Ezzel nem vagy egyedul,hogy nem vagy hajlando tudomasul venni a orszag szettvalasat,ez csak olyan ,,eszetlen politikusok muve volt a emberek velemenye nelkul,,de nagyon sok dolog egybe,maradt,cak most,CZ-SK,nyelven irnak mindha nagy volna a kulombseg,pedig semmi.Puntik--CSEHSZLOVAKIA--
Találtam egy hivatkozást, ami a búcsújáró helyeink mellett erről a rendőrös dologról is említést tesz - meg még arról is, hogy a Tigrisben az ördögi Charlie csapos kéthetente átmosatja a teljes csapolórendszert, csak a rend kedvéért :)
A kulturszomj-vezérelt kocsmatúra gondolata mindenképpen továbbgondolásra érdemes...
A Párt említett törzshelyein nem jártam, vagy legalábbis nem emlékszem, ez utóbbira mindenképpen van magyarázat, ha bárki tőlem ilyesmit elvár. A Mánes utcában van valószínűleg az U Manesa nevű hely is, arról valahol már olvastam, de nem tudom hol.
"Az alkohol a politika teje" - kijelentéssel teljes mértékben egyet kell értenem...
Üdvözlet minden Prága-, sör- és cseh kultúra rajongónak.
Örömmel látom, hogy itt nem holmi hebehurgya sörisszák, hanem az irodalom a történelem és egyéb művészetek iránt elkötelezett, szárnyaló szellemű egyének értekeznek.
Mivel itt már mások is idéztek a Prágtól elválaszthatatlan Hasektől,mint megrögzött Prága és Hasek rajongó magam módján én is csatlakoznék, valami olyasmivel, ami csak Prágában születhetett meg:
J. Hasek:Szemelvények A Törvény Keretein Belül Mérsékelten Haladó Párt történetébők. (Részletek)
"... Mindezt csupán azért jegyzem meg, mert azokban az időkben, mikor pártunk keletkezett, nagy volt az ellenállás az absztinensekkel szemben, így aztán mi, a párt tagjai, nem akartunk ellentétbe kerülni az általános közvéleménnyel az alkohol szükségszerűségéről, tehát megadtuk magunkat, együtt úsztunk az árral, és központjainkat olyan helyiségekben rendeztük be, ahol jó volt a sör. Ez volt a legfontosabb feltétel.
...
Merthogy az alkohol a politika teje.
...
És vajon milyen sört választott a A Törvény Keretein Belül Mérsékelten Haladó Párt magasztos politikai céljainak eléréséhez? Velkopopoviceit, smíchovit, pilzenit. Később a párt fellendülésével ittunk más söröket is, de mindig csak első osztályúakat.
...
A pálinkák és likőrök közűl közül a párt a következőket fogyasztotta: Szilvapálinka, likőr, unikum, és kömény. A kezdőbetű összeadása után a SLUKK jött ki, ami akár a következőket is jelentheti: szolidaritás, liberalizmus, újítás, kezdeményezés, amit aztán úgy is használhattunk, hogy: "na jöhet egy SLUKK":
Központjaink pedig a következő helyeken találtattak: az Arany Literben a Mánes utcában, a Gyertyához címzett vendéglőben és a Szláv Kávéházban."
Tudja valaki, hogy mi van ezekkel a helyekkel. Feltehetőleg Hasek nem az ujjából szopta e neveket. A Pivovar által idézett Svejk részletben felsoroltak közül a Brabanti Királyban, no meg a Szent Tamásban, voltam.
Nem kellene egy oknyomozó, tényfeltáró kocsmatúrát szervezni Hasek nyomán? Csakis kultúrszomj által vezérelten:) Esetleg van ilyen?
A belváros tényleg szép, ezzel egyetértek,különösen a Mihály-kapu és környéke. A külvárosi részek elég elhanyagoltak, a Duna-part is ki lehetne gyönyörűen építve, ehelyett csak gaz és gyom. Na meg -főleg- az emberek mások. Örülök,ha te ezt turistaként nem érezted!
Igen ott, Rimaszombatban, viszont Pozsonyban tanulok. Ezt a várost egyszerűen nem tudom elfogadni fővárosnak, nincs meg a hangulata... Nekem még mindig Prága a főváros :) És nem vagyok hajlandó tudomásul venni, hogy szétvált az ország :)
Akkor assz'em köztünk a helyed :)
Persze mi inkább az Utazás szekcióban nyilatkozunk meg, de azért néha ide is benézünk :)
Várunk ott is - minden beszámoló kincset rejthet...
Zdarec!
Támasszuk fel a topicot!!! Imádom Prágát meg a cseheket, meg Hrabalt!!! Amióta az eszemet tudm, szerelems vagyok abba városba, pedig csak tavalyelőtt jártam ott először... De azóta aztán egyfolytában csak oda vágyakozom... kedvencem a Malá Strana, főleg a Nový Svět... Annak ellenére, hogy tényleg világváros, megvan a maga sajátos, utánozhatatatlan hangulata... A csehek meg egyszerűen ennivalóak, kedvesek, segítőkészek, viccesek... három Prágában töltött nap után nehéz volt a visszatérés a szlovák valóságba...
A resti-túra egyébként teljesen jó gondolat tőlem :) Annyi megállót menni vonattal, amennyi sört indulás előtt éppen megittunk (persze útközben a büfékocsiban is lehet inni egy sört), leszállni, és a restiben bevárni a bármilyen irányba induló következő vonatot, közben sört inni.
Komoly gráfelméleti tanulmányt lehetne írni ebből a témából, hogy a végén hova jutunk...
Az egyelőre most erősen el van napolva... :-)))) de ezen a dél-cseh úton egyre jobban gondolkozok, hogy meg kéne csinálni a tavaszi szünetben, ha mégsem lesz meg az akkorra beigért meló. Valahogy úgy gondoltam, hogy Brno-tól kezdeni, úgy, hogy Telc - Trebon - Ceské Budéjovice - Cesky Krumlov - Jindrichuv Hradec. Húsvét vasárnapján ráadásul pont jár a gőzös jól kinéző kocsikkal a Jindrichuv Hradec-i kisvasúton. (Ami Csehországban egyetlen a kategóriájában.) Aztán meg akkor már egy-két környező kastélyt (Dacice, Hluboká) is meg lehetne nézni... egyre jobban gerjedek erre az útra... :-)))))
Ah, Dél-Csehország... én is a közeli múltban gondolkoztam egy ilyen úton, Brno-tól elindulni Ceské Budéjovice felé... Telc, Cesky Krumlov, Jindrichuv Hradec, Trebon... egy csomó szép kis város, kastélyokkal, Jindrichúv Hradecben kisvasutazás is... meg akkor belekerülhetne Olomouc, az ostravai villamosok, meg Lipnice, ahol Hasek nyugszik... csak ez az út vonattal nehezen megoldható, a buszban meg nem bízok annyira, még ha a cseh buszok - Karosa ide vagy oda :-)))) - jobbak is lehetnek a szlovákoknál... az meg, hogy elmenjünk autóval, ahhoz muter túl parás (ahhoz, is, hogy így hagyja, de érthető, amióta fater feltekeredett egy fára), és a haverokat se lehet összeterelni soha közös programra... na meg persze emellett megvalósításra vár egy skandináv út, és erősen gondolkozok Oroszországon (Szentpétervár-Moszkva)is... az idő és a pénz egyelőre sok tervet csak projektszinten hagy... :-||||
Hai!
Tegnap este két haldokló (egyikük én) szolid bechervkázás közben megegyezett abban, hogy kevés olyan európai város van, ahová költözne, ha lehetne... de Prága valsz. az első lenne a kevesek között... Tavasszal ki kell menni újra. Bő 2 éve voltam és hiányzik (azóta nem voltam külföldön, mert nem) és szinte fáj ha a képeket nézem, amiket kinn csináltam és főleg aza apár emlék... vagy lehet hogy mégis inkább a dél-csehországi bringatúra lesz?
Muszáj kimenni és megmutati egy-két barátomnak, aki nem volt olyan szerencsés :-(