Keresés

Részletes keresés

LátoGató Creative Commons License 2024.03.21 0 0 14738

A márkázatlan soknak tűnik ennyiért!
Ofo saját márkája alatt a legolcsóbb szériát használja. Régebbi fejlesztésű, ez vonatkozik a felületkialakításra és a rétegzésre is. 

Előzmény: F1DO (14737)
F1DO Creative Commons License 2024.03.18 0 0 14737

Köszönöm a hozzászólást, egy optikusboltból lepattantam, ott az IPD-t nem tudták volna bemérni a szemüvegen.

Közben rákérdeztem a lencse áraikra. 'Nem márkázott progresszív, vékonyított (1.6), kék fényszűrős lencse darabja 93e Ft, ugyanez Zeiss-ben kb 113e Ft . Dobtam egy hátast ennek hallatán.. 

És ezek után adódik a kérdés, hogy pl az ofotértban milyen lencsékkel dolgoznak ha harmad áron kijön egy szemüvegnél ugyanezekkel a paraméterekkel a lencse? 

Előzmény: LátoGató (14736)
LátoGató Creative Commons License 2024.03.15 0 0 14736

5 év után fél dioptria emelés nem hinném, hogy ilyen érzést produkál. Inkább arra gyanakszom amit te is írsz. Húzó érzést az optikai középpont helytelen elhelyezése okozhat. Mindenképp méresd be. Legjobb lenne független helyen, majd annak eredményével vidd vissza oda ahol készült. 

Előzmény: F1DO (14735)
F1DO Creative Commons License 2024.03.13 0 0 14735

Sziasztok!

 

Új multifokális szemüveget csináltattam (az előző szemüvegem is multifokális volt) Ofotértnál (nem a legolcsóbb lencsét választva) és az azt megelőző szemvizsgálaton az jött ki hogy billegve, de távolra fél dioptriával erősebb kell.

'NYílvánvalóan' az előző szemüvegem komfortos volt, 5 évig hordtam. Pár napja viselem fél napokra az új szemüvegem, és kb 4-5 óra elteltével jelentkezik egy 'diszkomfort érzés, mintha összehúznának a szemeim.

 

Korábban ehhez hasonló talán erősebb ilyen érzés akkor jelentkezett mikor a pupillatávolságot elrontották a lencséken. 

 

Mivel nem egzakt ez az egész dolog lehet hogy hülyeség kérdeznem, de fél dioptria erősség is okozhat ilyen tünetet, vagy megint éljek a gyanúval hogy a pupillatávolságon csesztek el valamit?

LátoGató Creative Commons License 2024.03.02 0 0 14734

Amit válaszolnak korrekt, totál megállja a helyét.

Valóban van egy dioptria határ, ami alatt nem nyúlnak hozzá. Őszintén szólva én e fölött sem hagynám. Kizárólag abban az esetben műttetném magam, ha valóban magas dioptriával kellene élnem és ez gátolna bizonyos tevékenységekben, vagy lehetetlenné tenné, hogy pl. pilóta váljék belőlem.

Korodnál fogva, a szemlencséd alkalmazkodó képessége csökkent. Ez normális. Tehát ha meg is műtik és a távoli dioptria nulla lesz, valóban kell egy olvasó, mivel a rövidlátást műtéttel redukáljàk. A két érték közötti különbséget pedig nem tudod lealkalmazkodni.

Előzmény: maxabo300 (14733)
maxabo300 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 14733

Adva van a következő dioptria:

right :    -0,75   cyl -0,75      A  80°       Pd  +31.0 mm

left   :    -0,75   cyl -0,50      A 90°        Pd +30.5 mm

Felhívtam 3 „hírös” lézerklinikát (megspóroltam a műtét árát) hogy életem kevés hátralévő éveit szeretném szemüveg mentesen élni, s a következő válaszokat kaptam:

1. nagyon sajnálják csak -1 dioptriától végzik a korrekciót

2. náluk nem gond a -0,75 mert már -0,5 is műtenek, de csak 45 éves korig (sajnos 50+ vagyok)

3. itt az év sem lett volna gond, dioptria sem… A baj az volt volt, hogy közelre jó látok, kis betűket is gond nélkül olvasom,  amennyiben megműtenek akkor + szemüvegre lesz szükségem!

Valaki hasonló problémával, ötlet,tanács…. ?

CérnaSzáll Creative Commons License 2024.02.08 0 0 14732

Köszönöm a jó tanácsokat, és verem a fejem a falba, hogy nem hamarabb találtam erre a topikra :( .

 

(most visszavettem a korábbi egy fókuszú szemüveget - ez oldalra pislantva a keret széléig is teljesen éles. De azért futok akkor majd még 1 kört a multival, viszont messzire kerülöm a láncokat - feljegyeztem azokat a helyeket, amiket itt ajánlottatok másoknak)

LátoGató Creative Commons License 2024.02.07 0 0 14731

"Létezik-e olyan fémkeretes szemüveg (férfi is jó, ha nem túl férfias), ami elbírja a -7,5/-8,5 felet? És ha igen, tudtok ajánlani helyet, ahol be tudnám szerezni (lencsével együtt persze)? [Bp-en]"

Persze, hogy létezik, de ha külön veszed a keretet, majd máshol a lencsét, akkor egyikre sem kapsz teljeskörű garanciát.
Azért nem adok neked itt pontos címet, mert totál alkapvető amit igényelsz, ezt egy magára valamit adó optika simán a rendelkezésedre tudja bocsátani. 

Előzmény: CérnaSzáll (14725)
LátoGató Creative Commons License 2024.02.07 0 0 14730

Nézd. Ofotértes lencséket hordasz. Itt noname könnyedén, de már jópár éve írogatjuk néhány kollégával karöltve, hogy aki a hálózatnál készítteti első progresszív szemüvegét és kissé érzékenyebb, vagy erős myop mint te, ők általában azt a kategóriát nem tudják megszokni. Totál jellemző amit írsz, mert ezeknek a vásárlóknak egy életre elmegy a kedvük a multitól, holott csak egy jól eltalált és beállított lencsére, szemüvegre lenne szükségük.
Úgy szoktam ezt szemlélteni, hogy kiteszek 4 db 300 oldalas katalógust, amiből mi magán optikák szemezgethetünk. 
Ők ott, ennek a töredékével sakkoznak, ami van hogy épp stimmel, de ha egy vásárló picit jobbat szeretne, vagy érzékenyebb, azt már nem tudják olyan minőségű lencsével kiszolgálni, mint egy magán optika. Az egyénre szabásról már nem is beszélek.
A te erős dioptriáidat is el lehet úgy készíteni progresszív lencsékkel, hogy azzal meg legyél elégedve és ne kelljen oldalra forognod. 
Nem tudok a te fejeddel gondolkozni, de az én agyam ilyenkor azt súgja, adjunk még egy esélyt. Létezik kifejezetten munka progresszív is, amivel a monitor előtti, egyedi távolságra is be lehet lőni a dioptrát. Ezt csak akkor kell feltenned, ha leülsz és dolgozol. Mellette viszont szükséges egy távoli. 
Ezek sem hagyományos progresszívek, tágabb oldalzónával rendelkeznek. 



Előzmény: CérnaSzáll (14727)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.02.04 0 0 14729

Ezzel a -7.5/-8.5 dioptriával te rendesen közellátó lehetsz, az egyszerű egyfókuszú szemüvegen átnézve nem jelentkezett ugyanez a homalyosodás oldalra nezve?  A lencse az eleg vastag műanyag, ha 45 fokban nézel át rajta, már attól változik a nagyítasa, és vízszintesen/függőlegesen nem is azonos mértékben.

Előzmény: CérnaSzáll (14727)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.02.04 0 0 14728

Egy mérés nem mérés, tanultuk a műegyetemen.

Ha nem a NORMÁLIS helyén volt a keret, amikor feljelölték, akkor a feljelölés ÉRTELMETLEN.

A lencse tényleges helyzetét bármelyik optometrista fel tudja jelölni, erre vannak a lencsén a szabad szemmel bizonyos szögből látható markerek. Azt nem válasz, hogy a távollátó részen forgasd a fejed. 

A szubjektivitás kizárása érdekében menj el máshová, (tőlem akár magán-optikába :) ), NE meséld el a teljes történetet, csak a panaszt, és kérd meg, nézzék meg a szemed és a szemüveged, és kérd el az eredményt. Ez szerintem kb. 10000 ft befektetés. Ha tényleg a szemüveg/eredeti vizsgálat a hibás, sokkal könnyebb lesz érvelni. Így a saját szubjektivitásod is kizárhatod.

 

 

Előzmény: CérnaSzáll (14727)
CérnaSzáll Creative Commons License 2024.02.03 0 0 14727

Ráhibáztál, nagyon kis térben játszódott (szeretem a közeli darabokat is).

 

A jelölésre ráellenőriztek, az ofotértes szerint az jó (bár nyilván ezt fogja mondani, ő jelölte be eredetileg is). De így visszagondolva, mivel nagyon erős dioptria kell, amikor az ablaküveges keret volt még csak rajtam a jelöléshez, nem láttam ugye semmit, úgyhogy lehet nem úgy állt épp a szemem, mint amikor érdemben nézek (lehet ez hülyeség, ez jutott még eszembe, mint ami probléma-forrás lehet).

És ahogy így mondod, lehet a keret is épp nagyon passzentosan volt rajtam, amikor bejelölték, ami akkor pár pillanatig nem zavart, de hosszabban hordva nyomta a halántékom, bevésődött a fülembe, teljesen rajta volt a szemüregemen annyira, hogy be is párásodott hamar a testhőmtől.

 

Teszteltem, hogy mikortól nem látok élesen: ha a kb 3 m-re lévő falat néztem, akkor a középtől 1,5 m-re lévő naptár már kiesett az éles zónából (tippre kb 30foknyira mozdítottam a szemem, de már nem volt jó. Erre mondták a boltba, hogy hát forgassam a fejem ... )

 

Érdemes lenne futni egy kört máshol, hogy jól állították-e be és készítették-e el, vagy ez már veszett fejsze nyele?

Előzmény: ruzsa janos (14726)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.02.03 0 0 14726

valamit nem értek. Színházban a színeszek altalában több, mint 5 méterre van ak tőled (hacsak nem valami nagyon kis stúdiószínház. Azt normalis esetben a távollátó részen nezed - annak nem kellene ennyire "irányérzékenynek " lennie.

BIZTOS, hogy nem túl fent kezdődik a csatorna? Ezt egy utólagos feljelöléssel is el lehet dönteni. És ezt a paramétert elég lazán szokták kezelni. Attól is függ, hol hordtad a szemüveged akkor, amikor feljelölték, meg hol hordod amúgy.

Előzmény: CérnaSzáll (14725)
CérnaSzáll Creative Commons License 2024.02.02 0 0 14725

Sajnos azóta sem sikerült megszoknom a multifokális szemüveget, és rájöttem, hogy az én "életemmel" ez nem kompatibilis, hogy a periféria látásához a nyakamat kell mindig mozgatni: 2 monitor előtt dolgozom, autót vezetek, sokat járok színházba (legutóbb úgy járt a fejem 2 szereplő között, hogy élesen lássam őket, mint a motolla, holott annyira nem voltak távol egymástól, elég lett volna, csak a szememet mozgatni). Tudom, hogy sokakat nem zavar, ha nem látnak élesen, de engem nagyon, szóval visszatérnék az egyfókuszúhoz, és ebbe szeretném a segítségeteket kérni. Létezik-e olyan fémkeretes szemüveg (férfi is jó, ha nem túl férfias), ami elbírja a -7,5/-8,5 felet? És ha igen, tudtok ajánlani helyet, ahol be tudnám szerezni (lencsével együtt persze)? [Bp-en] 

 

A korábbi munkaszemüveg javaslatot köszönöm, de nem csak gép előtt ülök sokat, hanem ügyfeleket is fogadok, meg kollégák is vannak körülöttem, úgyhogy szükséges, hogy mindig jól lássak, szemüveg csere-bere nélkül.

Jó Áron Creative Commons License 2024.01.31 0 0 14724

Köszönöm a tanácsot, LátoGató!

LátoGató Creative Commons License 2024.01.29 0 0 14723

Erre kétféle válasz létezik.
Mivel megbízható helyen és gondolom jól végezték el a műtétet, az ott felírt korrekciót én bátran bevállalnám.

Más kérdés, hogy az általam ajánlott optikák elvileg csak azért a vizsgálati eredményért vállanak felelősséget, amit ők végeztek. Ez nem jelenti azt, hogy a két eredmény között óriási eltérést fogsz tapasztalni.
Ha szimpatikusak,bízol bennük, szerintem nyugodtan vesd alá magad egy kontrollnak, aztán átbeszélitek.

Előzmény: Jó Áron (14722)
Jó Áron Creative Commons License 2024.01.27 0 0 14722

Még egy kérdés. 30-án megyek szürkehályog műtét (mindkét szem) utáni kéthónapos kontrollra, és ekkor ott ők elkészítik a szemüveg receptet is (Budai Szemészeti Központ). Van-e értelme az optikusnál is beméretni a(z esetleg más értékeket mutató) receptet, vagy a szemészeti központ mérése utan ez felesleges (és mi legyen, ha eltérés van)? A Kaiser is és a Laczó Optika is modern Zeiss gépeket használ, de úgy láttam, hogy a szemészeti központ is rendelkezik jónéhány korszerű géppel (kell is neki, hiszen magánintézet, nem dolgozhat a legjobb műszerek nélkül.) Tehát méressem-e be a látásomat a szemészet, az orvos méréseit esetleg felülírva, mit gondoltok?

Jó Áron Creative Commons License 2024.01.27 0 0 14721

Köszönöm, LátoGató!

LátoGató Creative Commons License 2024.01.27 0 0 14720

Őket is jól ismerem, bátran mehetsz! 👍😊

Előzmény: Jó Áron (14719)
Jó Áron Creative Commons License 2024.01.27 0 0 14719

Laczó optika a Teréz körúton. Erről tudna valaki véleményt mondani? A Kaiser mellett ez szimpatikus nekem - az interneten fellelhetőek alapján. Tehát Laczó Optika vélemény?

ruzsa janos Creative Commons License 2024.01.26 0 0 14718

Nnnna, akkor egyelőre megvárom, hogy elavuljon kicsit ez a technológia  :)

Előzmény: LátoGató (14717)
LátoGató Creative Commons License 2024.01.26 0 0 14717

Az ár lencse törésmutatójától is függ. Nagyjából 180-tól 250-ig/db. 

 

Előzmény: ruzsa janos (14716)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.01.25 0 0 14716

A "van ára" az forintosítva mennyi?

Ha teljesen egyedi, akkor gondolom, majdnem mindegy, milyen dioptriára. Úgyis egy egyéni 3D felület - nem, 2 egyéni 3D felület a végeredmény.

Na majd ha már nem változik a szemem. Bár 59 évesen már nemigen, ugyebár?

Előzmény: LátoGató (14714)
LátoGató Creative Commons License 2024.01.25 0 0 14715

Mindkét helyen van üzletük, amelyik neked jobb. Úgy mint LátoGató nem ismer. És nem is fog! :-D
Régi kolléga ajánlotta sablonszöveg mehet nyugodtan.

Előzmény: Jó Áron (14708)
LátoGató Creative Commons License 2024.01.25 0 0 14714

Igen, nekem XR van.

Úgy szoktam jellemezni, mintha gyermekkoromba csöppentem volna vissza. Egy szemüveggel minden távolságra élesen és torzítás nélkül. Egy percig sem kellett azzal foglalkoznom, hogyan és merre forgassam a fejem, hogy nézzem a monitort.
Igen. Van ára. Az egyik legdrágább a piacon. 

Előzmény: ruzsa janos (14712)
LátoGató Creative Commons License 2024.01.25 0 0 14713

Hányadik kerület lenne jó?

Előzmény: Jó Áron (14710)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 14712

Most, hogy felhívtad rá a figyelmem, amit ezúton is köszönök, megnéztem az oldalt.

Namármost, annak, hogy "...VARILUX XR SERIES Az első, szemmozgásra érzékeny multifokális szemüveglencse. ".. ennek ugye semmi értelme sincs, mert a lencse minden bizonnyal semmire sem érzékeny, legfeljebb a karcolásokra, viszont a felületén - ha jól értettem - az összes lehetséges kitekintési irányt egyedileg tervezik. 

Harminc éve a varázsszó a digitális volt.

Napjainkban a mesterséges intelligencia.

Na mindegy. A hülye marketingrizsától függetlenül még akár működhet is. 

Neked ilyened van?

 

Előzmény: LátoGató (14706)
ruzsa janos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 14711

Hát erre kíváncsi vagyok. Ha ez így működik, akkor a távollátó és az olvasó rész közötti csatornát úgy 45 foknyi látószögre szélesítették?

Amennyire tudom, a "normális" multifokálisok egyik oldala szabványos, az egyedi értékekeket  a másik oldalába CNC-marják vagy esztergálják bele, a vizsgálati eredmények alapján. Ennél mind a kettő egyedi megmunkálású?

Mindezt kb mennyiért, mondjuk 1 dioptriás alap cilinderes korrekció és 2.5 DP olvasó rész esetén?

 

Előzmény: LátoGató (14706)
Jó Áron Creative Commons License 2024.01.24 0 0 14710

Esetleg valaki még tud ajánlani igazán jó, szakmáját igényesen végző szemüveg készítő optikust Budapesten? (Látásvizsgálat nem kell, recept van ill. lesz, pontosan elkészített, lehetőleg Zeiss üveget használó optikus kellene).

mcharles Creative Commons License 2024.01.24 0 0 14709

Köszönöm!

Most már értem, miért kell elfelejteni a multikat. Ahogy javasoltad, az Eszik Optikánál készítették.

Előzmény: LátoGató (14704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!