Keresés

Részletes keresés

megaliner Creative Commons License 1 napja 0 0 110643

ok.

köszönöm.

Előzmény: T 6 (110640)
Wankes Creative Commons License 1 napja 0 2 110642

Így van, egy ilyen járművezető van. Nyugdíjba vonulásakor, egy kis történelmet zár majd le. 

Előzmény: Törölt nick (110641)
Törölt nick Creative Commons License 1 napja 0 0 110641

Van olyan járművezető is aki a Tr-en kívül semmilyen más kategóriával nem rendelkezik.

Előzmény: Wankes (110638)
T 6 Creative Commons License 1 napja 0 1 110640

Nem így működik alapvetően. A pótlók olykor be vannak eleve osztva turba, illetve, ezek végzik a munkaközi kiváltásokat. Valamint, a háttérben is dolgoznak olyan munkavállalók, akik egyéb tevékenységet folytatnak, és ha kell, tudnak indulni a garázsból. Picit luxus lenne, amennyiben nincs esemény, hogy emerek, csak azért legyenek beosztva, fizetve, hogy ha esetleg történik valami induljanak, ha meg nem történik semmi, akkor meg várakozzanak. (finoman fogalmaztam)

Előzmény: megaliner (110637)
T 6 Creative Commons License 1 napja 0 0 110639

Inkább D+TR, így bővíthetőbb könnyebben a hálózat. Persze fordítva is igaz, de így nem lesz több járművezető feltétlen.

Előzmény: Wankes (110638)
Wankes Creative Commons License 2 napja 0 0 110638

Ha így lesz akkor TR+D kategória kell hozzá? Úgy tudom, járművezetők többsége nem rendelkezik D kategóriával. 

Előzmény: szintetikusdizelolaj (110633)
megaliner Creative Commons License 2 napja 0 0 110637

Szegeden a saját troli pótló autóbuszokra munkanapokon van vezényelve állandóra (mondjuk 05,00-tól 18.00 óráig) buszvezető ?

Hogy ha megáll egy troli indulni tudjon azonnal ?

Előzmény: 7-es troli (110636)
7-es troli Creative Commons License 2 napja 0 2 110636

A szegedi Ikarus-Skoda trolik esetén ki lett mondva az önkormányzat részéről hivatalosan tobbszor is, hogy a magas költsége miatt nem pótolják az akkukat. Egyszerűen erre nincs forrása a városnak es az önkormányzatnak. Emiatt ezek már nem képesek önjárásra. Sajnos. Pedig napi szinten jelentene hatalmas előnyt az a funkció.

Talán majd a kov 1-2 évben több pénz jut az szkt üzemeltetésére, es újra kerülhetnek be akkuk. Akár a korábbihoz képest nagyobb hatótáv biztosítására alkalmas verzióban.

Jelenleg csak a 4db Sor szóló (akksis), és a 2db exSan Remoi Solaris (dízel-aggregát) képes önjárásra.

Törölt nick Creative Commons License 2 napja 0 0 110635

1. Meglepődnék, ha egy tisztán felsővezetékes üzemre épülő hálózat kiépítése, karbantartása és ennek megfelelően csak üzemzavar esetére dízel aggregátorral szerelt trolibuszok alkalmazása hosszú távon nem lenne olcsóbb, mint a mostani (és felvázolt) modell, az akkupakkok időnkénti cseréjével (még ha azokat a gyártó vállalja is egy ideig, nyilván ennek költsége benne van/lesz a vételárban).

2. A tanfolyam és a hatósági vizsga elemei (kresz, szerkezetismeret, hálózatismeret, vezetési gyakorlat stb.) ugyanúgy szükségesek lesznek bármilyen könnyítés esetén is, tehát nem értem, hogy mit nyerne (és most mit veszít a Tr létével) bárki is jelentős mértékben.

Előzmény: szintetikusdizelolaj (110626)
division by zero Creative Commons License 2 napja 0 2 110634

"Ha megtartják az önjáróságot és visszaépitik igen drágán az új akkumulátorokat akkor a felújitásra tervezett trolik felét nem tudják felújitani."

Ez így mondjuk kötődik is az "elektromos busz jaj de jó" témához. Ott nem lesz ilyen döntésre lehetőség...

Előzmény: megaliner (110632)
szintetikusdizelolaj Creative Commons License 2 napja 0 2 110633

Nem càfolom. Hiszen ha lesz akkor az egy rúdáramszedős elektromos busz lesz.

De majd dönt és intéz a vevő.

Előzmény: 18-09 (110627)
megaliner Creative Commons License 2 napja 0 3 110632

Valószinűleg mérlegeltek.

Ha megtartják az önjáróságot és visszaépitik igen drágán az új akkumulátorokat akkor a felújitásra tervezett trolik felét nem tudják felújitani.

Bevállalják e helyette, hogy ha baj van inkább lehúzzák a szedőt és várnak a vontatóra ?

Minden gazdasági vezető szembesül évente többször ilyen szituációval.

Ők az utóbbi mellett döntöttek.

szerintem jól tették.

Előzmény: prOBIgy95 (110629)
cyber.greg Creative Commons License 2 napja -2 6 110631

A belinkelt hozzászólás volt Vitézy Dávid első hozzászólása a topikban, úgyhogy stílszerűen ezzel gratuláljunk! 

Előzmény: ViTDavid (1738)
megaliner Creative Commons License 2 napja 0 0 110630

valószinű, mivel nem irták, hogy mivel pótolták ?

Előzmény: prOBIgy95 (110629)
prOBIgy95 Creative Commons License 2 napja 0 0 110629

"Költségtakarékossági és biztonsági okokból az elöregedett, és tűzveszélyessé vált lítiumionos vontatási akkumulátorokat kiszerelték a járművekből "

Akkor elvesztették az önjáróképességüket?

Előzmény: megaliner (110628)
megaliner Creative Commons License 2 napja 0 1 110628
18-09 Creative Commons License 2 napja 0 1 110627

Az igaz, hogy részetekről felmerült, hogy a Yutongok (ha lesznek) zöld rendszámot kapjanak? 

Előzmény: szintetikusdizelolaj (110626)
szintetikusdizelolaj Creative Commons License 3 napja -2 6 110626

A kérdés összetett és forrong, a szempontrendszer többes.

1. Az elektromos üzemek egy mixként fognak működni (troli-e busz - egyéb) menni, ahol van troli. A 3-5-10 kocsis üzemeknek reszeltek norvégiától spanyolországig, e felett már jó koncepcióval és helyi akarattal van a trolinak létjogosultsága. De ez egy gazdasági kérdés, már abban az értelemben, h ezek gazdasági szereplők, a sztori kb a nyomuló kínai e busz cégekről, és az európai ellen tartani szándékozó troli jármű és infra csapatokról szól. Egyszerű lenne érzelmi alapon valahova beállni, de ez egy összetett sztori.

2. A jogsi nem egy könnyű dolog, maradjunk abban, hogy komplex áttekintésre szorul, az úgy biztos nem fog menni, hogy a nemzeti tr kategória elértéktelenedik amiatt, hogy csak helyben használható, de azért mégis legyen elég trolivezető. NZA kolega egy értelmes vitaindítót írt pár éve a VK-ba, Maradjunk annyiban hogy az ÉKM és szatellitjeinél (hárombetűs intézetek / inkluzíve energia minisztérium belevaú, fogunk egy év múlva erre az intézményre emlékezni?) nem volt komolyabb akarás érteni a dolgot, amelyen főöv meg igazgató bácsikig eljutottam. Hátha most jobb idők jönnek :-)

Törölt nick Creative Commons License 3 napja 0 0 110625

Arra értettem, hogy azért inkább elektromos buszokat venni, mert ahhoz jó a D kategória, nem túl jó érv, mert trolibuszvezetőket kiképezni nem túl bonyolult dolog (mondjuk egy villamosvezetői képzéshez képest, ami sokkal időigényesebb, bonyolultabb, drágább, sokkal több hatósági vizsga van).

Előzmény: T 6 (110624)
T 6 Creative Commons License 3 napja 0 1 110624

Szerintem nem a villamoshoz képest kellene mérni, inkább a D kategóriához. Műszakilag, értem, hogy villamoshoz mérnél, de vezetéshez, rutinhoz inkább a D kategória stimmel. Erre egyszerűbb ráépíteni, a minimális műszaki ismeretet, illetve a felsővezeték, sajátosságok ismeretetét.

Előzmény: Törölt nick (110620)
toto92 Creative Commons License 3 napja 0 0 110623

Újpalotán például nem volt mikor legutóbb arra jártam.

Előzmény: Törölt nick (110618)
attus germanicus Creative Commons License 3 napja 0 0 110622

Ennél sokkal fontosabb tényező, hogy nem kell kiépíteni a felsővezetéket. 

Előzmény: Mr. SziD (110619)
megaliner Creative Commons License 3 napja 0 2 110621

Készült egy TDK munka talán két éve.

A diák arról irta dolgozatát, hogy Európában (nem csak az EU-ban) melyik országban milyen feltételekkel lehet :

- autóbusz,

- trolibusz,

- villamos,

- metro

vezetői képesitést szerezni ?

Járt nálam a munka.

Még engem is meglepett a sokszinűség.

Jó-jó nem 53 különböző módon de majdnem.

A képzésre jelentkezések feltételei sem egységesek.

A képzések hossza, tartalma is eltérő.

De nagyon.

Eltérőek az orvosi alkalmasság előirásai.

Eltérőek a megszerzett vezetői engedélyek érvényességének hosszai.

Törölt nick Creative Commons License 3 napja 0 0 110620

Nem olyan nagy dolog egy trolibusz kategóriás képzés, mondjuk egy villamososhoz képest.

Előzmény: Mr. SziD (110619)
Mr. SziD Creative Commons License 3 napja 0 0 110619

Az elektromos busz vezethető D kategóriával, a troli nem. D kategóriás embert pedig "picit" könnyebb fogni.

Előzmény: Törölt nick (110618)
Törölt nick Creative Commons License 3 napja -1 0 110618

Mégis miért kell az elektromos buszokat erőltetni, mikor van troli?

Előzmény: 1047 005-2 (110616)
toto92 Creative Commons License 3 napja 0 1 110617

Mintha valahol (szerintem itt a topikban) az jött volna szembe hogy a Yutong egyoldalúan fenntartja az ajánlatát ettől függetlenül - nyilván jó kérdés hogy meddig.

Előzmény: prOBIgy95 (110614)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja 0 1 110616

https://hvg.hu/itthon/20260422_karacsony-gergely-kesz-terv-unios-forrasok-elkoltese

"a Budapesti Közlekedési Központ lezárt közbeszerzéssel rendelkezik 160 trolibuszra, illetve elindították egy elektromosbusz-flotta beszerzésének előkészítését is – sorolta."

Előzmény: Jim1987 (110615)
Jim1987 Creative Commons License 4 napja 0 1 110615

Eu-s pénzből lehet még trolit venni?

mert ha tényleg felszabadulnak források, érdemes lenne erre készülni

prOBIgy95 Creative Commons License 4 napja 0 0 110614

Ott úgy tudom pár hónapja lejárt a szerződéskötés határideje, így az a beszerzés elúszott

Előzmény: toto92 (110613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!