A harmadik felvetés: túl nagy ár, hogy megy egy megállót, a Szent László tér felé, majd visszafordulva vissza Kőalsóra egy másik úton, ugyanoda ahonnan jött. Ez nem hatékony kapacitás kihasználás. Értem (és egyet is értek vele), hogy a Szent László tér fontos megálló, de valóban ilyen fontos, és ez az egy megálló kiszolgálása ér ennyit?
Nekik ott a 28/62-as villamos. Mi azzal a baj? A mostani 9-es konkurencia, és másokkal sokkal nagyobb kitolás a fix átszállási kényszer. Busz-villamos párhuzamosság, két, nagy kapacitású gerinc járat.
De, ezzel együtt is, szerintem érdemes végiggondolni, mert nehogy az legyen, ami sokszor vót, hogy nincs fejlesztési terv, majd amikor jő a pénz, akkor betonba (rézbe, vasba, stb) öntjük, ami elavult.
Szerintem nem. A 9-es busszal a Szent László téren párhuzamosan ott a 28/62 villamos, míg, Kőbányán egy csomó más kapcsolat meg hiányzik.
A 9-es busz pedig az a járat, ami "kéri", hogy troli legyen, és olyan szempontból fontos Kőbánya közlekedési hálózatának átgondolása, hogyha jön a troli, akkor majd hova kell drót.
Azt gondolom, hogy a Kőbányai úton és a Pongrácz úton Kőalsóig biztos kell drót, ha jön Kőbányára a troli, mert ez a két, belvárosba vezető vonal, ahol nem célszerű önjárni, hanem a kifutó-elágazó vonalakra kell ezt a korlátozott képességet fenntartani.
Szerintem ez nélkül troli hálózat bővítésben nem érdemes gondolkodni.
Továbbra is tartom, hogy Kőbánya alsó buszállomás szerepét csökkenteném, ide pl, a troli hálózatot nem is feltétlen vinném be, ha be kell menni, rövid táv és önjárás.
Tehát, fázis0, ami most van, ez kísérletezés, de felsővezeték hálózat bővítés nélkül nem jelen valódi eredménye, mert Kőalsón az elázagásnál már "elfogyott" az önjárás hatótáv nagy része.
Fázis1: mind a Kőbányai úton, mind a Pongrácz úton felsővezeték, Kőalsóig, a vasúti felüljáróig, tehát nem végig a 9-es vonalán.
- Ekkor a trolisított 9-es mehet Kőbánya-Kispestre, önjárásban.
- A 73-as tovább tud menni Óhegyre, érintve a lakótelepet (pl, Márga u-Kada u-Mádi u -Kőér u kör), vagy ha belefér, a Bajcsi kórház is (Lavotta u egy irányban járható önjáró módban?), ekkor a 95 már ritkulhat, de a felszállási lehetőséget a Stadion hátsó kijáratánál biztosítani kell a 95-el lehetőleg közös megállóban). A 95/195 meg mehet "felesben". A gond ezzel az, hogy a 95 gerincjárati szerepe romlik, ami viszont nem jó, a két fő gerinc Óhegy-Újhegyen a 95 és a 85 (68-at nem ismerem). Ezek mindenképp maradnak buszok.
Fázis2: 85-ös trolisodik, ez szerintem felsővezeték építéssel lehet megoldani, végig, önjárás nélkül (esetleg a Sibriktől a Köki termiálba mehet önjárva, ha ott problémás a felsővezeték építés). Ekkor meggondolandó a Gyömrői felett is a vezeték (9-est váltó troli).
Ennek a gazdaságossága azért kérdés, mert ehhez sok felsővezeték kell, a 85-ös vonalán tartósabb önjárás szerintme nem célszerű.
Én csak arra reagáltam, hogy ugyan ma már önjáros vonalra nincsenek kiadva, de anno is, ahogy ma is egy GST-n a járművezetőnek a szedőlevezérlés olyan mint Black Jackben 19-re lapot húzni. Vagy bejön, vagy nem.
Hát na... haza GST-ket is kézzel kel lehúzni egyéb okok miatt. Bár hozzá teszem, ha nápolyikon beválik a GVM szedő és dob kombó, akkor a haza GST-ket is át lehetne alakítani dobosra. Egy probléma forrással kevesebb lenne velük. Ja és akkor a nápolyikkal be lett bizonyítva, hogy igen is a motortérfedél elbírja a dobokat. (eddig az volt a kifogás, hogy gyenge a fedél, és ezért nem lehet őket átalakítani dobosra)
Na szóval, ha végre lehet trolibuszokról is beszélni:
Nem csak az a gond, hogy önjáráskor esetleg kiugrik (a szedő a líra alól), hanem azt nehezen tudom elképzelni, hogy télen-nyáron esőben hóban naponta 20-szor troli megáll, járművez. felöltözik, kimegy, lehúz-felrak, visszasétál. Ez nem csak a járművezetőknek rossz, hanem a menetrendnek is, és nyilván az utasok is élvezni fogják. Ezért gondolom, hogy a menetrend szerinti önjárás kizárva.
Havaria esetén szükséges önjáráshoz esetleg elő lehet írni a szedőkötél -vontatáskor- szokásos lekötését.
Szerintem a jó megoldás, ha a 9-es megy a Gyömrőire, a 217 marad a hétvégi útvonalán, a 117-185 összevon-módosul, a 217E kuka, és csúcsban pár 151E pedig a Köki helyett Kőalsóra jár.
A módosított 117-es adna kapcsolatot a Bajcsi kórházhoz is.
Nekem az a kérdés, hogy a Gergely u. vonalra szükség van-e? Minden második utcán megy egy párhuzamos járat (Gyömrői, Gergely, Óhegy u., Kada/Mádi, Jáészberényi), erre merőlegesen meg semmi. Ez hálózatilag nem jó.
NINCS olyan hálózati elem a 28 villamos és a 202E közt, ami a Gyömrői út és a Maglódi út között kapcsolatot adna.
Erre szerintem megoldás a korábbi átalakítási javaslatom a 117 vonalára.
Műszakos járat a gyógyszergyárba, ezt leszámítva lézengenek rajta, akárcsak a többi értelmetlen kőbányai tinglitangli vonalon. A 217E egy múltból itt felejtett szolgáltatás, hasonló Rákospalotán a 225-öshöz. Műszakváltáskor menjen 1-2 menet, aztán szereljen át máshová. Egyébként hót fölösleges.
"A 217-217E összevonást nem tudod megcsinálni, a 217E egyik fő szerepe a Richter, itt van a legtöbb utas, ha innen elviszed, az baj, és ha a Gergely utcán nincs busz, az is baj."
Dehogynem. A Gergely utcára át kell tenni a 117-est. Vagy a hosszú 217E mehetne úgyis, hogy Blahától Kőalsóig eredeti útvonalon, majd Kőrösi- a Szent László térnél jobbra megy a 217 útvonalára, és úgy meg a Szacsáig. vissza meg a 217-tel azonosan a Szent László térig, majd Állomás utca- Liget tér (megállna a vasútállomás mellett)- Blaháig eredeti útvonal. Ez esetben a 117 maradna a Vaspálya- Gyömrőin.