyet csaszarral, masok epp az ellenkezojet. Valoszinuleg teljesen szubjektiv, ki hogy eli meg.
nyuszó Creative Commons License 2000.01.24 0 0 9
nekem két császárom volt, igy a saját tapasztalataimat tudom leirni.
az elsőt 9 évvel ezelőtt altatásban végezték. a babóca farfekvéses volt és nagy (63 cm és 3950 gr), bár a szülés megindult, de a dokim szerint nem lett volna biztonságos megkockáztatni a hüvelyi szülést. szóval altattak, függőlegesen vágták a hasamat, mivel itt elég rövid idő áll rendelkezésre a gyerek kiemelésére és a lábát ki kellett bontani, valamint félő volt, hogy egy ilyen hosszú gyerek a bikinivonalas vágásnál nem fér ki rendesen. altatás után elég rosszul éreztem magam, főleg a másnapi lábraállás ment nehezen. persze fájt a hasamon a vágás is rendesen, de ha elég szorosra vettem a haskötőt akkor nem volt olyan vészes. a legrosszabb az volt, hogy csak egy nap múlva hozták fel a gyereket, addig csak az apja elmeséléséből tudtam, hogy milyen. ő kint lehetett a műtő előterében és miután kiemelték ő megfoghatta és láthatta amint megtisztogatják. az elsővel 10 napig voltam bent a kórházban és a császár után 3 nappal mentem át babás szobába, addigra éreztem úgy, hogy már rendesen feltudok kelni meg minden.
a második 8 hónapja volt, a doki ugyanaz. itt reménykedtem, hogy talán minden megy majd simán és rendesen megszülhetem, de nagyon felment a vérnyomásom. itt már nem altattak. nagyon féltem a gerincmelléki érzéstelenitéstől, de feljött egy doki és elég részletesen elmagyarázta, hogy mit fognak csinálni és azt mondta, hogy a bénulás, amitől rettegtem szinte kizárt. szerintük egyébként az altatás sem jár kisebb kockázattal. maga az érzéstelenités nem fájt, egy egész pici szúrást éreztem. szerencsém volt, mert a férjemet még a műtőbe is beengedték -igy van ez ha az ember a főigazgató betege-, ott ült végig a fejemnél és tartotta bennem a lelket. kimondhatatlan érzés volt, hogy láttam a gyereket miután kiemelték, sőt a lábacskáját meg is foghattam. kb két óra múlva már kezdtem érezni a lábaimat. nekem nem volt fejfájásom utána, állitólag ez egy gyakori gond, ha nem fekszel nyugodtan és nem iszol elegendő folyadákot. sokkal_jobb_volt ez a módszer mint az altatás. nem kóvályogtam, nem voltam elesett és a gyereket is láttam. két napig kellett őrzőben lenni, majd mehettem a babócás szobába. másodjára egy hétig voltam bent. vágni megint függőlegesen vágtak, a régi vágás mentén, de egy új technikával. ha jól tudom a lényege az, hogy nem minden réteget vágnak, hanem csak azt amit nagyon kell, a többit kézzel szedik szét és tágitják. igy sokkal kevésbé fájt a hasam utána, gyakorlatilag alig éreztem meg a dolgot. akkoriban volt erről a technikáról egy riport az egyik reggeli napkeltében is (csak az egy másik kórház volt).
ha engem kérdezel, akkor ne az altatást válaszd.
azt nem mondanám, hogy sokkal fájdalmasabb mint a hüvelyi szülés, csak más. egyébként egyáltalán nem jár hatalmas fájdalommal, főleg ez az új technika jó.
szó nem volt róla, hogy két császár után több nem lehetne, hallottam olyanról aki 3-4 gyereket is császárral szült. az biztos, hogy a doki azt mondta, hogy ezt a másodikat csak akkor szülhetem meg hüvelyi úton ha minden rendben megy, mivel pl. gyorsitani nem tud a folyamaton, mert a méh azért a vágás helyén már nem az igazi.
egy biztos: olyan dokit válassz akiben teljesen megbizol és mindent kérdezz meg tőle ami csak aggaszt téged. mindent.
sófelhasználó Creative Commons License 2000.01.24 0 0 8
Szerintem elég az utolsó kétszázat újraolvasnod, főleg a Szülés, terhesség negatívból- mivel sok dolog ismétlődik...
Előzmény: Encso (7)
Encso Creative Commons License 2000.01.24 0 0 7
Na éppen ezt akartam elkerülni, hogy többezer hozzászólást elolvassak az említett topicokban... :-) De lehet, hogy nem lesz más választásom!
Előzmény: sófelhasználó (6)
sófelhasználó Creative Commons License 2000.01.24 0 0 6
Ha érdekel a téma, rágd át magad a következő topicokon: Szülés, terhesség; Szülés, terhesség 2.0 (nagyon sok kérdés, probléma, tapasztalat előkerült a császárral kapcsolatban), Szülés, terhesség:negatív oldal (szinte az egész a császár indikációiról szól), és érdemes belenézni a Természetes szülés topcba is.
Előzmény: Encso (5)
Encso Creative Commons License 2000.01.24 0 0 5
Mr. Spock topicját már láttam, de ott nincs túl sok info.
Rövidlátás: egyszerű rövidlátás, 11 D. Nőgyógyász is, szemész is mondta, hogy ezzel nem lehet szülni, mert az erőlködés vakságot okozhat. Hogy pontosan hogyan, miért, nem tudom.
eMM Creative Commons License 2000.01.24 0 0 4
Keress rá a császármetszés szóra a keresőben, MR Spock topicjával fox találkozni.
Ott aztán lessz info/vizualitás ezerrel.
Előzmény: Encso (-)
Heavy_D Creative Commons License 2000.01.23 0 0 2
Hi!
Ez most lehet, hogy izléstelen lesz, de most láttam a Nap Tv-ben, hogy Amerikában egy orvos bedilizett és belevéste a monogramját zorro módjára a nő hasába miután az császárral megszülte a gyereket.
Brrrr
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.23 0 0 1
Szerintem ezt a "szülés-Terhesség 2.0" topicban kérdezd, ott biztosan tudnak válaszolni
TomAce Creative Commons License 2000.01.23 0 0 0
0 tapasztalatom van e teren :o)
Előzmény: Encso (-)
Encso Creative Commons License 2000.01.23 0 0 topiknyitó
Bár nekem még csak 1-2 év múlva esedékes a gyermeszülés, de biztos, hogy az császárral fog történni (nagyon nagyfokú rövidlátás, szűk medence...). Kérlek segítsetek!! Első kérdés: Mi az igazság, hányszor lehet valakit megcsászározni, hányszor vállalják az orvosok? Második: Altatásban végzik, vagy érzéstelenítéssel? Ezenkívül: hallottam, hogy van valami újfajta technológia. A mamára nézve mik ennek az előnyei? Budapesten hol végeznek ilyen műtétet?
Ezenkívül minden, ami a császármetszéssel kapcsolatos. Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra!!

Encsó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!